Mali grad

Kamnik včeraj obiskal slovenski pisatelj, akademik in Prešernov nagrajenec Boris Pahor

05.05.2010

 

Kamnik je včeraj obiskal slovenski pisatelj, akademik in Prešernov nagrajenec Boris Pahor, ki velja za enega izmed Evropi najbolj znanih slovenskih pisateljev.  

Njegova dela, v katerih obravnava grozote nacističnih koncentracijskih taborišč, pogosto se dotika tematike slovenske manjšine v Italiji in trpljenja primorskih Slovencev, so danes, ne samo prevedena v številne tuje jezike, temveč so deležna velike pozornosti javnosti. Pahor je bil večkrat predlagan za Nobelovega nagrajenca, pred dnevi je na Dunaju prejel najvišje avstrijsko državno odlikovanje, častni križ za znanost in umetnost prvega reda, katerega mu je slavnostno vročila avstrijska ministrica za šolstvo, umetnost in kulturo Claudia Schmied.

   

Nacionalna zavest med mladimi
V začetku pogovora je Pahor izrazil zadovoljstvo, da med poslušalci vidi tudi mlade obraze. Med mladimi se pisatelj, kot pravi, počuti dobro, hkrati so mladi tisti, ki o slovenskem trpljenju pod fašizmom na Primorskem ter v zamejstvu ne vedo veliko. Ob tem je izpostavil vprašanje, ali mlade preteklost ter omenjena tematika sploh zanima, in ali Slovence danes zanima, da obstaja manjšina v Italiji. Po mnenju pisatelja je nacionalna zavest žal prevečkrat postavljena na stran.

Slovenija preveč ponižna do svojih sosedov
Tudi na vprašanje okoli uveljavljanja nacionalnih interesov je Pahor označil Slovenijo kot državo, ki je s svojo oblastjo preveč ponižna do sosedov, kot državo, ki nima korajže nastopati.

V nadaljevanju je spregovoril tudi o organizaciji TIGR, ki se je takrat kot trdoživa in uporniška borila proti fašizmu, pa o Edvardu Kocbeku, ki, po besedah pisatelja, še danes rešuje osvobodilni boj.

Tito v očeh Borisa Pahorja
Župan Smolnikar je ob koncu pisatelja povprašal o njegovem odnosu oz.  mnenju do Tita, ki ga je ta označil na eni strani kot pozitivnega, saj mu je hvaležen za njegova pogajanja s Churchillom glede ozemlja in osvobajanja takratne Jugoslavije. Druga plat Tita je, po mnenju Borisa Pahorja, plat vojnega zločinca, katero prav tako ne moremo zanikati.

 

Boris Pahor se je sicer rodil v Trstu leta 1913. Njegova literarna dela so priznana v Franciji, Nemčiji, ZDA, v mlajšem obdobju pa tudi v Španiji in na Finskem. Najbolj znan zapis je Nekropola, roman o pisateljevem življenju v taborišču Natzweiler-Struthof.

Leta 1992 je za svoje literarno delo prejel Prešernovo nagrado, maja 2007 pa je bil sprejet v red legije časti, najvišje francosko državno priznanje. Različne inštitucije so ga že večkrat nominirale za Nobelovo nagrado za književnost. Leta 1993 je postal dopisni, leta 2009 pa redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.


<< Nazaj | Novice