Mali grad

Kamnik se krepi kot privlačna turistična destinacija

09.10.2018

 

Kamnik se krepi kot privlačna turistična destinacijaLetošnja poletna turistična sezona v Kamniku je ponovno rekordna, močno pa se je okrepil tudi obisk osrednje TIC točke v Kamniku. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je Kamnik z okolico v treh poletnih mesecih (junij, julij in avgust) obiskalo 15.058 turistov, ki so skupaj opravili 46.447 nočitev. Neposredna primerjava s prejšnjimi leti zaradi spremembe metodologije ni možna, vsekakor pa velja, da se Kamnik krepi kot privlačna turistična destinacija. Vrhunec sezone sicer še vedno ostaja mesec avgust, ko je Kamnik obiskalo 6419 turistov, ki so opravili 20.745 nočitev.

Predvsem narašča število tujih gostov, saj je razmerje med tujimi in domačimi turisti letos poleti znašalo 81 proti 19 v prid prvih. Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik veliko pozornosti posveča promociji Kamnika kot turistične destinacije na tujih trgih. Letos se je okrepilo sodelovanje predvsem na italijanskem in angleškem trgu. Z obiskom turističnih agentov iz Kitajske pa je Kamnik prisoten kot del turistične ponudbe tudi izven Evrope.

Letošnje poletje pa izstopa tudi obisk TIC točke na Glavnem trgu 2 in kapelice na Malem gradu. Tako je junija, julija in avgusta TIC točko na dan v povprečju obiskalo skoraj 60 turistov, kjer ponovno prednjačijo tuji turisti. Največje zanimanje je bilo v mesecu avgustu (2390 turistov, od tega 412 domačih in 1978 tujih). Rekorden pa je bil 14. avgust, ko so na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik zabeležili 146 obiskovalcev. Junija je TIC točko obiskalo 1314 turistov, julija pa 1690. V primerjavi z enakim obdobjem lani je obisk junija porasel za 27 odstotkov, julija za 30 odstotkov, avgusta pa kar za 40 odstotkov.

Turistični informatorji Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik so zaznali tudi velik porast zanimanja za obisk kapele na Malem gradu in posledično tudi večji obisk kot 2017. Največ zanimanja je bilo avgusta, ko je kapelo obiskalo skoraj 400 turistov, julija skoraj 250, junija pa okoli 100.

Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik sicer minulo sezono namreč opažajo izredno veliko zanimanja za obisk Kamnika in njegovih turističnih destinacij s strani tujih in domačih medijev ter blogerjev in vplivnežev na družabnih omrežjih. Tako je Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik tudi minule dni gostil večje število vplivnežev iz različnih držav.

Različne turistične destinacije v Kamniku in okolici so prejšnji in ta teden obiskali novinarji iz Italije, agenti iz Kitajske, v Kamniku pa je potekal tudi tako imenovani instameet, srečanje vplivnežev iz družabnega omrežja Instagram. V okviru tega je Kamnik spoznavalo 12 vplivnežev iz Madžarske, Hrvaške, Italije in Slovenije. Še ta mesec pa je napovedan tudi obisk skupine avstrijskih novinarjev. Takšni obiski, ki potekajo tudi izven največje turistične sezone, so dodatna potrditev dobrega dela tako ekipe turizma na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik kot turističnih ponudnikov v Kamniku in okolici.

Uspešna poletna sezona pa se je razpotegnila tudi v jesenske mesece, saj je septembra TIC točko obiskal 1101 turist, kar je 51 odstotkov več kot septembra 2017. Prav tako turisti tudi v oktobru sprašujejo po razpoložljivih kapacitetah v kampih in penzionih po poteh na Veliko planino in po izposoji koles.

Besedilo in fotografiji: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik


<< Nazaj | Novice