Mali grad

Kamnik s povorko več kot 1000 narodnih noš sklenil največji festival oblačilne dediščine

14.09.2014

 

V zelenem naročju Kamniško-Savinjskih Alp se v mestu Kamnik vsak drugi septembrski konec tedna tradicija združi z etnografijo, kulturo in zabavo. Na ulicah Kamnika se odvijajo Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, največji etnološki festival v Sloveniji z nazivom mednarodni folklorni festival, kot del mreže folklornih festivalov CIOFF. Dogodek, ki so ga prvič pripravili leta 1966, velja za eno največjih etnoloških prireditev v Sloveniji. Tudi letos je bilo v Kamniku pestro festivalsko dogajanje, največ pozornosti pa je bilo namenjeno ohranjanju kulturne dediščine.

Festival je bil kljub slabemu vremenu dobro obiskan. V štirih dneh so se po Kamniku sprehodile barvite slovenske narodne noše. Zadoneli so ritmi ljudske glasbe, ki so jo izvajali različni ansambli, godbe na pihala in harmonikarji. Zaplesale so tako lokalne kot tudi tuje folklorne skupine, odvijala se je sejemska prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti, še vedno pa so na ogled zanimive razstave. Poleg kulturnega in glasbenega programa prireditev razvija svojo odmevnost tudi skozi tradicionalne kamniške jedi, ki so združene pod blagovno znamko Okusi Kamnika, in so del projekta Okusiti Osrednjo Slovenijo. Izbor tipičnih kamniških jedi so letos ponujali na stojnicah in pri različnih gostincih.

Vrhunec 44. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je bila današnja, nedeljska mednarodna povorka ljubiteljev in poznavalcev strogih pravil pravilnega pripadnostnega kostumiranja, ki je bila deležna tudi največjega obiska. Dvokilometrsko pot skozi Kamnik je v povorki prehodilo preko 1.000 udeležencev v narodnih nošah, iz različnih folklornih in drugih skupin, od katerih je vsaka predstavila oblačilno dediščino svojega kraja. Med njimi sta bili tudi noši občin Trofaiach in Andesch, s katerima občina Kamnik prav letos praznuje 15. oziroma 10. obletnico pobratenja. Na povorki so sodelovale folklorne skupine Slovenije ter skupine iz tujine, Folklorni ansambel Zagreb-Markovac Hrvaška, Jerusalem folklore ensemble iz Izraela, madžarski Kecskemet dance ensemble, Polokkarit iz Finske, Gruppo costumi tradizionali Bisiachi Italija.

Ob koncu povorke sta zbrano množico nagovorila župan Občine Kamnik Marjan Šarec in v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar. Slednji ni skrival navdušenja nad številčnim obiskom in se zahvalil celotni ekipi, ki je štiri dni skrbela, da je kljub slabemu vremenu prireditev uspela.

Župan Marjan Šarec se je v svojem govoru spomnil prizadetih v poplavah in se zahvalil vsem obiskovalcem, ki so kljub slabemu vremenu z nami počastili največjo etnološko prireditev v Sloveniji. »Narodne noše in oblačilna dediščine ponazarjata bistvo Kamnika, dušo Kamnika in tisto kar Kamnik najbolj ceni in to je tradicija združena s sedanjostjo in umerjenostjo naprej. Vabljeni drugo leto na že 45. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.«

Več na: www.narodnenose.si

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec in Bojan Težak

 


<< Nazaj | Novice