Mali grad

Kamnik preplavili jekleni konjički 4. Mednarodne revije starodobnikov »A« 2013

18.05.2013

 

Danes se je župan Marjan Šarec udeležil 4. Mednarodne revije starodobnikov »A« 2013. Približno 90 kovinskih lepotcev izpred druge svetovne vojne se je zapeljalo v okolje, ki jim najbolj ustreza - v starodavni Kamnik.

Mednarodno revijo je pripravilo Društvo starodobnih vozil Kamnik, ki danes združuje 50 članov iz vse Slovenije, vedno bolj pa se povečuje tudi število članov iz tujine. Ob ustanovitvi, leta 2001, si je Društvo kot glavno nalogo postavilo ohranjanje in razvijanje tehnične kulture na področju avtomobilov in motorjev. To nalogo izvaja z različnimi aktivnostmi, med katere sodijo predvsem vse možne oblike sodelovanja in povezovanja z drugimi sorodnimi društvi doma in v tujini. Najbolj so seveda odmevne različne predstavitve starodobnih vozil in njihov razvoj široki javnosti, s čemer se krepi pomen varovanja in vzdrževanja rezultatov tehnične kulture. Najbolj odmevna aktivnost iz tega okvira je bil Festival predvojnih starodobnih vozil, ki ga je Društvo od leta 2005 izvedlo petkrat, vedno v mesecu maju.

To je bil edini tovrstni festival v Sloveniji, saj so se ga lahko udeležili le povabljeni lastniki starodobnih vozil, pri čemer je bil glavni kriterij starost vozila in njegova ohranjenost. Festival je v letu 2010 prerasel v Mednarodno revijo starodobnikov »A«, ki je ohranila isti termin, druga polovica meseca maja, je pa bolj omejila kriterij za udeležbo. Gre za revijo vozil, ki so bila izdelana pred drugo svetovno vojno. Osnovni namen te spremembe je bil omogočiti javnosti več časa za ogled in seznanjanje s temi lepotci, za čas njihovega nastanka, izjemnimi tehničnimi rešitvami, ki jih danes marsikdaj pozabljamo, na drugi strani pa omogočiti lastnikom prijetno druženje in predstavljanje svojih dosežkov in naporov pri vzdrževanju teh vozil.

Slovenci imamo v lasti kar zajetno število dobro ohranjenih starodobnih vozil, vendar je Društvo starodobnih vozil Kamnik, v želji predstaviti čim bolj zanimiva vozila, že zelo zgodaj začelo navezovati stike s sorodnimi društvi v tujini. Napori so bili uspešni, saj so se na petem mednarodnem festivalu leta 2009 s svojimi vozili pridružili tudi člani Deželnega kluba Steiermark Nord, s Kamnikom pobratenega mesta Trofaiach. Na prvi mednarodni reviji leta 2010 pa so se pridružila vozila iz Veteran CarCluba Jičin izČeškega mesta Jičin.  

Letošnja dvanajsta revija in četrta mednarodna revija starodobnikov »A« razreda nam je, razen avtomobilov in motorjev slovenskih lastnikov, prikazala še vozila iz že omenjenih klubov iz Avstrije in Češke, pa tudi iz Italije, Nemčije, Francije in Hrvaške. Med njimi je bilo mogoče videti tudi nekaj pravih lepotcev »stoletnikov«, torej vozil, katerih rojstna letnica sega nazaj v leta pred 1911. V prvi koloni je bilo tako približno 10 motornih starodobnih koles (najmlajše vozilo letnik 1939), v spremljavi vozil starodobnikov z zastavami in spremljevalnimi vozili. V drugi koloni je bilo 32 starodobnikov »A« razreda z najmlajšim vozilom letnik 1939. V koloni je bilo tudi 13 starodobnikov, ki so peljali zastave in goste, sledila pa je kolona 28 starodobnikov sponzorjev, gostov in članov društva s spremljevalnimi vozili.

Na Revijo je Občina Kamnik povabila tudi goste in veleposlanike držav udeleženk ter veleposlanike drugih držav. Povabilu pa so se odzvali v velikem številu, na Glavnem trgu pa jih je sprejel župan Marjan Šarec.

Prihod udeležencev na 4. Mednarodno revijo starodobnikov »A« 2013 je bil že včeraj, kjer so na spoznavnem večeru, v prostorih disko kluba Pri Špornu, med drugim podpisali listino o prijateljskem sodelovanju med DSV Kamnik in klubom H.P.A. iz mesta Perigueux v Franciji ter klubom starodobnikov iz Hrvaške.

Nocoj pa se je začelo ob 9. uri s startom prve kolone, motorjev iz parkirišča Arboretum Volčji Potok, ob 9.30 uri pa je startala druga kolona, avtomobili. Jeklene konjičke je bilo moč videti po cesti Volčji Potok-Radomlje do Obvoznice, na mostu čez reko Kamniško Bistrico do krožišča z Domžalsko cesto, po Domžalski in Ljubljanski cesti do Šolske ulice, na Ulici Josipa Močnika in na Šutni ter Glavnem trgu.

Posamezni avtomobili so se nato odpeljali v časti krog mimo Občine po Grabnu do krožišča na Fužinah, po Cankarjevi cesti, po Obvoznici do Šolske ulice in na Šutno nazaj do Glavnega trga.

Ob 10. 30 uri so na prizorišče prišli povabljeni veleposlaniki in drugi visoki gostje, ki so si, poleg starodobnih vozil, ogledali tudi naše mestno jedro. Vse zbrane na uradni otvoritvi 4. Mednarodne revije starodobnikov »A« je pozdravil predsednik Društva starodobnih vozil Kamnik Miroslav Vrhovnik, ki je predstavil karakteristike posameznih vozil in opozoril na letošnjo novost, udeležbo mlajših starodobnikov na reviji. Hkrati se je zahvalil za izvedbo mednarodne revije in vsem zaželel prijeten ogled kovinskih lepotcev.

Množici obiskovalcev je nekaj besed namenil tudi župan Marjan Šarec. »Prisrčno dobrodošli na tradicionalni mednarodni reviji starodobnikov »A« razreda. Prav je, da se jim izkaže čast, kajti veliko truda je potrebnega, pa tudi ljubezni, ur in neprespanih noči, da so ti jekleni lepotci pred nami takšni, kot jih danes lahko občudujemo. Verjamem, da ima vsak svojega favorita, a vsi so vredni naše pozornosti. Popoldan vabljeni tudi v Arboretum Volčji Potok. Vam spoštovane Kamničanke in Kamničani pa iskrena hvala, da ste se prireditve udeležili. Želim vam lep dan in v družbi jeklenih lepotcev prijetno druženje še naprej, drugo leto pa ponovno na snidenje.«

 

Po blagoslovu župnika Pavleta Juhanta, sta se po 13. uri koloni vozil odpeljali do Stranj, preko Godiča, Mekinj, Cankarjeve ceste, Obvoznice, Ljubljanske ceste, Duplice nazaj v Arboretum Volčji Potok, kjer so revijo sklenili s podelitvijo priznanj udeležencem revije ter prijetnim druženjem v sodelovanju z radijem Veseljak.


<< Nazaj | Novice