Mali grad

Kamnik preplavil vonj in zven starodobnih vozil

24.05.2014

 

Starodobna vozila predstavljajo ohranjanje tehnične-kulturne dediščine, ki pa jo njihovi lastniki običajno popestrijo tudi z etnološko dediščino, saj se tudi sami oblečejo iz časa, kot je njihov avto. In prav tako prireditev, Mednarodno revijo starodobnikov »A«, je Kamnik gostil ta vikend. Prihod vozil in lastnikov jeklenih konjičkov je dopoldan na Glavnem trgu pozdravil tudi župan Marjan Šarec.

Gre za revijo vozil, ki so bila izdelana pred letom 1940. 6. mednarodno revijo je pripravilo Društvo starodobnih vozil Kamnik v sodelovanju z Občino Kamnik, Zavodom za turizem in šport v občini Kamnik in Arboretumom Volčji Potok. Kultura obnavljanja in zbiranja starodobnih vozil je v Sloveniji precej mlada in sega v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, še več pa je ljubiteljev starodobnikov po duši, ki si kakšnega omislijo tudi v svoji garaži.

Slovenci imamo v lasti kar zajetno število dobro ohranjenih starodobnih vozil, vendar je Društvo starodobnih vozil Kamnik, v želji predstaviti čim bolj zanimiva vozila, že zelo zgodaj začelo navezovati stike s sorodnimi društvi v tujini. Napori so bili uspešni, saj so se na petem mednarodnem festivalu leta 2009 s svojimi vozili pridružili tudi člani Deželnega kluba Steiermark Nord, s Kamnikom pobratenega mesta Trofaiach. Na prvi mednarodni reviji leta 2010 pa so se pridružila vozila iz Veteran CarCluba Jičin iz Češkega mesta Jičin.

Letošnja revija, kjer je sodelovalo 80 vozil, nam je, razen avtomobilov in motorjev slovenskih lastnikov, prikazala še vozila klubov iz Avstrije, Češke, Francije, Italije, Madžarske in Nemčije. Prav vsi jekleni konjički so bili zavidanja vredni, med njimi pa tudi najstarejši, v katerem se je vozila britanska kraljica, ravno tako pa tudi starodobnik, v katerem se je vozil znan filmski igralec John Travolta.

Pričeli so z zborom udeležencev v parku Arboretum Volčji Potok, ki mu je sledila vožnja v center Kamnika. Predsednik Društva starodobnih vozil Kamnik Miroslav Vrhovnik ni skrival navdušenja nad številno udeležbo starodobnikov, se zahvalil Občini Kamnik in ostalim sodelujočim Občinam ter v upanju na še večjo udeležbo drugo leto vse zbrane povabil k ogledu Kamnika.

Kot rečeno, je prihod jeklenih konjičkov spremljal tudi župan Marjan Šarec: »Ljubitelji starodobnih vozil, ki z veliko truda, ljubeznijo in mnogimi urami dela, so nam pripravili današnji dogodek v organizaciji Društva starodobnih vozil Kamnik. Upam, da se boste imeli prijetno in boste okusili tudi spremljevalni program, Okuse Kamnika in drugih dobrot.« Zbrane je povabil tudi na tržni dan, ki se na Glavnem trgu v Kamniku odvija vsako zadnjo soboto v mesecu, ter jim zaželel prijeten dan z željo, da se še vračajo v srednjeveško mesto v naročju planin.

Reviji so prisostvovali tudi gostje in veleposlaniki držav udeleženk ter veleposlaniki drugih držav. V imenu le-teh je zbrane nagovoril častni generalni konzul Jordanije Samair Amarin. Seveda je, tako kot vsako leto, starodobna vozila blagoslovil župnik Pavle Juhant.

Za pogostitev sta s Kamniško kajžerco z ženofom v bombetki in Tuhinjsko filo iz izbora jedi Okusi Kamnika poskrbeli gostilni Pri planinskem orlu in gostilna Repnik, v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport v občini Kamnik. Na stojnicah pa so svoje dobrote in izdelke ponujali Čebelarstvo Starovasnik, Kmetija pr' Gabršk, Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline, rokodelstvo Damjana Spruk in hiša sladic Tarangela.

Za glasbeno dogajanje so z domačimi vižami poskrbeli člani ansambla Zajc.

Sledila je vožnja v Kranj, v imenu Občine Kamnik pa se je le-te udeležila podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar. Jutri sledi še sklepno dejanje s podelitvijo spominskih priznanj in prijetnim druženjem ob prigodah, ki so jih doživeli na poti po Kamniku in okoliških krajih ter občinah.


<< Nazaj | Novice