Mali grad

Kamnik oživel z največjim poletnim kulturnim festivalom Kamfest 2014

08.08.2014

 

Kulturno društvo Priden možic v sodelovanju s soproducenti letos organizira že 11. izvedbo poletnega kulturnega festivala Kamfest, ki smo ga vsi že nestrpno pričakovali. V desetih dneh, med 8. in 17. avgustom 2014, se bo v Kamniku odvilo skoraj 80 brezplačnih dogodkov (in še kakšen ekskluziven z vstopnino) - od otroških predstav do komedij za odrasle, od športnih tekmovanj za aktivne do kina za »sedečneže«, seveda pa ne bodo manjkali niti koncerti velikih glasbenih zvezd in mladih kometov. Letošnji največja zanimivost je vsekakor gledališki oder v atriju dvorca na območju nekdanje kamniške smodnišnice, ki je z nekaj sečnje in teptanja postalo zavetje za predstave in stand up komedije izbranih odrskih mojstrov. Popoldan je zbrane ob uradnem odprtju, ki se je že tradicionalno odvijalo v prijetnem prostoru Samčevega predora, s pogledom na Mali grad in Šutno, nagovoril tudi župan Marjan Šarec, ki ni skrival navdušenja nad vedno znova prijetnimi dogodki, ki nam jih organizatorji in soproducenti pričarajo v mestnem jedru Kamnika.

Večina prireditev se bo odvila v starem mestnem jedru Kamnika, kot po navadi pa bomo odkrili tudi nekaj novih kamniških kotičkov, za katere bo potrebno narediti kak korak v to ali ono smer. Otroški oder Argeta Junior z ustvarjalnimi delavnicami in predstavami za najmlajše bo tako tudi letos zavzel sence dreves v Keršmančevem parku. DDV program v Samčevem predoru bo tokrat v znamenju uličnih predstav (če smo že Ano Desetnico letos preskočili) in športnih izzivov. Glavni oder bo spet stražil razgled in budil duhove na Malem gradu. Najpopularnejši oder Kamfesta bodo otvorili ameriški etno punkerji Kultur Shock, predzadnji dan bodo na njem zadoneli Laibach, zadnje note pa bo odigral Simbolični orkester. Po glavnih melodijah pa boste lahko izbirali med družabnimi dogodki v Samčevem predoru, koncerti manj znanih, a vseeno odličnih glasbenih zasedb, po različnih kamniških dvoriščih, ali pa se boste sprostili ob projekcijah Kina Kamfest na dvorišču Osnovne šole 27. julij. Verjetno največja zanimivost letošnjega festivala pa bo gledališki oder v atriju dvorca na območju bivše kamniške smodnišnice (popularno poimenovan kot »Katzenberg«). Za vhodno rampo KIK-a se namreč marsikaj dogaja in precej je zanimivosti, ki so vredne ogleda. Med takšnimi je tudi dvorišče nekdanje upravne stavbe, ki bo z nekaj sečnje in teptanja postalo zavetje za predstave in stand up komedije izbranih odrskih mojstrov.

Danes je bil Keršmančev park v znamenju ustvarjalnih in športnih delavnic za otroke in odrasle, Otroški oder Argeta Junior so z igrano predstavo za otroke odprli člani KŠD Štumf, in sicer z Gledališčem iz kovčka. Mednarodna zasedba Banda Kremšnita je v Samčevem predoru zaigrala ob uradnem odprtju in otvoritveni povorki, kjer je zbrane, kot rečeno, nagovoril tudi župan Marjan Šarec in letošnjemu Kamfest-u zaželel obilo obiskovalcev.

Glavni oder so na prvi festivalski večer dodobraogreli člani etno-punk zasedbe Kultur Shock iz Združenih držav Amerike. V Gostilni Majolka smo prisluhnili prijetnemu Jazz večeru v izvedbi Ana Vipotnik Trio. Uro kasneje smo bili v Samčevem predoru ponovno priča ritmom Mednarodne zasedbe Banda Kremšnita, ki občinstvo ni pustila ravnodušnega. Sočasno so si kino navdušenci na dvorišču Osnovne šole 27. julij Kamnik ogledali slovensko komedijo Panika.

Jutri, 9. avgusta 2014, bo na sporedu:

*v primeru slabega vremena bodo predstave Gledališča Katzenberg izvedene v Domu kulture Kamnik

Vabimo vas, da se Kamfestu pridružite tudi vi. V popoldanskem času otroci, proti večeru je na vrsti mladina, ponoči pa starejši – vsak bo lahko nedvomno našel svoj kotiček. Pester kulturni, umetniški in zabavni festivalski program v Kamnik vas vabi vse do nedelje, 17. avgusta 2014.

 


<< Nazaj | Novice