Mali grad

Kamnik obiskali slovenski konservatorji

27.10.2017

 

Župan Marjan Šarec je dopoldan na Glavnem trgu sprejel slovenske konservatorje, ki so si ob dvodnevnem srečanju izmenjevali številne izkušnje, obenem pa ob obisku dveh krajev, med njimi tudi Kamnika, prisluhnili dobrim praksam. Dogodku so poleg konservatorjev prisostvovali še novi vodja Slovenskega konservatorskega društva Srečko Štajnbaher in vodja Območne izpostave Kranj Miloš Ekar skupaj s sodelavko mag. Majo Avguštin.

Dvodnevno srečanje konservatorjev se je na območju Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne izpostave Kranj, odvijalo med 26. in 27. oktobrom 2017. Včeraj so si ogledali Radovljico, danes pa, kot rečeno, še Kamnik. Konservatorji vseh sedmih območnih enot Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, torej Ljubljane, Kranja, Celja, Maribora, Nove Gorice, Novega mesta in Pirana, se na ta način srečujejo vsako leto. S strani organizatorja, Območne enote Kranj, so jim bile predstavljene strokovne zasnove za Kamnik, ki so jih v letošnjem letu na Območni izpostavi Kranj izdelali za Občino Kamnik, in sicer ureditev Glavnega trga in lokacije znotraj mesta, ki so trenutno v delu ali pa so vezane na delo Jožeta Plečnika v Kamniku, za slednjega namreč letos obeležujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico njegove smrti. Udeleženci obiska pa so si ogledali še Kapelo božjega groba v frančiškanskem samostanu, železniško postajo, Maistrovo rojstno hišo in Mali grad.

Mag. Maja Avguštin iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne izpostave Kranj je ob srečanju na Glavnem trgu poudarila uspešno in dobro osebno sodelovanje z Občino in županom ter napore, ki jih Občina vlaga v ohranjanje kulturne dediščine na svojem območju.

Župan Marjan Šarec pa je slovenske konservatorje pozdravil na prenovljenem Glavnem trgu, jim orisal potek del ter opozoril na stvari, ki jih bo še potrebno urediti. Izpostavil je predvsem celotno podobo osrednjega trga z vodnjakom, fasade in Maistrovo ulico, projekte, ki za katere želi, da bi bili v naslednjem letu tudi končani. Zbranim je zaželel lep dan v Kamniku in uspešno izmenjavo mnenj.


<< Nazaj | Novice