Mali grad

Kamnik gosti simpozij o Juriju Japlju

04.12.2009

 

Danes se je v Frančiškanskem samostanu v Kamniku pričel dvodnevni simpozij, posvečen jezikoslovcu, pesniku in prevajalcu Juriju Japlju, ki je konec 18.stol s svojim delom doprinesel veliko k razvoju slovenskega knjižnega jezika.

Namen simpozija, katerega sta pripravila Društvo Sv.Jakob iz Kamnika ter Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša, je predstaviti dela in spoznanja o Juriju Japlju, dobi v kateri je živel in ustvarjal ter njegove vplive na kasnejše rodove, tudi današnje.

V uvodu so nekaj besed spregovorili prof.Marjeta Humar, predsednica društva Sv.Jakob, dr.Marko Snoj, predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, pater Pashal Gorjup, gvardijan Frančiškanskega samostana Kamnik ter Brane Golubovič, podžupan Občine Kamnik, ki je simpozij tudi finančno podprla. Ta je v svojem govoru poudaril pomembno vlogo Jurija Japlja, ki se je v Kamniku rodil in tu preživljal svoja otroška leta, katere se morda premalokrat zavedamo. “Jurij Japel je svoj prispevek k današnji samostojnosti dal s peresom in papirjem ter tako močno prispeval k razvoju slovenskega knjižnega jezika ter s tem tudi k naši današnji samostojnosti, saj bi brez svojega jezika danes težko imeli svojo državo in bili enakopravni del Evropskih narodov” je v svojem govoru zaključil podžupan Golubovič.

Simpozij se je začel s predavanjem dr.Matjaža Ambrožiča o cerkvenih razmerah v Japljevem času ter nadaljeval s predavanjem dr.Andreje Eržen o jezikovnih razmerah tistega časa. Slavnostni zaključek simpozija bo jutri, ko bo v Frančiškanski cerkvi v Kamniku potekal spominski koncert s Haydnovo mašo, katere besedilo je poslovenil Jurij Japelj ter pesmimi Frančiška Mihaela Paglovca.


<< Nazaj | Novice