Mali grad

Kamnik bogatejši za nov športni objekt – pump track

11.10.2015

 

Kamniški gorsko kolesarski klub Calcit Bike Team je včeraj ob Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra uradno odprl progo pump-track. Ta je namenjena mladim in odraslim, cestnim in gorskim kolesarjem, ki se želijo učiti in ob tem zabavati. Poligon je odprtega tipa, kar pomeni, da lahko nanj pridejo vsi, ki želijo na njem vaditi, v času treningov pa bo na voljo le za člane Calcit Bike Teama. V imenu Občine Kamnik se je odprtja udeležil podžupan Matej Slapar.

"Pump-track je krožna proga, po kateri se kolesarji ob zadostnem tehničnem znanju lahko vozijo brez, da bi poganjali. Tovrstna vožnja je zelo učinkovita pri treniranju ostalih kolesarskih veščin in jo zato v zadnjih letih priporočajo vsi največji kolesarski strokovnjaki. Primerna je tako za otroke kot odrasle, tako za cestne kot tudi gorske kolesarje. Tudi popolni začetniki bodo osnovne tehnike hitro osvojili in se ob tem zelo zabavali" je na kratko povzel, kaj pravzaprav je pump-track, Mohor Vrhovnik, vodja mlajših selekcij pri kamniškem klubu.

Calcit Bike Team je dolgo časa iskal primerno lokacijo za progo, po naključju pa se je na idejo odzvala gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra oziroma njen ravnatelj Šemso Mujanovič, ki je želel izkoristiti prostor ob gimnaziji. Vrhovnik in predsednik Calcit Bike Teama Ciril Grkman sta si lokacijo hitro ogledala, zadovoljna z videnim pa sta zagnala projekt. Del njega je hitro postal nekdanji slovenski reprezentant v olimpijskem krosu Anže Bizjak, ki je zrisal progo, s pomočjo pokroviteljev, donatorjev, prostovoljcev, tekmovalcev in staršev pa je proga nekje od sredine avgusta vsak dan pridobivala na obliki. Po dveh mesecih dela in 530 tonah materiala, zanj je poskrbel veliki pokrovitelj kamniškega športa Calcit, je proga več ali manj končana. V naslednjem letu sledi še zadnja plast, ki bo omogočala manjše stroške vzdrževanja. Progo in okolico bodo urejali in vzdrževali člani Calcit Bike Teama in gimnazija.


Tovrstnih prog v okolici Kamnika ni veliko. Manjši objekt je že v Termah Snovik, ki pa je namenjen predvsem turistom. Calcit Bike Team in Kamnik sta tako prišla do novega športnega objekta, ki je, čeprav so ga šele odprli, že znova "na papirju". Bizjak in kamniški klub obljubljajo, da je še nekaj prostora za napredek in izboljšave, še letos pa bodo skušali dodati ovire.

Besedilo: PR Calcit Bike Team
Fotografije: Frane Kranjec


<< Nazaj | Novice