Mali grad

Kamnik bo v sredo postal Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto

17.05.2010

 

Kamnik bo v sredo, 19. maja tudi uradno postal Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto in se pridružil osmim slovenskim mestom, Ljubljani, Novi Gorici, Mariboru,  Velenju, Rušam, Piranu, Trbovljam in Domžalam, ki se s tem nazivom že ponašajo.  

Na slavnostnem dogodku, ki bo ob 15. uri potekal v Domu kulture v Kamniku, bosta Anton Tone Smolnikar, župan občine Kamnik, in Miran Boštic, predsednik društva UNICEF Slovenija, podpisala pomembno pogodbo, s čimer bo Kamnik pridobil naziv Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto. Odslej bo tako pred kamniško Mestno hišo plapolala UNICEF-ova zastava-simbol projekta, ki jo bo župan občine Kamnik prejel od župana občine Domžale, slednja je kot zadnja pridobila ta odgovorni naziv. Dogodek bo z glasbeno točko obogatil tudi Lado Leskovar, ambasador UNICEF-a Slovenija. 

Osnovni namen projekta Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto je spodbujanje odgovornih v lokalni skupnosti k obsežnejšim in raznovrstnejšim dejavnostim v korist otrok, za uresničevanje njihovih pravic in za njihovo aktivno sodelovanje v lokalnem okolju. V mrežo Otrokom prijaznih UNICEF-ovih mest se vključujejo mesta, ki so aktivno dejavna za svoje najmlajše meščane, hkrati pa se zavedajo, da te dejavnosti lahko vedno razširijo, nadgradijo in izboljšajo. Župan občine Kamnik, g. Anton Tone Smolnikar, se bo s podpisom pogodbe z UNICEF-om Slovenija zavezal, da bo mesto tudi v prihodnje delovalo v korist otrok in s tem postal pomemben zagovornik otrokovih pravic v lokalnem okolju. Občina bo pripravila Analizo položaja otrok v mestu in predloge za njegovo izboljšanje v obliki srednjeročnega Akcijskega načrta in letnih planov za otroke.  

Občina Kamnik je v zadnji štirih letih storila velike korake v smeri, da postane občina prijazna otrokom. Poleg varnih poti, za katere so namenili v dveh leti okoli 1,5 milijona evrov, urejanja zunanjih rekreativnih, športnih in otroških igrišč, namenjajo 180 evrov tudi za vsakega novorojenčka. Sofinancirajo zimsko šolo v naravi v višini 110 evrov na otroka ter dnevne dejavnosti v sklopu šolskega izobraževanja, kot so kulturni, tehniški, športni in naravoslovni dnevi, ker želijo, kot pravijo na Občini Kamnik, da imajo vsi otroci možnosti, da se udeležujejo takšnih aktivnosti. Organizirajo počitniško varstvo, brezplačne Cicibanove urice in Montessori program, sofinancirajo letovanja za otroke iz socialno ogroženih družin, finančno spodbujajo prostovoljstvo otrok in njihovo humanitarno dejavnost. Od 1. septembra naprej bodo finančno pomoč v višini 103 evra mesečno/na otroka namenili tudi vsem otrokom od 1. do 3. leta starosti, ki ne obiskujejo organizirane predšolske vzgoje in varstva.

V občini Kamnik že uspešno potekajo nekateri UNICEF-ovi projekti v korist otrok. V okviru projekta Punčka iz cunj že več let sodeluje skupina prostovoljk Lipa Domžale, ki s svojim predanim delom izdelujejo unikatne Punčke iz cunj in s tem podpirajo UNICEF-ov program cepljenja otrok v državah v razvoju. V UNICEF-ovem programu Izobraževanja za razvoj sodelujeta tudi zasebni vrtec Peter Pan in VVZ Antona Medveda ter OŠ Toma Brejca, OŠ Marije Vere in OŠ Frana Albrehta. V sredo pa bodo  uradno zaživele tudi Varne točke, javni prostori, kamor se lahko otroci zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski na mestnih ulicah. Varne točke v Sloveniji UNICEF Slovenija izvaja ob podpori Zavarovalnice AS, ki se v Kamniku nahajajo v naslednjih javnih prostorih: 

Mladinski center kotlovnica, Matična knjižnica Kamnik, Lekarna Kamnik Šutna, Kam-bus (avtobusna postaja), Pošta Kamnik, TIC Kamnik, Trgovina Nakup, Trgovina Pikapoka vse za otroke, pisarna KDPM, Zdravstveni dom Kamnik, trgovina Mr. Pet, frizerski salon Pro-look, Pošta Kamnik-Duplica, Trgovina Pri Petru, Avtoličarstvo in avtokleparstvo Papež, Market Srednja vas, Trgovina Motnik


<< Nazaj | Novice