Mali grad

Kamnik bo to soboto in nedeljo prizorišče 26. svetovnega prvenstva v gorskih tekih

02.09.2010

 

Atletska zveza Slovenije je za leto 2010 od WMRA (svetovne zveze za gorske teke) pridobila kandidaturo za organizacijo 26. svetovnega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino, organizacija pa je bila zaupana Klubu gorskih tekačev Papež, ki je v svetu že znan po odlični  Grand Prix tekmi na Grintovec.   

Od 2. do 5. septembra 2010 bo Kamnik gostitelj rekordnih 39 reprezentanc z vsega sveta, v tem času bo v Kamniku in okolici bivalo preko 500 tekmovalcev in spremljevalcev. Uspešno izvedena generalka na trasi proge svetovnega prvenstva je bila izvedena že 25. julija, ko je potekal 1. gorski tek na Veliko planino.

V nedeljo 5. septembra se bodo v okviru svetovnega prvenstva pomerile 4 kategorije (članice, člani, mladinke in mladinci) na 3 različnih progah s kupnim ciljem na Gradišču (1660 m), najvišji točki Velike planine. Na cilju bo podelitev priznanj najboljšim v »Open race«, za dobro voljo bo poskrbel ansambel Viharnik.

Proga
Celotna 12 kilometrska proga vodi od Stranj, preko Prelesja pod sv. Primožem, Pasjih pečin, Male planine na cilj. Okoli 160 članov se bo na 12 kilometrsko progo (1290 m vzpona) podali pri OŠ Stranje. 8,5 kilometrska proga (s 1035 m vzpona) za članice in mladince ima štart na Prelesju. Nanjo se bo podalo okoli 100 članic in 80 mladincev. Mladinke (okrog 60) se bodo s 4,5 kilometrsko progo (430 m vzpona) spoprijele na Kisovcu. Starti mladink in mladincev bodo ob 10:00, start članic ob 10:45 in start članov ob 11:15. Že zjutraj, ob 7:30, pa se bodo s celotno dolžino proge pomerile tekmovalke in tekmovalci na tekmi Open race.

Rekord 1. teka na Veliko planino ima s časom 1:03:37 Mitja Kosovelj. Organizatorji ob udeležbi reprezentantov Turčije, Italije, Francije, Etiopije in Eritreje pričakujejo izboljšanje rezultata, pri čemer bo zanimivo videti, če bo Ugandec Geoffrey Kusuro lahko ubranil lanskoletni naslov svetovnega prvaka.

Pred samo tekmo v gorskih tekih se bo zvrstila vrsta spremljajočih prireditev. V soboto, 4. septembra, bo v Domu kulture v Kamniku, kjer bo kongresni center, kongres svetovne zveze (WMRA), tehnični sestanek za vodje reprezentanc, ob 16. uri pa novinarska konferenca. Sobotna svečana uradna otvoritev svetovnega prvenstva bo potekala na Glavnem trgu v Kamniku, s pričetkom ob 18. uri in sprevodom vseh reprezentanc. V bogatem kulturnem programu bodo nastopili Mestna godba Kamnik, mažoretke, maskota svetovnega prvenstva -planšar, Stranjska godba, Martina Šraj, Franci Pušnik, folklorna skupina, ansambel Grintovci, učenci OŠ Stranje.

Svečana razglasitev rezultatov, podelitev medalj in priznanj bo v nedeljo 5. septembra ob 18. uri na Glavnem trgu, kjer bodo znani svetovni prvaki gorskega teka za leto 2010 tako posamično kot ekipno.  

Spremenjen prometni režim na dan tekmovanja v Stranjah in Stahovici
V nedeljo na dan tekme, bo veljala popolna zapora ceste pri OŠ Stranje do odcepa za Črnivec in Kamniško Bistrico med 7. in 8. uro ter med 10:55 in 11:30. Med 4. in 12. uro bo potekala popolna zapora ceste v smeri Kisovca in Marjaninih njiv. Na cestnih zaporah bo postavljena ustrezna prometna signalizacija in zagotovljeno ustrezno število rediteljev, ki bodo omogočali vožnjo intervencijskih vozil. Vse udeležence prosimo, da zaradi njihove varnosti in varnosti ostalih udeležencev in tekmovalcev upoštevajo navodila rediteljev.

Z organizacijo prvenstva za svetovno elito in vse obiskovalce se že vse od januarja trudi preko 300 prostovoljcev in, kot pravijo, verjamejo, da bodo vsi skupaj častno in športno ponesli ime Kamnika in Slovenije v svet.

Vabljeni  4. septembra ob 18. uri na Glavni trg na svečano otvoritev ter v nedeljo 5. septembra na tekmo, kjer boste lahko občudovali in navijali za najboljše gorske tekače sveta.  

Več o prireditvi na www.wmrc2010-kamnik.si.

 


<< Nazaj | Novice