Mali grad

Kamničanke že v finalu Mevze, Kamničani uspešni tudi v Murski Soboti

04.02.2015

 

Kamničanke že v finalu Mevze

Odbojkarice Calcit Volleyballa so tudi na povratni polfinalni tekmi srednjeevropske lige brez izgubljenega niza premagale celovške »Divje mačke« in se zanesljivo uvrstile v veliki finale. S kom bodo lanskoletne zmagovalke Mevze igrale v finalu, bo znano po dvoboju med ekipama Nova KBM Branik in SVS Post. Obe tekmi bosta v petek in soboto v Mariboru.

Calcit Volleyball–Celovec3:0 (10, 17, 21)

Kamnik - Športna dvorana Kamnik. 120 gledalcev. Sodnici: Kramar Šandl in Jurković (obe Hrvaška).

Calcit Volleyball: Kranjc, Barnes 14, Božič, Borko 1, Vrhovnik 10, Igličar 8, Forštnarič, Kučej  8, Hribar, Jerala – libero, Ščuka 15. Trener: Gašper Ribič.

ATSC Sparkasse Celovec: Baumgartner - libero, Schmerlaib , Gschöpf2, Müller 4, Bajde 3, Duller , Holzer 8, Epure2, Milosavljević 8, Katz , Pajer, Freller - libero. Trener: Jože Časar.

V letošnji sezoni so Kamničanke v srednjeevropski ligi že trikrat premagale celovške odbojkarice, ki jih vodi selektor slovenske mladinske reprezentance Jože Časar. Boljše od njih so bile tudi na prvi polfinalni tekmi v Celovcu pred dobrimi desetimi dnevi, precej boljše pa so bile tudi v uvodnem nizu, ki ga je domači trener Gašper Ribič prvič začel z Eleno Kučej, počivala je rahlo obolela Tamara Borko. Ob zadnji letošnji okrepitvi kamniške ekipe so dvoboj z gostjami iz Celovca začele še Zala Kranjc, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Urška Igličar in prosta igralka Meta Jerala, ki so svojo nalogo opravile odlično. Že do prvega tehničnega odmora so si na servis Vrhovnikove in z blokom Barnesove priigrale šest točk prednosti. Gostjam se je še uspelo približati na štiri točke zaostanka (9:5), to pa je bilo tudi vse, kar so v tem nizu zmogle. Kamničanke so popolnoma prevladovale na igrišču, na servisu je Zala Krajnc povzročala težave celovškim sprejemalkam, hkrati je odlično razigrala soigralke, ki so preko Kučejeve blestele še v bloku. Ko so domače odbojkarice s točko Ščuke povedle z 18:5, je bil prvi niz dokončno odločen. Zmago je z blokom potrdila Barnesova. Kot zanimivost prvega niza velja omeniti, da je bil gostujoči napad le devet odstoten.

V drugem nizu se je Časar za svoj prvi polminutni odmor odločil že pred prvim tehničnim odmorom, kajti Kamničanke so na servis Kučejeve pobegnile za tri točke (5:2), s tem, da so še vodile z 2:1. Tri točke so Celovčanke, ki so nekoliko popravile svoj napad, zaostajale tudi ob odhodu na prvi tehnični odmor. Z domačo ekipo so držale korak še do drugega tehničnega odmora. Nanj so odšle s štirimi točkami zaostanka, nato pa so si s serijo servisov Vrhovnikove, ob bloku Barnesove in učinkovitem napadu Ščuke Kamničanke priigrale kar devet točk prednosti (21:12). V končnici niza je nato Ribič v igro poslal Mojco Božič, Ano Katarino Hribar in Tamaro Borko, ki pa je v igro vstopila namesto korektorke Urške Igličar. Še pred prvo zaključno žogo je Ribič na igrišče vrnil Kranjčevo, Vrhovnikovo in Igličarjevo, ki je svoji ekipi priborila prvo od osmih zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih. Po napaki gostujoče ekipe so Kamničanke izkoristile že kar prvo, s tem pa so se tudi teoretično že uvrstile v finale srednjeevropske lige, saj so v Celovcu zmagale s 3:0.

Zadovoljne z uvrstitvijo v finale srednjeevropske lige, so Kamničanke v nespremenjeni zasedbi slabo začele tretji niz, saj so gostje na servis ValerieGschöpf povedle s 4:0. Vendar je šlo le za trenutno slabost, kajti po priborjenem servisu, v napadu je bila uspešna Igličarjeva, so na servis Kučejev izenačile izid na četrti točki. Za izenačenje je bila s svojim četrtim blokom zaslužna Barnesova. Vseeno so, prvič na tekmi, ob prvem tehničnem odmoru s točko prednosti vodile varovanke Jožeta Časarja. Toda po tehničnem odmoru so domače odbojkarice nadaljevale z nezbrano igro in po napaki na mreži so Celovčanke povedle s 13:10, tako da je Ribič vzel sploh svoj prvi polminutni odmor na tekmi. Očitno je šlo za polminutni odmor ob pravem času, kajti Igličarjeva je z blokom izid na trinajsti točki izenačila, že v naslednji akciji pa je Barnesova, tudi tokrat z blokom, Kamničanke popeljala do vodstva. S točko prednosti so domače odbojkarice odšle tudi na drugi tehnični odmor. Podobno kot v prvem nizu je pred vstopom v končnico niza Ribič namesto Kranjčeve in Igličarjeve v igro poslal Božičevo in Borkovo. Z dvema zaporednima blokoma Kučejeve so Kamničanke povedle z 22:17, zasluge za ta »pobeg« je s svojimi servisi imela tudi Barnesova. Toda ta prednost domači ekipi še ni zadoščala za končno zmago, kajti Celovčanke so se jim približale na točko zaostanka (21:22), zato je po polminutnem odmoru posegel še Ribič. Vse dvome o zmagovalkah povratne polfinalne tekme pa je s tremi uspešnimi napadi rešila odlična Lana Ščuka, ki je bila tudi najbolj učinkovita igralka tekme.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Po takšni tekmi, proti nasprotnicam, ki je imel težave z boleznijo svojih igralk, je težko reči, v kakšni formi so. Moramo sicer biti zadovoljni z zmago in uvrstitvijo v finale, kjer pa bomo morali proti Mariborčankam prikazati veliko boljšo igro. Če bomo v finalu igrali podobno kot danes, s takšno igro zagotovo ne bomo uspešni. Razveseljivo je, da je prvič celo tekmo odigrala Elena Kučej, ki je naredila tisto, kar se od nje pričakuje. Za nas je to še dodatna dimenzija, tako da bomo imeli na igrišču še kakšno možnost več in v nadaljevanju sezone nam bo prišla še kako prav.«

Jože Časar, trener ATSC Sparkasse Celovca: »Glede na to, da smo imeli v zadnjih dneh v ekipi pravo bolnišnico, prejšnji teden v finalu avstrijskega pokala sem imel tudi sam visoko temperaturo, sem zadovoljen s prikazano igro. Kamničanke so za nas premočne, mi pa smo že začeli s pripravami na končnico avstrijskega državnega prvenstva, v katero bomo prvič krenili s prvega mesta. Zelo pomembno bo za nas tudi finale avstrijskega prvenstva do 19 let, zato so nam tekme v srednjeevropski ligi zelo pomembne. Če bomo v njej igrali tudi prihodnje leto, si želimo, da bi bilo v njej več ekip.«

Kamničani uspešni tudi v Murski Soboti

Na derbiju četrtega kroga 1. DOL – modra skupina so odbojkarji Calcit Volleyballa premagali še Panvito Pomgrad in si z zmago skorajda že zagotovili najmanj drugo mesto v modri skupini 1. DOL. Ker ima ACH Volley celo dve tekmi manj, imajo pred Ljubljančani, s katerimi se bodo pomerili v soboto – tekma bo ob 20. uri v ŠD Kamnik - celo štiri točke prednosti.

Panvita Pomgrad – Calcit Volleyall 1:3 (24, 19, 20, 20)

Murska Sobota – Dvorana OŠ 1. 150 gledalcev. Sodnika: Skudnik (Mežica) in Valentar (Prevalje).

Panvita Pomgrad: Ajlec 2, Rattkai, Pavlovič 3, Pelemiš 21, Detela 14, Vrabl – libero, Fridrih, Flisar 3, Bogožalec 8, Grabar 3, Drvarič 3. Trener: Dejan Fujs.

Calcit Volleyball: Hribar – libero 1, Novljan, T. Štern 21, Drobnič, Vidmar, Štembergar Zupan 9, Kvas, Stavbar 13, Kotnik 14, Ž. Štern 4, Brulec 2. Trener: Marko Brumen.

V prejšnjem krogu so soboški odbojkarji pošteno namučili aktualne državne in pokalne prvake, zato so z veliko mero optimizma krenili v dvoboj s Kamničani, ki v modri skupini v letošnji sezoni še niso izgubili. Zato pa so v rednem delu prvenstva morali priznati premoč Sobočanov v njihovi dvorani, vendar so varovanci Dejana Fujsa na tej tekmi prvič igrali z Jernejem Potočnikom, ki je pred kratkim soboško ekipo že zapustil in odšel v Libanon. Medtem ko se je domači trener Dejan Fujs odločil za Urbana Drvariča, Jerneja Detelo, Dejana Pelemiša, Uroša Pavloviča, Gorazda Flisarja, Aljošo Bogožalca in prostega igralca Tina Vrabla, je Marko Brumen v začetno postavo uvrstil Jana Brulca, Andreja Štembergar Zupana, Domna Kotnika, Borisa Brusa, Jerneja Stavbarja, Tončka Šterna in na mestu prostega igralca Klemna Hribarja. Začetek prvega niza je pripadel gostujoči ekipi, ki je z blokom Brusa povedla za štiri točke prednosti (12:8), toda z delnim izidom 6:2 so Sobočani preko Detele na štirinajsti točk izid izenačili. Gostje so, tako kot ob prvem tehničnem odmoru, tudi ob drugem, vodili za dve točki. Toda domači odbojkarji so s še eno točko Detele, ki je bil ob Pelemišu v prvem nizu med najbolj razpoloženimi igralci Panvite, v končnico vstopili s prednostjo ene točke (22:21). Prav Detela je svoji ekipi priboril tudi prvo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih, nato še drugo, zmago pa je potrdil Pelemiš.

V drugi niz sta ekipi krenili z nespremenjenima zasedbama. Do šestnajste točke sta se menjavali v vodstvu, nato pa so Kamničani z blokom Brusa še tretjič v drugem nizu nasprotnikom pobegnili za dve točki (18:16). Ob odličnih servisih Tončka Šterna in po zaslugi napak domače ekipe, so Kamničani z delnim izidom 4:0 prišli do kar petih točk prednosti (23:18), kar jim je zadostovalo za zmago v drugem nizu, v katerem so bili boljši v vseh elementih igre. Sobočani so bili neprepoznavni v bloku, v napadu pa so manjkale točke korektorja Bogožalca, ki se tudi v tretjem nizu ni razigral. Z blokom odličnega Stavbarja so odbojkarji Calcit Volleyballa, ki so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk, povedli z 12:7, z asom Brusa pa že s 17:11. Z dobro igro so nadaljevali do konca niza, ki ga je z dvema zaporednima točkama končal Tonček Štern. V četrtem nizu je Marko Brumen na mestu organizatorja igre priložnost ponudil Tinetu Kvasu, ki je v igro vstopil že v tretjem. Toda že pred prvim tehničnim odmorom se je Brulec vrnil v igro, vendar so z blokom Grabarja Sobočani gostom pobegnili že za pet točk (11:6). Namesto Štembergar Zupana zaigral Žiga Štern in prav po njegovi zaslugi so se Kamničani domačinom približali le na točko zaostanka (11:12). Z blokom Brusa je bil izid na trinajsti točki izenačen, in čeprav so soboški odbojkarji na drugi tehnični odmor še odšli s točko prednosti, so po dveh njihovih lastnih napakah gostje prvič v četrtem nizu povedli za dve točki (19:17). V končnici niza so na servis Brusa, ki je tekmo končal z asom, vajeti igre popolnoma prevzeli v svoje roke ter prišli še do četrte letošnje zmage v modri skupini. Z njo so pred drugouvrščenim ACH Volleyjem že s štirimi točkami prednosti, vendar imajo Ljubljančani dve tekmi manj, si pa Kamničani z morebitno sobotno zmago že lahko zagotovijo prvo mesto tudi po prvem delu modre skupine. V četrtfinalu pokala Slovenije so bili na obeh tekmah zelo blizu presenečenja.

V Murski Soboti so kamniški odbojkarji blesteli v bloku. Dosegli so jih kar šestnajst (Stavbar sedem, Brus štiri in Kotnik tri), Sobočani le štiri, oba blokerja Kamničanov, Stavbar in Brus sta skupaj dosegla 27 točk, soboška, Pavlovič in Flisar le šest, in če k temu dodamo še to, da je bil Tonček Štern v napadu 51-odstoten, domači korektor Aljoša Bogožalec pa samo 24-odstoten, je popolnoma jasno, zakaj so se zmage veselili odbojkarji Calcit Volleyballa.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: „Na ogrevanju nisem bil popolnoma prepričan v našo zmago, saj je ekipa delovala zelo anemično, toda na tekmi sta se prebudila naša blokerja, ki sta prikazala odlično igro. V sami igri sicer nismo blesteli. Rekel bi, da smo igrali približno na 80-odstotkih moči, vendar sem v celoti vseeno zadovoljen z našo igro. Pohvale si zasluži tudi Tonček Štern, ki je bil v napadu zelo zanesljiv, tudi uspešen, toda do sobote bo treba raven naše igre še dvigniti. Malce me moti le to, da so Ljubljančani nocoj počivali, medtem ko smo mi morali na težko gostovanje v Mursko Soboto, zato je težko reči, kaj lahko pričakujemo na derbiju z ACH Volleyjem. Upam le, da kdo izmed naših igralcev ne bo zbolel.“

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice