Mali grad

Kamničanke zanesljivo v polfinale, pri Kamničanih boljši Novogoričani

16.03.2014

 

Kamničanke zanesljivo v polfinale

Odbojkarice Calcit Volleyballa so tudi na drugi četrtfinalni tekmi končnice 1. DOL ženske premagale ljubljanski Vital in se zanesljivo uvrstile v polfinale. Tokrat je bila njihova zmaga še bolj prepričljiva, kot v sredo v Kamniku, kar je samo dokaz, da so tudi to tekmo vzele popolnoma resno. S kom se bodo na prvi polfinalni tekmi končnice pomerile v sredo, bo znano šele po jutrišnji tretji četrtfinalni tekmi med Formisom in Kemo Puconci, kajti nocoj so v gosteh slavile Rogožanke, tako da je zdaj izid v zmagah 1:1.

UOK Vital – Calcit Volleyball          0:3 (-14, -16, -19)

Ljubljana – Dvorana ZŠD Krim na Galjevici. 150 gledalcev. Sodnika: Novak (Dvor) in Tomec (Novo mesto).

UOK Vital: Janežič – libero, Pene 9, Vogrič 4, Handanovič 7, Đukič 7, Crnjac 4, Turk 10, Jeršan, Jovič. Trenerka: Ana Oblak.

Calcit Volleyball: E. Mori 8, Turnšek 19, Božič, Kavčič 3, Borko 2, Vrhovnik 8, Valenčič, N. Mori, Hribar, Jerala – libero, Charuk 1, Ščuka 8. Trener: Gašper Ribič.

Ljubljanske odbojkarice so na prvi četrtfinalni tekmi v prvih dveh nizih nudila dober odpor Kamničankam, ki so nato v tretjem nizu le potrdile svojo kakovost. Na drugi četrtfinalni tekmi v ljubljanski dvorani Krim na Galjevici, kjer vitalovke igrajo domače tekme, so varovanke Gašperja Ribiča, ki je tekmo začel v postavi Eva Mori, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in na liberu Meta Jerala, do prvega tehničnega odmora prvega niza še imele nekaj težav z domačo ekipo. Nanj so odšle le s točko prednosti, toda ob drugem so jim pobegnile že za sedem. Vitalovke, Ana Oblak se je tokrat odločila, da bodo dvoboj s Kamničankami začele Marina Crnjac, Maja Pene, Elmina Handanovič, Nina Vogrič, Sara Đukič, Kaja Turk in prosta igralka Leja Janežič, do konca niza niso več uspele vzpostaviti ravnotežja, saj so v napadu le s težavo prebile blok gostij. V tem elementu igre se je izkazala Lana Ščuka. Ko so Kamničanke povedle še z 20:12, je bil uvodni niz odločen.

Drugi niz so vitalovke nadaljevale v nespremenjeni zasedbi, saj nocoj Ana Oblak ni mogla računati na nadarjeno Heleno Mijoč, medtem ko je Ribič odpočil Charukovo, priložnost pa je dobila Anja Kavčič, ki je pred poškodbo tri leta nosila dres Vitala. Tudi v tem nizu so vitalovke Kamničankam sledile do devete točke, na prvi tehnični odmor so celo odšle s točko prednosti, toda ob boljšem servisu so jim Kamničanke najprej pobegnile za štiri točke (14:10), nato za šest (18:12), pri njihovem vodstvu z 22:13 pa je bilo upov po morebitnem preobratu za domače odbojkarice že konec. Še najbolj izenačen je bil tretji niz, v katerem so tako ob prvem kot ob drugem tehničnem odmoru za tri točke vodile Kamničanke, toda vitalovke so se jim nekajkrat približale le na točko zaostanka. V končnico tretjega niza so gostje stopile s prednostjo štirih točk (21:17), kar je bilo dovolj še za eno zanesljivo zmago odbojkaric Calcit Volleyballa.

Tudi na drugi četrtfinalni tekmi so vitalovke Kamničankam nudile dostojen odpor, zanimivo pa je, da so bile v dveh elementih igre boljše od aktualnih slovenskih pokalnih zmagovalk in zmagovalk srednjeevropske lige. Vitalovke so namreč dosegle osem asov, ob le dveh napakah, Kamničanke pa dva manj, naredile pa so dve lastni napaki več ter na sprejemu, zato pa so naredile veliko več lastnih napak, bile precej slabše v napadu in bloku.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Pravzaprav nismo prikazali kakšne posebne igre, vendar smo ob pravem trenutku prišli do točk s servisom in blokom. Vendar so Ljubljančanke ekipa, ki se nikoli ne preda, kar se je pokazalo v tretjem nizu. Sicer pa o sami tekmi nimam ničesar posebnega povedati. Kar je bilo treba, smo naredili in to je najbolj pomembno. Zdaj se v miru lahko pripravimo na polfinalno tekmo, ki nas čaka v sredo.«

V peto boljši Novogoričani

Odbojkarji Calcit Volleyballa, ki so se med tednom z zmago v Kanalu uvrstili na tretje mesto Modre skupine v 1. DOL, so na prvi četrtfinalni tekmi končnice gostili Go Volley. Čeprav so Kamničani v letošnji sezoni Novogoričane štirikrat že premagali, so tokrat, žal ob nepravem trenutku, morali priznati njihovo premoč. Za uvrstitev v polfinale bodo morali tako zdaj kamniški odbojkarji v sredo, na drugi četrtfinalni tekmi zmagati v Novi Gorici, nato pa danes teden še v Kamniku.

Calcit Volleyball - Go Volley 2:3 (-20, -26, 21, 18, -13

Kamnik - Športna dvorana Kamnik. 150 gledalcev. Sodnika: L. Globačnik (Topolšica) in Milojevič (Ljubljana).

Calcit Volleyball: Novljan, T. Štern 5, Kvas, Pokeršnik 14, Ribič – libero, Štembergar Zupan 15, Brus 4, Hrast, Stavbar 5, Kotnik 16, Ž. Štern 1. Trener: Marko Brumen.

Go Volley: Vrtovec 14, Križanič, Maraž, Čuturič, Konjedic, Filiputti 7, Savičič 15, Bregar 11, Tomič 16, Kuburovič 8, Gašparin libero2, Marc – libero1. Trener: Jasmin Čuturič.

Kamničani so po nekaj slabših igrah na začetku Modre skupine, ko so po nekaj porazih izgubili vse možnosti, da bi v končnico državnega prvenstva krenili z drugega mesta, na preloženih tekmah s tekme na tekmo igrali bolje ter se s petega prebili na tretje mesto. Dobra forma pred prvo četrtfinalno tekmo končnice je v njihov tabor vnesla kar precej optimizma, hkati pa tudi veliko mero previdnosti, čeprav so v letošnji sezoni na vseh štirih medsebojnih tekmah premagali Go Volley. Vendar so se tudi zavedali, da so tudi sami imeli podoben urok, ko na treh zaporednih tekmah niso uspeli premagati Salonita, nato pa so ga obakrat v Modri skupini. Da bi podoben urok lahko prebili tudi novogoriški odbojkarji, se je prvič dalo slutiti po drugem tehničnem odmoru uvodnega niza. Na prvega so s točko prednosti še odšli domači odbojkarji, ki so tekmo začeli v postavi Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Boris Brus, Jernej Stavbar in Danijel Pokeršnik. Toda večino točk so Kamničani dosegli zahvaljujoč lastnim napakam gostov, ki so prvi niz začeli brez Gregorja Basanežeta, tako da je v bloku ob Mihi Bregarju igral še Daniel Filiputti, ob njima pa so bili v prvi postavi še Strahija Kuburovič, Darijo Savičič, Dalibor Tomič, Matic Vrtovec in libero Žan Marc. Ko so varovanci Jasmina Čuturiča uspeli zmanjšati število lastnih napak, so na drugi tehnični odmor odšli z dvema točkama prednosti. Na servis Strahinje Kuburoviča so gostje dosegli kar pet točk zapored, zadnjo je za vodstvo z 20:15 dosegel prav organizator igre Go Volleyja. Z dvema zaporednima blokoma so se Kamničani gostom še približali na dve točki zaostanka (20:22), toda servis Žige Šterna je nato končal v avtu, sledil je blok Vrtovca in za konec še enega napaka Žige Šterna, tako da so v prvem nizu zmage veselili novogoriški odbojkarji.

Tudi v drugem nizu so Novogoričani nadaljevali z boljšo igro. Z asom Bregarja so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk, toda po menjavi Kotnka s Štembergar Zupanom, ki je ob koncu prvega niza svoje mesto prepustil Žigi Šternu, so domači odbojkarji po uspešnem napaduj Pokeršnika povedli z 9:8, kar je bilo njihovo prvo vodstvo v drugem nizu. Vendar njihovo vodstvo ni trajalo dolgo, kajti Filiputti je svojo ekipo spet popeljal v vodstvo (12:11), z delnim izidom 4:1 pa so Novogoričani po dveh zaporednih blokih na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo kar štirih točk. Še višja je bila njihova prednost po novem asu Kuburoviča, saj so domačinom pobegnili že za sedem točk (22:15) in bili na pragu vodstva z 2:0 v nizih. A se Kamničani niso predali, še več, na servis Stavbarja so na triindvajseti točki izid izenačili, po napaki Tomiča pa celo prišli do zaključne žoge za zmago v drugem nizu (25:24). Žal je niso izkoristili, zato pa so svojo tretjo gosti, ki so niz končali z novima dvema blokoma. Zadnjega je dosegel razpoloženi Kuburović.

V tretjem nizu do dvanajste točke ni še prav nič kazalo nato, da bi Kamničani lahko prišli do zmage. S točko ali dvema so bili večinoma v vodstvu sicer domači odbojkarji, ki so z dvema zaporednima točkama Pokeršnika ter nato še Kotnika, ki je v tretjem nizu zamenjal Žigo Šterna, na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo štirih točk. Z blokom Brusa, enem redkih do takrat, so povedli z 18:13, vendar jim to ni, zagotavljajo mirnega nadaljevanja niza, kajti Novogoričani so z novimi tremi bloki izid na osemnajsti točki izenačili. Toda do napete končnice v tretjem nizu le ni prišlo, kajti gostje so se »pokopali« z lastnimi napakami. V četrtem nizu so Kamničani ob drugem tehničnem odmoru za gosti zaostajali za dve točki, toda po vrnitvi na igrišče so z dvema asoma Kotnika oni povedli za dve točki (10:8), po bloku Kotnika pa je bilo že 17:13 za Calcit. Do konca niza so Kamničani ves čas držali kontrolo nad izidom, naredili manj lastnih napak kot gosti ter tudi ta niz zanesljivo dobili.

Zmagovalca prve četrtfinalne tekme končnice je tako v Kamniku odločal peti niz. Bolje so ga začeli Kamničani, ki so nekajkrat vodili z dvema točkama prednosti, na menjavo strani pa so odšli s točko prednosti. Toda po menjavi je po priborjeni točki Vrtovca servise za novogoriško ekipo izvajal Savičič in že v prvo dosegel asa. Nato sta tudi ob njegovem dobrem servisu točki dosegla še Filiputti, ki je tokrat igral v bloku in mladi Vrtovec in Čuturičevi varovanci so prišli do kar treh točk naskoka (11:8). Sledil je nov preobrat, tokrat v režiji domače ekipe, ki je z blokom Stavbarja še povedla z 12:11, to pa je bilo tudi vse, kar je Kamničanom na nocojšnji tekmi uspelo. Z novim, osmim asom na tekmi, so odbojkarji Go Volleyja prišli do dveh zaključnih žog za zmago. Prvo so domačini preko Kotnika še ubranili, ne pa tudi druge, ki jo je zaključil Tomič.

Če so minulo sredo v Kanalu Kamničani blesteli v bloku, so tokrat v Kamniku v tem elementu igre prevladovali novogoriški odbojkarji, ki so dosegli dvajset blokov (šest Bregar, pet Kuburović), Kamničani le devet, gostje pa so bili boljši tudi na servisu in, ko je bilo to najbolj treba, tudi v napadu. V vsakem primeru je v sredo pred kamniško ekipo v Novi Gorici vse prej kot lahko gostovanje.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Če bi nocoj igrali tako, kot smo včeraj trenirali, bi se tekma končala po treh nizih v našo korist, tako pa smo prikazali eno slabših iger v tem prvenstvu. Oba organizatorja igre sta bila nenatančna v podajah, nič kaj boljši niso bili napadalci. Obenem smo naredili še veliko število neumnih lastnih napak. Samo v tie-breaku smo jim na svoj sprejem rešili dva avta, zato ni čudno, da se je tekma končala, kot se je. Na sprejemu in v napadu smo bili, statistično gledano, resda boljši od gostov, a kaj nam to pomaga, ko pa nismo zaključili žog, ki bi jih morali, da o servisu in bloku niti ne govorim. V sredo bomo morali prikazati bistveno boljšo igro, če se želimo prihodnjo soboto še enkrat pomeriti z Novogoričani.«

Jasmin Čuturič, trener Go Volleyja: »Prva dva niza so se moji igralci držali taktike, ki smo jo pripravili in to se je potem odražalo tudi na rezultatu. Ko smo začeli delati preveč lastnih napak, in ko se nismo več držali taktičnih zamisli, se je zgodilo to, kar se je. V petem nizu smo se v ključnih trenutkih držali določenih zadev in mislim, da smo na koncu zasluženo zmagali. Toda ne glede na zmago, smo še daleč od uvrstitve v polfinale.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice