Mali grad

Kamničanke z zmago pozabile na poraz, hladen tuš za Brumnove varovance

16.11.2014

 

Z zmago pozabile na poraz

Odbojkarice Calcit Volleyballa so na najboljši možni način pozabile na sredin poraz v pokalu CEV, ko so morale priznati premoč Crvene zvezde, saj so na tekmi tretjega kroga srednjeevropske lige brez izgubljenega niza premagale gostje iz Celovca. V sredo, 19. novembra, bodo na prvi tekmi četrtfinala pokala Slovenije gostile Go Volley.

Calcit Volleyball – Celovec 3:0 (21, 18,

Kamnik - Športna dvorana Kamnik. 90 gledalcev. Sodnika: Rajković in Brlas (oba Hrvaška).

Calcit Volleyball: Kranjc, Barnes 14, Božič 2, Kregar, Borko 2, Vrhovnik 4, Igličar 16, Forštnarič, Hribar, Jerala - libero, Ščuka 13. Trener: Gašper Ribič.

ATSC Sparkasse Celovec: Baumgartner, Schmerlaib 8, Gschöpf 7, Mülle 5r, Bajde 4, Holzer 9, Epure, Torker, Pajer, Aichholzer, Milosavljević 12, Freller - libero. Trener: Jože Časar.

Med tednom so tako odbojkarice Calcit kot Celovca v pokalu CEV na svojem igrišču doživele poraz, zato je bila nocojšnja tekma, kar predvsem velja za Kamničanke nekakšen popravni izpit. Za Kamničanke tudi zato, ker jih v sredo čaka prva četrtfinalna tekma pokala Slovenije, ko se bodo doma pomerile z Go Volleyjem, splošno znano dejstvo pa je, da so zmage najboljše zdravilo za poraz. Vendar domače odbojkarice tudi proti Celovčankam, ki so jih pred tednom dni v gosteh premagale s 3:1, v prvem nizu, ki so ga začele Mojca Božič, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Mekana Barnes, Tamara Borko, Urška Igličar in prosta igralka Meta Jerala, niso blestele. Gostje so, po zaslugi slabšega sprejema domače ekipe, povedle s 4:1, vendar so Kamničanke z asom Vrhovnikove izid izenačile, nato pa po napaki Celovčank prvič na tekmi povedle (7:6). Takšna je bila razlika tudi ob prvem tehničnem odmoru. Po vrnitvi na igrišče so varovanke Jožeta Časarja z delnim izidom 4:1 prišle do treh točk prednosti, a so jih domače odbojkarice po polminutnem odmoru Gašperja Ribiča ulovile ter na servis Lane Ščuke povedle s 13:11. Tudi ob drugem tehničnem odmoru so gostje zaostajale za točko in šele v končnici niza so Kamničanke, pri katerih je bila v napadu najbolj učinkovita Ščuka, le strle njihov odpor. Točko za vodstvo z 1:0 je dosegla Vrhovnikova.

Drugi niz so branilke naslova v srednjeevropski ligi začele veliko bolj obetavno, saj so po dveh zaporednih asih Urške Igličar na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo kar šestih točk. Do drugega tehničnega odmora so se nekajkrat približale na tri točke zaostanka, toda po bloku Ščuke so Kamničanke nanj odšle s prednostjo petih točk, toda po novem bloku Ščuke je bilo spet plus šest za Calcit Volleyball (18:12). Do konca niza so domače odbojkarice svojo prednost ob boljši igri v bloku in napadu povečale na osem (24:16), niz pa je končala Mekana Barnes, ki se je izkazala tudi na začetku tretjega, ko je na servis Igličarjeve, z blokom svojo ekipo popeljala do vodstva s 6:1. Razveseljivo je tudi, da je tokrat dobro delovala tudi naveza Božič - Barnes, kar sam pomeni, da se Američanka v dresu Calcita vse bolj prilagaja na igro kamniške ekipe. Z njenim novim blokom, tretjim na tekmi, so Kamničanke ob prvem tehničnem odmoru, tako kot v drugem nizu, vodile s šestimi točkami naskoka. Celovčanke so do drugega tehničnega odmora izkoristile nekaj nezbranosti v domači ekipi in se ji približale le na dve točki zaostanka (11:13), toda Igličarjeva s servisi in Barnesova v napadu sta poskrbeli za to, da so nanj odšle s petimi točkami prednosti. Varovanke Jožeta Časarja so imele vse preveč težav na sprejemu servisa, ki je bil ob koncu tekme le 37-odstoten, posledično pa tudi v napadu, kjer pa so bile celo bolj učinkovite od domače ekipe. Ko je Igličarjeva dosegla še svoj četrti as na tekmi za vodstvo z 18:11, je bilo le še vprašanje, kakšna bo razlika ob koncu niza. Čeprav je znašala že osem točk (20:12), so se jim Celovčanke pred vstopom v končnico približale le še na tri točke zaostanka (19:22), vendar njihova zmaga ni bila ogrožena. Po napaki gostij na servisu so prišle do štirih zaključnih žog za nove tri točke v srednjeevropski ligi. Izkoristile so drugo, zanjo pa so spet imele zasluge Celovčanke, ki so naredile še svojo 22-to lastno napako na nocojšnji tekmi.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: „Veseli me, da so se dekleta tako odzvale po sredini tekmi, da so stopile skupaj in odigrale, kot smo si želeli. Verjamem, da bo s tekme na tekmo boljše, da bomo stvari, ki jih delamo na treningih, prenesli tudi na tekmo, prav tako je relacija podajalka - Barnes potekala veliko boljše in mislim, da smo na pravi poti. To tekmo smo morali dobiti, tako da se bomo zdaj lahko v miru pripravljali na Novo Gorico v pokalu Slovenije. Vmes imamo še dva treninga, na katerih bomo skušali popraviti še določene stvari, da v sredo ne bo prišlo do kakšnega presenečenja.“

Jože Časar, trener Sparkasse Celovca: „Čeprav smo izgubili, nisem nezadovoljen. Po sredini slabi igri in visokem porazu smo nocoj prikazali veliko boljšo igro. Za nas je tekmovanje v srednjeevropski ligi samo učenje in prepričan sem, da bomo od nje veliko odnesli. V ekipi imamo enajst igralcev iz Celovca in le eno tujko, kar je za avstrijske razmere nekaj neverjetnega. Nocoj smo na trenutke igrali dobro, vendar so Kamničanke igrale veliko bolje kot v Celovcu in tudi tekma je bila veliko boljša kot pred tednom dni. Vmes nam še manjka kakšen bolj pogumen udarec, bolj tvegan udarec v napadu, vendar se popravljamo.“

Hladen tuš za Brumnove varovance

Odbojkarji Calcit Volleyballa so v dvanajstem krogu 1. DOL nepričakovano izgubili proti zadnjeuvrščenemu Mariboru, vendar so navkljub porazu še naprej čvrsto na drugem mestu, saj sta praznih rok ostala tudi Panvita Pomgrad in Salonit, ki je v Šoštanju osvojil le točko. V prihodnjem krogu bodo Kamničani, 22. novembra, ob 18. uri, igrali z Go Volleyjem.

Maribor – Calcit Volleyball 3:0 (22, 21, 22)

Maribor – Dvorana Tabor. 50 gledalcev. Sodnika: Štumfelj in Valentar.

Lunos Maribor: Dukarič – libero2, Mlakar , Virtič , Plesec 11, N. Zidar 1, Košenina 12, Donik 16, Škorc – libero1, Uremovič 4, Grumič, R. Zidar. Trener: Sebastijan Škorc.

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 1, T. Štern 3, Drobnič, Štembergar Zupan 9, Brus 11, Kvas, Stavbar 1, Kotnik 6, Ž. Štern 9, Brulec 4. Trener: Marko Brumen.

Kamničani so v Maribor prišli po štirih zaporednih zmagah brez izgubljenega niza in še do drugega tehničnega odmora je kazalo, da bi to lahko ponovili tudi v Mariboru, saj so nanj odšli s prednostjo štirih točk. Trener Marko Brumen je tokrat v dvorani Tabor tekmo začel z Janom Brulcem, Andrejem Štembergar Zupanom, Žigo Šternom, Borisom Brusom, Jernejem Stavbarjem, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem, medtem ko je Sebastijan Škorc, ki je hkrati tudi prosti igralec mariborske ekipe igral še z Nejcem Zidarjem, Vasjo Plescem, Žigo Donikom, Urošem Mlakarjem, Filipom Uremovičem in Alanom Košenino. Dvoboj so po pričakovanjih bolje začeli odbojkarji Calcita, ki so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk. Še višja je bila njihova prednost ob drugem tehničnem odmoru, ko je Stavbar z blokom zaustavil domači napad. Takrat je znašala že štiri točke, vendar se mladi Mariborčani niso ustrašili visokega zaostanka. Na servis Mlakarja so izid na sedemnajsti točki izenačili ter nato z blokom Donika povedli z 19:18. S tem pa težav v kamniški ekipi, ki je v Maribor prišla brez obolelega Primoža Vidmarja, še ni bilo konec. Namesto Štembergar Zupana je v igro vstopil Domen Kotnik, vendar niti to ni pomagalo, kajti Košenina je v končnici niza poskrbel za zmago svoje ekipe v uvodnem nizu.

S slabo igro na sprejemu in v napadu so kamniški odbojkarji nadaljevali tudi v drugem nizu. V domači ekipi so se razigrali Donik, Plesec in Košenina, v kamniški, v kateri je na sprejemu v igri ostal Kotnik pa z izjemo Brusa, ki je blestel v bloku, ni bilo razpoloženega igralca. Predvsem to velja za Tončka Šterna, ki je svojo edino točko v drugem nizu dosegel z blokom. Kamničani so sicer na prvi tehnični odmor še odšli s točko naskoka, a so ob drugem zaostajali že za štiri točke, po kar štirih zaporednih točkah Mariborčanov, na servisu je bil Mlakar pa že za osem (21:13). Brumen je nalet domače ekipe skušal zaustaviti z menjavo na bloku, ko je namesto Stavbarja v igro vstopil Žan Novljan, s polminutnim odmorom in menjavo Tončka Šterna s Sergejem Drobničem, a brez večjega uspeha. Z delnim izidom 6:1 so se domačinom sicer približali na tri točke zaostanka (19:22), toda v končnici so odbojkarji Maribora preko Donika potrdili zmago tudi v drugem nizu.

Tudi tretji niz so bolje začeli gostje niz Kamnika, ki so po napadu Žige Šterna ob prvem tehničnem odmoru domačinom pobegnili za tri točke. To pa je bilo bolj ali manj tudi vse, kar jim je na tej tekmi še uspelo, kajti z dvema zaporednima točkama Košenine, drugo je dosegel z blokom, so Mariborčani povedli s 13:11, z novo točko, tokrat Plesca pa tudi s 16:12. Dvakrat se Kamničanom še uspelo približati na točko zaostanka, drugič pri izidu 20:21, toda mladinska reprezentanta Donik in Uremovič sta zaustavila Kamničane, zadnji točki za presenetljivo, a popolnoma zasluženo zmago mariborske ekipe pa sta dosegla Plesec in Košenina. Mariborčani so predvsem prevladovali na sprejemu in v napadu, le v bloku in še to po zaslugi odličnega Brusa, ki jih je dosegel kar šest, so bili boljši Kamničani.

Izjavi po tekmi

Sebastijan Škorc, trener Lunos Maribora: „Naša zmaga je bila popolnoma zaslužena. Res je, da so odbojkarji Calcit igrali slabo, vendar so si morda mislili, da bo zmaga prišla sama od sebe. Bolj pomembno je, da smo igrali dobro in že proti ACH Volleyju smo po zmagi v prvem nizu v drugem vodili s 16:12, medtem ko smo v Kranju vodili z 2:0 v nizih in obe tekmi smo izgubili. Nocoj smo vso tekmo igrali na visoki ravni, vendar ena lastovka še ne prinese pomladi. Vidimo, da smo na pravi poti, delamo veliko, tudi po tri, štiri ure dnevno, kar se nam mora prej ali slej obrestovati. Proti Calcitu se nam je.“

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: „Spoznali smo, kaj se ti lahko zgodi, če je pristop mlačen. Maribor je premagal že Panvito, namučil Triglav in zelo dobro tudi proti ACH Volleyju in očitno so zdaj tudi v zelo dobri formi. V naši ekipi lahko pohvalim Brusa, ki je odigral svoje, Klemnu Hribarju se še nekoliko pozna, da je imel lažji pretres možganov in se še ne počuti dobro, drugi pa so tekmo odigrali pod svojo ravnijo, kot da so mentalno ostali doma. Vendar je treba še enkrat priznati, da so Mariborčani igrali dobro, navdahnjeno, da so zaključili tudi kakšno 'nemogočo' žogo, a so si to zaslužili. Mi smo dobili pošteno klofuto in če se bomo kot ekipa iz tega kaj naučili, poraz ne bo tragičen.“

Besedilo: Miha Štamcar
Forogtafije: Primož Mahkovec in Tine Forštnarič


<< Nazaj | Novice