Mali grad

Kamničanke z zmago iz Celovca, Kamničani tudi iz Šoštanja s polnim izkupičkom, drugi kamniški ekipi do zmag v petem nizu

09.11.2014

 

Kamničanke z zmago iz Celovca

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v drugem krogu srednjeevropske lige gostovale v Celovcu in po izgubljenem uvodnem nizu premagale domače „Divje mačke“, ki jih vodi selektor slovenske ženske mladinske reprezentance Jože Časar. Prvič je za Kamničanke zaigrala tudi Američanka Mekana Barnes. V sredo, 12. novembra, slovenske pokalne zmagovalke čaka prva tekma prvega kroga pokala CEV. Ob 20. uri bodo gostile Crveno zvezdo.

Sparkasse Celovec – Calcit Volleyball 1:3 (22, -24, -19, -17)

Celovec – Dvorana BG Lerchenfeldstrasse. 100 gledalcev. Sodnika: Brlas in Stipaničev (oba Hrvaška).

Sparkasse Celovec: Baumgartner – libero2, Schmerlaib 10, Gshöpf 6, Müller 7, Bajde 5, Holzer 15, Epure, Torker, Pajer, Aichholzer, Milosavljević 15, Freller – libero1. Trener: Jože Časar.

Calcit Volleyball: Kranjc, Barnes 9, Božič 3, Kregar, Borko 9, Vrhovnik 17, Igličar 13, Forštnarič, Hribar, Jerala – libero, Ščuka 19.

Čeprav so se v kamniški ekipi že skorajda sprijaznili s tem, da v Celovcu še ne bodo mogli računati na Američanko Mekano Barnes, se je v zadnjem trenutku z njeno registracijo le vse uredilo, tako da je Gašper Ribič tekmo proti Celovčankam lahko začel tudi z njo v postavi. Ob Barnesovi je Ribič v začetno postavo postavil še Mojco Božič, sprejemalki Petro Vrhovnik in Lano Ščuko, drugo blokerko Tamaro Borko, korektorico Urško Igličar in prosto igralko Meto Jeralo, medtem ko domači trener ni mogel računati na drugo tujko v svoji ekipi, Američanko Saro Sage. Z asom Urške Igličar so Kamničanke na prvi tehnični odmor odšle z dvema točkama prednosti, po uspešni akciji Barnesove pa so svoje vodstvo povečale na štiri točke (12:8). Toda ob drugem tehničnem odmoru so vodile le še za točko. Na servis Katharine Holzer so domače odbojkarice z delnim izidom 4:1 prišle do dveh točk prednosti (17:19), a s tem težav za Kamničanke, ki so popustile na sprejemu, še ni bilo konec, kajti z napadom Marije Milosavljević so Celovčanke povedle že z 22:18. Čeprav je Gašper Ribič porabil oba polminutna odmora, je bil zaostanek že previsok, tako da je uvodni niz pripadel domači ekipi.

Tudi začetek drugega niza je bil v znamenju celovških odbojkaric, ki so bolje servirale ter naredile predvsem manj lastnih napak. Z blokom Sabrine Müller so gostjam pobegnile že za pet točk (11:6), toda na servis Lane Ščuke ter nato še Tamare Borko, obe sta dosegli tudi po en as, so Kamničanke izid na dvanajsti točki izenačile. Ko so Celovčanke z delnim izidom 5:0 še drugič v drugem nizu prišle do petih točk prednosti, tokrat s 17:12, so bile lanskoletne zmagovalke srednjeevropske lige že skorajda v izgubljenem položaju, a so se še enkrat vrnile v igro. Igličarjeva je na devetnajsti točki izid izenačila, z asom Lane Ščuke pa so odbojkarice Calcita pred končnico niza povedle s 23:21. Vseeno so do prve zaključne žoge v drugem nizu prišle domače odbojkarice. Ščuka je z uspešnim napadom svoji ekipi priborila servis, Milosavljevićeva je nato naredila napako, Igličarjeva pa je blokirala Holzerjevo za izenačenje izida v nizih.

Tretji niz se je začel v znamenju servisov Lane Ščuke, ki je ob dveh asih imela največ zaslug za to, da so Kamničanke na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo kar sedmih točk. Z dobro igro so nadaljevale tudi po vrnitvi na igrišče in z blokom Barnesove so domačinkam pobegnile že za deset točk (14:4). Do drugega tehničnega odmora so varovanke Jožeta Časarja svoj zaostanek sicer prepolovile, a so po novi točki Ščuke Kamničanke prišle do sedmih točk naskoka (17:10), kar jim je zagotavljalo mirno nadaljevanje niza. Petra Vrhovnik je svoji ekipi priborila prvo zaključno žogo v tretjem nizu, ki so jo po napaki Bajdetove tudi izkoristile.

Tudi v četrtem nizu je bila pobuda ves čas na strani kamniške ekipe, ki je ves čas „pritiskala“ s servisi in po dveh zaporednih asih Vrhovnikove je bil izid 9:4 za Calcit Volleyball. Ob drugem tehničnem odmoru so svojo prednost povečale še za točko, žal pa so s serijo kar štirih lastnih napak domačinkam omogočile, da so se jim približale le na točko zaostanka (15:16). Vendar do preobrata ni prišlo, kajti znova je bila Vrhovnikova tista, ki je s svojimi servisi povzročila nemalo težav domačim sprejemalkam in po njenih novih dveh asih, skupaj jih je dosegla štiri, Kamničanke pa kar petnajst, so slovenske pokalne zmagovalke povedle z 22:16. Tekmo je z dvema zaporednima uspešnima napadoma končala Lana Ščuka.

Kamničani tudi iz Šoštanja s polnim izkupičkom

Odbojkarji Calcit Volleyballa nadaljujejo z dobrimi predstavami v 1. DOL, saj so tudi na gostovanju v Šoštanju prišli do novih treh točk. Nekaj več težav so imeli le v uvodnem nizu, v drugem in tretjem pa njihova zmaga niti trenutek ni bila vprašljiva. Že v sredo, 12. novembra, jih ob 16. uri čaka nova preizkušnja, ko jim bo v goste prišla ekipa Krke.

Šoštanj Topolšica – Calcit Volleyball  0:3 (-23, -20, -20)

Šoštanj – Športna dvorana Šoštanj. 100 gledalcev. Sodnika: Seifried (Maribor) in Novak (Dvor).

Šoštanj Topolšica: Mulec 7, Vrhunc 3, Port, Prikrežnik, Boženk 20, Rojnik 10, Pavič, Menih – libero, Koželnik, Uršič 3, Vovk 4. Trener: Črt Butinar.

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan, T. Štern 24, Kvas 2, Drobnič, Vidmar, Štembergar Zupan, Brus 9, Stavbar 5, Kotnik 9, Ž. Štern 9. Trener: Marko Brumen.

Pred dobrim mesecem dni in pol so Kamničani v svoji dvorani brez izgubljenega niza premagali Šoštanjčane, ki so v nadaljevanju sezone stopnjevali svojo formo in so prvi del rednega dela državnega prvenstva končali na petem mestu. Da gre za dobro ekipo, so domači odbojkarji potrdili v prvem nizu, ki so ga začeli v postavi Urh Port, Jakob Rojnik, Tadej Boženk, Jaka Vovk, Nejc Uršič, Luka Mulec in prosti igralec Rok Menih. V njem so vodili vse do izida 13:11, vendar so na drugi tehnični odmor s prednostjo treh točk odšli Kamničani, pri katerih se je razigral Tonček Štern. Ob njem je trener Marko Brumen tokrat v igro poslal še organizatorja igre Tineta Kvasa, na sprejemu sta bila Aleš Drobnič in Žiga Štern, v bloku Jernej Stavbar in Boris Brus ter na mestu prostega igralca Klemen Hribar. Ko so po novi točki Tončka Šterna Kamničani domačinom pobegnili že za pet točk (15:20 in 16:21), je vse kazalo na njihovo gladko zmago v uvodnem nizu, toda v režiji domačih dveh mladinskih reprezentantov Slovenije, Jerneja Vrhunca in Jakoba Rojnika in Boženka, ki je dosegel dva bloka zapored, so se Šoštanjčani gostom približali le še na točko zaostanka (20:21). Namesto Drobniča je v kamniški ekipi v igro vstopil Domen Kotnik in prav po njegovi akciji so gostje prišli do treh točk prednosti (23:20), po novi točki Tončka Šterna pa tudi do treh zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih. Dve so Šoštanjčani ubranili, ne pa tudi tretje, ki jo je zaključil odlični Tonček Štern.

V drugem nizu je bila pobuda večinoma na strani domače ekipe, v kateri se je v napadu ob Boženku v napadu izkazal tudi Rojnik. Kamničani so imeli nekaj težav na sprejemu, zato je že pred prvim tehničnim odmorom Drobniča spet zamenjal Kotnik, vendar so ob drugem tehničnem odmoru Šoštanjčani prišli do treh točk prednosti. Z dvema zaporednima blokoma Stavbarja, ki je med tednom na povratni tekmi osmine finala pokala Slovenije prvič v letošnji sezoni zaigral za Calcit Volleyball, so Kamničani, ki so drugi niz sicer začeli z vodstvom 3:0, po daljšem času spet prišli do vodstva (17:16). Z asom Rojnika je domača ekipa še zadnjič v drugem nizu povedla (19:18), a so nato Kamničani po izenačenju Boženka na dvajseti točki, dosegli kar pet točk zapored in slavili tudi v drugem nizu, v katerem se je poškodoval Klemen Hribar, ki je dobil udarec v glavo, zato so Kamničani tekmo nadaljevali brez prostega igralca.

Tretji niz je bil izenačen do devete točke, nato pa so Kamničani z delnim izidom 7:2 na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo petih točk. Po visokem vodstvu je v njihovih vrstah za trenutek prišlo do padca zbranosti, kar so borbeni domačini izkoristili ter se jim nekajkrat približali le na dve točki zaostanka. Zadnjič pri izidu 20:22, toda odlični Tonček Štern, ki je imel kar 69-odstotno uspešnost v napadu, je s tremi zaporednimi točkami svoji ekipi priboril nove tri točke, s katerimi so na drugem mestu pred Kanalci in Sobočani zadržali sedem točk naskoka.

Izjavi po tekmi

Črt Butinar, trener Šoštanja Topolšice: „Zadovoljni smo lahko s tem, da smo prikazali boljšo igro kot na naši prvi medsebojni tekmi v Kamniku, vendar tokrat nismo mogli zaustaviti odličnega Tončka Šterna, ki je bil nezaustavljiv. Za nameček v končnicah nizov nismo bili dovolj zbrani. V vseh treh nizih smo naredili kakšno neumnost preveč, proti tako dobri ekipi, kot je Calcit, pa je to težko nadomestiti. Razloga za nezadovoljstvo ni, smo pa vseeno nekoliko razočarani, kajti v vseh treh nizih smo jim bili do dvajsete točke enakovredni in bi se morda dalo iztržiti tudi kaj več.“

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: „Tokrat velja pohvaliti Tineta Kvasa, ki je odlično razigral prvi tempo, nerešljiva uganka za nasprotnika pa je bil zagotovo Tonček Štern. Tokrat smo se odločili za nekoliko drugačno postavo, saj sem želel preveriti tudi nekatere igralce, ki do zdaj niso prav veliko igrali. Tudi Sergej Drobnič ni igral slabo, vendar je imel težave na sprejemu, zato sem bil prisiljen v igro poslati Kotnika, kar se nam je obrestovalo. Upam, da bo s Klemnom Hribarjem vse v redu in da ni šlo za kakšno hujšo poškodbo.“

Drugi kamniški ekipi do zmag v petem nizu

Obe drugi ekipi Calcit Volleyballa so se danes pomerili z ekipama iz Kranja. V tretjem krogu 2. DOL zahod so do prve zmage v letošnjem državnem prvenstvu, prišle varovanke Tanje Božinović, ki so s 3:2 (-19, -24, 15, 21, 11) premagale kranjski Triglav. S 3:2 (20, -21, -21, 20, 15) pa so drugo ekipo Astec Triglava v tretjem krogu 3. DOL premagali tudi Kamničani, ki so še naprej brez poraza.

Na svoji prvi domači tekmi v letošnji sezoni so varovanke Tanje Božinović v prvem nizu sicer pokazale veliko željo po uspehu, toda Kranjčanke so bile preprosto boljše in ta niz zanesljivo dobile. V drugem so domače odbojkarice vodile celo s 24:22, vendar so v končnici niza naredile nekaj neizsiljenih napak, kar se jim je maščevalo. Toda nesrečno izgubljeni drugi niz ni negativno vplival na domačo ekipo, ki se je v tretjem nizu le razigrala. Vse je delovalo tako, kot mora in z odličnim sprejemom so le prišle do svoje igre. V napadu so bile raznovrstne, z dobro igro pa so nadaljevale tudi v četrtem nizu. Peti niz so na servis Špele Lazar povedle s 7:1, kar jim je dalo dodatni zagon za prvo letošnjo zmago.

Kamničanke so tekmo začele v postavi Tjaša Gadža na podaji, sprejemalki sta bili Tina Novak in Neža Repnik, blokerki Špela Lazar in Eva Pogačar, na mestu korektorke je bila Tjaša Gregorinčič in na mestu proste igralke Patricija Porovne Černe. Že ob koncu prvega niza je Repnikovo zamenjala Ana Špoljarič, ki je nato v igri ostala do konca tekme. V napadu je blestela Tina Novak, prvič v letošnji sezoni pa je bila v ekipi tudi Lara Koritnik, ki je okrevala po poškodbi vrata.

„Dekleta si zaslužijo vse čestitke za prvo zmago v letošnji sezoni. Že v prvem nizu so prikazale visoko raven zavzetosti in zbranosti, žal pa so bile na trenutke preveč nezbrane, kar se nam je maščevalo. Toda od tretjega niza naprej dvomov o tem, katera ekipa bo zmagala, ni bilo več. Vse je delovalo tako, kot delamo na treningih, dekleta so upoštevale moja navodila, odlično sprejemale in igrale raznovrstno v napadu,“ je bila po zmagi zadovoljna trenerka Tanja Božinović.

Trener Kamničanov Gregor Hribar, podobno kot med tednom, na povratni tekmi osmine finala pokala Slovenije, ni mogel računati na poškodovanega Gašperja Hribarja in Žana Bezjaka, ki je v tujini, tako da sta na mestu sprejemalcev tekmo začela Nejc Močnik in Peter Lombergar. Ob njima so bili v začetni postavi še Nejc Smrekar, Grega Ratek, Jan Pibernik, Jaka Klemenčič in prosti igralec Metod Golob. Z dobro igro so brez večjih težav prišli do zmage v uvodnem nizu, vendar so se v nadaljevanju pojavile težave s sprejemom in servisom, kar so Kranjčani izkoristili ter slavili v drugem in tretjem nizu. Domači trener je v igro poslal mladega Roka Markuša in Tea Podobnika, ki je zamenjal Nejca Močnika, le-ta je pozneje v igro vrnil na mestu korektorja, bolj učinkovit v napadu pa je bil Lombergar, kar je kamniški ekipi prineslo zmago v četrtem nizu. V tie-breaku sta se ekipi menjavali v vodstvu. Do prve zaključne žoge so prišli odbojkarji Calcita, nato so jo imeli tudi gostje, v dramatični končnici pa so dve točki vendarle osvojili Kamničani, ki so tako po treh odigranih krogih še naprej brez poraza.

„Na današnji tekmi so bili možni prav vsi izidi, zato smo z dvema osvojenima točkama lahko zadovoljni. Tekma ni bila slaba, vendar smo imeli spet nekaj več težav na sprejemu, pa tudi v napadu bi morali igrati bolj odločno. Toda kot rečeno, na koncu se je za nas dobro izteklo,“ je po tretji zmagi v letošnjem državnem prvenstvu povedal Gregor Hribar.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec in Tine Forštnarič


<< Nazaj | Novice