Mali grad

Kamničanke v končnico s prvega mesta

05.03.2014

 

Odbojkarice Calcit Volleyballa so na svojem prvem gostovanju v Braslovčah v zaostali tekmi petega kroga 1. DOL – Modra skupina prišle do pričakovane, a težko priborjene zmage, ki jim je prinesla najboljše izhodišče v končnici. Še pred prvo četrtfinalno tekmo, ko bodo prihodnjo sredo v svoji dvorani gostile ljubljanski Vital, jih v petek čaka zaključni turnir srednjeevropske lige v Mariboru. V polfinalu se bodo pomerili z Doprastavom iz Bratislave.

Braslovče – Calcit Volleyball            1:3 (-9, -24, 21, -23)

Braslovče – Dvorana OŠ. 200 gledalcev. Sodnika: Skudnik (Mežica) in Merhar (Maribor).

Braslovče: Bedjanič – libero. N. Turnšek, Hribernik st., Zbičajnik 5, Bergant 1, Jerman, Markovič 12, Mihevc 11, Marovt, Mihalinec 8, Sobočan 14, Hribernik ml. 8. Trener: Zoran Jerončič.

Calcit Volleyball: E. Mori 12, T. Turnšek 26, Božič, Kavčič 5, Borko, Vrhovnik 11, Valenčič 19, N. Mori, Hribar, Jerala – libero, Charuk 10. Trener: Gašper Ribič.

Aktualne slovenske pokalne zmagovalke so na odločilno tekmo za osvojitev prvega mesta v Modri skupini 1. DOL prišle oslabljene, saj je doma, zaradi bolezni, ostala Lana Ščuka, prav tako pa Gašper Ribič še vedno ni mogel računati na poškodovano Tamaro Borko. Toda uvod v tekmo ni prav z ničimer nakazoval nato, da jih na poti do nove zmage in s tem do prvega mesta v Modri skupini čaka še težka, s trnom posejana pot. Kamničanke so si v postavi Eva Mori, Petra Vrhovnik, Sara Valenčič, Anja Kavčič, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in Meta Jerala na mestu proste igralke, do prvega tehničnega odmora priigrale šest točk prednosti, nato pa so po dveh asih Valenččeve in bloku Tjaše Turnšek domačim odbojkaricam pobegnile že za deset točk. Takšna je bila njihova prednost tudi ob drugem tehničnem odmoru, v končnici niza pa je Eva Mori dosegla kar tri ase, eno pa je k visoki zmagi v prvem nizu prispevala še razpoložena Turnškova. Braslovčankam, ki so igrale v postavi Zala Zbičajnik, Katja Mihalinec, Anita Sobočan, Katja Mihevc, Anja Hribernik ml., Nika Markovič in Špela Bedjanič na mestu proste igralke, ni uspevalo prav nič, predvsem pa so imele težave na sprejemu, saj so jim v prvem nizu Kamničanke »zabile« kar šest asov.

Tudi drugi niz so bolje začele gostujoče odbojkarice, ki so povedle s 5:2, vendar so na servis Markovičeve, ki je dosegla tudi dva asa, Braslovčanke na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk. Na deseti točki so Kamničanke po uspešnem napadu Valenčičeve izid izenačile, s točko prednosti, v napadu je bila uspešna Charukova pa so vodile tudi ob drugem tehničnem odmoru. Ko so pred končnico niza povedle z 20:17, se je zdelo, da bodo brez večjih težav slavile tudi v drugem nizu, toda z novima dvema asoma, tokrat Mihalinčeve, so domače odbojkarice dosegle štiri točke zapored, vodile pa so tudi še s 23:22. V napeti končnici je Tjaša Turnšek le postavila stvari na svoje mesto. Izredno napet je bil tudi tretji niz, v katerem je bila prednost, vendar nikoli več kot za dve točki, večinoma na strani kamniških odbojkaric. S še enim asom Eve Mori so zaostanek dveh točk (18:20), spremenile v vodstvo z 21:20, a je že v naslednjem napadu bila uspešna Sobočanova. Nato pa so sledile nove težave za kamniško ekipo, ki do konca niza ni dosegla niti točke, Braslovčanke pa so tako znižale svoj zaostanek v nizih na 1:2.

Ker so Kamničanke v Braslovčah, v kolikor so želele Modro skupino končati na prvem mestu, morale zmagati najmanj s 3:1, kajti že izid 3:2 za Calcit bi pomenil, da bi bile prve odbojkarice Nove KBM Branika, so v četrti niz vstopile preveč nervozne. Igra v napadu jim nikakor ni stekla, imele so tudi težave na sprejemu, tako da so varovanke Zorana Jerončiča najprej na servis Sobočanove, nato pa še Markovičeve na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo kar petih točk. Po uspešni akciji Zbičajnikove ob mreži so povedle celo z 10:4, toda po polminutnem odmoru, ki ga je vzel Gašper Ribič, so Kamničanke le uredile svoje vrste in z delnim izidom 15:3 domačinkam pobegnile za šest točk (19:13). S šestimi točkami prednosti so vodile tudi še pri izidu 23:17, kar bi jim moralo zadoščati za zanesljivo zmago, vendar so se jim z blokom Mihalinčeve borbene Braslovčanke približale le še na dve točki zaostanka (21:23). Valenčičeva je svoji ekipi v naslednjem napadu priborila tri zaključne žoge. Dve od njih sta po lastnih napakah kamniške ekipe ostali neizkoriščeni, ne pa tudi tretja, ki jo je zaključila Anja Kavčič.

V četrtfinalu, prve tekme bodo na sporedu 12. marca, bodo odbojkarice Calcit Volleyballa v svoji dvorani gostile Vital. Drugi pari pa so še: Nova KBM Branik – Luka Koper, Braslovče – Go Volley in Formis – Kema Puconci. Ekipe igrajo na dve zmagi.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Čeprav je bila tekma zelo napeta, sem bil nekoliko nervozen šele v končnici četrtega niza, ko smo skoraj zapravili visoko prednost. Na srečo se je vse dobro izteklo. Ampak s takšno prednostjo bi morali prej zaključiti. V prvem nizu smo resnični igrali dobro. Držali smo dober sprejem, se tudi razigrali v napadu, toda v nadaljevanju so Braslovčanke po pričakovanjih v svoji dvorani popravile igro, toda še vedno smo v določenih trenutkih dobro delovali, v določenih pa smo bili premalo odločni in konkretni. Vemo, da je v Braslovčah vroč teren, zato smo lahko zadovoljni, da smo svoj cilj dosegli in moram čestitati igralkam, da so zdržale do konca.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice