Mali grad

Kamničanke v finalu srednjeevropske lige, Kamničani še v igri za tretje mesto

08.03.2014

 

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v srednjeevropski ligi v primerjavi z lansko sezono naredile korak naprej, saj so se prvič v zgodovini kluba uvrstile v finale. Kamničanke so v prvem polfinalu zaključnega turnirja v mariborski dvorni Lukna prepričljivo ugnale Doprastav iz Bratislave. S kom se bodo pomerili v jutrišnjem finalu, ob 19. uri, bo znano po nocojšnji tekmi med domačo Novo KBM Branikom in SVS Postom z Dunaja.

Calcit Volleyball – Doprastav         3:1 (18, -22, 16, 16)

Maribor – Dvorana Lukna. 200 gledalcev. Sodnika: Isajlovic (Avstrija) in Muha (Hrvaška).

Calcit Volleyball: E. Mori 6, Turnšek 15, Božič, Kavčič 4, Borko, Vrhovnik, Valenčič 20, N. Mori, Hribar, Jerala – libero, Charuk 11, Ščuka 14. Trener: Gašper Ribič.

Doprastav Bratislava: Martinakova, Hatinova 3, Abramova 10, Drobnakova 8, Potočka, Kosekova 2, Rehakova, Meskova10, Skalova, Stankovianska 27, Ovečkova, Nikmonova – libero. Trener: Tomaš Samsely.

V lanski sezoni so se Kamničanke prvič uvrstile na zaključni turnir, vendar so v polfinalu morale priznati premoč Nove KBM Branika. Na koncu so se morale po zmagi nad Slavijo iz Bratislave zadovoljiti s tretjim mestom. Vendar so iz lanske ekipe le še sestri Eva in Nika Mori, Tjaša Turnšek in Ana Katarina Hribar, druge so, z izjemo Petre Vrhovnik, ki se je po letu dni vrnila v matični klub, novinke v kamniški ekipi. Morda tudi zato lanski poraz v polfinalu ni bil nikakršen pritisk za varovanke Gašperja Ribiča, ki se je tudi tokrat odločil, da bo tekmo začel brez Tamare Borko, čeprav je kapetanka Calcita že začela s treningi. Zato pa se je v ekipo vrnila Lana Ščuka, ki je manjkala na zadnji prvenstveni tekmi v Braslovčah, ob njej pa so obračun s Slovakinjami začele še Eva Mori, Sara Valenčič, Anja Kavčič, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in prosta igralka Meta Jerala. Uvod v tekmo je bil za kamniško ekipo obetaven, saj je po uspešnem napadu Sare Valenčič na prvi tehnični odmor odšla s tremi točkami prednosti. Z asom Anje Kavčič so povedle s 15:11, nato pa z blokom Lucy Charuk že z 18:13. Po novem bloku, tokrat Kavčičeve pa se je njihova prednost pred ekipo iz Bratislave povečala na šest točk (22:16), kar je bilo po dveh asih Valenčičeve in napaki v napadu odbojkaric Doprastava dovolj za zanesljivo zmago v prvem nizu, v katerem so Kamničanke prevladovale na servisu in v bloku.

Tudi v drugem nizu so bile slovenske pokalne zmagovalke večinoma v prednosti, največ za tri točke (13:10, 14:11), še naprej pa so prevladovale v bloku, vendar njihov sprejem ni bil več tako zanesljiv, temu primerna pa je bila tudi učinkovitost v napadu. Na petnajsti točki so Slovakinje preko Stankovianske izid izenačile, nato pa z njenim asom na drugi tehnični odmor odšle s točko prednosti. V končnici niza je razigrana Stankovianska, ki je v tem nizu skupaj dosegla kar enajst točk, svoji ekipi priigrala dve točki prednosti (22:20), z blokom Hatinove pa je Doprastav izid v nizih izenačil. Vendar izgubljeni niz ni negativno vplival na kamniške odbojkarice, ki so v tretjem nizu spet prevladovale na servisu, saj so točke usvajale v serijah. Ob prvem tehničnem odmoru so vodile le za dve točki, toda na drugega so s točko Charukove povedle s 16:9. Slovakinje so se jim nekajkrat še uspele približati na pet točk zaostanka, zadnjič pri izidu 16:21, toda na servis Tjaše Turnšek so Kamničanke dosegle še tri točke zapored, zadnjo z asom in zanesljivo slavile v tretjem nizu.

V četrtem nizu sta bili ekipi izenačeni do sedme točke, nato pa so z dvema zaporednima točkama Valenčičeve odbojkarice Calcita prvič v tem nizu Slovakinjam pobegnile za dve točki (10:8). S tem pa so praktično tudi zlomile njihov odpor, kajti na servis Valenčičeve, ki je na celi tekmi dosegla štiri ase -skupaj Kamničanke s servisom neposredno dosegle enajst točk -, so na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo kar sedmih točk. Z dobro igro so Kamničanke nadaljevale do konca niza, ko pa so z delnim izidom 6:0 povedle s 23:12, je bila tekma odločena. Z uspešnim napadom je zmago svoje ekipe potrdila najboljša blokerka tekme Lucy Charuk, ki je skupaj dosegla štiri, od štirinajstih kamniških blokov. Slovakinje so recimo v tem elementu igre odbojkarice Calcita zaustavile le šestkrat.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »S servisom smo danes naredili veliko stvar. Že pred tekmo sem napovedal, da, če bomo v tem elementu igre uspešni, in če bomo, kolikor toliko držali sprejem, se na koncu lahko nadejamo zmage. Naredili smo natančno to, dobro smo servirali, z blokom smo zaustavili njihove ključne igralke in to je bilo dovolj za današnjo zmago. Statistično gledano sprejem in napad morda res nista bila najboljša, toda v napadu smo igrali zelo pametno. Na tiste najtežje žoge smo iskali dobre rešitve in žogo pošiljali na njihovo stran ter nato skušali z blokom in obrambo to potem popravljati. Prav tako njihovi ekipi nismo dovolili, da bi nas blokirala, tako da so potem morale one skušati v protinapadu, končati napad, kjer smo jih z blokom pogosto zaustavili. In tudi to je bila ena od zadeve, s katerimi sem bil zadovoljen, saj so dekleta to odigrale zelo zrelo.«

Kamničani so še v igri za tretje mesto

Na zaostali tekmi tretjega kroga 1. DOL moški – Modra skupina so odbojkarji Calcit Volleyballa nujno potrebovali zmago, ki bi jih še obdržala v boju za tretje mesto. Po igri, ki so jo prikazali v prvem nizu, so bili daleč od želenega cilja, toda v nadaljevanju tekme so se le prebudili in po pravi drami slavili tudi v četrtem nizu. Z zmago so na četrtem mestu zdaj prehiteli Mariborčane, s katerimi se bodo v primeru poraza v sredo, 12. marca, v Kanalu, pomerili tudi v četrtfinalu končnice, če pa bodo še drugič zapored premagali odbojkarje Salonita, bodo v četrtfinalu igrali z Go Volleyjem.

Lunos Maribor – Calcit Volleyball    1:3 (16, -20, -21, -24)

Maribor – Dvorana Tabor. 100 gledalcev. Sodnika: Markelj (Bled) in Pevc (Škofja Loka).

Lunos Maribor: Šmitran 2, Vovk 11, Mlakar 4, Javornik, Žitnik 4, Plesec 2, Planinc 18, Donik 26, Škorc – libero1, Mihajlovič, Detela 8, Dukarič – libero2. Trener: Sebastijan Škorc.

Calcit Volleyball: Novljan, T. Štern 13, Kvas 3, Pokeršnik 2, Ribič – libero, Štembergar Zupan 1, Brus 8, Hrast 1, Stavbar 17, Kotnik 8, Ž. Štern 9. Trener: Marko Brumen.

Kamničani, ki so pred slabimi štirinajstimi dnevi v svoji dvorani izgubili z Mariborčani in si s tem otežili boj za tretje mesto, so po prvi letošnji zmagi nad Salonitom spet postali gospodarji svoje usode. V sredo so po dobri igri v zaostali tekmi četrtega kroga sicer izgubili z ACH Volleyjem, vendar naj bi bila to dobra napoved za nocojšnje gostovanje v Mariboru. Toda v prvem nizu jim igra nikakor ni stekla, zato pa je na drugi strani mreže varovancem Sebastijana Škorca uspevalo prav vse. Ekipi sta bili skupaj le do tretje točke, nato pa so domačini na servis Jana Planinca ob prvem tehničnem odmoru prišli do štirih točk prednosti. S tem pa težav Kamničanov še ni bilo konec, kajti z delnim izidom 6:0 so prišli do vodstva s 15:5, kar jim je ob dobrem nadaljevanju seveda zadoščalo za vodstvo z 1:0 v nizih. V mariborski ekipi so bili v napadu predvsem nezaustavljivi Planinc, Jernej Detela in mladi Žiga Donik, ki je na korektorskem položaju dobil prednost pred Matejem Mihajlovičem. Kamničani, ki so tekmo po daljšem času začeli tudi z Jernejem Stavbarjem, so imeli težave v vseh elementih igre, toda v drugem nizu so le strnili svoje vrste. Uvod v niz ni bil najbolj obetaven, kajti domači odbojkarji so po bloku Detele povedli s 4:1, toda z dvema asoma Žige Šterna so gostje prišli do vodstva s 6:4, a sta bili ekipi na sedmi točki že skupaj. Po napaki Detele so odbojkarji Calcita na prvi tehnični odmor odšli s točko prednosti, na drugega po uspešnem napadu Stavbarja pa s tremi. Ko je bil takoj po vrnitvi na igrišče v napadu uspešen še Domen Kotnik ter, ko je nekaj pozneje Donika z blokom zaustavil Tonček Štern, se je Kamničanom nasmihala zmaga v drugem nizu. Mariborčani se seveda niso predali, vendar pa se na manj kot treh točk zaostanka niso približali gostujoči ekipi, ki je z dvema zaporednima točkama Tineta Kvasa prišla kar do petih zaključnih žog za izenačenje v nizih. Drugo je nato izkoristil Žiga Štern.

Tudi tretji niz so bolje začeli odbojkarji Lunos Maribora, ki so z asom Uroša Vovka povedli s 5:2. Toda z dvema zaporednima asoma Borisa Brusa so varovanci Marka Brumna, tako kot v drugem nizu, tudi v tretjem na prvi tehnični odmor odšli s točko prednosti. Z novim asom, tokrat Žige Šterna in blokom Stavbarja so Kamničani Mariborčanom pobegnili za tri točke (12:9), a so z delnim izidom 3:0 domači odbojkarji izid izenačili. Planinc, Donik in Žitnik so bili po drugem tehničnem odmoru, zaslužni za nove tri zaporedne točke domače ekipe, kar ji je po daljšem času spet prineslo vodstvo (17:16). Vendar je bilo to njeno zadnje vodstvo v tretjem nizu, kajti vajeti igre so v svoje roke vzeli Kamničani, ki so z blokom Stavbarja povedli z 21:18. V končnici niza so manj napak naredili odbojkarji Calcita, ki so, tako kot v drugem nizu, izkoristili svojo drugo zaključno žogo, kajti servis Detele je končal v mreži in povedli z 2:1 v nizih.

Najbolj izenačen je bil četrti niz, v katerem je bila prednost večinoma na strani domače ekipe, ki pa nikoli ni vodila več kot za dve točki. Tako ob prvem, kot ob drugem tehničnem odmoru so Kamničani zaostajali za točko, toda z asom Hrasta in dvema blokoma Stavbarja so v končnico s tremi točkami prednosti stopili odbojkarji Calcit Volleyballa, ki so po uspešnem napadu Kotnika še vodili z 22:20. Vendar so bili bliže zmagi v četrtem nizu vendarle Mariborčani, ki so dosegli štiri zaporedne točke, tako da je vse kazalo na to, da bo zmagovalca dvoboja odločal peti niz. A sta zadevo v svoje roke vzela oba kamniška blokerja. Jernej Stavbar je svoji ekipi priboril servis, nato z asom poskrbel za izenačenje, njegovo delo pa je z dvema blokoma dokončal Boris Brus. Z zmago, zanjo je bil med najbolj zaslužnimi, s kar sedmimi bloki, pet jih je prispeval Boris Brus, Jernej Stavbar, vendar si pohvale zaslužijo tudi drugi kamniški igralci, še enkrat pa se je pokazalo, da ima Calcit, ko so zdravi vsi igralci, ob ACH Volleyju največji izbor igralcev v 1. DOL.

Izjavi po tekmi

Sebastijanh Škorc, igralec in trener Lunos Maribora: »Tekmo smo začeli odlično, v nadaljevanju pa smo padli v končnici nizov. Za razliko od Kamničanov, ki so bili boljši na servisu in v bloku, mi na klopi nimamo takšnih menjav, kajti še enkrat več se je pokazalo, da imajo večji v slovenski ligi največji izbor enakovrednih igralcev. Čeprav smo izgubili, nimam igralcem česa očitati. Igrali so tako, kot smo se dogovorili, na koncu pa je odločala ena žoga. Calcitu lahko samo čestitamo na zmagi.«

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Po prvem nizu sem se že bal, da bo tekme hitro konec in da bomo šli kmalu domov. Na srečo smo se proti koncu niza že nekoliko dvignili v igri. Nocoj je, dokler je še imel moči, odlično igral Žiga Štern, še boljši pa je bil Stavbar, ki je dosegel kar sedem blokom in spet se je pokazalo, da smo z njim za razred boljši. Veseli me, da k sebi prihaja Brus, ki je vsak dan boljši, zelo pomembno pa je, da smo bili večji del tekme boljši na sprejemu. Iskreno rečeno, naša igra ni bila na visoki ravni, igrali smo sicer borbeno, to pa je tudi vse. Če bomo igrali tako v Kanalu, bomo težko prišli do zmage.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice