Mali grad

Kamničanke v četrtfinalu povedle z 1:0, odbojkarji Calcit Volleyballa z zmago v Kanalu do tretjega mesta

13.03.2014

 

Kamničanke v četrtfinalu povedle z 1:0

Odbojkarice Calcit Volleyballa so na svoji prvi tekmi po osvojenem naslovu v srednjeevropski ligi na prvi četrtfinalni tekmi končnice 1. DOL gostile ljubljanski Vital. Čeprav so gostje, predvsem v drugem nizu, nudile soliden odpor domači ekipi, zmaga Kamničank niti za trenutek ni bila vprašljiva. Za uvrstitev v polfinale končnice bodo morale Kamničanke še enkrat premagati vitalovke. Prva priložnost zato bo v soboto, ko bo v dvorani ZŠK Krim v Ljubljani na sporedu druga tekma.

Calcit Volleyball – Vital           3:0 (18, 22, 10)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 150 gledalcev. Sodnika: Klinar (Žirovnica) in Atanasov (Kranj).

Calcit Volleyball: E. Mori, Turnšek 22, Božič 3, Kavčič, Borko 2, Vrhovnik 6, Valenčič 16, N. Mori, Hribar, Jerala – libero, Charuk 9, Ščuka 1. Trener: Gašper Ribič.

UOK Vital: Janežič – libero, Pene 10, Vogrič 5, Handanovič 4, Đukič 3, Crnjac 3, Turk 3, Mijoč 7, Jeršan, Jovič. Trenerka: Ana Oblak.

Prva četrtfinalna tekma končnice državnega prvenstva med odbojkaricami Calcit Volleyballa in Vitala se je začela slavnostno, saj je predsednik kamniškega kluba Gregor Hribar varovankam Gašperja Ribiča izročil rože in jim tudi na ta način v imenu kluba čestital na novem izjemnem uspehu – prvemu mestu v srednjeevropski ligi. Toda velik uspeh v srednjeevroipski ligi bo zdaj treba potrditi tudi v domačem prvenstvu, česar se igralke dobro zavedajo. Tudi v dvobojih proti na papirju slabšim ekipam bodo morale odigrati resno, brez podcenjevanja, kar je ne nazadnje veljalo tudi za ekipo Vitala, v kateri sta v lanski sezoni igrali Petra Vrhovnik, sicer le eno leto in Lana Ščuka, ki je svojo odbojkarsko pot začela v ljubljanskem klubu. Vendar pa Ribič tekme proti vitalovkam ni začel s Ščuko, temveč sta na mestu sprejemalk prednost dobili Vrhovnikova in Sara Valenčič, ob njima pa so tekmo začele še Mojca Božič, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in prosta igralka Meta Jerala. Na drugi strani mreže je Ana Oblak, ki je večji del sezone imela nemalo težav z boleznimi in poškodbami svojih igralk, proti kamniški ekipi začela s postavo Marina Crnjac, Elmina Handanovič, ki je v zadnjih dveh sezonah igrala za Calcit, Mojco Pene, Nino Vogrič, Kajo Turk, Heleno Mijoč in prosto igralko Lejo Janežič. Ljubljančanke, ki so v zeleni skupini osvojile drugo mesto, so v prvem nizu dolgo držale stik z domačo ekipo, ki je na prvi tehnični odmor odšla s prednostjo treh točk, toda na servis Valenčičeve in njenim asom so jim Kamničanke do drugega pobegnile že za šest točk. A se gostujoča ekipa ni predala. Z dobro igro v polju je izkoristila manjši padec zbranosti v domačih vrstah in se ji s štirimi zaporednimi točkami približala le na dve točki zaostanka. Po polminutnem odmoru domačega trenerja so Kamničanke dosegle tri točke zapored, kar je po polminutnem odmoru, tokrat Oblakove, uspelo tudi vitalovkam. Kamničanke so nato spet uredile svoje vrste in z asom Vrhovnikove ter blokom Charukove postavile stvari na svoje mesto.

Tudi v drugem nizu je bila prednost na začetku niza na strani domače ekipe. Tako je Oblakova prvi polminutni odmor vzela pri zaostanku štirih točk (1:5), drugega pa po zaostanku sedmih točk (6:13). Kamničanke so prevladovale v vseh elementih igre, težave na sprejemu pa so se pojavile, ko začetne udarce izvajala Elmina Handanovič, saj so se z delnim izidom Kamničankam približale na tri točke zaostanka (11:14). Po uspešnem napadu Turnškove so domače odbojkarice na drugi tehnični odmor odšle s štirimi točkami prednosti. Z novim asom, tokrat Turnškove, so pred končnico niza domače odbojkarice gostjam pobegnile za pet točk (17:12). A s tem zmaga v drugem nizu za domačo ekipo ni še bila zagotovljena, kajti po dveh njihovih zaporednih točkah se je za polminutni odmor odločil Ribič. Toda po točki mlade Mijočeve in asu Kaje Turk sta bili ekipi na devetnajsti točki že skupaj. Po preobratu je močno zadišalo po napaki Charukove na mreži in uspešnem napadu Handanovičeve, saj je Vital povedel z 22:20. Ribič je namesto Vrhovnikove v igro poslal Lano Ščuko, ki je z uspešnim napadom poskrbela, da so Kamničanke prišle do dveh zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih, nato pa je bila skupaj s Charukovo uspešna še v bloku.

V tretjem nizu se je Vrhovnikova vrnila v igro, tako da so Kamničanke tekmo nadaljevale v nespremenjeni zasedbi, pri gostjah pa je Nino Vogrič sredi drugega niza zamenjala Sara Đukič, še ena iz tiste kadetske generacije, ki je lani navduševala s svojimi igrami na EP, EYOD in SP. Tako kot v prvih dveh nizih, so tudi v tretjem Ribičeve varovanke vse vajeti igre držale v svojih rokah, čeprav z igro niso ravno blestele, a so še naprej bolj ali manj prevladovale v vseh elementih igre. Z blokom Sare Valenčič so povedle s 13:7, zato je Ana Oblak vzela polminutni odmor, toda z novim blokom, tokrat Charukove, je bil po asu Božičeve njihov zaostanek še nedosegljivih osem točk. Takšna je bila prednost Kamničank tudi ob drugem tehničnem odmoru, z novima asoma Valenčičeve pa je bila tekma praktično odločena, kajti Calcit je povedel že z 18:8. S tem je bil odpor gostij dokončno zlomljen, Calcitovke pa so vpisale novo prepričljivo zmago.   

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Vedno so najtežje tekme, ki pridejo po takšnih, kakršna je bila v soboto. Ekipa se običajno telesno in psihično iztroši, zato so trenerji vedno v nekoliko v skrbeh pred takšnimi tekmami, kot je bila nocoj. Kljub vsemu moram biti zadovoljen, moram pa pohvaliti tudi vitalovke, ki so igrale borbeno, niso popuščale in nam v prvih dveh nizih povzročale kar nekaj težav. V igri smo sicer imeli nekaj nihanj, vendar je to normalno.«

Ana Oblak, trenerka UOK Vitala: »V vseh elementih igre, razen na sprejemu, smo bile enakovredne Calcitu, ko smo že v prvem nizu dobile dve seriji zaporednih točk Valenčičeve in Turnškove. V drugem nizu smo že zaostajale, vendar nam je uspelo priti do preobrata, toda v končnici pa so odločale izkušnje težkih tekem, ki jih Kamničanke igrajo. Žal mi je za zadnji niz, ko smo popolnoma popustile na sprejemu, kot da ni bilo več prave zbranosti. Ampak, če nič drugega, so gledalci vsaj prva dva niza gledali lepo odbojko.«

Z zmago v Kanalu do tretjega mesta

Odbojkarjem Calcit Volleyballa so v preloženi tekmi petega kroga 1. DOL – Modra skupina z odlično igro še drugič v desetih dneh premagali Salonit in se z novimi tremi točkami prebili na tretje mesto. V Kanalu so predvsem blesteli v bloku, kar pet od petnajstih jih je dosegel Pokeršnik, boljši pa so bili tudi v drugih elementih igre. V soboto bodo tako na prvi četrtfinalni tek

mi končnice v ŠD Kamnik, ob 19. uri, gostili Go Volley iz Nove Gorice.

Salonit Anhovo – Calcit Volleyball   0:3 (-15, -23, -18)

Kanal – Športna dvorana Kanal. 400 gledalcev. Sodnika: L. in J. Globačnik (oba Topolšica).

Salonit Anhovo: Šarič, Češnik 6, Lazar, Marušič, Karnel 1, Kovačič – libero, Dos Santos 8, Sirk, Mijatovič 3, Čabarkapa 12, Okroglič 8, Krivec 1. Trener: Leon Schilling.

Calcit Volleyball: Lakner, Novljan, T. Štern, Kvas, Pokeršnik 7, Ribič – libero, Štembergar Zupan 15, Brus 3, Hrast 4, Stavbar 7, Kotnik 11, Ž. Štern 2. Trener: Marko Brumen.

Kamničani so v svoji zadnji tekmi Modre skupine na gostovanju v Kanalu nujno potrebovali kakršnokoli zmago, če so se še želeli uvrstiti na tretje mesto, s katerim bi se v morebitnem polfinalu končnice izognili ACH Volleyja. Toda z isto željo so v tekmo krenili Kanalci, ki so v letošnji sezoni že trikrat premagali Kamničane, tudi v finalu pokala Slovenije, zato pa so pred desetimi dnevi v Kamniku izgubili z 2:3. Prav ta zmaga je varovancem Marka Brumna še omogočila boj za tretje mesto, v katerem so ostali še z zmago v Mariboru. Kamniški trener se je tokrat odločil, da bo dvoboj s Kanalci začel v postavi Martin Kvas, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Boris Brus, Jernej Stavbar, Danijel Pokeršnik in Aleksander Ribič na mestu prostega igralca. Tudi domači odbojkarji so v srečanje vstopili z vsemi najboljšimi igralci, ki jih ima trenutno trener Leon Schilling na voljo, kar pomeni, da so tekmo začeli Luka Krivec, Dejan Čabarkapa, Jure Okroglič, Dane Mijatovič, Jure Česnik, Israel Dos Santos in Andrej Kovačič na mestu prostega igralca. Uvod v tekmo je bil za kamniško ekipo fantastičen, kajti kar s tremi bloki Pokeršnika in enim blokom Kotnika so povedli s 4:1, po že šestem bloku v prvem nizu, tokrat je bil v tem elementu igre uspešen Stavbar, ki je z njim zaustavil Čabarkapo pa so vodili z 12:7. Ob tem so tudi bolje izvajali začetne udarce, v napadu pa se je razigral Kotnik, tako da so po asu Pokeršnika povedli kar s 17:9. Kanalci, ki sicer slovijo kot ena najboljših sprejemalskih ekip v ligi, so še naprej slabo sprejemali začetne udarce, v napadu pa jim nikakor ni uspelo prebiti bloka gostov. Z že sedmim blokom v prvem nizu, spet Stavbarja, so Kamničani prišli do kar enajstih zaključnih žog. Izkoristili so tretjo, ko je serivs Česnika končal v avtu.

Drugi niz so domači odbojkarji začeli brez Luke Krivca na mestu organizatorja igre, ki ga je zamenjal mladi Irenej Karnel, medtem ko v kamniški ekipi ni prišlo do nobenih sprememb v ekipi. Na servis Andreja Štemberagr Zupana in z blokom Pokeršnika so Calcitovci na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo kar sedmih točk, vendar so se v nadaljevanju niza prebudili tudi domači odbojkarji, ki so po zaslugi Čabarkape izid na deseti točki izenačili. Da do preobrata ni prišlo, je poskrbel Štembergar Zupan s kar štirimi zaporednimi uspešnimi napadi, tako da so Kamničani ob drugem tehničnem odmoru še vodili za tri točke. S tremi točkami prednosti so vodili še pri izidu 21:18, a so jih Kanalci z blokom Mijatoviča in napadom Čabarkape na 21. točki še drugič in kot se je izkazalo pozneje, še zadnjič v drugem nizu ujeli, kajti z blokom Tončka Šterna, ki je po prvem tehničnem odmoru zamenjal Danijela Pokeršnika, so Kamničani spet prišli do servisa ter po napaki Dos Santosa še do prednosti dveh točk, ki so jo končali do konca niza. Zaključil ga je razpoloženi Andrej Štembergar Zupan.

Tretji niz so nekoliko bolje začeli kanalski odbojkarji, a le do prvega tehničnega odmora, na katera so odšli s točko prednosti. To je bilo tudi njihovo zadnje vodstvo na tekmi, kajti na drugi tehnični odmor so z blokom Martina Hrasta z dvema točkama prednosti odšli Kamničani. Žiga Štern, ki je pred drugim tehničnim odmorom zamenjal Štembergar Zupana, je z dvema zaporednima točkama svoji ekipi priboril vodstvo z 19:15, ki se je po napaki domače ekipe in napadu Kotnika povečalo na šest točk (21:15). S tem pa je bila tekma odločena, kajti v končnici tretjega niza sta Tonček Štern in Jernej Stavbar poskrbela za novo slavje odbojkarjev Calcit Volleyballa.

Pari prvih sobotnih četrtfinalnih tekem končnice v 1. DOL moški so tako: ACH Volley – Šoštanj Topolšica, Panvita Pomgrad – Fužinar Metal Ravne, Calcit Volleyball – Go Volley in Salonit Anhovo – Lunos Maribor.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Zanimivo je, da smo prve štiri točke dosegli z blokom, ki je tudi v nadaljevanju tekme deloval odlično. Lahko smo zadovoljni tudi s sprejemom, saj so bili vsi naši sprejemalci v tem elementu igre uspešni, pa tudi v drugih elementih igre si igralci tokrat resnično zaslužijo pohvale. Resnično lahko pohvalim celotno ekipo tako za pristop, kot za izvedbo. Na začetku tekme smo imeli nekaj težav z napadom, kar smo reševali z blokom, ko pa se nam je odprlo še v napadu, ni bilo več nobene dileme glede zmagovalca. Nam se pozna, da smo v zadnjem času spet bolj ali manj v polni zasedbi, zato lahko veliko bolje treniramo. Navkljub svojim dolgoletnim izkušnjam si nisem mogel misliti, da se lahko toliko pozna prisotnost vseh igralcev na treningu. Skratka, smo na dobri poti, vendar to nikakor ne pomeni, da smo s tem, ko smo se uvrstili na tretje mesto Modre skupine, svoje naredili. Že v soboto proti Go Volleyju nas čaka težka tekma, kajti vemo, da imajo Novogoričani svoje adute. Tu predvsem mislim na Čuturiča, ki bi se lahko odločil, da bo igral, z njim pa bo Go Volley precej močnejša ekipa, kot je bila v rednem delu prvenstva.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice