Mali grad

Kamničanke v četrtfinalu pokala Challenge

23.01.2014

 

Kamničanke v četrtfinalu pokala Challenge

Če bo jutri moška ekipa Calcit Volleyballa v Talinu na povratni tekmi osmine finala pokala Challenge osvojila vsaj dva niza, bo kamniški klub edini v Evropi, ki se bo v evropskih pokalih lahko pohvalil z obema svojima ekipama v četrtfinalu. Ženska ekipa je namreč v Poreču, za napredovanje je potrebovala le dva niza, tudi v drugo premagala domačo ekipo in se po hudem boju zasluženo uvrstila med osem najboljših evropskih ekip v tem pokalnem tekmovanju. V četrtfinalu se bo 5. februarja pomerila najverjetneje s francosko ekipo Mulhouse, ki je na prvi tekmi v gosteh s 3:2 premagala romunski Targu Mures.

Poreč – Calcit Volleyball  2:3 (-25, 23, -19, 23, -10)

Poreč – Dvorana Veli Jože. 400 gledalcev. Sodnika: Vinaliev (Belorusija) in Tanti (Malta).

Poreč: Čosić, Pahović, Zahirović – libero1, Rupčić 2, Brletić 5, Miloš 31, Čizmić 1, Burilo 14, Jakšetić 2, Šain – libero2, Sučić, Žužić 11, Novosel 10. Trener: Miodrag Stojaković.

Calcit Volleyball: E. Mori 7, Turnšek 28, Božič 1, Kavčič, Borko 4, Vrhovnik 10, Valenčič, N. Mori, Hribar – libero1, Jerala – libero2, Charuk 16, Ščuka 18. Trener: Gašper Ribič.

Kamničanke so pred tekmo veliko časa namenile tudi psihološki pripravi, kajti po gladki zmagi na prvi tekmi v Kamniku, ko so Porečanke premagale s 3:0 (18, 17, 18), je trener Gašper Ribič naredil vse, da njegove varovanke ne bi pomislile, kako bo povratna tekma le formalnost. Tega so se verjetno zavedale tudi igralke same, saj so bile seznanjene, na kakšen način so aktualne hrvaške pokalne zmagovalke v šestnajstini finala izločile nemški Hamburg. Da se odbojkaricam Calcit Volleyballa obeta popolnoma drugačna tekma, kot pred tednom dni v Kamniku, se je dalo naslutiti že v prvem nizu, v katerem so poreške odbojkarice na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo petih točk. Gostje iz Kamnika so tudi povratno tekmo igrale v isti postavi kot prvo, kar pomeni, da je Ana Katarina Hribar na mestu proste igralke dobila prednost pred Meto Jeralo, ki je bila nekaj časa poškodovana, ob njej pa so dvoboj s Porečankami začele še Eva Mori, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk in Tjaša Turnšek. Domača ekipa je na servis Oriete Žužić celo povedla s 5:0 ter nato s 7:1, toda po bloku Tamare Borko, takoj po prvem tehničnem odmoru, so odbojkarice Calcita z dvema asoma Tjaše Turnšek izid izenačile na osmi točki. Razigrana Turnškova je bila z novima dvema asoma tudi najbolj zaslužna, da so Kamničanke po zaostanku dveh točk na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo točke. Pred končnico niza so domače odbojkarice gostjam pobegnile za tri točke (17:20 in 19:22), imele tudi dve zaključni žogi za vodstvo z 1:0 v nizih, toda Kamničanke so, kot že ničkolikokrat v tej sezoni, zadržale hladne glave ter preko Turnškove in Petre Vrhovnik slavile v uvodnem nizu.

Tudi drugi niz je prinesel izenačeno igro. Ob prvem tehničnem odmoru so za točko prednosti vodile kamniške odbojkarice, ob drugem pa domačinke, toda v končnici niza so si boljše izhodišče spet priigrale varovanke trenerja Miodraga Stojakovića, ki so povedle s 23:20. S tremi zaporednimi točkami so Kamničanke, na servisu je bila Turnškova, izid izenačile, toda odlična Laura Miloš in Vedrana Jakšetić z asom sta svoji ekipi prinesli izenačenje v nizih ter ji podaljšali upanje za napredovanje v četrtfinale. Ob novih težavah Kamničank na sprejemu se je do prvega tehničnega odmora Gašper Ribič odločil za menjavo na mestu proste igralke, in sicer je v igro poslal Meto Jeralo, po zaostanku dveh točk (6:8) pa je Evo Mori na mestu organizatorke igre zamenjala Mojca Božič. Z nekaj zaporednimi točkami Lane Ščuke, Lucy Charuk in Tjaše Turnšek so Kamničanke do drugega tehničnega odmora že povedle za tri točke, nato pa z dobro igro nadaljevale do konca niza. Charukova je svoji ekipi priborila prvo od šestih zaključnih žog za uvrstitev v četrtfinale, drugo pa je nato izkoristila Turnškova.

Čeprav so si Kamničanke z zmago v tretjem nizu že zagotovile napredovanje v naslednji krog, so četrti niz nadaljevale v nespremenjeni zasedbi. Eva Mori se je vrnila v igro, ekipi pa sta se menjavali v vodstvu. Porečanke so še naprej pritiskale s servisom, toda tudi Kamničanke jim, predvsem po zaslugi Turnškove, ki je dosegla kar osem asov, niso ostale dolžne. Vseeno so v končnici četrtega niza večjo zbranost pokazale domače odbojkarice, tako da je o zmagovalkah povratne tekme osmine finala pokala Challenge odločal peti niz. V kamniški ekipi je v njem prišlo do spremembe na mestu organizatorke igre. Do sedme točke sta bili ekipi izenačeni, nato pa sta bili Vrhovnikova in Turnškova, spet z asi, najbolj zaslužni, da so Calcitovke povedle z 11:7. Zadnje tri točke za še eno zmago proti poreški ekipi je za Kamničanke prispevala Lana Ščuka.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Pred tekmo smo se veliko pogovarjali o tem, da bo treba zdržati tudi psihološki pritisk. Sicer pa je bila to tekma vzponov in padcev. Lahko rečem, da smo mi preživeli in zadevo srečno pripeljali do konca. Vedeli smo, da bo težko, da bo Poreč igral doma veliko bolje, kar se je tudi pokazalo. V prvem nizu smo imeli kar nekaj napak na sprejemu in servisu, a smo ga kljub temu izvlekli. V tretjem nizu smo naredili nekaj menjav, ki so se nam obrestovale, predvsem smo se umirili in zdaj se lahko veselimo uvrstitve v naslednji krog. Dekletom lahko samo čestitam, da so zdržale proti tako glasnem občinstvu.«  

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice