Mali grad

Kamničanke tudi z Braslovčami po načrtu, Kamničani končno le premagali Kanalce

02.03.2014

 

Tudi z Braslovčami po načrtu

Odbojkarice Calcit Volleyballa so na dobri poti, da Modro skupino 1. DOL ženske končajo na prvem mestu, saj so v desetem krogu brez izgubljenega niza premagale še Braslovče. O tem, ali bodo v končnici državnega prvenstva štartale z najboljšega položaja, bo odločala še ena tekma z današnjimi nasprotnicami, ko bodo v torek, ob 20. uri, v zaostali tekmi petega kroga gostovale v Braslovčah.

Calcit Volleyball – Braslovče            3:0 (19, 23, 13)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Atanasov (Kranj) in Markelj (Bled).

Calcit Volleyball: E. Mori, T. Turnšek 22, Božič 2, Kavčič 3, Borko, Vrhovnik, Valenčič 15, N. Mori, Hribar, Jerala – libero, Charuk 6, Ščuka 14. Trener: Gašper Ribič.

Braslovče: Bedjanič – libero, N. Turnšek, Hribernik st., Zbičajnik 2, Bergant, Jerman, Markovič 5, Mihevc 8, Marovt, Mihalinec 8, Sobočan 8, Hribernik ml 3. Trener: Zoran Jerončič.

Braslovčanke, ki so si z zmago proti Kemi Puconcem v sredo zagotovile končno tretje mesto v Modri skupini, so na gostovanje v Kamnik prišle popolnoma neobremenjene, z željo, da čim dražje prodajo svojo kožo proti domači ekipi. Na drugi strani so varovanke Gašperja Ribiča nujno potrebovale zmago, tako kot jo bodo potrebovale v torkovi zaostali tekmi petega kroga Modre skupine, ko bodo gostovale v Braslovčah in morda je tudi to vplivalo nato, da so v prvem nizu dolgo lomile odpor ekipe, ki je prejšnji teden praktično v isti zasedbi osvojila naslov mladinskih prvakinj Slovenije. Vendar pa uvod v tekmo tega ni napovedoval, kajti Kamničanke, ki so tekmo začele v postavi Mojca Božič, Sara Valenčič, Lana Ščuka, Anja Kavčič, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in na liberu Meta Jerala -, na servis Božičeve povedle s 4:0. Toda po polminutnem odmoru so se gostje zbrale in se na servis Anite Sobočan domačinkam približale le še na točko zaostanka. Takšen je bil njihov zaostanek tudi ob prvem tehničnem odmoru, po katerem so po napaki Valenčičeve Braslovčanke, ki so tekmo začele v postavi Zala Zbijačnik, Katja Mihalinec, Anita Sobočan, Katja Mihevc, Anja Hribernik ml., Nika Markovič in prosta igralka Špela Bednjadič, povedle z 9:8. Gostje, ki imajo v svojih vrstah štiri igralke, ki so lani razveseljevale v slovenski kadetski reprezentanci, v kamniški ekipi sta to bili Eva Mori in Lana Ščuka, so z dobro igro nadaljevale do drugega tehničnega odmora. S servisi Sobočanove in v napadu s točkami Markovičeve so na drugi tehnični odmor odšle z dvema točkama prednosti. Toda po vrnitvi na igrišče so domače odbojkarice vajeti igre le vzele v svoje roke. Ob boljšem servisu so popravile igro v bloku, v napadu se je razigrala Valenčičeva, tako da so z delnim izidom 5:1 odbojkarice Calcita prisilile gostujočega trenerja Zorana Jerončiča k drugemu polminutnemu odmoru. Vendar le-ta njegovi ekipi ni več pomagal, kajti v končnici so z dvema lastnima napakama Kamničankam omogočile kar pet zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih. Že prvo je izkoristila Valenčičeva.

Drugi niz so bolje začele gostje iz Braslovč, ki so še naprej s svojimi servisi povzročale težave kamniškim sprejemalkam. Za nameček so bile domače odbojkarice pogosto še prenizke v bloku, tako da je Gašper Ribič po uspešnem napadu Sobočanove, ki je Braslovčanke popeljal do vodstva z 11:8, vzel polminutni odmor. Gostje so s tremi točkami prednosti vodile še pri izidu 13:10, toda na servis Božičeve, ki je svoji ekipi tudi priborila začetni udarec, so Kamničanke izid, v napadu je bila uspešna Turnškova, na trinajsti točki izenačile. Po polminutnem odmoru so Braslovčanke spet uredile svoje vrste ter tudi ob drugem tehničnem odmoru vodile z dvema točkama prednosti. A ne za dolgo, kajti z blokom Lane Ščuke, ki je z njim zaustavila Markovičevo ter lepi točki Božičeve so z dvema točkama prednosti vodile domače odbojkarice (19:17). A s tem niz še zdaleč ni bil odločen, kajti z winnerjem Mihalinčeve je bil izid na 19. točki izenačen. Kamničanke so nato na servis Turnškove povedle celo s 23:20, vendar so jim z enako mero na servis Zbičajnikove vrnile gostje, toda Valenčičeva in še ena lastna napaka Braslovčank je Calcitu prinesla vodstvu z 2:0 v nizih.

Tudi v tretjem nizu so gostujoče odbojkarice domači ekipi s svojimi servisi in nepopustljivo igro v obrambi povzročale nemalo težav. Takšna igra jim je prinesla vodstvo s 6:4, toda po točki Valenčičeva so na prvi tehnični odmor s točko prednosti vendarle odšle Kamničanke, ki so z blokom Kavčičeve in po napaki Sobočanove povedle še s 14:10. Za štiri točke pa so gostje za domačo ekipo zaostajale tudi ob drugem tehničnem odmoru. Ko je Charukova z blokom zaustavila napad Braslovčank in je Ščukova dosegla dve zaporedni točki, je bilo odpora gostij dokončno konec, kajti Calcitovke so jim pobegnile že za šest točk (19:13). Jerončič je sicer vzel še svoj drugi polminutni odmor v tretjem nizu, vendar je Tjaša Turnšek, ki je z odličnim napadalnim udarcem tudi zaključila tekmo, imela še pet zaporednih servisov.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Ker teden dni nismo igrali in smo več časa namenili treningu, smo potrebovali nekaj časa, da smo prišli v svoj ritem. Na koncu moramo biti zadovoljni z zmago, ki je bila zaslužena, saj smo bili boljši po vseh statističnih kazalcih. Si pa tudi gostje zaslužijo pohvalo za dobro igro, hkrati pa bo to za nas tudi opomin, da nam bo v torek na njihovem igrišču še težje, kot nam je bilo danes.«

Zoran Jerončič, trener Braslovč: »Ni kaj, zmagala je boljša ekipa, kar se je videlo v končnici prvega in drugega niza. Navkljub porazu moramo biti zadovoljni predvsem z igro v prvih dveh nizih, ko je odločala razlika v izkušenosti.«

Končno so padli tudi Kanalci

V pravem maratonskem dvoboju, ki je trajal dve uri in pol, v dvoboju, v katerem sta obe ekipi imeli vzpone in padce in v katerem so na svoj račun prišli žal ne ravno številni gledalci, so v 10. krogu 1. DOL moški – Modra skupina odbojkarji Calcit Volleyballa končno le premagali ekipo Salonita. Z zmago so še naprej v igri za tako želeno tretje mesto pred končnico državnega prvenstva. V sredo, 5. marca, bodo Kamničani v zaostali tekmi četrtega kroga, ob 19. uri, v PD Kamnik gostili še ACH Volley, nato pa jih v gosteh čakata še zaostali tekmi z Lunos Mariborom in še enkrat s Salonitom.

Calcit Volleyball – Salonit Anhovo   3:2 (-18, 17, 31, -22, 16)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Markelj (Bled) in Atanasov (Kranj).

Calcit Volleyball: Lakner, Novljan 9, T. Štern, Kvas 1, Pokeršnik 30, Ribič – libero, Štembergar Zupan 18, Brus 9, Hrast 5, Stavbar, Kotnik 18, Ž. Štern. Trener: Marko Brumen.

Salonit Anhovo: Šarič, Česnik 7, Lazar, Marušič, Karnel, Kovačič – libero, Dos Santos 22, Sirk, Mijatovič 8, Čabarkapa 31, Okroglič 10, Krivec 1. Trener: Leon Schilling.

Na letošnjih dozdajšnjih treh medsebojnih tekmah med kamniško in kanalsko ekipo so se vedno na koncu, vključno s finalno tekmo pokala, veselili odbojkarji Salonita, ki so bili že zaradi tega v vlogi favorita tudi na nocojšnji tekmi v Kamniku. Za nameček Kanalci nimajo več težav s poškodbami, zato pa jih imajo toliko več Kamničani, pri katerih je vprašanje, kdaj bo spet lahko zaigral prvi libero ekipe Klemen Hribar, medtem ko sta bila Jernej Stavbar in Žiga Štern že med dvanajsterico igralcev, ne pa tudi še člana prve ekipe. Tako so tekmo proti Kanalcem začeli Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Žan Novljan, Boris Brus, Danijel Pokeršnik in Aleksander Ribič na mestu prostega igralca, medtem ko se je gostujoči trener Leon Schilling odločil za Luko Krivca, Dejana Čabarkapo, Jureta Okrogliča, Urbana Česnika, Daneta Mijatoviča, Israela Dos Santosa in prostega igralca Andreja Kovačiča. Čeprav so Kamničani z blokom Brusa povedli s 4:2, so na prvi tehnični odmor s tremi točkami prednosti odšli gostje, ki so pred drugim tehničnim odmorom domačinom pobegnili za štiri točke (15:11). Z dvema zaporednima točkama, drugo je z blokom dosegel Pokeršnik, so se Kamničani gostom približali na dve točki zaostanka (13:15), toda tudi ob drugem tehničnem odmoru je bil njihov zaostanek spet tri točke. V novih težavah se je domača ekipa znašla po novih dveh zaporednih točkah Kanalcev, ki so povedli že z 19:14, kar je bila zanje dovolj velika prednost za vodstvo z 1:0 v nizih. V končnici niza sta v domači ekipi vstopila Tonček Štern in Tine Kvas, a je bil zaostanek domače ekipe že previsok za kakršenkoli preobrat. Tudi zaradi dobre igre gostov, ki so imeli v Dos Santosu in Čabarkapi razpoloženi dvojec v napadu.

Drugi niz sta obe ekipi začeli s postavama iz prvega, spet pa je bila vsaj v uvodu niza na strani domače ekipe, ki je na servis Štembergar Zupana povedla s 4:1. Gostujoči trener se je odzval s polminutnim odmorom, toda z blokom Kotnika in njegovi uspešni akciji v napadu, so odbojkarji Calcita na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo petih točk. Na servis Pokeršnika so Kamničani dosegli še dve zaporedni točki, zato je Schilling zahteval še drugi polminutni odmor, toda domači odbojkarji so po njem dosegli novo točko za vodstvo z 11:3. Z dobro igro so Brumnovi varovanci nadaljevali do drugega tehničnega odmora, saj so nanj odšli s prednostjo sedmih točk. Z blokom Brusa in po napaki gostov so pred vstopom v končnico niza Calcitovci gostom še enkrat pobegnili za osem točk (21:13), kar je bila ob njihovi zbrani igri, zadnjo točko je dosegel Novljan, dovolj za zanesljivo zmago v drugem nizu in s tem za izenačenje na 1:1 v nizih. Po porazu z Mariborčani pred tednom dni in ACH Volleyjem v sredo, je bil to sploh prvi osvojeni niz kamniške ekipe.

Čeprav so tretji niz bolje začeli Kanalci, ki so povedli s 4:1, na servisu je bil Česnik, so na prvi tehnični odmor s točko prednosti odšli domači odbojkarji, ko je bil v napadalni akciji uspešen Pokeršnik. Na obeh straneh mreže so se igralci izkazali z odlično igro v obrambi in nekaj lepimi točkami v napadu, tako da so, žal ne ravno številni gledalci v kamniški športni dvorani, lahko prišli na svoj račun. Toda za Kamničane je nocoj v poštev prišla le zmaga, kajti le z njo bi še ostali v igri za končno tretje mesto v Modri skupini. Ob asu Pokeršnika za vodstvo s 16:14 so bili delček bliže svojemu cilju, vendar je bila pot do njega še dolga, kajti z istim ciljem so v Kamnik prišli tudi gostje, ki se seveda niso predali, čeprav so po še enem asu Pokeršnika Calcitovci povedli že z 18:14. Toda po bloku Mijatoviča in nato še Čabarkape so se jim Kanalci približali le še na točko zaostanka (20:21), zato se je za prvi polminutni odmor v tretjem nizu odločil domači trener Marko Brumen. Toda po dveh lastnih napakah domače ekipe so gostje na servis Česnika povedli z 22:21. Z blokom Štembergar Zupana in še njegovim asom so bili v prednosti spet domači odbojkarji, gostje pa so vzeli polminutni odmor. V napeti končnici, v kateri so prvo zaključno žogo imeli domači odbojkarji, nato kar štiri gostje, so Kamničani izkoristili svojo peto. Napako je naredil sicer odlični Čabarkapa, igralci obeh ekip pa si zaslužijo vse pohvale za igro, ki so jo prikazali.

Četrti niz se za gostujočo ekipo ni začel najbolj obetavno, pa ne, zaradi izida, pač pa, zaradi poškodbe prvega organizatorja igre Luke Krivca pri izidu 4:4. Zamenjal ga je mladi Irenej Karnel, Kamničani pa so na prvi tehnični odmor odšli s točko prednosti. Povedli so tudi z 9:7, vendar so na servis Česnika Kanalci dosegli tri točke zapored, tako da je Marko Brumen s polminutnim odmorom skušal umiriti svojo ekipo. To mu je tudi uspelo, kajti po točki Štembergar Zupana sta bili ekipi na enajsti točki spet skupaj, ob napaki ob mreži gostov pa so domači odbojkarji povedli s 13:12. Vseeno so na drugi tehnični odmor s točko prednosti odšli odbojkarji iz Kanala, pri katerih je bil še naprej v glavni vlogi Čabarkapa, ki mu je dobro asistiral tudi Dos Santos. Po napaki sodnikov, ki nista videla blok-avta, so gostje spet prišli do dveh točk prednosti (17:15), po novi točki kapetana gostov pa že do treh (20:17), kar je pomenilo nov polminutni odmor za domačo ekipo. Le-ta je dal nov zagon Kamničanom, ki so se z asom Štembergar Zupana gostom približali na točko zaostanka (19:20), toda po dveh servisih v mrežo so aktualni slovenski pokalni zmagovalci povedli s 23:20. Kamničani so se jim še približali na točko zaostanka, to pa je bilo tudi vse, kar jim je v tem nizu uspelo, tako da je zmagovalca, tako kot v finalu pokala Slovenije, odločal peti niz.

V Mariboru so se zmage veselili Kanalci, ki so ga tudi tokrat začeli bolje, z vodstvom 4:2, spet pa je težave s servisi domači ekipi povzročal mladi Česnik. Brumen se je odločil za menjavo na metu organizatorja igre in namesto Hrasta v igro poslal Tineta Kvasa, z blokom Kotnika pa sta bili ekipi izenačeni na četrti točki. Toda na menjavo strani so s prednostjo dveh točk odšli Kanalci, ki so na svojih zadnjih štirih tekmah Modre skupine trikrat zmagali s 3:2 in le z ACH Volleyjem izgubili z 0:3. Zelo blizu svoje četrte zmage s 3:2 so bili po bloku Česnika za vodstvo z 10:7, a se Kamničani niso predali. Z blokom Hrasta, ki se je vrnil v igro in takoj nato dosegel še asa, je na enajsti točki sledilo novo izenačenje. V še eni napeti in zanimi končnici, v kateri je Calcit povedel s 13:12, so po bloku Brusa do prve zaključne žoge za prvo zmago v letošnji sezoni nad Salonitom prišli domači odbojkarji, a je po zaslugi Čabarkape niso zaključili. Tako kot tudi ne druge, ker je domača klop naredila napako z menjavo Hrasta s Tončkom Šternom, saj je pred tem Kvas že menjal domačega kapetana in tudi ne tretje. Zato pa so četrto, ko je bil v bloku uspešen najmanjši igralec domače ekipe Martin Hrast.    

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Upam, da je po tej zmagi vzdušje v ekipi boljši. Tudi treningi so v zadnjem času boljši, saj se je vrnil Žiga Štern, ki že trenira, pa tudi drugi so zdaj v boljši formi. Čakamo še Stavbarja, čeprav je Novljan danes dobro odigral, tako kot tudi Boris Brus. Oba podajalca sta imela svoje svetle in temne trenutke, prav tako se nismo ves čas držali dogovora, toda na koncu se je vse poplačalo, ko smo naredili nekaj blokov nad Čabarkapo, ki praviloma Kanalcem rešuje tekme, tokrat pa smo ga uspeli zaustaviti.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice