Mali grad

Kamničanke tudi v drugo boljše od Švicark, slovo Kamničanov od pokala CEV

22.11.2012

 

Povratna tekma osmine finala pokala CEV

Posojilnica Aich/Dob - Calcit Volleyball       3:0 (18, 12, 15) – zlati niz: 15:9

Pliberk - Športna dvorana v Pliberku. 300 gledalcev. Sodnika: Dragomir (Romunija) in Manojlović (Srbija).

Posojilnica Aich Dob: Kosl 8, Hruška 9, Csoma, Krois – libero 1, Petkov, Satler 4, Grut 12, Pušnik, Wlodarczyk 18, Reiser 9. Trener: Bogdan Kotnik.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar - libero, Sušec 3, Novaljan, Brulec 3, Planinc 8, Pokeršnik 9, Brus  6, Hrast, Stavbar 1, Kotnik 1, Štern. Trener: Marko Brumen.

V treh letošnjih tekmah, eni prijateljski, eni v srednjeevropski ligi in v prvi tekmi osmine finala pokala CEV so bili odbojkarji Calcita Volleyballa vedno boljši od Dobljanov, ki pa so se jim za tri poraze maščevali na najboljši možni način. Zmago na povratni tekmi osmine finala pokala CEV. Dobljani, ki jih vodi nekdanji trener Kamničanov Bogdan Kotnik so že v prvem nizu vajeti igre prevzeli v svoje roke. Do drugega tehničnega odmora so Kamničani še nekako držali korak z razpoloženimi domačini, saj so zaostajali le za tri točke, toda to je bilo bolj ali manj tudi vse, kar jim je v tej tekmi uspelo. Dobljani so do konca niza gostom prepustili le še pet točk. Še slabše so mladi Kamničani odigrali drugi niz, v katerem jim ni uspevalo prav nič. Marko Brumen je sicer lahko računal na vse igralce, tudi na Jana Pokeršnika, ki je sobotno tekmo proti ACH Volleyju v srednjeevropski ligi izpustil, toda ob katastrofalnem napadu, so bili obsojeni na neuspeh. Tako kot v tretjem nizu, v katerem so domačini ob prvem in drugem tehničnem odmoru vodili za štiri točke, končnica niza pa je bila popolnoma v njihovem znamenju. Trije gladko izgubljeni nizi so bili slaba popotnica za zlati niz. Tudi v njem so imeli Dobljani ves čas pobudo, čeprav se je pri zaostanku Kamničanov za dve točki (5:7) še zdelo, da bi bil možen preobrat. Žal do njega ni prišlo. Še več, avstrijski podprvaki, ki jih je odlično razigral slovenski reprezentančni organizator igre Rok Satler, so pridno nabirali točke in tudi zlati niz zanesljivo dobili. Če je bil sprejem Kamničanov še na spodobni ravni, 65-odstoten (Dobljani so bili le za odstotek boljši), pa je bil zlasti napad katastrofen, vsega 24-odstoten (Dob je bil v tem elementu igre precej boljši s 50-odstotno uspešnostjo), Kamničani pa so bili tudi precej slabši v bloku. V vsej tekmi so bili uspešni le štirikrat, domačini kar enajstkrat. Če k temu dodamo še številne lastne napake, je razumljivo, zakaj se je tekma končala tako, kot se je. Odbojkarji Calcita Volleyballa bodo zdaj svojo pozornost usmerili v srednjeevropsko ligo, predvsem pa v domači pokal, kajti 27. in 28. decembra je že na sporedu zaključni turnir slovenskega pokala.

Povratna tekma drugega kroga pokala challenge

Calcit Volleyball - Franches-Montagnes        3:0 (23, 16, 18)

Kamnik: Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Nikolić (BiH) in Kramar Sandl (Hrvaška).

Calcit Volleyball: Guštin 13, Turnšek 12, Podlesnik - libero, Handanovič 5, Ljubetič 1, Kramolc 7, Lenarčič 2, Starčević 7, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 9, E. Mori. Trener: Oleg Gorbačov.

Franches-Montagnes: Rowland 10, Henriksen - libero, Barry 9, Kocher, Lichtman 6, Dalliard - libero, Beattie 6, Sciarini 1, Muehlemann, Cattin, Girard, Roberson 10. Trener: Romeu Beltramellli Filhu.

Kamničanke, ki so prvo tekmo drugega pokala challenge v Delemontu s 3:0 premagale Franches-Monagnes, so povratno tekmo začele v najmočnejši zasedbi. Se pravi tudi z Jeleno Strel Kosmač, ki je zaradi bolezni izpustila zadnja dva treninga, a se je danes počutila bolje in skušala pomagati soigralkam na poti do uvrstitve v tretji krog. Švicarke, za katere v letošnji sezoni igra tudi Škotinja Lynne Beattie, ki je s Kamničankami leta 2010 osvojila naslov slovenskih državnih prvakinj so resda povedle s 5:2, toda po polminutnem odmoru so domače odbojkarice zaigrale tako, kot je od njih pričakoval trener Oleg Gorbačov. Ana Starčević je bila v napadu nezaustavljiva, v obrambi zanje ni bilo izgubljene žoge, Petra Kramolc pa je s svojimi začetnimi udarci vnašala zmedo med gostujoče sprejemalke. Rezultat takšne igre je bil delni izid 9:1 za Kamničanke, ki so na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk. Visoko vodstvo je nekoliko uspavalo domače odbojkarice, ki so nekoliko popustile pri sprejemu, kar so gostje izkoristile in po še enem bloku - v prvem nizu so jih imela kar šest, Kamničanke dva manj - so spet povedle (22:23). Gorbačov se je odločil za dvojno menjavo, namesto Tee Lenarčič je v igro poslal Evo Mori ter namesto Tjaše Turnšek Elmino Handanovič, kar se mu je obrestovalo. Prav Handanovičeva je poskrbela za “break” točko, nato pa so tudi po zaslugi njenega začetnega udarca in bloka Maje Guštin prišle do prve zaključne žoge v uvodnem nizu. In jo po zaslugi napake gostujočih igralk tudi izkoristile.

Drugi niz so Kamničanke začele s postavo, ki je igrala večji del prvega. Toda pri vodstvu gostij s 4:2 je moral Gorbačov iz igre potegniti Ano Starčević - težave s kolenom -, namesto nje pa se je v igro vrnila Elmina Handanovič. Kamničankam se je odsotnost Starčevićeve še zlasti poznala v napadu, saj je bila hrvaška reprezentantka njihova najbolj učinkovita igralka v prvem nizu. Toda kljub njeni odsotnosti so Kamničanke na prvi tehnični odmor odšle z dvema točkama prednosti, vendar se borbene Švicarke niso predale. Tudi po zaslugi nekaj slabše igre domače ekipe so še enkrat v drugem nizu prešle v vodstvo (12:11), toda po izenačenju na dvanajsti točki in začetnih udarcih Maje Guštin, so domače odbojkarice prišle do prve občutnejše prednosti v drugem nizu. Za nameček je v bloku blestela še Jelena Strel Kosmač, tako da so slovenske podprvakinje gostjam ušle za šest točk (18:12). To pa je bila prednost, ki je Kamničanke niso več zapravile in po uspešni akciji Elmine Handanovič so povedle že z 2:0 v nizih.

Tretji niz je v kamniški ekipi začela zasedba, ki je končala drugega. A ne tako uspešno, kot so ga končale, saj so po njihovem vodstvu s 4:2 gostje dosegle štiri točke zapored, zato je Gorbačov vzel polminutni odmor. Ki je za nekaj časa zaustavil gostje, vendar so Švicarke vseeno ob prvem tehničnem odmoru vodile za točko. Toda po njem so Kamničanke na najboljši možni način izkoriščale začetne udarce kapetanke Petre Kramolc ter po dveh blokih, Tee Lenarčič in Jelene Strel Kosmač in uspešnem napadu Tjaše Turnšek povedle z 12:9. S še eno serijo uspešnih začetnih udarcev, tokrat Strel Kosmačeve, so kamniške odbojkarice na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo kar šestih točk. To pa je že bila prednost, ki je obetala zanesljivo zmago tudi na povratni tekmi pokala challenge. Zadnjo točko na tekmi je dosegla Maja Guštin.

V tretjem krogu pokala challenge bodo Kamničanke pomerile z nizozemsko ekipo Irmato Weer.

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice