Mali grad

Kamničanke še tretjič v letošnji sezoni boljše od Mariborčank, Kamničani v gosteh poraženi

10.02.2013

 

Tekma tretjega kroga 1. DOL za moške – modra skupina

Salonit – Calcit Volleyball     3:0 (16, 19, 23)

Kanal – Športna dvorana Kanal. 300 gledalcev. Sodnika: Atanasov (Kranj) in Skok (Spodnja Rečica).

Salonit Anhovo: Česnik, D. Koncilja 8, Lazar, J. Kovačič – libero, A. Kovačič, Pirih, Paliska 8, Mijatovič 9, Bregant 12, Jereb 4, Krivec, Čabarkapa 11.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Sušec 15, Novljan 1, Brulec 2, D. Pokeršnik 12, Planinc – libero, J. Pokeršnik, Brus 1, Hrast, Stavbar 4, Kotnik 2, Štern 10.

Na derbiju tretjega kroga modre skupine 1. DOL za moške so odbojkarji Calcit Volleyballa prvi šok doživeli že po ogrevanju, ko je Jan Pokeršnik, tudi v letošnji sezoni eden najboljših igralcev Kamničanov, trenerja Marka Brumna obvestil, da zaradi slabega počutja ne bo sposoben za igranje. Ker so bili Kamničani oslabljeni že z neigranjem kapetana Jana Planinca, ki si je v sredo na tekmi s Panvito Pomgradom zvil gleženj, je to pomenilo, da so tekmo proti neposrednemu konkurentu za drugo mesto v modri skupini začeli brez obeh najboljših sprejemalcev. Tako sta namesto njiju na sprejemu morala zaigrati mlada Domen Kotnik in Žiga Štern, ob njima pa je Brumen tekmo začel še z Martinom Hrastom, Jernejem Stavbarjem, Borisom Brusom, Danijelom Pokeršnikom in liberom Klemnom Hribarjem. Na drugi strani mreže je Andrej Urnaut lahko v igro poslal vse svoje najboljše može, nekoliko presenetljivo pa tekme ni začel Andrej Kovačič, vendar pa sta tako Andraž Paliska kot Dejan Čabarkapa svoje delo opravila dobro, zato kapetan Kanalcev sploh ni vstopil v igro. 

V polfinalu slovenskega pokala, pred skoraj mesecem in pol, so Kamničani, takrat brez Jerneja Stavbarja, bili na dobri poti, da se uvrstijo v finale, toda kanalskim odbojkarjem je uspel velik preobrat in to po zaostanku z 0:2 v nizih in 1:6 v tretjem. Tokrat so z 2:0 v nizih povedli odbojkarji Salonita, ki so z dobrim servisom Kamničane držali stran od mreže in do občutljive prednosti prišli že v uvodu niza, ki so jo nato držali do konca. Edina svetla točka v prvih dveh nizih za kamniško ekipo je bila serija 6:1 pri izidu 12:22, ko so popravili igro v bloku.

Kanalci so tudi v tretji niz krenili v zasedbi, ki je tudi začela tekmo, se pravi z Mitjo Jerebom, Andražem Palisko, Dejanom Čabarkapo, Jankom Bregantom, Danetom Mijatovičem, Danijelom Konciljo in liberom Janijem Kovačičem, medtem ko je Brumen iz igre potegnil Martina Hrasta, Borisa Brusa in tokrat žal nerazpoloženega Domna Kotnika, ki ni zdržal pritiska odgovornosti – Žiga Štern je svojo nalogo na mestu sprejemalca opravil zadovoljivo – v igro pa so vstopili Jan Brulec, Matjaž Sušec, ki sta v igro nekajkrat vstopila že v prvima dvema nizoma in Žan Novljan. Namesto Kotnika je na sprejemu zaigral Danijel Pokeršnik, Sušec pa je prevzel korektorske naloge. V tej zasedbi so Kamničani do trinajste točke ves čas vodili – njihova najvišja prednost je bila pri izidu 9:6 -, vendar so na drugi tehnični odmor z dvema točkama prednosti odšli domači odbojkarji. Nato je Sušec z blokom in dvema asoma spet popeljal Kamničane v vodstvo in prisilil Andreja Urnauta, da je vzel polminutni odmor. V napeti končnici so bili bolj zbrani Kanalci, ki so zasluženo osvojili vse tri točke, saj so bili boljši v vseh elementih igre, naredili pa so kar dvanajst lastnih napak manj in to se je na koncu tudi poznalo pri končnem izidu.

Calcit Volleyball – Nova KBM Branik     3:1 (19, 9, -24, 15)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 300 gledalcev. Sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Markelj (Bled).

Calcit Volleyball: Guštin , Turnšek , Podlesnik – libero, Handanovič , Ljubetič, Kramolc, Lenarčič , Starčević , N. Mori, Hribar, Strel Kosmač , E. Mori. Trener: Oleg Gorbačov.

Nova KBM Branik: Mlakar , Blagne, Kučej , Kaučič , Andreyko , Igličar , Đurđević , Emro , Najdič , S. Planinšec, M. Planinšec , Proković – libero, Hutrinski . Trener: Bruno Najdič.

Tekme med odbojkaricami Calcit Volleyballa in Nove KBM Branikom so, kot prvi Urša Podlesnik, prosta igralka Kamničank, v zadnjih letih vedno nekaj posebnega in tudi za tokratno, ki je štela za 18. krog srednjeevropske lige in tretji krog modre skupine 1. DOL za ženske velja nekaj podobnega. Čeprav sta se obe ekipi že uvrstili na zaključni turnir srednjeevropske lige, vprašanje je bilo le, ali z drugega ali tretjega mesta – Mariborčanke bi v primeru zmage v Kamniku še lahko bile prve -, je bila tudi nocojšnja tekma za kamniške in mariborske odbojkarice še kako pomembna, saj je odločala o tem, katera ekipa bo v končnico krenila s prvega mesta.

Kamničanke so tekmo z Mariborčankami, ki so bile v primerjavi s prvima tekmama v letošnji sezoni, ko so tako v devetem krogu srednjeevropske lige kot v finalu pokala Slovenije slavile odbojkarice Calcit Volleyballa, močnejše za ameriško organizatorko igre Natalie Emro in srbsko sprejemalko Višnjo Đurđević, začele v svoji najmočnejši zasedbi. Se pravi s Teo Lenarčič, Petro Kramolc, Ano Starčević, Jeleno Strel Kosmač, Majo Guštin, Tjašo Turnšek in Uršo Podlesnik na mestu proste igralke, medtem ko se je Bruno Najdič odločil, da bo tekmo začel s Saro Najdič, Mihelo Planinšec, Višnjo Đurđević, Eleno Kučej, Saro Hutinski, Izo Mlakar in Stefano Prković na mestu proste igralke. Prvi del prvega niza je minil v izenačeni, nekoliko nervozni igri obeh ekip. V drugi polovici uvodnega niza so kamniške odbojkarice zahvaljujoč boljšemu servisu prišle do prednosti, ki so jo do konca niza le še povišale. Nezadovoljen z igro Mihele Planinšec na sprejemu, je Bruno Najdič drugi niz na tem mestu ob Višnji Đurđević začel z Američanko Diano Andreyko, kar pa mu ni prineslo boljše igre svoje ekipe. Kamničanke so v tem nizu popolnoma nadigrale Mariborčanke, ki so že ob prvem tehničnem odmoru zaostajale za šest točk, ob drugem pa že za enajst. Tudi v tem nizu so odbojkarice iz Kamnika prevladovale na servisu, s katerim so mariborskim sprejemalkam povzročale nemalo težav, zelo učinkovite so bile tudi v napadu in kot vedno v letošnji sezoni, odlične v bloku. Zadovoljne z visokim vodstvom so domače odbojkarice v tretjem nizu nekoliko popustile. Gostujoči trener se je spet odločil za novi menjavi, v igro je poslal Urško Igličar in Marino Kaučič, na klop pa sta se preselili Diana Andreyko in Elena Kučej, in v tej postavi so bile Mariborčanke enakovredne Kamničankam. Prvič na tekmi so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo dveh točk, vendar so ob drugem z dvema točkama prednosti vodile varovanke Olega Gorbačova, ki prišle tudi do prve zaključne žoge za končno zmago, a so po dveh slabših sprejemih gostjam dopustile zmago v tretjem nizu. Toda četrti niz je bil spet v znamenju odbojkaric Calcita, ki so povedle z 8:5 in 16:10, to pa je bilo za tako izkušeno in kakovostno ekipo, kot je v letošnji sezoni kamniška, dovolj za zmago, ki jim zagotavlja prvo mesto v modri skupini.

Da je bila zmaga Kamničank popolnoma zaslužena, potrjujejo tudi statistični podatki, ki včasih resda niso najbolj objektivni, vendar so v tem primeru bili. Sprejem odbojkaric Calcit ej bil 67-odstoten, učinkovitost v napadu je bila 48-odstotna, imele so devet blokov, dosegle so kar enajst asov (Ana Starćevič štiri, Teja Turnšek tri) in naredile 17 lastnih napak, medtem ko so aktualne državne prvakinje imele zgolj 48-odstoten sprejem, 38-odstotno učinkovitost v napadu, štiri ase, osem blokov in kar 28 lastnih napak.

Izjava po tekmi

Oleg Gorbačov, trener Calcit Volleyballa: »Vedeli smo, da Bruno Najdič s prihodom Đurđevićeve in Emrove veliko menja in zato smo bili pripravljeni na njihove različne postavitve. Prav vse moje igralke so prikazale zelo dobro igro, ves čas pa smo pritiskali s servisom, ki je Mariborčankam povzročal veliko težav. Na drugi strani je bil naš sprejem na visoki ravni. V tretjem nizu je prišlo do manjšega padca zbranosti, toda ko je bilo v četrtem nizu spet treba igro dvigniti na višjo raven, so dekleta to tudi naredila. Enega od ciljev v modri skupini smo zdaj izpolnili, vendar se samo s tem ne smemo zadovoljiti in do konca modre skupine bomo morali vse tekme igrati enako zavzeto.«

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar 


<< Nazaj | Novice