Mali grad

Kamničanke še četrtič v tej sezoni boljše od Linza, proti Krki le točka za Kamničane

19.01.2014

 

Še četrtič v tej sezoni boljše od Linza

Odbojkarice Calcit Volleyballa so naporen teden, v katerem so v štirih dneh odigrale tri tekme, končale z zmago v enajstem krogu srednjeevropske lige. V svoji dvorani so še četrtič v tej sezoni premagale gostje iz Linza, ki so v Kamnik prišle s tremi novimi Američankami. Z novimi tremi točkami so varovanke Gašperja Ribiča zadržale drugo mesto na lestvici, že v sredo, 22. januarja, pa jih v Poreču čaka povratna tekma osmine finala pokala Challenge.

Calcit Volleyball – Askö Linz   3:0 (11, 15, 24)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Milinković in Vedriš (oba Hrvaška).

Calcit Volleyball: E. Mori, Turnšek 2, Božič 8, Kavčič, Borko 5, Vrhovnik 7, Valenčič 1, N. Mori , Hribar – libero1, Jerala – libero2, Charuk 6, Ščuka 16. Trener: Gašper Ribič.

Askö Linz: V. Teufl 7, Berger – libero, Zeuner, Erdem, P. Teufl 8, Klopf 3, Jonson 6, Irwin 3, Gerling 10, Holocomb 2. Trener: Rogerio Hernandez.

Slovenske pokalne zmagovalke so v letošnji sezoni že trikrat premagale gostje iz Linza, ki pa so tokrat v Kamnik prišle v precej spremenjeni zasedbi, brez Italijanke Silvie Fondriest in Kanadčanke Mega Cyr, zato pa s tremi novimi Američankami. Ob korektorki Rachel Gerling so tako zdaj v ekipi Linza kar štiri odbojkarice iz ZDA, organizatorka igre Camryn Irwin, sprejemalka Jordan Holcomb in blokerka Erin Jonson. Vendar tudi nove okrepitve v vrstah Linza v prvem nizu niso zaustavile domačih odbojkaric, ki so po dnevu premora izražale več energije kot na četrtkovi vnaprej odigrani tekmi 13. kroga, ko jih je premagal Doprastav iz Bratislave. Gašper Ribič je tokrat začel tekmo s postavo, ki je v sredo na prvi tekmi osmine finala pokala Challenge premagala Poreč. Edina sprememba je bila na mestu organizatorke igre, kjer je prednost pred Evo Mori tokrat dobila Mojca Božič, ob njej pa so bile v ekipi še Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in prosta igralka Ana Katarina Hribar. Do prvega tehničnega odmora so si Kamničanke priigrale štiri točke prednosti, do drugega pa že sedem. Avstrijska ekipa je imela na sprejemu veliko težav s servisi Vrhovnikove in Božičeve, Kamničanke pa so bile tudi precej boljše v bloku in v polju, medtem ko je Božičeva v napadu dobro razigrala svoje soigralke razigrala soigralke. V končnici niza je Ribič odpočil Turnškovo, namesto katere je v igro vstopila Sara Valenčič, kar je bila tudi edina menjava v domači ekipi v prvem nizu. O premoči domače ekipe govori le enajst osvojenih točk gostij.

V drugem nizu so bile Avstrijke domači ekipi enakovredne le do pete točke, na servis Vrhovnikove pa so jim Kamničanke pobegnile za štiri točke (11:7). Utrujeno Tjašo Turnšek, ki je bila med tednom najbolj obremenjena kamniška igralka, je že pred drugim tehničnim odmorom na mestu korektorke zamenjala Sara Valenčič. Na servis Božičeve in po bloku Borkove so domače odbojkarice na drugi tehnični odmor odšle že s prednostjo sedmih točk. Kamničanke so bile še naprej boljše v vseh elementih igre in čeprav je Rogelio Hernandez skušal z nekaterimi menjavami preobrniti potek niza, mu to ni uspelo. Z uspešnim napadom Borkove in blokom Božičeve so odbojkarice Calcita tudi v drugem nizu brez težav prišle do zmage.

Tretji niz je Ribič začel brez Turnškove, ob nekaj slabšem sprejemu domače ekipe pa so gostje iz Linza prišle do treh točk prednosti (5:2) ter nato razliko držale vse do prvega tehničnega odmora, na katerega so odšle s prednostjo dveh točk. Razigrala se je Gerlingova, ki je v napadu dosegla nekaj točk zapored in pri  novem zaostanku treh točke je domači trener vzel polminutni odmor. Po njem so si Kamničanke hitro priborile servis, Vrhovnikova pa je z njim povzročala nemalo težav gostujočim sprejemalkam. Prav po njeni zaslugi je Lana Ščuka na dvanajsti točki poskrbela za izenačenje, nato pa je Vrhovnikova z asom prvič v tretjem nizu odbojkarice Calcita popeljala do vodstva. S točko prednosti so Kamničanke odšle tudi na drugi tehnični odmor, vendar so bile igralke obeh ekipe zelo kmalu spet ob svojih trenerjih. Zasluge zato je imela s svojima servisoma Mojca Božič, ki je najprej Ščuki omogočila lahko točko ob mreži, nato pa je dosegla še asa. Kamničanke so po še enem njenem asu gostjam pobegnile za štiri točke (19:15), kar je bila dovolj velika prednost, da bi jim lahko zagotavljala mirno končnico. Toda borbene Avstrijke se niso predale in na servis Patricie Teufl so domačega trenerja Ribiča prisilile, da je vzel polminutni odmor, saj je bil izid na semaforju le še 23:22 za domačo ekipo. Elisabeth Klopf je po vrnitvi na igrišče izid na 23-ti točki izenačila. Domače odbojkarice prve zaključne žoge niso izkoristile, drugo pa je s svojo osmo točko na tekmi in tretjim blokom – ob tem je dosegla še štiri ase – izkoristila Mojca Božič.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Na četrtkovi tekmi nam je nekolika manjkala ta energija, ki smo jo imeli danes, kar pa je tudi razumljivo. Danes smo igrali bolj zbrano, bili bolj pazljivi v obrambi in večji del tekme igrali tako, kot smo se dogovorili. Ker so Avstrijke prišle s tremi novimi igralkami, so bile za nas manjša neznanka. Na youtube smo uspeli najti nekaj posnetkov njihove nove sprejemalke, tako da smo vedeli, da v coni štiri rada udarja preko ramena, medtem ko smo blokerko in organizatorko igre morali spoznavati med samo tekmo. Sicer pa se je spet pokazalo, da je ob slabšem sprejemu težje igrati obrambo in seveda obratno, če smo jih s servisom malo oddaljili od mreže, je bilo za nas veliko lažje. Vesel sem, da smo to tekmo dobili, zadržali drugo mesto v srednjeevropski ligi in vsaj nekoliko odpočili Tjašo Turnšek, ker je imela malo težav z ramo.«

Proti Krki le točka za Kamničane

Odbojkarji Calcit Volleyball so na zadnji tekmi rednega dela 1. DOL, ob ne ravno blesteči igri, morali priznati premoč gostom iz Novega mesta. Pred njimi so zdaj boji v modri skupini, v kateri bodo Kamničani štartali s šestimi točkami. Dvema manj kot ACH Volley, ki je igral v srednjeevropski ligi in Salonit, ki je redni del prvenstva končal na prvem mestu. Toda pred nadaljevanjem tekmovanja v modri skupini, varovance Marka Brumna v četrtek, 23. januarja, čaka še povratna tekma osmine finala pokala Challenge ter v nedeljo, 26. januarja, v Mariboru še polfinalna tekma pokala Slovenije z ACH Volleyjem.

Calcit Volleyball – Krka    2:3         (19, -17, -23, 20, -8)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 120 gledalcev. Sodnika: Klinar (Žirovnica) in Markelj (Bled).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan 21, T. Štern, Kvas, Pokeršnik 21, Ribič, Štembergar Zupan 18, Brus 10, Hrast 1, Stavbar , Ž. Štern 16. Trener: Marko Brumen.

Krka: Brulec 26, Ožbalt – libero, Erpič 10, Kosmina 9, Kastrevc 3, Vesel, Kos 12, Pucelj 7, Longar, Lindič, Žlajpah 9, Turk. Trener: Jernej Rojc.

Čeprav za kamniške odbojkarje zadnja tekma rednega dela prvenstva ni imela kakšnega posebnega tekmovalnega značaja, saj boljši kot drugi niso več mogli biti, slabši pa tudi ne, so jo začeli odlično. In to kljub temu, da trener Marko Brumen spet ni mogel računati na vse igralce. Tine Kvas ima še naprej težave s stopalom, vendar je bil med dvanajsterico igralcev, zato pa ni bilo Domna Kotnika, ki je po tekmi s Selverjem iz Talina začutil bolečine v hrbtu, zato mu je kamniški trener namenil počitek. Tako je ob Andreju Štembergar Zupanu na mestu sprejemalca zaigral Žiga Štern, ki je tudi imel težave s poškodbo, dvoboj z ekipo iz Novega mesta pa so za Calcit Volleyball začeli še Martin Hrast, Žan Novljan, Boris Brus, Danijel Pokeeršnik in prosti igralec Klemen Hribar. Težave s sestavo svoje ekipe je imel tudi gostujoči trener Jernej Rojc, saj ni mogel računati na Valentina Turka, ki zaradi zdravstvenih težav še ne sme igrati, vendar je bil v ekipi, za krkaše pa so tekmo začeli Gašper Pucelj, Martin Kosmina, Rok Žlajpah, Grega Erpič, Domen Kos, Luka Brulec ter prosti igralec Gregor Ožbalt. Neobremenjeni Kamničani so v tekmo vstopili naravnost odlično. Z blokom so popolnoma zaustavili napad gostov in do prvega tehničnega odmora, ob katerem so vodili s šestimi točkami prednosti, so jih dosegli kar štiri. Ob dobrem napadu so svojo prednost povečali že na osem točk (12:4), nato pa so gostje z boljšim servisom le nekoliko zmanjšali svoj zaostanek ter se domači ekipi še pred drugim tehničnim odmorom približali na štiri točke zaostanka. Vseeno so nanj domači odbojkarji odšli z vodstvom šestih točk, toda po vrnitvi na igrišče so se novomeški odbojkarji, katerim je v boju za obstanek potrebna vsaka točka, le zbrali in po dveh zaporednih točkah kapetana Brulca, drugo je dosegel z blokom prišli le na dve točki zaostanka (18:20). Njihov nalet je s polminutnim odmorom skušal zaustaviti Marko Brumen, kar mu je tudi uspelo, kajti po novem bloku, tokrat Štembergar Zupana, ki je bil takoj zatem uspešen še v napadu, so Kamničani gostom pobegnili za štiri točke. S tem so dokončno strli odpor novomeške ekipe v prvem nizu, kajti Žiga Štern in za konec še Martin Hrast z asom sta Calcitu dokončno prinesla zmago v prvem nizu. 

V drugi niz sta obe ekipi stopili brez sprememb, zato pa se je spremenilo razmerje moči na igrišču, kajti zdaj so bili gostje tisti, ki so bili boljši v bloku, v tem elementu igre se je izkazal zlasti Domen Kos in bolj prodorni v napadu. Takšna igra jim je prinesla vodstvo s 6:3, razlika treh točk pa je bila tudi ob odhodu na prvih tehnični odmor v drugem nizu. Ko so gostje z blokom zaustavili še Štembergar Zupana, uspešen je bil Erpič, je bilo na semaforju 10:6 za Krko, po lastni napaki domače ekipe pa že 11:6, zato je Brumen vzel polminutni odmor in se na njem pošteno razjezil na svoje varovance, ki po lahko dobljenem prvem nizu v drugega niso stopili popolnoma zbrani. Še zlasti to velja za igro v obrambi, ko bi lahko rešili nekaj žog, a so se igralci med sabo samo gledali. Ko je Brulec, resda tudi z malo sreče, dosegel še as, so odbojkarji Krke prišli do vodstva sedmih točk (15:8), takšna pa je bila tudi njihova prednost ob drugem tehničnem odmoru. Z dobrimi servisi Danijela Pokeršnika so se Kamničani gostom približali na štiri točke zaostanka (13:17), njihovo serijo točk pa je prekinil Ivo Kastrevc, ki je tik pred tem stopil na igrišče. S tem se je tudi lov domače ekipe za gostujočo končal, gostje pa so preko Kastrevca, ki je dosegel dva asa zapored, izenačili izid v nizih. Zadnjo točko v drugem nizu je z blokom dosegel Brulec.

V tretji niz so bolj odločno stopili domači odbojkarji. Na servis Andreja Štembergar Zupana so povedli s 5:2, tako da se je Jernej Rojc takoj odločil za polminutni odmor, toda po bloku Borisa Brusa so Kamničani ob prvem tehničnem odmoru v tretjem nizu svojo prednost povečali še za točko. Toda po asu Puclja so gostje za domačo ekipo zaostajali le še za točko (9:10), zato se je za polminutni odmor zdaj odločil Brumen, a so po napaki Pokeršnik Novomeščani izid na deseti točki izenačili ter po uspešnem napadu Brulca še povedli. Na drugi tehnični odmor so z dvema točkama prednosti šli odbojkarji Calcita, ki so do tega trenutka vse preveč napak naredili na servisu, pa tudi v drugih elementih igre še niso bili na ravni, ki so jo od njih pričakovali domači navijači. Na dvajseti točki sta bili ekipi po napaki Pokeršnika spet skupaj in obetal se je ogorčen boj za zmago v tretjem nizu. Po novi napaki domače ekipe, tokrat Novljana, so gostje povedli z 21:20 in Brumen je vzel še svoj drugi polminutni odmor. Toda s tem serije točke gostov, zanjo je bil zaslužen tudi Simon Vesel, ki je na servisu zamenjal Erpiča, še ni bilo konec, kajti krkaši so dosegli novi dve točki in bili tik pred vodstvom z 2:1 v nizih. Domačini so se še približali na točko zaostanka, toda Pucelj je, čeprav organizator igre, z napadalnim udarcem preprečil morebitni preobrat.

Ker na klopi Brumen ni imel najbolj zdravih igralcev, pred povratno tekmo osmine finala pokala Challenge v Talinu pa ni želel ničesar tvegati, je tudi v četrtem nizu vztrajal z ekipo, ki je tudi začela tekmo. Tako kot tudi gostujoči trener Jernej Rojc, ki se je v četrtem nizu zelo hitro odločil za polminutni odmor, kajti po bloku Brusa so Kamničani povedli za tri točke, po novem bloku, tokrat Štembergar Zupana pa že za štiri (5:1). Na prvi tehnični odmor so Brumnovi varovanci odšli s prednostjo petih točk, na drugega pa s štirimi, čeprav so se jim gostje trikrat približali le na dve točki zaostanka. Do konca niza so Kamničani večinoma držali prednost od treh do petih točk, tako da njihova zmaga niti v enem trenutku ni bila vprašljiva. Zadnjo točko za izenačenje v nizih je dosegel Danijel Pokeršnik.

O zmagovalcu dvoboja med Calcitom in Krko je tako odločal peti niz, ki so ga z vodstvom z 2:0 bolje začeli domači odbojkarji, toda gostje so na servis Martina Kosmine dosegli štiri točke zapored. Ob menjavi strani so gostje iz Novega mesta imeli že prednost štirih točk, tako da sta se jim v boju za obstanek nasmihali dve dragoceni točki. Izredno motivirani gostje tako visoke prednosti niso zapravili in po »skalpu« nad Salonitom v prvem krogu državnega prvenstva, se zdaj lahko pohvalijo, da so na kolena spravili še Kamničane, ki so ta del prvenstva končali na drugem mestu. Še več, z asom Puclja so prišli do vodstva s 13:7 ter se zasluženo veselili pomembne zmage.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Nekateri naši igralci danes niso bili v najboljši dnevni formi. Prav tako smo se zelo slabo držali dogovorov in v določenih taktičnih elementih, predvsem v postavljanju bloka, smo bili tudi nedisciplinirani. Ob tem smo spet naredili veliko lastnih napak. Rekel bom, da je škripalo v vseh elementih igre. Za igro bi težko kogarkoli pohvalil, res pa je, da na klopi danes nismo imeli praktično nobene menjave. Zavestno sem držal zunaj Stavbarja, Kotnika sploh ni bilo, prav tako nisem dal igrati Tončka Šterna in Kvasa, ki tudi niso popolnoma zdravi in če bi izkoristili ves potencial, ki ga imamo, bi bila zgodba verjetno drugačna. Dejstvo pa je, da bi tudi s takšno postavo morali zmagati, si pa Krka zasluži pohvale za svojo igro. Igrali so pametno in so nas zasluženo premagali.«

Jernej Rojc, trener Krke: »Čeprav Kamničani niso prikazali dobre igre in so bili z mislimi verjetno že na povratni tekmi osmine finala pokala Challenge, smo vseeno morali igrati in si to zmago priboriti. Zadovoljen sem, kako smo danes igrali, še zlasti z igro v polju. Nasploh v zadnjem času v tem elementu igre igramo dobro, je pa res, da je ta ekipa skupaj praktično že tri leta, med sabo se igralci dobro poznajo, natančno vedo, kje mora kdo stati v obrambi. Vsekakor je zadovoljstvo, če premagaš prvo in drugouvrščeno ekipo rednega dela prvenstva. Želim si, da bi se uvrstili v četrtfinale končnice in da bi igrali s Salonitom.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice