Mali grad

Kamničanke prve v Novi Gorici in v Celovcu

06.10.2013

 

Za odbojkaricami Calcit Volleyballa je naporen konec tedna, saj so nastopile na turnirju v Novi Gorici, včeraj pa še na turnirju v Celovcu. Na obeh so osvojile prvo mesto. Anja Kavčič tudi uradno v Calcitu, ki bo od jutri naprej močnejši še za kanadsko reprezentančno blokerko Lucy Charuk.

Na turnirju v Novi Gorici so v prvem krogu igrale proti ekipi Volksbank Volley Südtirol iz Bolzana, ki bo letos igrala v italijanski A-2 ligi. Ker bodo s svojim državnim prvenstvom začele šele čez mesec dni, so Italijanke šele na začetku priprav, to pa je bil tudi eden od razlogov, da aktualne slovenske pokalne zmagovalke z njimi niso imele večjih težav. Gašper Ribič je tekmo začel v postavi Eva Mori, Lana Ščuka, Sara Valenčič, Tamara Borko, Anja Kavčič, ki je zdaj tudi članica Calcit Volleyballa, Tjaša Turnšek in Meta Jerala na mestu proste igralke. V vseh treh nizih so bile boljše Kamničanke.

Na drugi tekmi proti Go Volleyju, ki je v primerjavi z minulo sezono dodatno oslabljen, čeprav bo Katarina Spačal tudi v letošnji sezoni pomagala mladi novogoriški ekipi, je Ribič nekoliko spremenil začetno postavo. Tako so na tej tekmi igrale Mojca Božič, Petra Vrhovnik, Nika Mori, Tjaša Turnšek, Anja Kavčič, Ana Hribar in Meta Jerala. V prvih dveh nizih odbojkarice iz Kamnika niso imele večjih težav, v tretjem pa so nekoliko popustile, vendar njihova zmaga niti v enem trenutku ni bila vprašljiva.

Čeprav na včerajšnjem turnirju v Celovcu Kamničanke niso bile v polni zasedbi, saj sta manjkali Eva Mori in Lana Ščuka, ki sta z mladinsko ekipo igrali na turnirju za državno prvenstvo v Novi Gorici – na njem so Calcitovke za – so na prvi tekmi popolnoma nadigrale avstrijske prvoligašice iz Hartberga. V prvem nizu, dogovor je bil, da se igra le na dva dobljena niza, so odbojkarice Hartberga dosegle celo manj kot deset točk. V drugem nizu je bila igra sicer nekoliko bolj izenačena, toda Avstrijke niso bile kos slovenskim podprvakinjam. Tudi proti »Divjim mačkam« iz Celovca, ki jih vodi selektor slovenske kadetske reprezentance Jože Časar so Kamničanke prvi niz dokaj zanesljivo dobile, v drugem pa jim je padla zbranost, tako da so do zmage prišle šele na razliko. Ker z ekipo ni bilo Eve Mori in Lane Ščuke, sta Mojca Božič in Tjaša Turnšek igrali obe tekmi, tako kot tudi obe blokerki Anja Kavčič in Tamara Borko, medtem ko sta na sprejemu na prvi tekmi igrali Petra Vrhovnik in Nika Mori, na drugi pa je Sara Valenčič zamenjala Vrhovnikovo. Priložnost je dobila tudi Ana Hribar, ki se je še enkrat več izkazala s svojimi odličnimi servisi, kar je izpostavil tudi trener Kamničank Gašper Ribič.

»Ana si resnično zasluži vse pohvale. Čeprav je v ekipi med najmanj opaznimi, ima zelo pomembno vlogo v ekipi. Ko še ni bilo Anje Kavčič, je dobro opravila svojo nalogo na mestu blokerke, zdaj jo lahko uporabimo na mestu sprejemalke, navdušuje pa tudi s svojimi servisi. Pravzaprav sem od nje dobil tisto, kar sem tudi pričakoval. Pa tudi sicer sem zelo zadovoljen z igro, ki smo jo prikazali v teh dveh dneh. Najtežja tekma je bila pričakovano proti Bolzanu. Tudi tokrat sem pričakoval, da bodo Italijanke močnejše, toda ker bodo s prvenstvom začele šele čez mesec dni, so šele nekje na sredini svojih priprav in temu primerna je tudi njihova igra. Toda ne glede nato imamo kar nekaj razlogov za dobro voljo. V primerjavi s sredino tekmo v Vidmu smo napredovali na servisu, s katerim smo vršili večji pritisk na nasprotne sprejemalke, dobro je deloval tudi blok v povezavi z obrambo. Veseli me, da so igralke med samo igro dobro odgovorile na določene zadeve, ki smo jih zahtevali od njih. Razveseljivo je, da napredujemo v svoji igri, v kateri so seveda še določene napake, ki se jih ne da odpraviti na hitro in bo zato še potreben določen čas, toda pomembno je, da razumejo, kaj se od njih zahteva. Osebno bi si sicer želel, da bi že v pripravljalnem obdobju naleteli na ekipo, ki bi na naše sprejemalke vršila pritisk s servisom, saj bi rad spoznal, kako se bodo takrat odzvale. Bojim se, da bomo do tega spoznanja prišli šele na uvodni tekmi srednjeevropske lige, ko bomo čez štirinajst dni gostili Novo KBM Branik,« je po napornem koncu tedna povedal Ribič, ki bo jutri svojim varovankam namenil prost dan, v ponedeljek pa bo v Kamniku, ob 17.30 uri, gostoval Formis Bell z Majo Vahen na čelu. To bo tudi zadnja prijateljska tekma Kamničank pred začetkom uradne sezone, ki jo bodo odprle s prvo tekmo osmino finala pokala Slovenije, ko bodo gostile zmagovalke dvoboja med Pohorjem in Zrečami. Za uvod v srednjeevropsko ligo pa se bodo čez štirinajst dni, ob 17.30 uri, v kamniški športni dvorani pomerile z Novo KBM Branikom. Takrat tudi z Lucy Charuk, še lani igralko Splita, sicer pa kanadsko reprezentantko, ki je nedavno tega igrala na Norceca cupu.

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice