Mali grad

Kamničanke proti novinkam le stežka do zmage, Kamničani v Mariboru iz izgubljenega položaja do zmage

14.02.2013

 

Tekma 4. Kroga 1. DOL za ženske – modra skupina

Kema Puconci – Calcit Volleyball   2:3 (-25, -15, 23, 17, -12)

Murska Sobota – Dvorana Ekonomske šole. 150 gledalcev. Sodnika: Melavc (Šempeter) in Ortl (Polzela).

Kema Puconci: Koler - libero, Praprotnik 3, Vidonja 7, Franko 2, Škraban 15, Banfi 3, Donša 9, Borko 24, Frumen , Topolovec 4. Trener: Bojan Novak.

Calcit Kamnik: Guštin 9, Turnšek 22, Podlesnik - libero, Handanovič 3, Ljubetič 7, Kramolc 10, Lenarčič 1, Starčević 15, N. Mori , Hribar , Strel Kosmač, E. Mori 4. Trener: Oleg Gorbačov.

Aktualne slovenske pokalne zmagovalke, ki so si po zmagi nad Branikom v soboto bolj ali manj že zagotovile prvo mesto v modri skupini in s tem najboljši štartni položaj v končnici, so se na svojem prvem gostovanju pri ekipi Keme iz Puconcev rešile šele v petem nizu. Tokrat je trener Kamničank Oleg Gorbačov na mestu organizatorke igre dal prednost mladi Evi Mori, saj se Tea Lenarčič ni počutila dobro, prav tako pa tekme ni začela Jelena Strel Kosmač, ki je pred odhodom v Mursko Soboto povedala, da ima gripo. Tako je ob Maji Guštin na blokerskem položaju zaigrala Tisa Ljubetič, drugih sprememb pa v kamniški ekipi ni bilo.

Da odbojkarice Calcita proti novinkam v prvoligaški konkurenci čaka vse prej kot lahko delo, se je dalo slutiti že v uvodnem nizu, ko se jim nikakor ni uspelo oddaljiti od nasprotnic. Na drugem tehničnem odmoru so Kamničanke sicer ušle za tri točke, toda v končnici niza so Pucončanke povedle celo s 23:20. Z dvema točkama Elmine Handanovič so na 23. točki kamniške odbojkarice izid izenačile, nato pa po bloku Ljubetičeve prišle do prve zaključne žoge, ki je niso izkoristile. Šele Tjaša Turnšek in Ana Starčević sta dokončno zlomili odpor domače ekipe. V drugem setu so varovanke trenerja Bojana Novaka gostjam sledile do prvega tehničnega odmora, ko so za njimi zaostajale le za dve točki, ob drugem pa že za sedem. Po napaki v domači vrsti so Calcitovke drugi niz brez večjih težav dobile. Toda v tretjem nizu so se napake v gostujoči ekipi kar vrstile. Razigrala se je Tamara Borko, ki ji je sledila Iva Škraban in Pucončanke so na drugi tehnični odmor odšle s kar petimi točkami prednosti. S petimi točkami prednosti so vodile tudi v samem zaključku niza, vendar jih kar štirih zaključnih žog ni uspelo izkoristiti in šele peto je svoji ekipi priigrala Tamara Borko.

Izgubljeni niz ni prebudil kamniške odbojkarice, ki so za domačimi zaostajale v četrtem nizu zaostajale že za štiri točke (5:9). V igro je namesto Eve Mori vstopila Tea Lenarčič in z delnim izidom 9:3 so Kamničanke povedle s 14:12. Nato je sledil nov padec v njihovi igri, ki se tako izkušeni ekipi ne bi smel zgoditi, kajti do konca niza so odbojkarice Calcita osvojile le še tri točke. Tudi peti niz se je zanje začel slabo, saj so Pucončanke povedle z 10:5 in bile na pragu velike senzacije. Da do nje le ni prišlo, ima največ zaslug Ana Starčević, ki je s štirimi točkami poskrbela za izenačenje na 10:10. Zadnje izenačenje na tekmi je bilo pri dvanajsti točki, ko je napad domače ekipe uspešno zaključila Tamara Borko, toda Tjaša Turnšek in Starčevićeva sta vendarle preprečili slavje domače ekipe.

Izjava po tekmi

Oleg Gorbačov, trener Calcit Volleyballa: »V letošnji sezoni se nam je proti slovenskim ekipam že dvakrat zgodilo, da smo šli v tekmo premalo motivirani in tako smo v pokalu izgubil niz proti Hitu Novi Gorici in pred tednom dni v Kopru. Tokrat bi se nam takšen pristop skorajda maščeval. Zatajili smo v vseh elementih igre, naredili preveč lastnih napak in tokrat resnično ne morem biti zadovoljen z igro svojih varovank.«

Tekma 4. kroga 1. DOL za moške – modra skupina

Maribor – Calcit Volleyball    2:3 (15, 21, -25, -19, -14)

Maribor – Dvorana Tabor. 100 gledalcev. Sodnika: Globačnik (Topolšica) in Valentar (Prevalje).

Maribor: Šmitran  5, Vovk, Mlakar 4, Žitnik 3, Srpak, Plesec 9, P. Škundrič, M. Škundrič, libero, Donik, Škorc - libero, Mihajlović 32, Ploj, Vidović, Detela 27. Trener: Sebastijan Škorc.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar - libero, Sušec, Novljan, Brulec 4, D. Pokeršnik 19, Planinc 13, Brus 12, Hrast, Stavbar 10, Kotnik, Štern 21. Trener: Marko Brumen.

Tudi v Maribor so odbojkarji Calcit Volleyballa igrali oslabljeni. Jan Pokeršnik, ki je zaradi slabega počutja moral izpustiti tekmo v Kanalu, čeprav je bil z ekipo, je še včeraj bil na treningu, tik pred tekmo pa je sporočil, da se spet počuti slabo. V vodstvu ekipe so se odločili, da je bolje, da ostane doma, kajti zdravje je vendarle na prvem mestu, in ker tudi Jan Planinc še ni popolnoma okreval po poškodbi gležnja, sta na mestu sprejemalcev tudi tokrat zaigrala Domen Kotnik in Žiga Štern. Prav tako v primerjavi s sobotno tekmo v Kanalu ni bilo drugih sprememb v začetni postavi Kamničanov.

Prvi niz so veliko bolje začeli mariborski odbojkarji, ki so z dobrim blokom gostom onemogočali, da bi se razigrali v napadu, sami pa so, predvsem po zaslugi razigranega Mateja Mihajloviča, v lanski sezoni člana Calcita, in Jureta Detele zlahka prihajali do točk. Marko Brumen je niz skušal rešiti s tem, da je v igro namesto Kotnika poslal še ne dovolj zdravega Jana Planinca, toda pri zaostanku osmih točk (11:19) je bilo jasno, da je niz za kamniško ekipo izgubljen. Tudi drugi niz so bolje začeli varovanci igralca in trenerja Sebastijana Škorca, ki so ob prvem in drugem tehničnem odmoru vodili s štirimi točkami prednosti. Vendar so v drugem nizu Kamničani le zaigrali nekoliko bolje, predvsem to velja za sprejem, pa tudi v napadu so dosegli kašno točko več. Ob nekoliko boljšem bloku in igri v obrambi bi morda prišli do preobrata, toda Mariborčani so tudi ta niz brez večjih težav dobili.

Tretji niz je v kamniški ekipi prišlo do menjave na mestu organizatorja igre. Namesto izkušenega Martina Hrasta je vlogo podajalca prevzel mladi Jan Brulec. To se je Kamničanom obrestovalo, saj so povedli s 6:3, toda Mariborčani na krilih nezaustavljivega Mihajloviča, so dosegli pet točk zapored in na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk. Prava drama se je odvijala v zaključku niza, ko so Kamničani povedli z 22:19, toda Mihajlovič je z blokom in tremi zaporednimi napadi svojo ekipo popeljal do kar dve zaključnih žog. Vendar so se kamniški odbojkarji ubranili, na koncu pa je Jernej Stavbar z blokom na Mihajloviču postavil končni izid v tretjem nizu. Tudi v četrtem nizu je bila pobuda na strani mariborskih odbojkarjev, ki so povedli z 12:8, vodili pa so tudi še s 17:13. Toda Boris Brus je z nekaj odličnimi začetnimi udarci, med njima sta bila tudi dva asa, poskrbel, da je prišlo do pravega preobrata, saj so Kamničani povedli z 21:18, nato pa do konca niza izgubili le še točko.

Večji del petega niza je bil izid izenačen. Ekipi sta se menjavali v vodstvu, do prve občutnejše prednosti pa so prišli varovanci Marka Brumna, ki so povedli s 13:11. Po polminutnem odmoru so Mariborčani izid izenačili na trinajsti točki, v napeti končnici pa je z blokom dve točki Kamničanom zagotovil Jernej Stavbar.

V ekipi Calcit Volleyballa si pohvale za odlično igro zasluži mladi Žiga Štern, ki je odlično nadomesti odsotnega Jana Pokeršnika, saj ej bil ob solidnem sprejemu najbolj učinkovit napadalec kamniške ekipe. Ob tem je še štirikrat z blokom zaustavil domače odbojkarje, prav blok pa je bil tokrat element, v katerem so bili Kamničani izrazito boljši od Mariborčanov, pri katerih je ob Mateju Mihajloviču v napadu blestel Jure Detela.

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice