Mali grad

Kamničanke potrdile svoj peti zaporedni finale, Kamničani polfinale dobro začeli, slabo končali

27.03.2014

 

Kamničanke potrdile svoj peti zaporedni finale

Na tretji, odločilni polfinalni tekmi končnice 1. DOL so se morale Kamničanke pošteno potruditi, da so strle odpor odbojkaric Formisa. Gostje so celo povedli z 1:0 v nizih, v drugem in četrtem pa so odbojkaricam Calcit Volleyballa povzročale nemalo težav. Toda na koncu je vendarle slavila kakovostnejša ekipa, prva finalna tekma med Calcit Volleyballom in Novo KBM Branikom pa bo na sporedu v soboto, 29. marca, ob 17. uri, v športni dvorani Kamnik.

Calcit Volleyball – Formis     3:1 (-22, 22, 11, 18)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 250 gledalcev. Sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Markelj (Bled).

Calcit Volleyball: E. Mori 7, Turnšek 27, Božič, Kavčič, Borko 3, Vrhovnik, Valenčič 14, N. Mori, Hribar, Jerala – libero, Charuk 13, Ščuka 14. Trener: Gašper Ribič.

Formis: Desy Vahen 24, Horvat 7, Krumpak, Pintarič 10, Stavbar, Dobnik , Geratič – libero, Gajser 8, Pehnec 3, Grašič 5, Novak. Trener: Sebastijan Zorenč.

Nepričakovana zmaga Formisa na drugi polfinalni tekmi končnice je na tretjo odločilno tekmo privabila kar lepo število gledalcev iz Rogoze in njene okolice, na tribuni kamniške športne dvorane pa je bilo tudi več domačih navijačev kot na dozdajšnjih tekmah domačega prvenstva. Kamničanke so tekmo začele v postavi Eva Mori, Sara Valenčič, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in Meta Jerala na mestu proste igralke, medtem ko je na drugi strani mreže Sebastijan Zorenč, trener Formisa v »ogenj« poslal Ano Pehnec, Majo Desy Vahen, Majo Horvat, Nasjo Gajser, Katjo Karin Pintarič, Andrejko Grašič in prosto igralko Leo Geratič. Do šeste točke sta se ekipi menjavali v vodstvu, vendar so po točki Eve Mori na prvi tehnični odmor z dvema točkama prednosti odšle domače odbojkarice. Ko so po uspešnem napadu Valenčičeve Kamničanke gostjam pobegnile za štiri točke, je Zorenč svoje varovanke poklical na prvi polminutni odmor v prvem nizu. Očitno ob pravem trenutku, kajti Rogožanke so po dveh asih Ane Pehnec in točki Gajserjeve izid na enajsti točki izenačile, že pred tem se je za polminutni odmor odločil tudi domači trener Gašper Ribič, s točko Vahnove pa celo povedle (13:12). Vendar so pred odhodom na drugi tehnični odmor igralke obeh ekip še enkrat stale ob svojima trenerjema. Tokrat na zahtevo Zorenča, kajti na servis Charukove so Kamničanke prišle do dveh točk prednosti (15:13), po še enem njenem asu pa že do treh. Vendar se gostje, ki so v Kamnik prišle popolnoma sproščene, niso predale in po bloku Pintaričeve je svoj drugi polminutni odmor v uvodnem nizu vzel tudi Ribič, kajti prednost Calcita je znašala le še točko (19:18). Razigrane gostje so z blokom Vahnove izid na 21. točki izenačile, z novim asom Ane Pehnec pa tudi povedle (22:21). V še večjih težavah so bile domače odbojkarice po točki Horvatove, saj so gostje prišle do kar dveh zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih. Izkoristile so že kar prvo in to z asom Maje Vahen. Kamničanke so bile, podobno kot v Hočah, spet neprepričljive na sprejemu, prav tako v napadu, pa tudi blok ni bil tako prepričljiv kot na prejšnjih tekmah letošnje sezone.

Tudi drugi niz se za domačo ekipo ni začel najbolj obetavno, kajti po novem asu Vahnove je bil izid na semaforju že 5:2 za Formis. Na sedmi točki so Kamničanke izid sicer izenačile, toda na prvi tehnični odmor so po napaki domače ekipe s točko prednosti odšle gostje, ki so z blokom Pintaričeve, ki je bila nato uspešna še v napadu spet prišle do treh točk prednosti (10:7). S polminutnim odmorom je Ribič skušal umiriti svoje varovanke, ki nikakor niso prišle do svoje igre. Navkljub temu so z asom Turnškove izid na trinajsti točki izenačile, z uspešnim napadom Lane Ščuke pa tudi do prvega vodstva v drugem nizu (14:13), zato je polminutni odmor vzel Zorenč. Gostje so s točko Horvatove tudi ob drugem tehničnem odmoru vodile za točko, a so Kamničanke z asom Eve Mori in blokom Sare Valenčič »prisilile« Zorenča k še drugem polminutnem odmoru, kajti Calcitovke so povedle z 19:17. Še bližje izenačenju v nizih so bile domače odbojkarice s točko Turnškove (21:18), ki je nato z blokom poskrbela še za prednost štirih točk (23:19), kar je bilo dovolj za težko priborjeno zmago v drugem nizu. Zadnjo točko v tem nizu je dosegla Lana Ščuka.

Tretji niz so Kamničanke sicer začele odločneje, s še večjim pritiskom na servisu - pri zaostanku treh točk (2:5), je gostujoči trener že vzel prvi polminutni odmor -, vendar to še vedno ni bila igra, s katero so domače odbojkarice navduševale na večini tekem v letošnji sezoni. Šele po prvem tehničnem odmoru, na katerega so odšle s prednostjo dveh točk, so na servis Eve Mori Rogožankam pobegnile za pet točk (12:7), gostjam pa ni pomagal niti drugi polminutni odmor njihovega trenerja, kajti po dveh blokih Charukove in napaki Vahnove so Kamničanke na drugi tehnični odmor odšle že s prednostjo sedmih točk. Z novim blokom, tokrat Turnškove ter takoj nato še točki Ščuke pa je bil drugi niz odločen, saj je bil izid že 18:9 za Calcitove. Sara Valenčič pa s tem še ni prenehala z izvajanjem začetnih udarcev, kajti Kamničanke so dosegle še dve točki. Zorenč je iz igre potegnil Vahnovo, Pehnečevo in Grašičevo, saj jih je želel spočiti za četrti niz, Lucy Charuk pa je z asom potrdila vodstvo Calcitovk z 2:1 v nizih.

Na krilih prepričljive zmage v tretjem nizu so kamniške odbojkarice začele četrtega, v katerem so se v ekipo Formisa vrnile Ana Pehnec, Maja Vahen in Andrejka Grašič, vendar se gostje še niso predale. Po začetnem kamniškem vodstvu s 3:0 so izid na šesti točki izenačile, a so ob prvem tehničnem odmoru za domačo ekipo vseeno zaostajale za dve točki. Do drugega tehničnega odmora je tudi po zaslugi Turnškove in Charukove prednost domače ekipe znašala že pet točk, tako da se je Kamničankam vse bolj nasmihal še peti zaporedni finale državnega prvenstva. Toda dveh zaporednih točkah gostij, drugo je tudi z malo sreče z asom dosegla Vahnova, je Gašper Ribič vzel polminutni odmor, a je Vahnova po vrnitvi na igrišče odgovorila s še enim asom. Tudi tokrat pa se je žoga pred tem dotaknila mreže. Rogožanke so za Kamničankami zaostajale le še za dve točki (14:16). Kamničanke so nekaj lažje spet zadihale po napaki Ane Pehnec, ko so gostje za njimi zaostajale za štiri točke (19:15). Tokrat Rogožankam ni več pomagal niti drugi polminutni odmor Sebastijana Zorenča v četrtem nizu, kajti na servis Mojce Božič, ki je v igro vstopila namesto Borkove, so domače odbojkarice prišle do kar sedmih zaključnih žog za uvrstitev v finale. Izkoristile so drugo.

Zanimivo je, da so bile Rogožanke boljše na servisu in sprejemu, zato pa so Kamničanke predvsem prevladovale v bloku, saj so jih dosegle sedemnajst, gostje le pet, kar šestkrat pa je v tem elementu igre nasprotnice zaustavila najbolj učinkovita igralka tekme Tjaša Turnšek.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Tokrat je bilo v naši ekipi manj nervoze kot v soboto, ampak smo zdržali v tistih elementih, za katere sem se malo bal, kako bo. Vedeti moramo, da so to tekme, ki odločajo, ali boš igral v finalu ali ne in zato so tudi nihanja- Moram čestitati tudi Formisu, ki je odigral dobro tekmo, pa na drugi strani tudi mojim igralkam, da so zdržale, kajti po porazu v soboto in v prvem nizu se ni bilo ravno lahko pobrati. Vendar so igrale s srcem, zbrano in se držale nekaterih stvari, ki smo si jih dogovorili. Časa za pripravo na sobotno tekmo bo dovolj, kajti Mariborčanke dobro poznamo. Igralke bomo morali malo spočiti, v soboto pa začenjamo boj za naslov državnih prvakinj.«

Sebastijan Zorenč, trener Formisa: »Čeprav smo izgubili, si moje igralke zaslužijo čestitke za prikazano igro, vseeno pa se je na današnji tekmi pokazala kakovostna razlika. Kamničanke so bile boljše in so se zasluženo uvrstile v finale, nam pa ostaja boj za tretje mesto. Upam, da ta poraz ne bo pustil preveč posledic in da bomo za tretje mesto odigrali, kot si vsi želimo.«

Kamničani polfinale dobro začeli, slabo končali

Odbojkarji Calcit Volleyballa so prvo polfinalno tekmo končnice 1. DOL moški začeli odlično in Panviti Pomgradu v prvem nizu prepustili let šestnajst točk. Zelo blizu uspeha so bili tudi še v drugem nizu, ko so še vodili s 23:22, toda po treh zaporednih točkah so se Sobočani »pobrali« in do konca tekme vajeti igre bolj ali manj držali v svojih rokah. Druga polfinalna tekma bo na sporedu v soboto, 29. marca, ob 19.30 uri v športni dvorani Kamnik.

Panvita Pomgrad – Calcit Volleyball             3:1 (-16, 23, 21, 20)

Murska Sobota - Športna dvorana OŠ I. 300 gledalcev. Sodnika: Skudnik (Mežica) in Valentar (Prevalje).
Panvita Pomgrad: Ajlec, Pavlovič 11, Pelemiš 15, Čolović 1, Vrabl – libero, Miličević, Flisar 7, Topovšek, Bogožalec 23, Tot 12, Grabar, Drvarič. Trener: Dejan Fujs.
Calcit Volleyball: Hribar – libero1, Novljan 3, T. Štern 19, Kvas, Pokeršnik 2, Ribič – libero2, Štembergar-Zupan 14, Brus 4, Hrast 4, Stavbar 3, Kotnik 14, Ž. Štern. Trener: Marko Brumen.

Na zadnjih treh medsebojnih tekmah v letošnji sezoni so se vedno zmage veselili soboški odbojkarji, ki so se v polfinale končnice državnega prvenstva uvrstili že po dveh tekmah, medtem ko so Kamničani Go Volley izločili šele na tretji tekmi. Tudi zato so odbojkarji Panvite Pomgrada v prvo polfinalno tekmo krenili v vlogi favorita, toda v prvem nizu so bili varovanci Marka Brumna, ki so tekmo začeli z Martinom Hrastom, Andrejem Štembergar Zupanom, Domnom Kotnikom, Borisom Brusom, Jernejem Stavbarjem, Tončkom Šternom in liberom Klemnom Hribarjem prepričljivo boljši v vseh elementih igre. Že ob prvem tehničnem odmoru so po uspešno zaključenem napadu Štembergar Zupana vodili s petimi točkami prednosti, na drugega pa so svoje vodstvo povečali še za točko. S točkama Brusa in Kotnika so odbojkarji Calcita domači ekipi pobegnili za sedem točk (20:13), to pa je bila prednost, ki je Sobočani niso več mogli izničiti. Z asom kapetana gostov Martina Hrasta je bila njihova usoda zapečatena, kajti na semaforju je bilo kar 22:14 za Calcit. Uvodni niz se je končal z napako Blaža Ajleca na servisu.

Tudi v drugem nizu so bili večinoma v vodstvu kamniški odbojkarji. Do šeste točke sta bili ekipi še izenačeni, nato pa so z asom Hrasta in točko Štembergar Zupana Kamničani na prvi tehnični odmor odšli z dvema točkama prednosti. Takšna je bila tudi njihova prednost ob drugem tehničnem odmoru. Z asom Gorazda Flisarja so Sobočani na sedemnajsti točki izid spet izenačili. Do konca niza je bil niz še sedemkrat izenačen, zadnjič pri izidu 23:23, vendar so bili Kamničani tisti, ki so vodili s 23:22. Aljoša Bogožalec, nekdanji igralec Calcita, je bil tisti, ki je zadnjič v drugem nizu izid izenačil, usodo gostujoče ekipe pa je v tem nizu zapečatil z dvema zaporednima blokoma Gorazd Flisar.

Čeprav so Kamničani nekoliko nesrečno izgubili drugi niz, se to v njihovi igri na začetku tretjega niza ni poznalo. Pri izidu 6:6 je Stavbarja v bloku zamenjal Žan Novljan, na prvi tehnični odmor pa so z dvema točkama prednosti spet odšli odbojkarji Calcita, ki so še vodili z 9:7. Z delnim 5:0 so Sobočani prišli do preobrata. Nezaustavljiv je bil predvsem Bogožalec in tudi po njegovi zaslugi so bili domači odbojkarji tisti, ki so ob drugem tehničnem odmoru vodili za dve točki. Po napaki Tončka Šterna se je njihova prednost povečala za štiri točke (20:16), ki je Kamničani niso več mogli izničiti. Pred končnico niza so se domači ekipi še približala na točko zaostanka (20:21), to pa ej bilo tudi vse, kar ji je v tem nizu uspelo, kajti Andrej Tot, Dejan Pelemiš in Uroš Pavlovič niso dovolili preobrata. Odbojkarji Calcita so v četrtem nizu z domačo ekipo še držali korak do drugega tehničnega odmora, toda z delnim izidom 5:1 jim je Panvita pobegnila za pet točk (21:16). To prednost so Sobočani brez težav držali do konca niza in zasluženo prišli do vodstva z 1:0 v zmagah.

Odbojkarji Calcita so tokrat zatajili na sprejemu, ki je bil le 49-odstoten, slabši kot na večini letošnjih tekem pa so bili tudi v bloku, saj so jih v štirih nizih zbrali še šest, medtem ko so jih domačini v tem elementu igre zbrališe enkrat toliko. Sobočani so bili bolj učinkoviti tudi v napadu, le po številu asov so bili boljši Kamničani, ki so za šest asov naredili deset lastnih napak, domači odbojkarji pa za dva kar petnajst.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice