Mali grad

Kamničanke pokalnemu naslovu dodale še srednjeevropskega

09.03.2014

 

Odbojkarice Calcit Volleyballa nadaljujejo z odličnimi predstavami v letošnji sezoni, v kateri so konec decembra ubranile pokalno lovoriko na domačih tleh, redni del srednjeevropske lige so končale na drugem mestu, v pokalu Challenge so se prebile do četrtfinala, v domačem prvenstvu pa bodo v končnici štartale z najboljšega izhodišča. Vsem tem uspehom so nocoj dodale še enega, saj so še tretjič v letošjnji sezoni na kolena spravile odbojkarice Nove KBM Branika, in prvič v zgodovini kluba prišle še do srednjeevropsko ligo in na ta način napovedale, da so zdaj glavne kandidatke tudi za državni naslov.

Nova KBM Branik – Calcit Volleyball   0:3 (-23, -10, -16)

Maribor – Dvorana Lukna. 400 gledalcev. Sodnika: Isajlovic (Avstrija) in Viktorini-Lisa (Slovaška).

Nova KBM Branik: Mlakar 17, Blagne 5, Kučej 7, Kaučič 3, Ajnihar 1, Igličar, Gričnik – libero2, Najdič 1, Starčević 4, S. Planinšec 2, M. Planinšec, Proković – libero1. Trener: Bruno Najdič.

Calcit Volleyball: E. Mori 4, Turnšek 10, Božič, Kavčič, Borko 8, Vrhovnik, Valenčič 10, N. Mori, Hribar, Jerala – libero, Charuk 14, Ščuka 7. Trener: Gašper Ribič.

V lanski sezoni so mariborske odbojkarice z zmago proti Kamničankam v polfinalu srednjeevropske lige začele svoj zmagoviti pohod v državnem prvenstvu, ki se je končal z njihovo zmago v peti tekmi finala končnice. Nekaj podobnega so si varovanke Bruna Najdiča, ki so prvi slovenski finalni obračun v srednjeevropski ligi začele v postavi Sara Najdič, Nika Blagne, Ana Starčević, Elena Kučej, Marina Kaučič, Iza Mlakar in Stefana Proković nadejale tudi letos. V prvem nizu so bile sicer na dobri poti, saj so ob prvem tehničnem odmoru vodile že s šestimi točkami prednosti. Kamničanke, za katere je bil to prvi finale v srednjeevropski ligi - Mariborčanke so bile v njej najboljše že trikrat, tudi v zadnjih dveh sezonah -, se niso predale. Gašper Ribič, ki je tekmo začel z Evo Mori, Saro Valenčič, Lano Ščuko, prvič po poškodbi gležnja tudi Tamaro Borko na mestu blokerke, Lucy Charuk, Tjašo Turnšek in Meto Jeralo na mestu proste igralke, so vztrajno lovile domače odbojkarice. V bloku je prevladovala Lucy Charuk, Kamničanke so popravile svoj servis in igro v napadu in do drugega tehničnega odmora so svoj zaostanek za mariborsko ekipo prepolovile. Vseeno so v končnico z boljšim izhodiščem vstopile domače odbojkarice, ki so še vodile z 21:19, toda do prve zaključne žoge so vendarle prišle gostje iz Kamnika in jo tudi izkoristile.

Navdahnjene z zmago v uvodnem nizu so kamniške odbojkarice silovito vstopile v drugega. Čeprav so šle na prvi tehnični odmor s prednostjo štirih točk, si verjetno niso nadejale, da bodo do drugega tehničnega odmora svojo prednost povečale na osem točk. Toda Mariborčanke, ki so imele na koncu celo boljši sprejem od svojih nasprotnic, nikakor niso mogle organizirati nevarnega napada oziroma so jih v bloku kot po pravilu zaustavljale Kamničanke. V tem elementu igre je prevladovala Charukova, ki je do konca tekme zbrala kar osem blokov ali kar pet več kot celotna ekipa Nove KBM Branika. Zelo dobro je svojo nalogo opravila tudi Eva Mori, ki je uspešno porazdelila žoge med svoje soigralke, tako da so bile Mariborčanke popolnoma nemočne. Ob izidu 21:9 za Calcit je bilo samo še vprašanje, kakšna bo razlika ob koncu. Tudi v tretjem nizu so Calcitovke nadaljevale z odlično igro. Že nekoliko utrujene bankirke, ki so včeraj v polfinalu morale proti SVS Postu igrati pet nizov, v napadu še naprej niso in niso našle rešitve proti odličnemu bloku Kamničank, ki so za nameček blestele še v obrambi. Do drugega tehničnega odmora so domače odbojkarice sicer še držale korak z gostujočo ekipo, ki pa je v končnici niza, s tem pa tudi tekme, svojim nasprotnicam prepustila le še tri točke. Zmaga Kamničank je bila tako še bolj prepričljiva, kot pred dobrima dvema mesecema v finalu pokala Slovenije. Njihovih sedemnajst blokov v le treh nizih je dosežek, ki ga bo težko ponoviti, vendar njihov trener Gašper Ribič opozarja, da bo v državnem prvenstvu popolnoma druga zgodba in nikakor ne želi prevzeti vloge favorita. Svoje varovanke bo skušal čim bolje pripraviti na prvo četrtfinalno tekmo končnice, ko bodo odbojkarice Calcit Volleyballa, ob 19. uri, v ŠD Kamnik, gostile ljubljanski Vital.

Za najboljšo organizatorko igre je bila proglašena Eva Mori, najboljša korektorka je bila Iza Mlakar, najboljša blokerka Lucy Charuk, najboljša prosta igralka Meta Jerala, najboljša sprejemalka Sara Valenčič in najboljša igralka turnirja pa Lana Ščuka.  

V tekmi za tretje mesto je Doprastav iz Bratislave s 3:0 (26, 16, 17) premagal dunajski SVS Post.

Izjavi po tekmi

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Mislim, da je izgubljeni prvi niz negativno vplival na moje igralke, ki so v tekmo dobro vstopile, vodile vse do 22. točke in namesto, da bi niz mirno pripeljali do konca, smo dovolili, da ga osvojijo Kamničanke. Nekaj podobnega se nam je zgodilo že včeraj, na našo srečo na koncu brez posledic, ampak očitno danes v nadaljevanju nismo imeli več dovolj moči, da bi lahko sledili Kamničankam. Kot kaže nam, je včerajšnja tekma, pobrala preveč moči, tako telesne kot psihične, tako da preprosto nismo bili več konkurenčni ekipi Calcita, ki je prednjačila predvsem v bloku, saj ga nikakor nismo mogli prebiti. Ob tem so naredile tudi izredno malo napak in zasluženo zmagale, medtem ko mi nismo imeli razpoložene igralke.«

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Sedemnajst blokov je za tri nize neverjetna številka in v tem elementu igre smo resnično prevladovali. Prvi niz so Mariborčanke začele tako, kot sem pričakoval. S servisom so nas oddaljile od mreže, zato smo na začetku imeli velike težave, toda bolj, kot je šel niz proti koncu, bolj smo se približevali in vzpostavljati svojo igro. Če ne bi naredili nekaterih nepotrebnih napak, bi morda že prej prišli do vodstva, ampak pomembno je, da smo na koncu ta niz dobili. Ko se je v nadaljevanju tekme ekipa sprostila, je drugi niz odigrala fantastično. Predvsem to velja za blok in obrambo, ko smo popolnoma zaustavili mariborski napad. Zdržali smo tudi na sprejemu, v napadu pa so dekleta iskale dobre rešitve in vse to je bil ključ do naše zmage. Ne bi pa sprejel vloge favorita v državnem prvenstvu. Moramo iti stopnico za stopnico. V vsaki tekmi moramo skušati, prikazati najboljšo odbojko, in če nam bo to na koncu prineslo še kakšen uspeh, bomo zelo veseli. Vem pa, da nam bo zelo težko, kajti že v ponedeljek bomo morali stopiti na realna tla. Morali bomo umiriti strasti in igralke čim bolje pripraviti na končnico, kjer ne bo lahke tekme.«

Zmagovalke srednjeevropske lige

2013/14           Calcit Volleyball

2012/13           Nova KBM Branik

2011/12           Nova KBM Branik

2010/11           Mordanska Prostejov (Češ)

2009/10           Nova KBM Branik

2008/09           Rijeka

2007/08           Hit Nova Gorica

2006/07           Senica (Svk)

2005/06           Senica (Svk)

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice