Mali grad

Kamničanke po Bratislavi še drugič do zmage v tie-breaku, Kamničani upravičili vlogo favorita

17.11.2013

 

Po Bratislavi še drugič do zmage v tie-breaku

Odbojkarice Calcit Volleyballa so svojo tretjo domačo tekmo v srednjeevropski ligi začele slabo, saj so v prvem nizu že močno zaostajale za madžarsko ekipo Teva Gödöllö, a so na koncu zapravile dve zaključni žogi za vodstvo z 1:0 v nizih. Vendar jih to ni zmedlo in s precej boljšo igro so, ko so se otresle začetne nervoze, so drugi in tretji niz zanesljivo dobile. V četrtem so se pojavile podobne težave kot v prvem, ko predvsem sprejem ni bil na najvišji ravni, v končnici niza pa so bile bolj zbrane gostje. Toda v petem nizu so le strle odpor gostij in z dvema novima točkama po petem krogu srednjeevropske lige ostajajo na četrtem mestu.

Calcit Volleyball – Teva Gödöllö    3:2 (-24, 15, 15, -26, 9)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 150 gledalcev.Sodnika: Rajković in Brlas (oba Hrvaška).

Calcit Volleyball: E. Mori 2, Turnšek 33, Božič, Kavčič 1, Borko 9, Vrhovnik 11, Valenčič, N. Mori 2, Hribar – libero, Jerala – libero , Charuk 13, Ščuka 10. Trener: Gašper Ribič.

Teva Gödöllö: Dzsoki 1, Edrö, Hackl 5, Lutter 2, Merkoszki 1, Mester 10, Szakmary 24, Szekeres, Szeles 7, Csengeri 18, Leko – libero, Antal 3. Trener: Atila Szalay.

Na svoji tretji domači tekmi letošnje srednjeevropske lige so kamniške odbojkarice, ki so tekmo proti ekipi iz Madžarske začele v postavi Eva Mori, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in Meta Jerala na mestu proste igralke, so prvega tehničnega odmora za svojimi nasprotnicami zaostajale že za šest točk. Aktualne madžarske prvakinje so preko blokerke Grete Szakmary vršile silovit pritisk s servisi in po njenem že četrtem asu je Gödöllö povedel s kar 10:2 in šele Tjaša Turnšek je prekinila njihovo serijo točk, ki se je začela pri izidu 4:2. Domači trener Gašper Ribič je že pred prvim tehničnim odmorom vzel polminutni odmor, po njem pa je Lano Ščuko na mestu sprejemalke zamenjala Nika Mori. Z dvema asoma Lucy Charuk so se Kamničankam gostjam približale na štiri točke zaostanka (6:10) in kolikor toliko vzpostavile ravnotežje na igrišču, toda le za kratko, kajti po še enem asu, tokrat Petre Csengeri so Madžarke pobegnile na sedem točk prednosti (14:7), zato je Ribič vzel še svoj drugi polminutni odmor v prvem nizu. Navkljub temu so gostje ob drugem tehničnem odmoru vodile s kar osmimi točkami prednosti. Ob ne ravno najboljšem sprejemu, so imele Kamničanke še težave z učinkovitostjo v napadu, toda težave ob servisih domačih odbojkaric so imele tudi gostujoče igralke, ki so še vodile z 20:14, a se jim je domača ekipa na servis Lucy Charuk približala na vsega dve točki zaostanka (18:20). Na servis Mojce Božič, ki je v igro vstopila namesto Petre Vrhovnik, je Kamničankam uspel popoln preobrat, kajti po točkah sester Eve in Nike Mori so celo prišle do dveh zaključnih žog za zmago v prvem nizu. Toda to, kar je uspelo njim, je na servis Orsolye Mester uspelo tudi Madžarkam, ki so s štirimi zaporednimi točkami vendarle prišle do vodstva z 1:0 v nizih.

Drugi niz so Kamničanke začele v isti postavi kot prvega, vendar ob nekoliko boljšem sprejemu, predvsem pa z večjo zbranostjo. Gostje so sicer povedle s 4:2, toda na servis Lucy Charuk so domače odbojkarice dosegle pet točk zapored, s tremi točkami prednosti pa so vodile tudi ob prvem tehničnem odmoru. Takoj po polminutnem odmoru so se Madžarke domačinkam približale na točko zaostanka, toda po uspešnem napadu Tjaše Turnšek in kamniškem vodstvu s 14:9 je Atila Szalay, trener Gödöllöja vzel še svoj drugi polminutni odmor v drugem nizu. Na drugi tehnični odmor so Calcitovke odšle s prednostjo štirih točk, nato pa je njihova prednost samo še naraščala. Zadnjih pet točk so dosegle na servis Tjaše Turnšek, ki je dosegla tudi zadnjo točko v drugem nizu.

Brez sprememb v ekipi so Kamničanke vstopile tudi v tretji niz. V njem so bile še naprej uspešne na servisu, v napadu pa je bila zelo učinkovita Tjaša Turnšek, kar jim je ob prvem tehničnem odmoru prineslo prednost treh točk. Na servis Tamare Borko in ob iznajdljivi Evi Mori na mreži ter ob dobri igri v bloku v povezavi z obrambo, so varovanke Gašperja Ribiča svojo prednost do drugega tehničnega odmora povečale na sedem točk. Njihova prednost je narastla že na osem točk (18:10), toda po treh zaporednih točkah gostij je domači trener Gašper Ribič s polminutnim odmorom umiril svoje igralke. Uspešno, kajti po prvem penalu Tamare Borko, ki je nato svoje mesto prepustila Anji Kavčič, so domače odbojkarice spet prišle do varnih sedem točk prednosti (20:13). V končnici niza sta na servis Petre Vrhovnik po dveh zaporednih točkah Lane Ščuke in bloku Anje Kavčič prišle do kar deset zaključnih žog za vodstvo z 2:1 v nizih. Prvo so gostje ubranile, ne pa tudi druge, ko je bila uspešna Tjaša Turnšek.

Zadovoljne z vodstvom z 2:1 v nizih, so domače odbojkarice spet nezbrano začele četrti niz, saj so gostje na servis Grete Szakmary, ki jim je težave povzročala že v prvem nizu, povedle s 5:0. Gašper Ribič je tako moral vzeti polminutni odmor, ki je do prvega tehničnega odmora prinesel priključek do gostujoče ekipe, saj je le-ta na prvi tehnični odmor odšla le še s prednostjo dveh točk. Toda po dveh blokih Tamare Borko, drugi ob pomoči Lane Ščuke, sta bili ekipi na osmi točki že skupaj. A s tem težav Kamničank še ni bilo konec, kajti s štirimi zaporednimi točkami so gostujoče igralke povedle s 13:9, zato se je Ribič odločil za menjavo na mestu organizatorke igre, ko je Evo Mori zamenjala Mojca Božič. Navkljub menjavi je Gödöllö na drugi tehnični odmor odšel z vodstvom 16:12. Vendar se kamniške odbojkarice niso predale, saj so se gostjam, predvsem po zaslugi Lucy Charuk, nekajkrat približale na dve točki zaostanka, pri izidu 22:19 z ekipo iz Madžarske pa je Ribič vzel še svoj drugi polminutni odmor. Po dveh točkah Tjaše Turnšek, se je za polminutni odmor odločil tudi Atila Szalay, saj so njegove varovanke vodile le še za točko (22:23). Žal je servis Turnškove nato končal v avtu in Madžarke so imele dve zaključni žogi za izenačenje v nizih. Prvo je ubranila Turnškova, drugo pa z asom Petra Vrhovnik. Po za malenkost predolgem napadu Szakmaryjeve so do zaključne žoge, vendar za zmago, prišle Kamničanke, a so bile tudi one neuspešne. V razburljivi končnici so Kamničanke zapravile še eno zaključno žogo za zmago s 3:1, kar pa ni uspelo njim, je Madžarkam, tako da je o končnem razpletu tekme odločal peti niz.

V petem nizu so madžarske prvakinje sicer povedle z 2:0, toda na servis Lane Ščuke in po še enem uspešnem napadu Tjaše Turnšek, je pri zaostanku treh točk (2:5) gostujoči trener Atila Szalay že vzel polminutni odmor. Vendar z njim ni zaustavil naleta domače ekipe, ki je po točki Petre Vrhovnik na menjavo strani odšla s prednostjo kar šestih točk. Madžarske odbojkarice so bile spet ob svojem trenerju po novi točki Vrhovnikove, saj so Kamničanke povedle že z 9:2. Tako visoka prednost jim je zadostovala za še četrto zmago v srednjeevropski ligi v letošnji sezoni, drugo z izidom 3:2.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Nocoj so bili možni vsi izidi. Bili smo že na robu poraza, na koncu pa smo se le vrnili v igro in zmagali. V določenem trenutku smo imeli težave na sprejemu, vendar smo v četrtem nizu izgubili zato, ker nikakor nismo mogli realizirati protinapada. Madžarke so reševale nemogoče žoge, nam pa je ni uspelo zaključiti in tu smo imeli nocoj največ težav. Spet smo nihali v igri, od blestečih trenutkov, do osnovnih napak. Pred tekmo sem igralke opozarjal, da Madžarke niso slaba ekipa, da so nevarne in danes so to dokazale. Še vedno se moramo veliko naučiti in to je bila zagotovo ena od lekcij za naprej, ko bodo morda kakšne še bolj pomembne tekme in takrat nam takšna izkušnja lahko pride še prav.«

Izidi petega kroga ženske srednjeevropske lige

Calcit Volleyball – Teva Gödöllö 3:2 (-24, 15, 15, -26), Slavia Bratislava – Vasas Budimpešta 0:3 (-15, -22, -23), Doprastav Bratislava – SVS Post Dunaj 0:3 (-18, -19, -19), Nova KBM Branik – Askö Linz 3:0 (22, 14, 5).

Vrstni red: 1. Nova KBM Branik 15 (15:2), 2. SVS Post 12 (13:4), 3. Doprastav 11 (12:5), 4. Calcit Volleyball 10 (13:8), 5. Vasas Budimpešta 6 (5:14), 7. Teva Gödöllö 3 (6:15), 7. Askö Linz 2 (5:14), 8. Slavia Bratislava 1 (2:15).

Kamničani upravičili vlogo favorita

Na prvi četrtfinalni tekmi pokala Slovenije so odbojkarji Calcit Volleyballa s solidno igro brez večjih težav strli odpor vodilne ekipe 2. DOL Črnuče ACH I. Povratna tekma bo na sporedu 2. decembra v kamniški športni dvorani, zaključni turnir najboljše četverice v slovenskem pokalnem tekmovanju pa bo na sporedu 24. in 25. januarja prihodnje leto.

Črnuče ACH I – Calcit Volleyball   0:3 (-17, -16, -12)

Ljubljana – Dvorana Gimnazije Bežigrad. 100 gledalcev.

Črnuče ACH I: Krivec, Kozamernik 5, Novak 5, Žavbi, Mulec 5, Jurič, Potočnik 3, Kasnik 2, Slovnik 2, Jerončič 2, Ogrizek – libero. Trener: Tomi Šmuc.

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan, T. Štern 5, Kvas, Pokeršnik 11, Ribič – libero, Štembergar Zupan 14, Brus 4, Hrast 2, Stavbar 2, Kotnik, Ž. Štern. Trener: Marko Brumen.

Kamničani so v dvoboj s Črnučani, ki jih vodi njihov nekdanji igralec Tomi Šmuc, krenili brez podcenjevanja, njihov trener Marko Brumen pa se je odločil, da bodo tekmo začeli Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Žiga Štern, Boris Brus, Jernej Stavbar, Tonček Štern in prosti igralec Klemen Hribar. Že do prvega tehničnega odmora so si odbojkarji Calcita priigrali tri točke prednosti, po treh zaporednih točkah Tončka Šterna pa se je njihova prednost povišala na pet točk (11:6). Ob napaki domače ekipe na servisu so Kamničani pobegnili za sedem točk (15:8), toda z delnim izidom 6:1 so se jim Črnučani približali na tri točke zaostanka (17:14). Toda Žiga Štern, Boris Brus, Andrej Štembergar Zupan in Danijel Pokeršnik, ki, je v igro vstopil, namesto Tončka Šterna so poskrbeli zato, da ni prišlo do preobrata.

Drugi niz so bolje začeli varovanci Tomija Šmuca, ki so povedli s 4:1, toda s štirimi zaporednimi točkami so Kamničani povedli, s točko prednosti pa so odšli tudi na prvi tehnični odmor. Do dvanajste točke sta bili ekipi še izenačeni, nato pa so, tudi zahvaljujoč lastnih napak domače ekipe odbojkarji Calcita povedli za pet točk (20:15). Tudi v nadaljevanju so kamniški odbojkarji igrali zavzeto in preko Danijela Pokeršnika slavili še v drugem nizu. Še lažje so do zmage prišli v tretjem nizu, v katerem so Črnučani do prvega tehničnega odmora še držali korak z gostujočo ekipo, toda v nadaljevanju sta razpoložena Štembergar Zupan in Pokeršnik Calcitu prinesla vodstvo z 18:8, s tem pa je bila tekma bolj ali manj odločena.

Če bodo Kamničani enako zavzeto igrali tudi na povratni četrtfinalni tekmi, jim uvrstitev na zaključni turnir pokala Slovenije ne more uiti. Na njem naj bi se v polfinalu pomerili z boljšim iz dvoboja med ACH Volleyjem in Panvito Pomgradom.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice