Mali grad

Kamničanke le še korak do finala, drama v Novi Gorici s srečnim koncem za Kamničane

20.03.2014

 

Kamničanke le še korak do finala

Odbojkarice Calict Volleyballa nadaljujejo z zmagami v domačem prvenstvu, v katerem v letošnji sezoni, če ne štejemo poraza proti Novi KBM Braniku še v okviru srednjeevropske lige, še niso izgubile. Tokrat so na prvi polfinalni tekmi končnice na kolena spravile ekipo Formisa, ki je v prvem nizu dolgo vodila, v končnici pa so Kamničanke stvari le postavile na svoje mesto, medtem ko so bile v prvem in tretjem nizu prepričljivo boljše. Druga polfinalna tekma bo na sporedu v soboto, ob 19. uri, v Hočah.

Calcit Volleyball – Formis     (21, 11, 12)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Gril (Limbuš) in Atansov (Kranj).

Calcit Volleyball: E. Mori 7, Turnšek 15, Božič, Kavčič, Borko 2, Vrhovnik, Valenčič 11, N. Mori, Hribar 3, Jerala – libero, Charuk 6, Ščuka 6. Trener: Gašper Ribič.

Formis: Desy Vahen 7, Horvat 7, Krumpak 1, Pintarič 5, Stavbar, Geratič - libero, Gajser 2, Pehnec 1, Grašič 3, Novak 1. Šijanec. Trener: sebastijan Zorenč.

Kamničanke in Rogožanke so se v končnici državnega prvenstva pomerile že lani, le da je bilo to že v četrtfinalu, v letošnji sezoni pa so odbojkarice Formisa naredila korak naprej in se prebile do polfinala. To je bil že njihov tretji letošnji obračun, na vseh treh tekmah so slavile Kamničanke, vendar so jim tako v polfinalu pokala Slovenije kot nato na prvi tekmi v Modri skupini, ko so igrale v svoji dvorani, varovanke Sebastijana Zorenča nudile dostojen odpor. Tako je bilo tudi do prvega tehničnega odmora nocojšnje prve polfinalne tekme končnice državnega prvenstva, saj so gostje na prvi tehnični odmor, ob ne najboljšem sprejemu domače ekipe, odšle s prednostjo dveh točk. Odbojkarice Calcit Volleyballa, ki so tekmo začele v postavi Eva Mori, Sara Valenčič, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in Meta  Jerala na mestu proste igralke so z blokom Eve Mori izid izenačile, a le za kratko. Gostje, ki so igrale v postavi Ana Pehnec, Maja Desy Vahen, Nastja Gajser, Katja Karin Pintarič, Andrejka Grašič, Maja Horvat in prosta igralka Lea Geratič so z dobro igro v polju in s servisi, tudi ob pomoči lastnih napak domače ekipe povedle s 14:11. Prednost treh točk so odbojkarice Formisa zadržale do drugega tehničnega odmora, čeprav je Gašper Ribič že pred tem vzel polminutni odmor. Novega je po asu Maje Horvat in zaostanku njegove ekipe za štiri točke (13:17). Šele po njem so domače odbojkarice vajeti igre vzele v svoje roke ter na servis Valenčičeve ter bloku Turnškove izid na sedemnajsti točki izenačile. Ko je bila Turnškova uspešna še v napadu, so Kamničanke po vodstvu s 4:3 in 5:4 šele tretjič v prvem nizu povedle (19:18), zato je Zorenč vzel še svoj drugi polminutni odmor. Vendar z njim ni več zaustavil domačih odbojkaric, ki so s točko Ščuke gostjam pobegnile za tri točke (22:19), z blokom Charukove pa so prišle do štirih zaključnih žog za zmago v uvodnem nizu. Drugo je zaključila Turnškova.

Drugi niz so aktualne slovenske pokalne zmagovalke in zmagovalke srednjeevropske lige začele bolj odločno. Njihov servis je bil bolj prodoren, še naprej so bile boljše v bloku, medtem ko so Rogožanke naredile preveč lastnih napak na servisu, tako da so odbojkarice Calcita na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk. Z dobro igro so domače odbojkarice nadaljevale tudi do drugega tehničnega odmora. Zanje v obrambi ni bilo izgubljene žoge, gostje pa so še naprej imele težave z učinkovitostjo v napadu. Tudi po zaslugi bloka domače ekipe, ki je do drugega tehničnega odmora svojo prednost povečala na osem točk. Z asom Charukove so Kamničanke povedle že z 18:9, toda tudi po drugem polminutnem odmoru gostujočega trenerja se razmerje moči na parketu kamniške športne dvorane ni spremenilo in po novem uspešnem napadu Turnškove so Kamničanke drugi niz zanesljivo dobile na enajsti točki.

Tudi v tretjem nizu odbojkarice Calcita niso popuščale. Še naprej so »pritiskale« s servisi in prav na servis Valenčičeve so, ob še naprej dobri igri v bloku in v polju, dosegle štiri zaporedne točke za vodstvo z 10:3. Sebastijan Zorenč je sicer vzel polminutni odmor, po novem asu, tokrat Turnškove in zaostanku osmih točk (6:14) pa še drugega. A niti ta ni pomagalo njegovi ekipi, kajti Kamničanke so na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo kar desetih točk. S tem pa serijo točk na servis Turnškove še ni bilo konec in šele Vahnova je po daljšem času dosegla točke za gostje, ki pa so za domačo ekipo zaostajale že za enajst točk (7:18). Tekma je bila tako odločena, vprašanje je bilo samo še, kakšna bo razlika ob koncu. S kar tremi asi Ane Katarine Hribar, ki je na servisu zamenjala Charukovo, je bila Formisova ladja dokončno potopljena, saj je Calcit povedel z nedosegljivih 23:8. Zadnjo točko na tekmi so Kamničanke dosegle po napaki gostij.

Na prvi polfinalni tekmi končnice so odbojkarice Nove KBM Branika s 3:0 (11, 10, 18) premagale Braslovče.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Prvi niz smo začeli preveč nervozno in kar nekaj časa smo potrebovali, da smo se otresli te nervoze. Ko nam je to uspelo, smo z boljšim servisom in blokom zaigrali bolje ter z dobro igro nadaljevali v drugem in tretjem nizu. S te strani sem lahko zadovoljen z našo igro, hkrati pa se moramo zavedati, da bo treba v soboto to igro ponoviti, kajti odbojkarice Formisa v svoji dvorani igrajo veliko bolje. Nikakor ne smemo misliti, da je polfinale že končan.«

Drama v Novi Gorici s srečnim koncem

Odbojkarji Calcit Volleyballa so bili tudi na drugi četrtfinalni tekmi končnice državnega prvenstva že na robu poraza, saj so Novogoričani vodili že z 2:0 v nizih, nato pa v četrtem že z 19:14. Toda varovanci Marka Brumna se niso predali. Z borbeno, nepopustljivo igro so se najprej veselili zmage v četrtem nizu, nato pa še v petem, tako da bo o uvrstitvi v polfinale odločala sobotna tretja odločilna tekma, ki bo v Kamniku. Tekma se bo začela ob 20. uri.

Go Volley – Calcit Volleyball    2:3 (22, 24, -17, -23, -9)

Nova Gorica – Športna dvorana Balon. 150 gledalcev. Sodnika: L. Globačnik (Topolšica) in Melavc (Šempeter).

Go Volley: Vrtovec 9, Maraž 1, Basaneže 7, Čuturič, Konjedic, Filiputti 1, Savičič 19, Bregar 15, Tomič 20, Kuburović 5, Gašparin – libero1, Marc – libero2. Trener: Jasmin Čuturič.

Calcit Volleyball: Hribar – libero1, Novljan 5, T. Štern 1, Kvas 2, Ribič – libero2, Štembergar Zupan 4, Brus 3, Stavbar 10, Kotnik 14, Ž. Štern 9. Trener: Marko Brumen.

Po bolečem porazu na prvi četrtfinalni tekmi končnice so odbojkarji Calcit Volleyballa v drugo vstopili odločeni, da si z zmago v Novi Gorici priborijo tretjo odločilno tekmo v svoji dvorani. Začetek uvodnega niza je bil za Kamničane, ki so tekmo začeli s postavo Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Boris Brus, Jernej Stavbar, Danijel Pokeršnik in na liberu Klemen Hribar obetaven, saj so po napaki na servisu domače ekipe na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dveh točk. Toda na servis Mihe Bregarja, ob njem je tokrat v bloku za ekipo Go Volleyja zaigral tudi Gregor Basaneže, ki ga v Kamniku ni bilo – ob njima je Jasmin Čuturič igral še s Strahinjo Kuborovićem, Darijem Savičičem, Daliborjem Tomičem, Maticem Vrtovcem in liberom Janom Gašparinom, so Novogoričani dosegli štiri točke zapored in povedli z 10:8, po dveh uspešnih napadih Tomiča in Savičiča pa že s 13:9. Po polminutnem odmoru in menjavi Štembergar Zupana z Žigo Šternom so Kamničani le ujeli priključek in se domači ekipi približali le še na točko zaostanka (13:14). Ob drugem tehničnem odmoru so za Novogoričani sicer zaostajali za tri točke, toda na servis Kotnika je bil izid na osemnajsti točki izenačen. Vendar je bilo to zadnje izenačenje v prvem nizu, kajti po njem so z boljšim servisom domači odbojkarji brez večjih težav prihajali do točk in do dveh zaključnih žog za vodstvo z 1:0 v nizih. Že prvo je s četrtim asom Go Volleyja izkoristil kapetan Darijo Savičič.

Tudi drugi niz so bolje začeli Kamničani, ki so ob prvem tehničnem odmoru domačinom pobegnili za pet točk, po njihovi lastni napaki pa že za šest (9:3). Čuturič je na sprejemu za trenutek Savičiča zamenjal z mladim Maražem, in čeprav so Novogoričani dosegli tri zaporedne točke, se je njihov kapetan kmalu vrnil na igrišče. Tudi z njegovo pomočjo so domači odbojkarji na enajsti točki izid izenačili. V nadaljevanju niza so pobudo prevzeli novogoriški odbojkarji, ki so povedli za tri točke (17:14), vendar je Tine Kvas, ki je na mestu organizatorja igre zamenjal obolelega Martina Hrasta, na devetnajsti točki izid izenačil. Izenačeno je bilo tudi še pri 24. točki, čeprav so domačini imeli dve zaključni žogi za vodstvo z 2:0, v končnici pa je servis Pokeršnika za malenkost končal v avtu, tako kot tudi njegov napad, kjer je vsaj malce dišalo po dotiku. A ga sodnika nista videla in Go Volley je bil že na pragu uvrstitve v polfinale.

V tretji niz so domači odbojkarji krenili v isti zasedbi kot v prvega in drugega, medtem ko so Kamničani kar precej spremenili svojo zasedbo. Tako je za organizacijo igre skrbel Tine Kvas, namesto Štembergar Zupana je na mestu sprejemalca ostal Žiga Štern, Borisa Brusa pa je že proti koncu drugega niza zamenjal Žan Novljan. V tako spremenjeni zasedbi so odbojkarji Calcita na servis Kvasa povedli s 4:0, na prvi tehnični odmor pa so odšli s prednostjo treh točk. Tokrat za razliko od drugega niza v nadaljevanju niso popustili. Z bolj zbrano igro, boljšim blokom, izkazala sta se Stavbar in Novljan ter razpoloženim Pokeršnikom v napadu so tudi ob drugem tehničnem odmoru zadržali prednost iz prvega. Po vrnitvi na igrišče so popolnoma nadigrali Novogoričane, ki so jim do konca niza prepustili le še štiri točke. Zadnjo točko za Calcitovce je v tretjem nizu prispeval Novljan.

Toda v četrtem nizu je v kamniški igri sledil nov padec. Na prvi tehnični odmor so z asom Kotnika še odšli s točko prednosti, toda z delnim izidom 8:3 so jim domači odbojkarji pobegnili za štiri točke. Ko je Bregar z blokom zaustavil Kotnika in je bil izid na semaforju že 19:14, je vse kazalo nato, da bodo odbojkarji Calcita po štirih zmagah v rednem delu prvenstva in v Modri skupini še drugič zapored izgubili z Go Volleyjem in s tem končali z letošnjo sezono. A se borbeni Kamničani niso predali. Iz sebe so izstisnili še zadnje atome moči, v igro se je namesto Žige Šterna vrnil Andrej Štembergar Zupan, ki je ob Pokeršniku najbolj pripomogel k temu, da so v končnico Novogoričani stopili le še z dvema točkama prednosti (21:19). Nato so Brumnovi varovanci z blokom Stavbarja izid na 23. točki izenačili, po še eni njegovi točki, tokrat v napadu prišli do prve zaključne žoge, ki jo je Pokeršnik tudi izkoristil.

Peti niz, ki je običajno loterija, je bil tokrat samo še formalnost. Novogoričani se po zamujeni priložnosti v četrtem nizu niso več pobrali. Ob menjavi strani so odbojkarji iz Kamnika vodili že s petimi točkami prednosti, zato je domači trener Jasmin Čuturič v igro poslal svoje mlajše igralce, ki pa preobrata niso bili sposobni pripraviti. Pokeršnik, Kotnik in prebujeni Štembergar Zupan so prednost petih točk držali do konca tekme, ki so jo še drugič v letošnji sezoni s 3:2 v Novi Gorici dobili odbojkarji Calcit Volleyballa. S to zmago so Kamničani ostali v boju za uvrstitev v polfinale končnice, kjer se bodo, če bodo v soboto, v tretji odločilni četrtfinalni tekmi uspešni, pomerili s Panvito Pomgradom, ki je bila tudi drugič boljša od Ravenčanov. V drugem polfinalnem paru se bosta prihodnjo sredo pomerila ACH Volley in Salonit.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Podobno kot v soboto v Kamniku, smo tudi tokrat zelo slabo odigrali prvi niz, v drugem pa smo imeli v končnici tudi malo smole. Veseli me, da se fantje niso predali in da so pokazali, da so iz pravega testa. Čeprav smo med tekmo imeli veliko nihanj v igri, smo se v četrtem nizu izvlekli iz brezna ter v petem le prišli do težko pričakovane zmage. Prav vsi igralci si zaslužijo čestitke, spet pa se je pokazalo, kako pomembno je, da imamo 'dolgo' klop, kajti tako Kvas kot Novljan in Žiga Štern, ki niso začeli tekme, so prispevali svoj delež k zmagi. Upam, da bo v soboto v naši igri manj nihanj.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice