Mali grad

Kamničanke iz Linza z vsemi tremi točkami, Kamničani tudi proti Šoštanjčanom do zmage

10.11.2013

 

Kamničanke iz Linza z vsemi tremi točkami

Odbojkarice Calcit Volleyballa se tudi s svojega drugega gostovanja v letošnji srednjeevropski ligi vračajo z zmago. Medtem ko so v Bratislavi pred štirinajstimi dnevi osvojile dve točki, so nocoj v četrtem krogu v Linzu prišle do vseh treh. V naslednjem krogu bodo čez teden dni gostile madžarsko ekipo Teva Gödöllö.

Askö Linz-Steg – Calcit Volleyball   1:3 (-21, 23, -19, -24)

Linz – Dvorana Urfahr. 150 gledalcev. Sodnika: Niklova in Vaško (oba Slovaška).

Askö Linz-Steg: V. Teulf 13, Berger – libero, Zauner, S. Krepper, Erdem , P. Teufl 9, Klopf, Arico 16, K. Krepper, Fondriest 14, Gerling 11, Cyr . Trener: Rogelio Hernandez.

Calcit Volleyball: E. Mori, Turnšek 22, Božič 3, Kavčič, Borko 4, Vrhovnik 7, Valenčič 5, N. Mori, Hribar – libero, Jerala – libero, Charuk 15, Ščuka 16. Trener: Gašper Ribič.

Lani so se Kamničanke z gostovanja v Linzu vrnile praznih rok, zato se je pomlajena zasedba aktualnih slovenskih pokalnih zmagovalk in podprvakinj v državnem prvenstvu kar malce s strahom odpravila na svoje drugo najkrajše gostovanje v srednjeevropski ligi. Vendar so odbojkarice Calcit Volleyballa dvoboj z avstrijskimi podprvakinjami začele dobro. V postavi Mojca Božič, Sara Valenčič, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in Meto Jerala na mestu proste igralke, so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk. Še višja je bila njihova prednost ob drugem tehničnem odmoru, kajti po »prvem tempu« Lucy Charuk so povedle že s 16:9. S sedmimi točkami naskoka so vodile tudi po točki Tjaše Turnšek (22:15), vendar so nato domačinke na servis Veronike Teufl dosegle kar pet točk zapored in obetala se zanimiva končnica, do katere pa na srečo kamniške ekipe le ni prišlo. Zato sta poskrbeli Petra Vrhovnik, ki je pred tem zamenjala Saro Valenčič in Tjaša Turnšek.

Tudi drugi niz so bolje začele Kamničanke, ki so po vodstvu z 8:4 popustile ter dovolile izenačenje na dvanajsti točki. Vseeno so v končnico z dvema točkama prednosti krenile gostujoče odbojkarice, ki so povedle s 23:21, a so se znova pojavile težave na sprejemu, kar so domačinke izkoristile in s štirimi zaporednimi točkami izid v nizih izenačile. Še pod vtisom izgubljenega niza so Kamničanke vstopile v tretji niz, kajti Avstrijke so povedle s 4:1. Tudi po zaslugi dobrih servisov Lane Ščuke so odbojkarice Calcita do prvega tehničnega odmora izid izenačile in nanj odšle s točko prednosti. Mirno nadaljevanje niza so si Kamničanke zagotovile do drugega tehničnega odmora, ko sta bili Turnškova in Vrhovnikova nezaustavljivi v napadu, kar jim je prineslo vodstvo z 18:11.  Tokrat se ni ponovila zgodba iz prvega niza, kajti po slabem servisu domače organizatorke igre Cyr so varovanke Gašperja Ribiča povedle z 2:1 v nizih. Kamničanke so z dobro igro nadaljevale tudi v četrtem nizu. V bloku je blestela Lucy Charuk, ki je do konca tekme »zbrala« kar osem blokov, od skupaj petnajstih kamniških, uspešna pa je bila tudi v napadu, kjer sta bili spet zelo učinkoviti tudi Tjaša Turnšek in Lana Ščuka. Toda čeprav so pred drugim tehničnim odmorom vodile s 15:10, so nanj odšle le še z dvema točkama prednosti. V še eni razburljivi končnici, v kateri so Avstrijke celo dve zaključni žogi za zmago v tretjem nizu, sta Lana Ščuka in Lucy Charuk, slednja s svojim osmim blokom, zrežirali zmago kamniške ekipe, ki je bila od avstrijske boljša v vseh elementih odbojkarske igre.

Kamničani tudi proti Šoštanjčanom do zmage

Aktualni slovenski podprvaki so potrebovali en niz, da so se ogreli in nato le strli odpor nepopustljivih gostov iz Šoštanja. Kamničani so z novimi tremi točkami ostali na drugem mestu prvenstvene lestvice, saj je pred njim še naprej Salonit Anhovo, ki je v derbiju šestega kroga 1. DOL moški premagal Panvito Pomgrad. V prihodnjem krogu, v sredo, 13. oktobra, bodo odbojkarji Calcit Volleyballa ob 18. uri gostovali v Novi Gorici pri ekipi Go Volley.

Calcit Volleyball – Šoštanj Topolšica 3:1 (-24, 18, 14, 22)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 120 gledalcev. Sodnika: Miklošič in Seifried (oba Maribor.).

Calcit Volleyball: Lakner 1, Hribar – libero, Novljan 15, T. Štern 6, Kvas, Pokeršnik 19, Ribič – libero, Štembergar Zupan 9, Hrast 2, Stavbar 2, Kotnik , Ž. Štern 14. Trener: Marko Brumen.

Šoštanj Topolšica: Ivartnik – libero, Zupanc 14, Lipovac, Bojanovič 3, Port, Kumer 16, Boženk 1, Rojnik 3, Pavič 11, Menih, Koželnik, Uršič 6. Trener: Zoran Kedačič.

Kamniški odbojkarji tudi tekme proti Šoštanjčanom niso mogli začeti v polni zasedbi, saj si je na včerajšnjem treningu prst na roki poškodoval Boris Brus, tako da je tekmo spremljal v družbi Karla Reisnerja, statistika Calcit Volleyballa. Na srečo si je prst pozdravil Jernej Stavbar, ki pa ni začel tekme proti ekipi iz Šoštanja, ki je v Kranj prišla po treh zaporednih zmagah s 3:2 – dveh v prvenstvu in eni pokalni -, saj se je trener Kamničanov Marko Brumen odločil, da bodo v začetni postavi Tine Kvas, Andrej Štembergar Zupan, Žiga Štern, Jure Lakner, Žan Novljan, Danijel Pokeršnik in libero Aleksander Ribič. Na drugi strani mreže so za šoštanjsko ekipo tekmo začeli Marko Bojinovič, Žiga Zupanc, Jakob Rojnik Zoran Pavič, Nejc Uršič, David Kumer in libero Jure Ivartnik. Čeprav so niz bolje začeli gostje, ki so preko Zupanca in Kumerja povedli s 5:2, so na prvi tehnični odmor s točko prednosti odšli domači odbojkarji. Z asom Novljana so se Kamničani gostom približali na točko zaostanka, s točko Laknerja so izid na peti točki izenačili, z asom Pokeršnika pa prvič na tekmi povedli (7:6). Toda z delnim izidom 6:2 so šoštanjski odbojkarji še enkrat prišli do prednosti treh točk (13:10), v glavni vlogi sta bila spet Zupanc in Kumer, ki so ob drugem tehničnem odmoru vodili z dvema točkama naskoka. Ko so Šoštanjčani po bloku Zupanca še tretjič v uvodnem nizu povedli za tri točke (18:15), je domači trener Marko Brumen vzel polminutni odmor, toda po njem je napad Pokeršnika končal v mreži in gostje so domačinom ušli že za štiri točke (19:15). V končnici niza je pri točki zaostanka (21:22) namesto Laknerja prvič na tekmi na igrišče stopil Jernej Stavbar, nato pa se je Brumen odločil še za dve taktični menjavi, saj je Tonček Štern zamenjal Kvasa, po izenačenju na 23. točki in prvi zaključni žogi gostov pa je Hrast zamenjal Pokeršnika. Čeprav so domači odbojkarji ubranili še drugo zaključno žogo, jim tretje ni več uspelo, kajti Hrast je z napako ob podaji Šoštanjčanom omogočil zmago v prvem nizu.

Tudi drugi niz se za kamniško ekipo, v kateri sta v igri ostala Hrast in Stavbar, ni začel najbolj obetavno, kajti gostje so z zasedbo iz prvega niza povedli z dvema točkama prednosti. Kamničanom nikakor ni stekel servis, Brumen pa je svoje varovance skušal prebuditi s številnimi menjavami, kar mu je deloma tudi uspelo. Na drugi tehnični odmor so Kamničani odšli s točko prednosti, po dveh uspešnih napadih Žige Šterna pa so povedli že s tremi točkami prednosti (19:16). Ko so po napaki na mreži gostujočega blokerja Nejca Uršiča gostom pobegnili za štiri točke (17:21), se je Kamničanom nasmihalo izenačenje v nizih, ki jo je z dvema dobrima servisoma in nato še točko v napadu potrdil Danijel Pokeršnik.

Čeprav so tudi tretji niz bolje začeli gostujoči odbojkarji, ki so še vodili s 4:2, so Kamničani na servis Žana Novljana z delnim izidom 7:0 prišli do občutne prednosti, ki je niso več zapravili. Razpoloženi Novljan je v nadaljevanju niza z uspešnim napadom in blokom svoji ekipi, priboril že sedem točko prednosti (14:7), ko pa so Kamničani na drugi tehnični odmor odšli z vodstvom osmih točk, je bil odpor gostov dokončno strt. Zadnjo točko v tretjem nizu je prispeval mladi Tonček Štern, ki je v igro vstopil ob zaključku niza.

Četrti niz se je začel z dobrimi servisi Jerneja Stavbarja in vodstvom s 4:0 za kamniško ekipo, ki je na servis Andreja Štembergerja gostom pobegnila tudi na pet točk (7:2). Vendar nadaljevanje za kamniško ekipo ni bilo več tako uspešno, kajti po napaki Danijela Pokeršnika v napadu so se jim Šoštanjčani približali le še na dve točki zaostanka, po bloku mladega Jakoba Rojnika, blokiral je Tončka Šterna, ki je zamenjal Pokeršnika, pa le še na točko zaostanka (8:9), Toda z dvema uspešnima napadoma Žige Šterna so Kamničani spet nekoliko lažje zadihali. A le na kratko, kajti na servis slovenskega kadetskega reprezentanta Jakoba Rojnika so gostje povedli za dve točki (13:11), nato pa so Šoštanjčani na servis izkušenega Zorana Paviča na drugi tehnični odmor odšli celo s prednostjo štirih točk. Ko so po napaki Andreja Štembergar Zupana, ki ga je nato zamenjal Domen Kotnik, varovanci Zorana Kedačiča povedli celo s 17:12, je Brumen v igro namesto libera Ribiča v igro prvič na tekmi poslal še Klemna Hribarja in začel se je »lov« za gostujočo ekipo. Po uspešnem diagonalnem udarcu Žige Šterna, napaki mladega Domna Kumra in še eni odlični akciji starejšega od bratov Štern so Kamničani na servis Žana Novljana po daljšem času spet prišli do vodstva (21:20), ki so ga po še eni napaki gostov povečali na dve točki (22:20). In ne samo to, s še enim »winnerjem« Danijela Pokeršnika so Kamničani prišli celo do treh zaključnih žog za končno zmago.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Za nocojšnjo tekmo bi pohvalil Martina Hrasta, ki je bil v veliki meri zaslužen za preobrat. Vnesel je potrebno živost, kreativnost, samozavest pri podaji, uspešno razigral soigralce, in ko se je zbudil še Štembergar Zupan, smo končno lahko zaigrali. Močno se nam je poznala odsotnost Kotnika, ki ga nisem želel dati v igro, zaradi bolečin v kolenu, a sem ga na koncu moral. Spet so pri nas menjave opravile levji delež posla, da so v ključnih trenutkih z odličnimi servisi, kot Pokeršnik na koncu, prispevali velik delež k novim trem točkam.«

Zoran Kedačič, trener Šoštanja Topolšice: »Spet smo bili zelo blizu zmage, a hkrati zelo daleč. Začeli smo obetavno, toda težava je, da popustimo, ko ne bi smeli. Imamo svojo igro, nasprotniku ne gre in namesto, da bi tako nadaljevali, popustimo. V četrtem nizu smo Kamničanom pobegnili že za pet točk, nato pa kot da nas ni bilo več na igrišču. To je bil niz, ki bi ga morali zmagati. Dejstvo je, da ima Calcit ‘daljšo’ klop, toda danes tudi naše menjave niso igrale slabo. Še zlasti to velja za Boženka. Čestitam Kamničanom za zmago, ki je bil vendarle boljša ekipa od naše, žal pa mi je, zaradi neizkoriščenih priložnosti.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice