Mali grad

Kamničanke finale končnice začele z zmago

14.04.2013

 

Prva finalna tekma končnice v1. DOL za ženske

Calcit Volleyball – Nova KBM Branik     3:1 (25, -16, 18, 19)

Kamnik- Športna dvorana Kamnik. 400 ledalcev. Sodnika: Melavc (Šempeter) in Globačnik (Šoštanj).

Calcit Volleyball: Guštin 9, Turnšek 18, Podlesnik – libero 2, Handanovič 1, Lenarčič 9, Kramolc 8, Ljubetič, Starčević 17, N. Mori , Hribar , Strel Kosmač 9, E. Mori . Trener: Oleg Gorbačov.

Nova KBM Branik: Mlakar 14, Blagne 6, Kučej 1, Kaučič 6, Andreyko 15, Igličar 4, Đurđević 2, Najdič 1, S. Planinšec 1, Proković – libero, Hutinski 13. Trener: Bruno Najdič.

Po treh tednih premora zaradi nastopa slovenske kadetske reprezentance na EP v Črni gori in Srbiji, se je z včerajšnjo prvo tekmo za tretje mesto med Alianso inL Luko Koper, ki so jo s 3:0 dobile Šempetrčanke, začelo letošnje sklepno dejanje tudi v 1. DOL za ženske. Že četrtič zapored se v velikem finalu za naslov državnih prvakinj borita ekipi Calcit Volleyballa in Nove KBM Branika, ki tudi brani naslov. Ker sta bili ekipi tri tedne brez pravih tekem, Mariborčanke – ki so ostale brez druge organizatorke igre Natalie Emro, ki je ekipo zapustila,Mihela Planinšec pa je zbolela - so sicer bile teden dni na pripravah v Srbiji, kjer so tudi odigrale nekaj prijateljskih tekem, medtem ko so Kamničanke ves čas samo trenirale, je bilo pred prvo finalno tekmo končnice na obeh straneh kar nekaj negotovosti.

Kamničanke so v dvoboj z Mariborčankami, ki so jih v letošnji sezoni že trikrat premagale, tudi v finalu pokala Slovenije, začele v svoji standardni zasedbi, s Teo Lenarčič, Petro Kramolc, Ano Starčević, Majo Guštin, Jeleno Strel Kosmač, Tjašo Turnšek in Uršo Podlesnik na mestu proste igralke. V pričakovani postavi so prvo finalno tekmo začele tudi gostje iz Maribora. Trener Bruno Najdič je v ogenj poslal Saro Najdič, Diano Andreyko, Višnjo Đurđević, Marino Kaučič, Saro Hutinski, Izo Mlakar in prosto igralko Stefano Proković. Manj nervozno so šle v tekmo mariborske odbojkarice, ki so bile bolj zanesljive na servisu in prav po zaslugi Sare Hutinski so prve prišle do dveh točk prednosti (3:5), takšna pa je bila razlika tudi ob prvem tehničnem odmoru. Z dvema zaporednima točkama Ane Starčević so domače odbojkarice pri izidu 12:11 po daljšem času spet prišle v vodstvo, a le na kratko, kajti spet je bila Sara Hutinska tista, ki je s svojimi servisi povzročila nemalo težav kamniškim sprejemalkam in pri zaostanku treh točk (12:15) je Oleg Gorbačov moral vzeti polminutni odmor. Očitno ob pravem trenutku, saj so gostje na drugi tehnični odmor z dvema točkama prednosti. Žal se je pri vodstvu gostij z 19:18 levo koleno poškodovala Višnja Đurđević, ki je žal morala zapustiti igrišče in verjetno žal končala z letošnjo sezono. Namesto nje je v igro vstopila Urška Igličar, Mariborčanke pa so povedle z 21:18. Gorbačov je reagiral s polminutnim odmorom, po njem so si domačinke priigrale servis, v igro je namesto Tee Lenarčič vstopila Eva Mori in tudi po zaslugi njenih začetnih udarcev sta bili ekipi na 21. točki izenačeni. Z asomAne Starčević so Kamničanke povedle s 23:22, vseeno pa so si odbojkarice Nove KBM Branika priigrale dve zaključni žogi za zmago v prvem nizu. Kamničanke so obe ubranile, še več, po uspešnem napadu Jelene Strel Kosmač so same prišle do prve in po napaki Ize Mlakar tudi do zmage v prvem nizu.

Tudi drugi niz so bolje začele gostje in po še eni seriji dobrih servisov Sare Hutinski je Oleg Gorbačov že pri izidu 3:5 vzel polminutni odmor. Tokrat ni prišlo do preobrata, kajti Mariborčanke so z boljšo igro prišle do štirih točk prednosti (11:7), zato je trener Kamničank vzel še drugi polminutni odmor v drugem nizu. Toda tudi to ni prineslo želenega izida za domačo ekipo, kajti po še enem asu Sare Hutinski so odbojkarice Nove KBM Branika na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo kar sedmih točk. Namesto Lenarčičeve je Gorbačov v igro poslal Evo Mori, ki je bila na nedavnem evropskem kadetskem prvenstvu proglašena za najboljšo organizatorko igre. Vendar tudi to ni spremenilo poteka niza, zato je Gorbačov proti koncu niza v igro vrnil Lenarčičevo, zadnjo točko za prepričljivo zmago Mariborčank pa je prispevala odlična Sara Hutinski.

Na zadovoljstvo številnih domačih navijačev so odbojkarice Calcita hitro pozabile na slabo igro v drugem nizu in tretjega začele veliko bolj zbrano. Z bolj prodornim servisom in bolj odločno igro ob mreži so prvič na tekmi odšle na tehnični odmor z vodstvom. Po uspešnem napadu Tjaše Turnšek so povedle z 8:6. Izkušeni Petra Kramolc in Jelena Strel Kosmač sta vsaka s po dvema točkama poskrbeli za prvo vodstvo s štirimi točkami prednosti (12:8), ko pa je bila v napadu uspešna še Turnškova, je Bruno Najdič prvič v tretjem nizu vzel polminutni odmor. S tem pa serije točk domače ekipe, na servisu je bila Petra Kramolc, še ni bilo konec, saj so po dobro odigranem prvem tempu preko Strel Kosmačeve na drugi tehnični odmor odšle s kar osmimi točkami prednosti. Šele kapetanka gostij Diana Andreyko je po vrnitvi na igrišče zaustavila kamniško serijo točk. Ker so Mariborčanke dosegli še dve točki zapored, se je za polminutni odmor odločil tudi trener domače ekipe Oleg Gorbačov, vendar s tem gostij še ni zaustavil. Sara Najdič je bila s svojimi servisi, ki je imela največ zaslug, da so se Mariborčanke Kamničankam približale na le tri točke zaostanka (13:16) in šele Jelena Strel Kosmač je zaustavila nalet mariborskih odbojkaric. Ko je takoj zanjo točko dosegla še Ana Starčević, so v domači ekipi nekoliko lažje zadihali. Še lažje pa so zadihali po bloku Lenarčičeve za vodstvo s 23:17. To pa je bila prednost, ki je tako kakovostna ekipa kot je kamniška, seveda ni zapravila. Vodstvo z 2:1 v nizih je potrdila Tjaša Turnšek.

Četrti niz se je začel z nervozno igro in serijo zgrešenih servisov na obeh straneh. Prve so se je otresle Kamničanke, ki so na prvi tehnični odmor odšle z vodstvom 8:5. Po točki Turnškove so Kamničanke prvič v četrtem nizu povedle s štirimi točkami prednosti (10:6), toda po polminutnem odmoru in dveh zaporednih asih Nike Blagne so Mariborčanke povedle z 11:10, zato je polminutni odmor vzel trener domače ekipe. Z njim je le zaustavil mariborsko serijo točk, na drugi tehnični odmor pa so po bloku Strel Kosmačeve z dvema točkama prednosti odšle odbojkarice Calcita, ki so v nadaljevanju po bloku Maje Guštin gostjam ušle za štiri točke (22:18). Z asom Tee Lenarčič pa je bil izid že 23:18, in ko je Urška Igličar poslala žog v avt, so bile Kamničanke pred zmago v prvi finalni tekmi končnice. Z blokom je zmago domači ekipi priborila Maja Guštin.

Druga finalna tekma končnice bo na sporedu v četrtek, 18. aprila, ob 17. ari v mariborski dvorani Lukna.

Izjavi po tekmi

Oleg Gorbačov, trener Calcit Volleyballa: »V finalu je vedno prisotna nervoza, v prednosti je običajno tisti, ki se prej umiri in začne igrati svojo igro. Branik je prva dva niza igral v svojem scenariju, mi nismo, saj nismo izpolnjevali nalog, ki smo si jih zastavili. Prvi niz smo sicer dobili, verjetno je na to vplivala tudi poškodba Višnje Đurđević, medtem ko smo v drugem popolnoma popustili. Nato se je zadeva obrnila, Mariborčanke so padle na sprejemu in napadu, mi smo se v tem popravili in to je odločilo.«

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Ni bi ravno rekel, da je bila v naši ekipi prisotna nervoza, dobro, malce že, ker ni bilo dovolj energije. Prva dva niza sicer igrali dobro, vendar se nam je že takrat dogajalo, da smo delali manjše napake na 'lahkih' žogah. To še zlasti velja za tretji in četrti niz. Čeprav je Calcit zmagal, smo bili ves čas v igri. Dobro se je odzvala Nika Blagne, ki štiri mesece ni nič igrala. Na splošno sem zadovoljen z našo igro, popraviti moramo samo manjše malenkosti. Žal pa bomo do konca finala ostali brez Višnje Đurđevič. Kaj ona pomeni za nas? Dajte pri Kamničankah ven Ano Starčević.«

FINALE KONČNICE 1. DOL ZA ŽENSKE

Prva tekma, 13. april: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik  3:1 (23, -16, 18, 19).

Druga tekma, 18. april: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball (dvorana Lukna, 17.00).

Tretja tekma, 21.april: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (ŠD Kamnik, 18.00).

Morebitna četrta tekma, 25. april: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball (dvorana Lukna, 18.30).

Morebitna peta tekma, 28. april: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (ŠD Kamnik, 17.00).

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice