Mali grad

Kamničanke doma premagale SVS Post Dunaj

21.01.2013

 

Calcit Volleyball - SVS Post  3:0 (21, 26, 21)

Kamnik - Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Vedriš in Hranić (oba Hrvaška).

Calcit Volleyball: Guštin 9, Turnšek 14, Podlesnik - libero, Handanovič, Ljubetič, Kramolc 8, Lenarčič 5, Starčević 10, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 11, E. Mori. Trener: Oleg Gorbačov.

SVS Post Dunaj: Wallinger 4, Ma - libero, Sandor 2, Maletić 12, Radošova 12, Enzinger, Huber, Milosavljević 3, Rimser, Marković 5, Simič 14. Trenerka: Zuzana Tlstovičova.

Na zadnji tekmi 15. kroga ženske srednjeevropske lige sta se v kamniški športni dvorani pomerili vodilni ekipi rednega dela tekmovanja. Dunajčanke so do zdaj izgubile le eno tekmo, pred dvema mesecema in pol pa so jih v njihovi dvorani s 3:1 premagale prav Kamničanke. Medtem ko so si odbojkarice SVS Posta že zagotovile nastop na zaključnem turnirju najboljše četverice, kamniške odbojkarice navkljub trenutnemu drugemu mestu še ne morejo z zanesljivostjo trditi, da jim bo to uspelo. Tudi zato je bila za kamniško ekipo, ki je med tednom v osmini finala pokala challenge izgubila na Finskem - LP Salo, nasprotnik Calcitovk v pokalu challenge je danes s 3:0 (23, 15, 22) v domačem prvenstvu premagal ekipo WoVo1 in se je še učvrstil na prvem mestu - toliko bolj pomembna, kajti z morebitno zmago bi bile le še korak oddaljene od zaključnega turnirja.

Za razliko od četrtkovega gostovanja na Finskem je trener Kamničank Oleg Gorbačov lahko računal na vse igralke, tudi na Jeleno Strel Kosmač, ki je v Salu ni bilo zaradi študijskih obveznosti in Nike Mori. Seveda je Strel Kosmačeva tudi začela tekmo, ob njej pa so se Dunajčankam po robu postavile še Maja Guštin, Tea Lenarčič, Petra Kramolc, Ana Starčević, Tjaša Turnšek in libero Urša Podlesnik. Začetek niza je bil za Kamničanke nadvse spodbuden, saj so s točko Tjaše Turnšek, blokom Jelene Strel Kosmač in asom Maje Guštin povedle s 6:2, s tremi točkami naskoka pa so vodile ob prvem tehničnem odmoru. Do drugega tehničnega odmora so gostje prednost domače ekipe znižale na dve točki zaostanka, čeprav so Kamničanke po bloku Tjaše Turnšek povedle že s 15:11. Toda Rusinja Elena Simič je s svojimi začetnimi udarci povzročila nekaj panike v domači ekipi, ki ni uspela organizirati dobrega napada, serijo točk Dunajčank pa je prekinila Turnškova. Nato se je tehtnica spet prevesila na kamniško stran, največ zaslug zato pa je imela Jelena Strel Kosmač, ki je z uspešnim napadom priborila servis svoji ekipi, nato pa je dosegla še dve točki (zadnjo z asom). Pri vodstvu domače ekipe z 20:16 je gostujoča trenerka Zuzana Tlstovičova vzela polminutni odmor, a to ni zaustavilo Kamničank, ki so po napadu Turnškove prišle do kar štirih zaključnih žog za zmago v prvem nizu. Prve jim še ni uspelo izkoristiti, zato pa je drugo z »varanjem« izkoristila kapetanka Petra Kramolc.

Tudi drugi niz so odbojkarice Calcita začele odlično. Tea Lenarčič je odlično razigrala soigralke, ki so v polju rešile nekaj težkih žog, z blokom Ane Starčević pa so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk. Odlična hrvaška reprezentantka je po vrnitvi na igrišče s še eno točko poskrbela za vodstvo z 9:5, ki pa se je hitro stopilo, saj so Dunajčanke dosegle štiri točke zapored in s točko Nikole Radosave izid izenačile, nato pa po bloku Cristine Wallinger na drugi tehnični odmor odšle s točko naskoka. V tem obdobju igre napad Kamničank ni bil tako učinkovit, slabši je bil tudi njihov sprejem, pa tudi kakšen blok bi jim prišel zelo prav. Po napaki gostij so domače odbojkarice z izidom 20:19 prvič po drugem tehničnem odmoru povedle, a le za kratko, zato je pri zaostanku točke (20:21) Oleg Gorbačov vzel sploh svoji prvi polminutni odmor na tekmi. Jelena Strel Kosmač je v razburljivi končnici niza z uspešnim »prvim tempom« Kamničankam zagotovila vodstvo s 23:22, nato pa še izenačenje na 24. točki. Po zaslugi odličnega začetnega udarca Starčevićeve je Guštinova pri izidu 26:26 Kamničankam priborila prvo zaključno žogo v drugem nizu, ki so jo domače odbojkarice za razliko od gostij tudi izkoristile, saj je napad Elene Simič končal v »anteni«.

Tretji niz so bolje začele dunajske odbojkarice, ki so vodile do sedme točke, ko je sledilo izenačenje, vseeno pa so s prednostjo na tehnični odmor odšle gostje, toda po napadu iz druge linije Petre Kramolc so Kamničanke prvič na tekmi povedle (9:8). Ko je bila v napadu uspešna še Starčevićeva, so gostje zaostajale že za tri točke, zato je Tlstovičova vzela polminutni odmor, odločila pa se je tudi za zamenjavo na mestu organizatorke igre, saj je Aleksandro Milosavljević zamenjala Sabrina Enzinger. Slovenske pokalne zmagovalke so imele priložnost za prednost štirih točk, a so bili njihovi napadi neuspešni in po dolgi izmenjavi žog so si servis priborile Dunajčanke. Namesto, da bi gostjam ušle, so jim dovolile, da so jim s slabim sprejemom omogočile vodstvo s 15:13, za dve točki pa so zaostajale tudi ob drugem tehničnem odmoru. Gorbačov je drugi polminutni odmor vzel pri zaostanku treh točk (17:20). Pri izidu 18:20 so Kamničanke rešile že izgubljeno žogo in po točki Starčevićeve sta bili ekipi spet skupaj, za polminutni odmor pa se je tokrat odločila Tlstovičova. Z odlilčnim servisom je Strel Kosmačeva omogočila Guštinovi, da je svojo ekipo popeljala do prvega vodstva v tretjem nizu (21:20). Ko je napad Simičeve končal v avtu, so bile Kamničanke že korak bliže zmagi v derbiju 15. kroga, zasluge zanjo pa je imela tudi Eva Mori, ki ne na servisu zamenjala Teo Lenarčič. Tjaša Turnšek je nato Kamničankam priborila prvo zaključno žogo za pomembno zmago, s katero bi bile odbojkarice Calcita že zelo blizu zaključnega turnirja. Da so tri točke ostale v Kamniku, so z nesporazumom v obrambni akciji poskrbele kar dunajske odbojkarice.

Preostali izidi 15. kroga ženske srednjeevropske lige: Nova KBM Branik - Slavija Bratislava 3:0 (20, 20, 16), Askoe Linz - Doprastav Bratislava 0:3 (-13, -18, -23), Split - Teva Goedoelloe 0:3 (-17, -21, -14), Rijeka prosta.

Vrstni red:  1. SVS Post 34 (37:15) - tekma več, 2. Calcit Volleyball 30 (33:12), 3. Nova KBM Branik 26 (29:14), Slavija Bratislava 23 (26:20) - tekma več, 5. Doprastav Bratislava 21 (25:17), 6. Rijeka 17 (21:19) - dve tekmi manj, 7. Teva Goedoelloe 9 (13:32), 8. Askoe Linz 8 (12:34) - tekma več, 9. Split 0 (0:33) - tekma manj.

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice