Mali grad

Kamničankam končno tudi pokalna lovorika

23.12.2012

 

Finalna tekma pokala Slovenije

Calcit Volleyball - Nova KBM Branik          3:1 (-22, 15, 19, 1

Šempeter - Dvorana OŠ Šempeter. 600 gledalcev.  Sodnika: Markelj (Radovljica) in Valentar (Prevalje).

Calcit Volleyball: Guštin 13, Turnšek 14, Podlesnik - libero, Handanovič 1, Ljubetič, Kramolc 5, Lenarčič 4, Starčević 15, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 22, E. Mori. Trener: Oleg Gorbačov.

Nova KBM Branik: Mlakar 16, Kučej 7, Kaučič 7, Andreyko 7, Igličar 1, Pehnec, Najdič 1, S. Planinšec 4, M. Planinšec, Proković - libero, Hutinski 7. Trener: Bruno Najdič.

Kamniške odbojkarice so tudi v svojem četrtem finalu pokala Slovenije igrale proti ekipi Nove KBM Branika, ki jih je na prejšnjih finalnih tekmah vedno premagala. Mariborčanke so bile od Kamničank boljše tudi ob njihovi prvi uvrstitvi na zaključni turnir, ko so jih premagale že v polfinalu. In če k temu dodamo še zadnji dve zmagi mariborskih odbojkaric nad kamniškimi v finalu državnega prvenstva, je bilo več kot dovolj razlogov zato, da so bile varovanke Olega Gorbačova čvrsto odločene, da končno premagajo mariborski urok in se veselijo svoje prve pokalne lovorike. Toda začetek tekme, na tribuni dvorane v Šempetru so Kamničanke spodbujali tudi odbojkarji Calcita, ni minil po njihovih načrtih. Ob ne ravno blestečem sprejemu na servis Diane Andreyko, so imele Kamničanke ne malo težav v napadu, na drugi strani pa so mariborske odbojkarice preko Ize Mlakar zlahka prihajale do točk. Že ob prvem tehničnem odmoru so vodile z 8:3, po bloku Marine Kaučič in še eni točki Mlakarjeve pa je Gorbačov še drugič v uvodnem nizu vzel minuto odmora. Šele po njem so Kamničanke le vzpostavile ravnotežje na igrišču in po dveh uspešnih “penalih” Jelene Strel Kosmač in njenem bloku so Mariborčanke “bežale” le še za tri točke (7:10). Nekdanja slovenska reprezentantka je bila tudi v nadaljevanju niza nerešljiva uganka za mariborski blok in po neuspešnem napadu Andreykove je na dvanajsti točki že sledilo izenačenje. S tem pa se obdobje odlične igre Kamničank še ni končalo, kajti z blokom Maje Guštin so prvič na tekmi povedle (14:13), po njenem uspešnem napadu pa so na drugi tehnični odmor odšle z dvema točkama naskoka. Z asom Ane Starčević je Calcit prišel celo do treh točk prednosti (19:16), nato pa je sledil nov padec zbranosti v njihovi igri, ki so ga mlade Mariborčanke izkoristile na najboljši možni način. S potrpežljivo in pametno igro so si priigrale kar tri zaključne žoge za zmago v uvodnem nizu. Prvo je Kamničankam uspelo ubraniti, ne pa tudi druge, ki je za vodstvo z 1:0 v nizih v korist Nove KBM Branik izkoristila Sara Hutinski.

Drugi niz so kamniške odbojkarice začele veliko boljše kot prvega. Z boljšo igro v napadu in začetnim udarcem so zlahka prihajale do točk. Na prvem tehničnem odmoru v drugem nizu so vodile z 8:3, pri zaostanku sedmih točk (7:14) pa je trener Mariborčank Bruno Najdič vzel še drugi polminutni odmor v tem nizu, a tudi to ni zaustavilo naleta odbojkaric Calcita, ki so po dveh točkah Tjaše Turnšek ob drugem tehničnem odmoru vodile že za neulovljivih osem točk. Čeprav so v nadaljevanju niza nekoliko popustile, so se v zaključku spet zbrale in po dveh blokih Maje Guštin prišle do prve zaključne žoge v drugem nizu. Po napaki mariborskih odbojkaric so bile uspešne že kar v prvem poskusu.

Na podoben način, kot so končale drugi niz, so Kamničanke začele tretjega, se pravi s tremi zaporednimi točkami. Ob mreži je še naprej blestela Guštinova, ki je z bloki zaustavljala napad Mariborčank, v napadu je navduševala Turnškova, na servisu Starčevićeva in pri zaostanku štirih točk (2:6) je Bruno Najdič že poklical k sebi svoje varovanke. Toda tudi to ni zaustavilo kamniških odbojkaric, ki so praktično ves tretji niz vodile s štirimi, petimi točkami prednosti. Na sredini niza se je razigrala Starčevićeva, ki je bila nezaustavljiva, v bloku je z dobro igro nadaljevala Guštinova, prvo zaključno žogo za vodstvo z 2:1 v nizih pa je svoji ekipi z blokom priborila Tjaša Turnšek, ki se je tik pred tem vrnila v igro. Po drugem tehničnem odmoru jo je namreč Oleg Gorbačov skupaj s Teo Lenarčič nekoliko odpočil, svojo priložnost pa sta dobili Elmina Handanovič in Eva Mori. Prvo zaključno žogo je Mariborčankam z uspešnim napadom rešila Sara Planinšec, ki je v igro vstopila sredi drugega niza, ista igralka pa je nato z začetnim udarcem žogo poslala v mrežo.

Tudi četrti niz so odbojkarice Calcita začele v slogu tretjega, z vodstvom s 3:0, s tremi točkami prednosti pa so odšle tudi na prvi tehnični odmor. Ko je Jelena Strel Kosmač dosegla as, so Mariborčanke za Kamničankami zaostajale že za šest točk (6:12). Bruno Najdič je nalet razigranih kamniških odbojkaric skušal zaustaviti s polminutnim odmorom, a proti izredno motiviranim in izkušenim nasprotnicam njegove mlade igralke enostavno niso bile več kos. Tekma je bila dokončno odločena, ko sta v napadu v polno “zadeli” Petra Kramolc in Tjaša Turnšek in je Calcit vodil že s 17:8. Ostajalo je le še vprašanje, kakšna bo razlika na koncu, vendar to niti ni bilo več tako pomembno. Za Kamničanke in za Calcit Volleyball je bilo pomembno le še to, da so v Kamnik, po treh zaporednih porazih v finalu, končno pripeljale še tako želeno pokalno lovoriko. Tako je Calcit Volleyball edini slovenski klub, ki se tako v moški, kot v ženski konkurenci lahko pohvali z obema domačima naslovoma. Zadnji točki za prvo žensko pokalno lovoriko Calcita je dosegla Jelena Strel Kosmač, pohvale za odlično igro pa si zaslužijo prav vse varovanke Olega Gorbačova, ki je po velikem zmagoslavju svoje ekipe dejal: “Finale nikoli ni more biti gladko. Že pred zaključnim turnirjem sem dejal, da ima Branik dobro ekipo in lahko bi se izid obrnil čisto drugače. V lanski sezoni smo v finalu vodili z 2:0, a smo ostali praznih rok. To je šport, zmaguje tisti, ki bolj vztraja, ki je bolj zbran in tokrat smo bili to mi. Morda smo si malo bolj želeli uspeha kot Mariborčanke, res pa je, da so dekleta drugi, tretji in četrti niz odigrale odlično. Priznam, po prvem nizu sem bil nekoliko zaskrbljen, toda v preostalih treh nizih smo igrali brez nihanj in resnično, dekletom še enkrat čestitam za prikazano igro.”

Za najboljšo blokerko turnirja je bila proglašena Maja Guštin (Calcit Volleyball), ki se je na finalni tekmi, tako kot Jelena Strel Kosmač, lahko pohvalila s šestimi bloki. Najboljša sprejemalka je bila po izboru organizatorjev turnirja Ana Starčević (Calcit Volleyball), najboljši libero je bila Stefana Proković (Nova KBM Branik), najboljša organizatorka igre Mojca Božič (Aliansa), najboljša korektorica Iza Mlakar (Nova KBM Branik) in najboljša igralka Petra Kramolc (Calcit Volleyball).

Odbojkarice Calcita Volleyballa po prvem naslovu pokala Slovenije

Lovorika je v pravih rokah

Calcit Volleyall je edini klub v Sloveniji in eden redkih v Evropi, ki se lahko pohvali, da ima v svojih klubskih vitrinah pokalne in državne naslove tako v moški, kot v ženski konkurenci. Tudi zato je bilo včerajšnje veselje v Šempetru toliko večje, verjamemo, da tudi v Kamniku, kajti Kamničani so vedno dihali z odbojkarji in odbojkaricami. Varovanke Olega Gorbačova so na zaključnem turnirju pokala Slovenije samo potrdile, da imajo v letošnji sezoni vrhunsko ekipo, kar ne nazadnje dokazujejo v srednjeevropski ligi, kjer so trenutno druge in kjer so praktično že uvrščene na zaključni turnir, kot tudi v pokalu challenge, kjer so se uvrstile v osmino finala. Svojo kakovost dokazujejo tudi s tem, da se tudi ob nekoliko slabšem začetku znajo zbrati in da jih prav nič ne vrže iz tira. V finalni tekmi proti Novi KBM Braniku so v prvem nizu zaostajale že za šest točk (3:9), nato so na dvanajsti točki izid izenačile, v nadaljevanju niza povedle z 19:16, pa spet popustile in Mariborčankam prepustile uvodni niz. Psihološko nestabilne ekipe se po tako izgubljenem nizu pogosto ne zberejo več, vendar pa to v letošnji sezoni, vsaj v njenem dozdajšnjem delu, za kamniške odbojkarice ne velja. Tudi v tretjem krogu pokala challenge recimo, so redni del  povratne tekme izgubile, v t. i. zlatem nizu, ko je bilo to najbolj potrebno pa so nizozemske odbojkarice že do tehničnega odmora izgubile vsako upanje po morebitni končni zmagi.

“Izpostavila bi predvsem dve stvari, namreč, da smo psihološko izredno stabilne in da za nas tudi izgubljeni niz prav nič ne pomeni. Prej ali slej pridemo v svoj ritem, in ko nam enkrat to uspe, težko izgubimo niz ali tekmo. Druga stvar, ki bi jo rada izpostavila pa je, da smo strašansko utrujene, kajti za nami je skrajno naporen ritem igranja. Dolgo sem že v odbojki, ne spomnim pa se, da sem kdaj v mesecu in pol odigrala tolikšno število tekem. In prav v tem gre iskat vzroke za naš poraz v prvem nizu, toda izkušnje in že omenjena psihološka stabilnost sta v nadaljevanju tekme prišli do izraza. Seveda pa tudi naše znanje, kajti čeprav je mariborska ekipa zelo nadarjena, je na naši še vedno večja izkušenost, zbranost in tudi kakovost,” je po osvojeni lovoriki dejala Maja Guštin, ki je bila proglašena za najboljšo blokerko zaključnega turnirja, ki je v dveh tekmah “zbrala” osem blokov - samo na finalni tekmi šest -, še tri več pa je v dveh tekmah imela Jelena Strel Kosmač, zagotovo prvo ime zaključnega turnirja pokala Slovenije. Pa tudi sicer je bil blok eden tistih elementov v kamniški igri, ki jim je prinesel naslov pokalnih zmagovalk Slovenije. V štirih nizih so kar sedemnajstkrat svoje nasprotnice zaustavile z blokom, tistih “pasivnih” žal statistika ne šteje, Štajerke pa so njih zaustavile le petkrat. Kamničanke so bile od nadarjenih Mariborčank boljše tudi v preostalih elementih odbojkarske igre, saj so imele 66-odstoten sprejem - v tem elementu igre je s 87-odstotki blestela Urša Podlesnik -, odbojkarice Nove KBM Branika šest odstotkov slabšega, njihov napad je bil 49-odstoten, mariborski zgolj 33-odstoten, dosegle so osem točk neposredno iz začetnega udarca, Mariborčanke pet, naredile pa so tudi eno lastno napako manj od svojih nasprotnic.

“Prvi niz smo začele malo v krču, kot da smo še tipale svoje občutke in vzdušje v dvorani. Zato je tudi prišlo do prevelikega števila lastnih napak, toda ko smo Mariborčanke ujele in celo prišle v vodstvo smo vedele, da smo na dobri poti. Res je, da smo ob koncu niza spet popustile, vendar je bil takrat led že prebit in ko smo končno zaigrale sproščeno, brez prevelikih nihanj, smo začele igrati svojo igro. Razmišljale smo le o tem, kaj moramo popraviti in kaj moramo narediti, da bo izid ugoden za nas. Predvsem smo popravile svoj sprejem, posledično tudi igro v napadu, in ko nam je to uspelo, je tudi igra stekla. Morda je bilo na koncu videti, da smo do zmage prišle na relativno lahek način, vendar je bilo v to vloženo veliko truda,” se je svojega prvega pokalnega naslova v dresu Calcita veselila Urša Podlesnik, ki je pred leti prav z Novo KBM Branikom že osvajala pokalne lovorike. Zato pa je bil za Teo Lenarčič po osvojenem državnem naslovu pred tremi leti to prvi pokalni naslov. In to potem, ko je trikrat zapored v finalu slovenskega pokala morala priznati premoč mariborskih odbojkaric.

“Morda je imel v preteklih letih Branik bolj izkušeno ekipo od naše in morda je bilo prav to tisto, kar je odločalo naše finalne tekme. Tokrat so bile izkušnje na naši strani. Najbolj se je to pokazalo po izgubljenem prvem nizu, ko smo v nadaljevanju tekme strnile svoje vrste, popravile vse odbojkarske elemente igre in se navadile na velik trušč v dvorani, ki ga nismo navajene. Ko nam je vse to uspelo, je zadeva stekla in naša zmaga ni bila več vprašljiva. O naslovu državnih prvakinj, ki je naš končni cilj v letošnji sezoni, za zdaj še ne razmišljamo, čeprav je ta pokalna lovorika dobra napoved tudi zanj. Toda do takrat je še daleč, pred nami so še tekme v srednjeevropski ligi in v pokalu challenge, ki nam bodo prišle še kako prav. Težje kot bodo tekme, boljše bo za nas,” se novih izzivov veseli organizatorka igra Calcita Volleyballa.

“Priznam, z osvojenim pokalnim naslovom je padlo veliko breme. Pred začetkom sezone smo si za enega od ciljev zastavili, da končno v Kamnik pripeljemo tudi pokalni naslov, kar nam je zdaj tudi uspelo. Prepričan sem, da nam bo zdaj v nadaljevanju sezone lažje in da se nam bo tudi lažje spustiti v boj za naslov državnih prvakinj. Seveda bomo čim več skušali doseči tudi v obeh preostalih tekmovanjih, toda najprej si igralke zaslužijo predvsem počitek. Do novega leta bomo trenirali le še trikrat, saj se morajo dekleta spočiti in da bodo po novem letu spet z veseljem začele s treningi. Čaka nas še veliko dela,” pa se naporne sezone, ki je še pred kamniškimi odbojkaricami zaveda njihov trener Oleg Gorbačov.

Pokalno lovoriko so v Kamnik včeraj prinesle: Maja Guštin, Tjaša Turnšek, Urša Podlesnik, Elmina Handanovič, Tisa Ljubetič, Petra Kramolc, Tea Lenarčič, Ana Starčević, Ana Katarina Hribar, Nika Mori, Jelena Strel Kosmač in Eva Mori. Ob velikem uspehu ne smemo pozabiti na trenerja Olega Gorbačova, njegovega pomočnika Aljošo Jemca, statistika Igorja Klančišarja, zdravnico Vesno Puketo, predsednika kluba Gregorja Hribarja, Francija Obolnarja, ki je s Kamnikčankami osvojil prvi naslov državnih prvakinj, Francija Kramarja, ki je pred leti obudil kamniško žensko odbojko in seveda na Matevža Kirna, ki je s Calcitom glavni pokrovitelj kluba. Včeraj se je v Kamniku slavilo, slavilo se bo danes, slavilo se bo še jutri, nato pa so pred odbojkaricami že nove preizkušnje in nove priložnosti za lovorike. 

Zmagovalke pokala Slovenije

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: www.rtvslo.si in www.siol.net


<< Nazaj | Novice