Mali grad

Kamničanka Vida Uršič, prejemnica priznanja za posebne dosežke slovenskega ženskega kolesarstva

27.01.2014

 

Odbor za množičnost in rekreacijo, eden izmed treh odborov Kolesarske zveze Slovenije, je minulo nedeljo v Zrečah podelil vsakoletna priznanja najboljšim v posameznih kategorijah v točkovanju za pokal Slovenije med amaterji.

Med prve tri v skupnem seštevku pokala (cestne dirke, vožnje na čas in vzponi) sta se v svoji kategoriji povzpela tudi člana Kolesarskega društva Alpe Iztok Kuret in Grega Filipič. Mlad klub, kije zrasel na pobudo organizatorjev znanega kolesarskega Maratona Alpe, se je v zadnjih letih prelevil v enega uspešnejših kolesarskih klubov med amaterji v Sloveniji. To dokazuje 5. mesto v skupnem seštevku med ekipami v točkovanju za pokal Slovenije.

Pretekla sezona je bila tako brez dvoma uspešna za Kamničana Iztoka Kureta. Kot pravi, mu drugo mesto v skupnem seštevku pokala pomeni konstantnost, saj želi tudi v prihodnje napredovati kot kompleten kolesar z dobrimi vožnjami tako po ravnem, kot tudi v klanec. 

Iztoku ni veliko zmanjkalo, da bi sezono zaključil kot zmagovalcev v svoji kategoriji, kar pa je zagotovodobra motivacija za novo sezono, ki je pred vrati. »Želim si tudi kakšne posamične zmage in pa seveda dobrega rezultata na svetovnem amaterskem prvenstvu, ki ga letos gosti Ljubljana. Ampak o apetitih za samo prvenstvo raje po zaključenih kvalifikacijah, če bodo te seveda uspešne«, je načrte za sezono 2014 pokomentiral Kuret. Sicer se Iztok v zimskih mesecih intenzivno in uspešno posveča novi – stari disciplini ciklokrosu, tudi sicer izredno atraktivni disciplini tako za tekmovalce, kot tudi za gledalce.

Barve kamniškega kluba je odlično zastopal tudi Grega Filipič, ki je na koncu v skupnem seštevku v svoji kategoriji in ob močni konkurenci osvojil odlično 3. mesto.

Odlično pa je v sezoni 2013 nastopal še en Kamničan, sicer član KD Brda Dobrovo, Klemen Hančič, ki je pokal Slovenije v svoji kategoriji zaključil kot zmagovalec (1. mesto v vzponih in vožnji na čas, 2. mesto v cestnih dirkah).

Priznanje za posebne dosežke Kamničanki Vidi Uršič

Prvikrat so podelili priznanja za posebne dosežke, med dobitniki pa je bila tudi Kamničanka, nekdanja profesionalna kolesarka, danes pa odlična v rekreativnih vrstah, Vida Uršič.

Uršičeva je svojo kolesarsko pot začela leta 1980. Tri leta kasneje je začela tekmovati v profesionalni ekipi pod okriljem organizacije UCI. Čeprav je vozila v elite konkurenci, je še vedno združevala kolo in službo. V letih od 1983 do 1996, ko je pri 42-ih letih zaključila profesionalno pot, je osvojila 27 naslovov državne prvakinje, bila udeleženka treh italijanskih Girov, sodelovala pa je tudi na mnogih etapnih in enodnevnih dirkah po Jugoslaviji in Evropi, kjer prav tako ni manjkala na stopničkah.  Od leta 1997 niza odlične rezultate v rekreacijskih vrstah. Do danes je 16 krat zmagala etapno dirko Deutschlandsberg, osvojila kar 4 naslove svetovne prvakinje, 28 naslovov državne prvakinje in številne zmage ter stopničke na dirkah za pokal Slovenije

»Nagrada me je seveda razveselila,ker je zame to neke vrste potrditev, da so moji rezultati opaženi. Voziš zase, a si vseeno vesel, ko vidiš, da tvoj trud in vztrajnost opazijo in cenijo tudi drugi. Sem hvaležna za vse priložnosti in spodbude na moji kolesarski poti«, je nagrado komentirala Vida.

»Kolo me osrečuje, rada treniram, rada se odpeljem v naravo, kjer človek hitro pozabi na vsakodnevne skrbi in tegobe. Včasih je tudi težko, ampak to hitro pozabim in mi v spominu ostane samo lepo.Kolo je zakon«, še v smehu dodaja Vida, ki se že veseli nove sezone, novih dirk, treningov in dobre družbe.

Vir: Kolesarsko društvo Alpe


<< Nazaj | Novice