Mali grad

Kamničani z blestečo igro presenetili Unicef Bratislavo

02.12.2012

 

Calcit Volleyball - Unicef Bratislava     (26, 17, 21)

Kamnik - Športna dvorana Kamnik. 200 gledalcev. Sodnika: Franolić in Kramar Šandl (oba Hrvaška).

Calcit Volleyball: Hribar - libero, Sušec 17, Novljan, Brulec 5, D. Pokeršnik, Planinc 15, J. Pokeršnik 11, Brus 6, Hrast, Stavbar 3, Kotnik , Štern . Trener: Marko Brumen.

Unicef Bratislava: Larsson 8, Hruboška - libero, Kauliakamoa 1, Kašper 2, Halanda, Nemec 5, Benčič 2, Kubš - libero, Patak 13, Sunder 11, Hrinak 1. Trener: Emanuele Zanini.

Gostje iz Bratislave so v Kamnik prišli kot drugouvrščena ekipa srednjeevropske lige. V osmih tekmah so le dvakrat izgubil in še to v uvodnih krogih, ko so na slovaškem derbiju v gosteh morali priznati premoč odbojkarjem iz Humenneja in ACH Volleyja. Na drugi strani slovenski podprvaki plačujejo davek neizkušenosti, saj je praktično za vse igralce igranje v srednjeevropski ligi nekaj novega, zašli pa so tudi v manjšo igralsko krizo. Toda prvi niz so Kamničani - tekmo so začeli v svoji standardni zasedbi, se pravi z Janom Brulcem, Janom Planincem, Janom Pokeršnikom, Jernejem Stavbarjem, Borisom Brusom, Matjažem Suščem in liberom Klemnom Hribarjem - odigrali nadvse spodbudno. Če ne bi bilo toliko napak pri začetnih udarcih, samo do prvega tehničnega odmora so jih naredili kar štiri - do konca niza potem še pet -, bi morda ob drugem tehničnem odmoru oni vodili za točko, tako pa so vodili Bratislavčani. In to kljub temu, da so po bloku Brusa Kamničani kot prvi v uvodnem nizu povedli za dve točki (12:10). Gostujoči trener, Emanuele Zanini, sicer tudi selektor slovaške reprezentance, je takoj vzel polminutni odmor, po katerem so njegovi varovanci dosegli tri točke zapored. Vse tri je dosegel Američan Joseph Sunder. S polminutnim odmorom je gostom odgovoril domači trener Marko Brumen, z njim pa je zaustavil nalet gostov, ki si nikakor niso mogli priigrati večje prednosti. V domačih vrstah je v napadalnih akcijah blestel Sušec - v prvem nizu je dosegel  -, po bloku Jana Pokeršnika pa so Kamničani celo povedli s 23:22 in Zanini je še drugič v uvodnem nizu vzel polminutni odmor. Tokrat brez želenega učinka, kajti domači odbojkarji so bili tisti, ki so prvi in edini v tem nizu prišli do zaključnih žog. Prvo so si priborili po še eni, že osmi uspešni napadalni akciji Sušca, drugo in tretjo po zaslugi Planinca, četrto pa jim je s slabim začetnim udarcem omogočil Joseph Sunder. Izkoristil jo je kapetan domače ekipe Planinc. 

Z odlično igro so varovanci Marka Brumna nadaljevali tudi na začetku drugega niza. Predvsem so popravili začetni udarec, razigral se je Planinc, dovolj visok je bil tudi blok in domači odbojkarji so povedli za pet točk (10:5). Zanini, ki ima v svoji ekipi celo vrsto zdajšnjih ali nekdanjih slovaških reprezentantov, na čelu s 40-letno slovaško legendo odbojke Richardom Nemcem in obetavnim Matejem Patkom ter tri tujce, Šveda in dva Američana, je odgovoril s polminutnim odmorom. A tudi to ni zaustavilo Kamničanov, ki so s svojo igro navduševal žal maloštevilne navijače. Na drugi tehnični odmor so po točki Jana Pokeršnika odšli s prednostjo kar sedmih točk. Isti igralec je s še enim blokom poskrbel za vodstvo Kamničanov z 20:12, to pa je bila seveda že prednost, ki jo gostje, ki so bili pred tekmo verjetno prepričani, da bodo zlahka prišli do treh točk, niso več mogli uloviti. Zadnji dve točki, v morda celo najboljšem nizu kamniških odbojkarjev v dozdajšnjem delu sezone, je dosegel Planinc.

Tudi tretji niz so Kamničani razumljivo začeli s postavo, ki je tako uspešno odigrala prva dva, zato pa je že sredi drugega niza Zanini temeljito spremenil svojo začetno postavo. Vendar mu to, vsaj do prvega tehničnega odmora, nanj so domačini odšli s tremi točkami prednosti, ni prineslo želenega rezultata. Spet je bil Sušec tisti, za katerega gostujoči blok ni imel rešitve, s fantastično potezo na mreži pa je že takoj v uvodu niza navdušil mladi Jan Brulec. Ko je Planinc s “float” servisom Kamničanom priigral štiri točke prednosti (11:7), je Zanini za trenutek izgubil živce in brcnil v stojalo za žoge. A tudi to ni predramilo gostov, kajti Kamničani so ob drugem tehničnem odmoru tretjega niza vodili že s petimi točkami naskoka. Po bloku Brusa pa že s šestimi (18:12). Zadovoljni z visokom vodstvom so domači odbojkarji malce zaspali in po treh zaporednih točkah gostov je bil  Marko Brumen prisiljen vzeti polminutni odmor. Ob pravem trenutku, kajti začetni udarec Američana Sunderja je končal v mreži, Patkov napad pa v avtu in Kamničani so spet ušli na varnih pet točk naskoka (20:15). Čeprav so se gostje v nadaljevanju trikrat približali na dve točki zaostanka, je zadevo v svoje roke prevzel Jan Pokeršnik, ki je svoji ekipi priboril kar tri zaključne žoge. Kamničani so, tudi po zaslugi gostov, izkoristili že kar prvo in zasluženo prišli do tretje zmage v srednjeevropski ligi. Do nje so prišli po zaslugi odličnega sprejema, ki je bil kar 75-odstoten, v napadu je bila njihova uspešnost 57-odstotna, dosegli pa so tudi osem blokov. Gostje iz Bratislavi so imeli zgolj 52-odstoten sprejem, 50-odstoten napad in štiri bloke.

Besedilo in fotografija: Miha Štamcar

 


<< Nazaj | Novice