Mali grad

Kamničani v Maribor kot četrtfinalisti pokala Challenge

24.01.2014

 

Kamniška odbojka v teh dneh z razlogom slavi, kajti po včerajšnjem zgodovinskem uspehu odbojkaric Calcit Volleyballa, ki so se prvič uvrstile v četrtfinale pokala Challenge, so po njihovi poti nocoj krenili tudi varovanci Marka Brumna. Estonski Selver je sicer na povratni tekmi zmagal s 3:2, vendar je bila to zanj Pirova zmaga, kajti prejšnjo sredo je bilo v Kamniku 3:1 za Calcit. V četrtfinalu se bodo 4. ali 5. februarja pomerili z italijanskim A-1 ligašem Latino. Prva tekma bo v Italiji, povratna pa v Kamniku teden dni pozneje. Še vedno pa največji evropski uspeh Calcita ostaja nastop v četrtfinalu takratnega pokala Top teams v sezoni 2003/4, zdajšnjega pokala CEV, ko je Kamničane prav tako vodil Marko Brumen.

Selver Tallinn – Calcit Volleyball    3:2 (-15, 16, -23, 21, 10)

Talin – Športna dvorana Kalev. 400 gledalcev. Sodnika: Aro (Finska) in Pop (Romunija).

Selver Tallinn: Kivisild12, Tammemaa 5, Keel 6, Rannar 4, Orav 8, Ouekallas 14, Rosenblatt 9, Vahter, Pulk 15, Losnikov – libero, Jarv 1, Jalg 4. Trener: Avo Keel.

Calcit Volleyball: Hribar – libero1, Novljan 5, T. Štern 4, Kvas, Pokeršnik 20, Ribič – libero2, ŠtembergarZupan 11, Brus 5, Hrast, Stavbar 7, Kotnik 11. Trener: Marko Brumen.

Kamničane je v Talinu pričakala prava zima, saj so bile temperature blizu minus dvajset stopinj Celzija, tudi nekaj snega, hotel, v katerem so bili nastanjeni pa tudi ni sodil med najlepše zgradbe sicer lepega estonskega glavnega mesta. Vendar so bili vse to dejavniki, s katerimi se varovanci Marka Brumna niso obremenjevali. Zanje je bilo predvsem pomembno, da bi njihov trener v dvoboju z najboljšo estonsko ekipo lahko računal na vse igralce, tudi na tiste, ki v soboto proti Krki niso igrali. Na srečo se je to tudi zgodilo, kajti trener Kamničanov je lahko računal tudi na Jerneja Stavbarja in Domna Kotnika, v ekipi pa sta bila tudi Tine Kvas in Tonček Štern, ki tekme sicer nista začela, a sta bila pripravljena za igro. Ob Kotniku in Stavbarju so povratni dvoboj z Estonci začeli še Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Žan Novljan, Danijel Pokeršnik in prosti igralec Klemen Hribar. Do prvega tehničnega odmora, na katerega so po uspešnem napadu Štembergar Zupana s točko prednosti odšli Kamničani, sta bili ekipi izenačeni, do drugega pa so si slovenski podprvaki priigrali že pet točk prednosti. S servisi so ves čas vršili pritisk na nasprotnikove sprejemalce, v napadu pa je Hrast dobro delil uporabne žoge, tako da so napadalci Calcita pridno nabirali točke. Ko je s svojo peto točko v prvem nizu, skupaj jih je dosegel šest, Pokeršnik Kamničanom priigral sedem točk naskoka, je bil odpor Selverja zlomljen. Domači trener je z nekaterimi menjavami skušal priti do preobrata, a so bili Kamničani do konca niza, ki so ga dobili po napaki najbolj nevarnega estonskega igralca Pulka, v napadu nezaustavljivi. Če k temu dodamo še to, da so z blokom štirikrat zaustavili svoje nasprotnike ter da so naredili le štiri lastne napake, domačini pa devet, je jasno, zakaj so se oni veselili zmage v uvodnem nizu.

Toda v drugem so vajeti igre v svoje roke počasi prevzemali estonski odbojkarji. Do šeste točke so odbojkarji iz Kamnika, predvsem po zaslugi Pokeršnika, še držali korak z domačo ekipo, ki je na servis Keela dosegla štiri točke zapored, dve izmed njiju je z asom dosegel organizator igre Selverja, prišli do prve občutljivejše prednosti v drugem nizu (10:6). Čeprav je Marko Brumen vzel polminutni odmor, to njegovi ekipi ni pomagalo kajti v domači ekipi se je razigral Pulk, tako da so Estonci ob drugem tehničnem odmoru vodili že za sedem točk. Kamniški trener je potek niza skušal preobrniti z menjavo Žana Novljana z Borisom Brusom ter pri zaostanku petih točk (12:17) še z dvojno menjavo Tine Kvas in Tonček Štern namesto Pokeršnika in Hrasta, a tudi to ni prineslo spremembe v razmerju moči na igrišču. Ob koncu niza sta se Hrast in Pokeršnik vrnila na igrišče, vendar je bila usoda Kamničanov v tem nizu že zapečatena. Zanimivo je, da je bil sprejem Kamničanov na še kar zadovoljivi ravni, toda brez bloka in le z enim asom niso bili nevarni za razigrano domačo ekipo, ki je bila v napadu kar 61-odstotno uspešna.

Vendar pa nekaj slabša predstava odbojkarjev Calcit Volleyballa ni vrgla s tira. V primerjavi s prvima dvema nizoma, je v njihovi postavi, prišlo do menjave na mestu blokerja, saj je Boris Brus ostal na igrišču, kar se je izkazalo za odlično potezo. Prav z njegovima dvema zaporednima blokoma in dvema asoma Stavbarja so Kamničani domačim odbojkarjem pobegnili za pet točk (14:9). Vendar pa jim to še ni zagotavljajo mirnega nadaljevanja niza, kajti Estonci so na servis Kivisilda s petimi zaporednimi točkami izid izenačili. Ob drugem tehničnem odmoru je bila prednost vendarle na strani slovenskih odbojkarjev, ki so bili korak bliže uvrstitvi v četrtfinale pokala Challenge po uspešnem napadu Kotnika za vodstvo z 22:17. Kamničanom se je obrestovala menjava Tončka Šterna s Hrastom, saj so na ta način pridobili v bloku. A so se stvari za kamniško ekipo spet začele zapletati in spet je bil s svojimi servisi Keel tisti, ki je sprejemalcem Calcita povzročal velike težave. Ko je bil v napadu uspešen še Rosenblat, je bil izid na semaforju le še 22:21 za Calcit. Da pa do izenačenja ni prišlo, je poskrbel razigrani Kotnik s svojo šesto točko v tretjem nizu. Prve zaključne žoge za zmago v tretjem nizu, ki je Kamničanom prinesla napredovanje v naslednji krog, Brumnovi varovanci sicer niso izkoristili, zato pa je bil v naslednjem napadu uspešen Štembergar Zupan in Calcit Volleyball je že lahko začel slaviti nov velik uspeh kamniške odbojke.

Četrti in peti niz sta bila le še formalnost, zato je Marko Brumen, zavedajoč se, da njegove varovance v nedeljo čaka zaključni turnir pokala Slovenije, ko se bodo v polfinalu pomerili z ACH Volleyjem, iz igre potegnil Brusa, ki še ni popolnoma nared za največje napore, vanjo pa vrnil Novljana. Pri zaostanku treh točk (8:11) je prvič na tekmi priložnost ponudil tudi Žigi Šternu, počivat pa je šel Domen Kotnik. Na dvanajsti točki je sledilo novo izenačenje v četrtem nizu, ki pa je bilo tudi zadnje, kajti v nadaljevanju je bilo vse v znamenju domače ekipe, ki je povedla z 21:16 ter niz zanesljivo dobila. Tudi v petem nizu v ekipi Calcita ni bilo več prave energije, kajti igralci so vse bolj razmišljali o slovenskem pokalu, pa tudi Brumen je še bolj premešal ekipo. Že ob koncu četrtega niza je Klemna Hribarja na mestu prostega igralca zamenjal Aleksander Ribič, ki je v igri ostal tudi v tie-breaku, priložnost v njem pa sta dobila tudi Tonček Štern in Tine Kvas. Kamničani so do menjave strani še držali korak z domačo ekipo, zadnje izenačenje je bilo na sedmi točki, v končnici pa so Estonci na servis Ouekallasa dosegli štiri točke zapored in se veselili Pirove zmage.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice