Mali grad

Kamničani tudi v tretje premočni za Šoštanjčane, tudi Kamničanke povedle z 1:0 v zmagah

13.03.2013

 

Prva četrtfinalna tekma končnice v 1. DOL za moške

Calcit Volleyball – Šoštanj Topolšica            3:0 (12, 18, 16)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Gril in Seifried (oba Maribor).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Brulec 3, D. Pokeršnik 8, Planinc 14, J. Pokeršnik 12, Brus 6, Hrast, Stavbar 6, Kotnik 1, Štern. Trener: Marko Brumen.

Šoštanj Topolšica: Ivartnik – libero, Žnider – libero, Lipovac 2, Bojinovič 2, Gomivnik 2, Nastič, Boženk 2, Akrap 3, Pavič, Menih, Koželnik 6, Zupanc 3, Uršič 6. Trener: Zoran Kedačič.

Kamniški odbojkarji tudi končnice državnega prvenstva ne bodo odigrali v polni zasedbi, saj je Matjaž Sušec zaradi kroničnih težav s hrbtom končal z letošnjo sezono, na prvi četrtfinalni tekmi proti Šoštanju Topolšici pa je manjkal tudi Žan Novljan, ki ima poškodovan prst na desni roki. Na drugi strani je Zoran Kedačič, trener Šoštanjčanov, tudi nekdanjih državnih prvakov, ki so do naslova prišli pred devetimi leti, ko so v finalu končnice premagali prav Kamničane – pred tem so bili odbojkarji Calcita trikrat najboljši v Sloveniji – v Kamnik prišel z vsemi igralci.

V modri skupini so Kamničani, ki so tekmo začeli z Janom Brulcem, Janom Planincem, Janom Pokeršnikom, Jernejem Stavbarjem, Borisom Brusom, Danijelom Pokeršnikom in liberom Klemnom Hribarjem, Šoštanjčane – njihov trener se je odločil za Marka Bojinoviča, Nika Akrapa, Gašperja Koželnika, Zorana Paviča, Nejca Uršiča, Andreja Gomivnika in libera Jureta Ivartnika – obakrat zmagali, bolje pa so začeli tudi prvo četrtfinalno tekmo končnice. Do četrte točke sta bili ekipi izenačeni, nato je Jan Pokeršnik svoji ekipi priboril servis, na prvi tehnični odmor pa so Kamničani odšli s štirimi točkami prednosti. Tudi po zaslugi blokov Borisa Brusa in Borisa Brusa. Z dobro igro so kamniški odbojkarji nadaljevali tudi do drugega tehničnega odmora. Ob dobrem bloku in učinkovitem napadu so nanj odšli že s petimi točkami naskoka. Po asu Jana Planinca in uspešnem napadu Danijela Pokeršnika pa je bilo na semaforju že 18:11 za kamniško ekipo, ki do konca niza ni več popustila. Še več, do konca niza so gostom prepustili zgolj še točko. Zadnjo v prvem nizu je dosegel Jan Brulec, ki je z blokom zaustavil šoštanjski napad.

Zadovoljen z igro svojih varovancev je trener Kamničanov Marko Brumen drugi niz nadaljeval v nespremenjeni zasedbi, zato pa je pri gostih že ob koncu prvega niza namesto Nika Akrapa v igro vstopil Tadej Boženk, s čimer je želel izboljšati sprejem svoje ekipe. To se je trenerju Šoštanja Zoranu Kedačiču deloma obrestovalo, a le do prvega tehničnega odmora, saj so njegovi varovanci za Kamničani zaostajali le za točko. Nato so razpoloženi kamniški odbojkarji z odličnimi servisi, dobro igro ob mreži in učinkovitem napadu gostom do drugega tehničnega odmora ušli za pet točk, Kedačič pa se je odločil še za dve menjavi. Tako je Andreja Gomivnika na mestu korektorja zamenjal Nejc Lipovac, Nejca Uršiča na mestu blokerja pa izkušeni Rudi Zupanc. Za dve menjavi se je pri vodstvu z 18:13 odločil tudi Marko Brumen, ki je v igro poslal Martina Hrasta in Domna Kotnika, na počitek pa sta odšla Jan Brulec in Jan Pokeršnik, kar ni zaustavilo domačih odbojkarjev, ki so po avt servisu Rudija Zupanca tudi drugi niz zanesljivo dobili.

Tretji niz so Kamničani začeli z ekipo, ki je tudi začela prvi in drugi niz, gostje pa z ekipo, ki je končala drugega, ko je Gašperja Koželnika na sprejemu zamenjal Niko Akrap, le namesto kapetana Zorana Paviča se je v igro vrnil Nejc Uršič. Odbojkarji Calcita so nadaljevali s podobno igro, kot v prvima dvema nizoma, dobrim servisom, zanesljivim sprejemom in zanesljivim napadom, še naprej pa so bili boljši v bloku, kar jim je ob prvem tehničnem odmoru prineslo štiri točke prednosti. Ko je Jan Brulec s še enim svojim blokom, skupaj jih na tekmi dosegel tri,  zaustavil gostujoči napad in so Kamničani povedli s 13:7, je bil odpor Šoštanjčanov bolj ali manj dokončno zlomljen. Še bolj je bilo to jasno ob drugem tehničnem odmoru, na katerega so domači odbojkarji odšli že s sedmimi točkami naskoka. Vprašanje je bilo le še, kakšna bo razlika na koncu niza. Pri vodstvu z 19:10 je v vrstah Kamničanov prišlo do kar trojne menjave. Ob Hrastu in Kotniku, ki sta v igro vstopila že v drugem nizu, je priložnost dobil še Jure Lakner in tudi v tej zasedbi so bili aktualni slovenski prvaki premočni za razglašene goste. Zadnjo točko na tekmi je k zmagi domače ekipe prispeval Jan Planinc.

Drugo četrtfinalno tekmo končnice državnega prvenstva bodo odbojkarji Calcit Volleyballa s Šoštanjčani igrali v soboto, ob 19. uri, v tamkajšnji športni dvorani.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Šoštanjčane smo onemogočili v njihovih najmočnejših elementih, po drugi strani pa smo si v drugem nizu vseeno privoščili nekaj nepotrebnega padca, ko smo zapravili nekaj žog in te akcije odigrali malce manj zbrano. Na srečo je bilo to le kratkotrajno in zadeva je spet šla na stare tire. Mislim, da še imamo rezerve, v polfinalu bomo morali igrati še bolje, je pa današnja zmaga dobra popotnica za naprej.«

Zoran Kedačič, trener Šoštanja Topolšice: »Spet je bilo v naši igri preveč strahu, preveč spoštovanja do nasprotnika. Želel bi si, da bi bili v igri bolj agresivni. Poznamo jih dobro, vemo, kaj delajo, a ne odigramo tistega, kar bi morali. Če jih bomo želeli v soboto presenetiti, bomo morali igrati bolj agresivno. Kamničani so boljši, to je dejstvo, vendar upam, da bomo v soboto prikazali boljšo igro.«

Prva četrtfinalna tekma končnice v 1. DOL za ženske

Calcit Volleyball – Formis Bell              3:0 (15, 17, 24)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 100 gledalcev. Sodnika: Seifried in Gril (oba Maribor).

Calcit Volleyball: Guštin 10, Turnšek 9, Podlesnik – libero, Handanovič 8, Ljubetič, Kramolc, Lenarčič, Starčević 20, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 10, E. Mori 1. Trener: Oleg Gorbačov.

Formis Bell: Reisman 5, Horvat 10, Ajnihar 6, Krumpak, Pintarič 7, Stavbar 1, Dobnik, Geratič – libero, Gajser 1, Grašič 5, Vedlin 3, Šijanec 1. Trener: Peter Možič.

V letošnji sezoni odbojkarice Calcit Volleyballa še niso igrale s Formis Bellom, ki je v drugem delu državnega prvenstva igral v zeleni skupini, kjer je osvojil drugo mesto. Za ekipo iz Rogoze je bila že uvrstitev v četrtfinale uspeh, ki ga po prvem delu sezone ni pričakovala, zato je v Kamnik prišla popolnoma sproščena. Na drugi strani so v tem četrtfinalnem paru končnice 1. DOL za ženske Kamničanke v tem dvoboju izrazite favoritinje, že vsak izgubljeni niz pa bi predstavljal presenečenje.

Ker ima kapetanka Kamničank Petra Kramolc manjše težave s kolenom, trener Oleg Gorbačov ni želel ničesar tvegati, zato je namesto nje na sprejemu tekmo začela Elmina Handanovič, ob njej pa so bile v prvi postavi še Tea Lenarčič, Ana Starčević, Maja Guštin, Jelena Strel Kosmač, Tjaša Turnšek in libero Urša Podlesnik. Nekdanji slovenski reprezentant Peter Možič, ki bodo Rogožanke, ni imel težav s sestavo ekipe, tekmo proti aktualnim prvakinjam pa so začele Nina Reisman, Maja Horvat, Angelina Ajnihar, Katja Karin Pintarič, Nastja Gajser, Andreja Grašič in libero Lea Geratič. Do četrte točke so gostje še držale korak z višjimi in kakovostnejšimi Kamničankami, ki so na prvi tehnični odmor odšle s tremi točkami prednosti, na drugega pa s štirimi. Vendar si Rogožanke zaslužijo pohvale za borbeno igro, dvakrat pa so se kamniški ekipi približale na dve točki zaostanka, toda ko je Maja Guštin dosegla točko za vodstvo z 21:15, je bilo odpora gostij v uvodnem nizu dokončno konec. Peter Možič je sicer vzel še drugi polminutni odmor, vendar je Tea Lenarčič vseeno do konca niza ostala na servisu, zadnjo točko pa je dosegla Ana Starčević.

Tudi drugi niz je imel podoben potek kot prvi. Gostje so na prvem tehničnem odmoru za domačo ekipo zaostajale za štiri točke, nato so se jim dvakrat približale na dve točki zaostanka (zadnjič pri izidu 9:11), na drugi tehnični odmor pa so Kamničanke že odšle s šestimi točkami prednosti. Tudi po vrnitvi na igrišče so imele gostje težave s sprejemom na servis Ane Starčević, zato je Možič pri izidu 10:18 vzel polminutni odmor. Vseeno je hrvaška reprezentantka servirala še enkrat, nato pa je gostjam le uspelo domačinkam odvzeti servis. Oleg Gorbačov je na mestu organizatorke igre odpočil Teo Lenarčič, prvič na tekmi pa je v igro vstopila Eva Mori, ki danes praznuje svoj sedemnajsti rojstni dan. Do konca niza je ekipi iz Rogoze uspelo zmanjšati zaostanek za Kamničankami, ki jim je po visokem vodstvu popustila zbranost. Formis Bell se jim je približal na štiri točke zaostanka, ko pa je Tjaša Turnšek s pravim »projektilom« dosegla as za vodstvo s 23:16, je bilo dokončno jasno, da bodo tudi drugi niz osvojile odbojkarice Calcit Volleyballa. Zmago v drugem nizu je z dvema točkama, uspešnim napadom in asom potrdila Elmina Handanovič.

V tretjem nizu so varovanke Petra Možiča povedle s 4:2, toda po dveh točkah Ane Starčević in asu Eve Mori so v vodstvo spet prišle domače odbojkarice, ki so s točko prednosti vodile tudi ob prvem tehničnem odmoru. Čeprav so do drugega tehničnega odmora ves čas vodile z dvema, nekajkrat tudi s tremi točkami naskoka, so na drugi tehnični odmor po asu Angeline Ajnihar prvič s točko prednosti odšle gostje. Kamničanke niso bile več tako učinkovite v napadu, popustile so tudi na sprejemu, in ko je Maja Horvat dosegla blok, so Rogožanke povedle s 17:15. S tem pa obdobja slabe igre kamniške ekipe še ni bilo konec, kajti po »anteni« Tjaše Turnšek so za gostjami zaostajale za tri točke (16:19), tako da je Oleg Gorbačov prvič na tekmi zahteval polminutni odmor. Po njem so Kamničanke le strnile svoje vrste, popravile igro v bloku in po napaki gostujočih igralk so najprej na dvajseti točki izid izenačile, nato pa po uspešnem napadu Ane Starčević povedle z 22:21. Starčevićeva je dosegla še dve točki zapored, z drugo pa je svoji ekipi priborila dve zaključni žogi za končno zmago. Obe sta ostali neizkoriščeni, kajti Ajniharjeva se je dobro znašla ob mreži, nato pa je Urška Stavbar z asom poskrbela za izenačenje.

Povratna tekma četrtfinala končnice med Calcit Volleyballom in Formis Bellom bo že v petek, ob 19.30 uri, v športni dvorani v Hočah.

Izjavi po tekmi

Oleg Gorbačov, trener Calcit Volleyballa: »Z igro v prvem in drugem nizu sem še lahko zadovoljen, v tretjem pa smo, podobno kot že nekajkrat v modri skupini, popustili in namesto, da bi tudi ta nizu visoko dobili, smo se reševali v končnici. To se nam ne bi smelo zgoditi. Ostali izidi prvih četrtfinalnih tekem me niso presenetili. Ne vem sicer, kaj je bilo v Mariboru, toda očitno nekaj v igri Branika ni bilo v redu, toda na koncu je vseeno zmagal.«

Peter Možič, trener Formis Bella: »Z uvrstitvijo v četrtfinale končnice smo naredili svoje. Računali smo sicer, da pristop Kamničank ne bo najboljši, kar se je sicer zgodilo v tretjem nizu, vendar to ni bilo dovolj, da bi jih presenetili. Tudi zato, ker igralke niso verjele v to. Upam, da bomo v petek v svoji dvorani osvojili vsaj niz.«

Prve četrtfinalne tekme končnice v 1. DOL za ženske

Calcit Volleyball – Formis Bell 3:0 (15, 17, 24), Nova KBM Branik – Hit Nova Gorica 3:2 (22, -17, 26, -19, 10), Luka Koper – Zgornja Gorenjska 3:1 (15, -21, 21, 19), Aliansa – Kema Puconci 3:0 (19, 18, 26).

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar<< Nazaj | Novice