Mali grad

Kamničani tudi po novem letu v Evropi, Kamničanke v osmini finala pokala Challenge s Porečem

19.12.2013

 

Kamničani tudi po novem letu v Evropi

Odbojkarji Calcit Volleyballa so tudi na povratni tekmi šestnajstine finala pokala Challenge premagali avstrijski Amstetten ter se zanesljivo uvrstili v osmino finala tega tekmovanja. S kom bodo igrali v njej, bo znano šele jutri, ko bosta v Tallinu igrali domači Selver in Holding iz Gradca. V Gradcu so Estonci slavili s 3:2. Tako bodo Kamničani edina slovenska moška ekipa, ki bo tudi prihodnje leto igrala v kakšnem od evropskih pokalov. V soboto bo Calcit Volleyball v 15. krogu 1. DOL gostoval v Šoštanju.

Calcit Volleyball – Amstetten    3:0 (18, 20, 22)
Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 150 gledalcev. Sodnika: Jovčev (Bolgarija) in Ioannidis (Grčija).

Calcit Volleyball: Hribar – libero1, Novljan 1, T. Štern 5, Kvas, Pokeršnik 14, Ribič – libero2, Štembergar Zupan 11, Brus 2, Hrast 1, Stavbar 10, Kotnik 4, Ž. Štern 1. Trener: Marko Brumen.

Amstetten: Schnetzer – libero, Elgseer 6, Koraimann, Kellum 6, Bartunek 2, Kriener , Vračarić 17, Karlin, Nagy 5, Ichovski 7, Zipper 1, Murauer. Trener: Martin Kop.

Čeprav so Kamničani na prvi tekmi šestnajstine finala pokala Challenge pred sedmimi dnevi z izjemo tretjega niza dokaj gladko opravili z ekipo Amstettna, je Marko Brumen opozarjal, da uvrstitev v osmino finala še ni samoumevna. Tega so se dobro zavedali tudi kamniški odbojkarji, ki so hitro pozabili na sobotni prvenstveni poraz proti Panviti Pomgradu. Tekmo proti Avstrijcem, ki v letošnji sezoni prvič igrajo v srednjeevropski ligi, v kateri so s tremi zmagami in petimi porazi na petem mestu, so za slovenske podprvake začeli Martin Hrast, ki je danes proslavljal svoj 33-ti rojstni dan, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Boris Brus, Jernej Stavbar, Danijel Pokeršnik in prosti igralec Klemen Hribar. Na servis Andreja Štembergar Zupan so domači odbojkarji - s tribune je Kamničane spremljal tudi Viktor Kaliberda, oče nemškega reprezentanta Denisa, ki je bil sploh prvi tujec v katerikoli kamniški ekipi, njegov trener pa je bil takrat zdajšnji predsednik Calcita Gregor Hribar – povedli s 5:1, tako da je gostujoči trener Martin Kop vzel polminutni odmor. Z njim je za trenutek zaustavil nalet domače ekipe, ki je po izjemni točki Danijela Pokeršnika na prvi tehnični odmor odšla s prednostjo treh točk. Z dobro igro so domači odbojkarji nadaljevali tudi do drugega tehničnega odmora, manjkal le še kakšen blok, saj so nanj odšli s prednostjo petih točk. In prav z blokom nocojšnjega slavljenca Martina Hrasta so Kamničani povedli s 17:11, kar jim je zagotavljalo mirno končnico uvodnega niza. Po še enem bloku, tokrat Štembergar Zupana in asu Borisa Brusa pa je bilo že 21:12, toda visoko vodstvo je vseeno nekoliko uspavalo domačo ekipo, saj so gostje dosegli štiri točke zapored. Marko Brumen je v igro prvič poslal Žigo Šterna, ki je zamenjal Andreja Štembergar Zupan in prav on je prekinil niz zaporednih točk gostujoče ekipe. Zadnjo točko v prvem nizu je dosegel Danijel Pokeršnik.

Med prvim in drugim nizom so se gledalcem predstavili plesalci plesne šole Šen šen. Kamničani so drugi niz začeli v zasedbi, ki je tudi začela tekmo, se prvi z Andrejem Štembergar Zupanom, ki je ob koncu prvega niza svoje mesto prepustil Žigi Šternu. V njem sta bili ekipi do pete točke izenačeni, ob prvem tehničnem odmoru pa so varovanci Marka Brumna vodili z dvema točkama prednosti. S prvim blokom v drugem nizu, uspešen je bil Danijel Pokeršnik, so odbojkarji Calcita povedli z 10:6, po napaki Avstrijcev v napadu pa že z 11:6. Do drugega tehničnega odmora so se odbojkarji Amstettna domačinom približali na štiri točke zaostanka, takoj po njem pa po zaslugi Srdjana Vračarića, sicer blokerja, ki pa je tokrat igral na mestu korektorja, le še na dve točki (16:18). Vendar do napete končnice ni prišlo, kajti Kamničani so dosegli dve točki zapored, nato pa prednost treh, štirih točk držali do konca niza. Z asom je niz končal Tonček Štern, ki je pred končnico niza skupaj s Tinetom Kvasom vstopil v igro.

Z zmago v drugem nizu so se Kamničani tudi praktično uvrstili v osmino finala pokala Challenge, zato je domači trener Marko Brumen priložnost za igro ponudil tudi igralcem s klopi. Na igrišču sta se Kvasu in Tončku Šternu pridružila še Žan Novljan in Aleksander Ribič, od začetne postave pa sta ostala še oba sprejemalca ter bloker Jernej Stavbar. Na prvi tehnični odmor v tretjem nizu so domači odbojkarji odšli s prednostjo dveh točk. Na dvanajsti točki so se gostje izenačili z domačo ekipo, ki je po asu Tončka Šterna Amstettnu spet pobegnila za dve točki, po uspešnem napadu Štembergar Zupana pa je na drugi tehnični odmor Calcit odšel že s prednostjo treh točk. Ko je avstrijski organizator igre Luboš Bartunek naredil napako ob mreži, je Martin Kop vzel še svoj drugi polminutni odmor v tretjem nizu, saj je njegova ekipa za Kamničani zaostajala za štiri točke (13:17). Po njem so Avstrijci dosegli tri točke zapored, tako da se je vsaj v tem nizu obetala zanimiva končnica, kajti po napaki domačih je Amstetten na devetnajsti točki izid izenačil. Čeprav je Amstetten celo povedel z 21:20, so Kamničani prišli do treh zaključnih žog za končno zmago tudi na povratni tekmi šestnajstine finala pokala Challenge.  Zmago je potrdil Jernej Stavbar.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Ne razumem čisto dobro, kaj se dogaja z našim blokom. Še dobro, da bo kmalu prišlo do prekinitve v prvenstvu, ko bomo imeli več časa, da se bolj temeljito posvetimo bloku. Verjetno je razlog tudi v tem, da smo imeli dolgo poškodovanega Borisa Brusa, ki še ni v top formi. Tudi na krilnih položajih so naši igralci malce slabši, kot sta bila lani Jan Pokeršnik in Jan Planinc, ampak vse to pomanjkljivosti nadomeščamo z veliko mero borbenosti, dobrim vzdušjem in pravim pristopom na vsako tekmo. Nocoj Avstrijci niso igrali ravno kakovostno, kajti tudi ob svojem dobrem sprejemu so težko prihajali do točk. Mislim, da so bili danes za razred slabši od nas.«

V osmini finala pokala Challenge s Porečem

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v prvem nizu povratne tekme šestnajstine finala pokala Challenge morale priznati premoč domače ekipe iz Linza, toda v nadaljevanju so se varovanke Gašperja Ribiča le zbrale ter še drugič v tednu dni premagale avstrijsko ekipo. V osmini finala pokala Challenge bodo presenetljivo igrale proti Poreču, ki je doma po zlatem nizu premagal nemški Hamburg. Prva tekma bo 11. januarja, še pred tem pa Kamničanke 26. in 27. decembra čaka prvi letošnji vrhunec sezone, ko bodo v Hočah branile pokalno lovoriko.

Calcit Volleyball  1:3 (24, -17, -18, -19)

Linz – Dvorana Gimnazije v Linzu. 200 gledalcev. Sodnika: Sikanjić (Srbija) in Kooter (Nizozemska).

Askö Linz-Steg: V. Teufl, Berger – libero, Zauner, S. Krepper, Erdem, P. Teufl, Klopf, Arico, K. Krepper, Fondriest, Gerling. Trener: Rogelio Hernandez.

Calcit Volleyball: E. Mori, Turnše, Božič, Kavčič, Borko, Vrhovnik, Valenčič, N. Mori, Hribar – libero2, Jerala – libero1, Charuk, Ščuka. Trener: Gašper Ribič.

Pred tednom so Kamničanke v svoji dvorani brez večjih težav premagale odbojkarice Linza, zato je Gašper Ribič pred povratno tekmo šestnajstine finala pokala Challenge opozarjal, da bo to za njegovo ekipo izpit zrelosti. Predvsem v tem smislu, da ne bodo smele podcenjevati svojih nasprotnic in tudi to tekmo, čeprav je kakovost na njihovi strani, odigrati resno in brez podcenjevanja. Večji del prvega niza so se njegove varovanke, ki so tekmo začele v postavi Mojca Božič, Lana Ščuka, Sara Valenčič, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in Meta Jerala na mestu proste igralke, držale njegovih navodil. Njihova igra sicer ni bila tako tekoča kot pred tednom dni, predvsem jim ni stekla igra v bloku, toda kljub temu so ob drugem tehničnem odmoru vodile s šestimi točkami prednosti. Do končnice niza so se jim Avstrijke približale na tri točke zaostanka (21:24) in namesto, da bi Kamničanke niz dobile, so domačinke na servis Valerie Teufl dosegle kar pet točk zapored ter uvodni niz presenetljivo dobile.

Še pod vtisom izgubljenega uvodnega niza so odbojkarice Calcita začele drugega, kajti domača ekipa je povedla s 4:0. Toda v nadaljevanju so se Kamničanke le zbrale in že na prvi tehnični odmor odšle s točko prednosti. Nato je njihova igra le stekla. Popravile so tudi igro v bloku, bolj učinkovite so bile tudi v napadu ter bile v nadaljevanju niza ves čas v prednosti. Na koncu so drugi niz dobile s kar osmimi točkami prednosti. V tretjem nizu so kamniške odbojkarice nadaljevale z dobro igro, čeprav morda ne tako dobro, kot pred tednom dni. Uspele so zaustaviti najbolj nevarne domače igralke, same pa so v napadu brez večjih težav prihajale do točk in že ob drugem tehničnem odmoru so si priigrale visoko prednost, ki so jo do konca niza samo še povečale. Z zmago v tretjem nizu so si dokončno priigrale uvrstitev v osmino finala pokala Challenge, zato je Gašper Ribič v igro poslal tudi druge kamniške igralke. Ob Evi Mori so priložnost za igro dobile še Petra Vrhovnik, Nika Mori in prosta igralka Ana Katarina Hribar, ki so svojo priložnost tudi izkoristile ter nadaljevale zmagoviti niz kamniške ekipe. Za zdaj je pri številki petnajst.

V osmini finala pokala Challenge, prve tekme so na sporedu od 10. do 12. januarja, bodo Calcitovke igrale s Porečem, ki je na povratni tekmi v rednem delu tekme s 3:1 (22, 20, -19, 18) premagal Hamburg, s 15:10 pa je bil boljši tudi v zlatem nizu.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »V tekmo smo šli preveč nervozno. Servis je bil še kar zadovoljiv, zato pa z blokom nikakor nismo uspeli zaustaviti njihovih najbolj nevarnih napadalk, ob koncu niza pa je prišlo še do padca zbranosti. Na srečo so se igralke v nadaljevanju tekme le zbrale, končno je začel delovati tudi blok, s servisom pa smo vedeli, kam moramo 'pritiskati', kar se nam je obrestovalo. Čeprav naša igra ni bila najboljša, smo svojo nalogo dobro opravili in dosegli svoj cilj. To, da bomo v osmini finala igrali proti Poreču, je tudi zame presenečenje, vendar to pomeni, da imajo Hrvatice očitno dobro ekipo, ki je za zdaj še ne poznamo, a imamo do prve tekme še dovolj časa, da jo spoznamo.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice