Mali grad

Kamničani tudi po Ravnah na prvem mestu, Kamničanke tokrat iz Bratislave s tremi točkami

23.11.2013

 

Tudi po Ravnah na prvem mestu

Odbojkarji Calcit Volleyballa so tudi po desetem krogu 1. DOL zadržali prvo mesto na prvenstveni lestvici. Ravenčani so jim bili enakovredni le v prvem nizu, v katerem so Kamničani do vodstva z 1:0 v nizih prišli šele po četrti zaključni žogi. V drugem, zlasti pa tretjem nizu so bili varovanci Marka Brumna ves čas boljši in zasluženo zmagali še osmič v letošnji sezoni. V prihodnjem krogu jih čaka še tretje zaporedno gostovanje. V soboto, 30. novembra, bodo namreč gostovali pri trenutno drugouvrščeni ekipi prvenstva, Salonitu iz Kanala.

Fužinar Metal Ravne  Calcit Volleyball    0:3 (-25, -21, -16)

Ravne na Koroškem – Športna dvorana OŠ Prežihov Voranc. 150 gledalcev. Sodnika: Melavc (Šempeter) in J. Globačnik (Topolšica).

Fužinar Metal Ravne: Stravnik – libero1, M. Jež, Šavc, Ciganovič 7, Radjenovič 1, J. Jež 14, Sobočan, Hunt15, Levar, Valentan 1, Abraham 3, Libnik – libero2. Trener: Bojan Ivartnik.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero1, Novljan 12, T. Štern 4, Kvas, Pokeršnik 7, Štembergar Zupan7, Hrast 2, Stavbar 10, Kotnik 8, Ž. Štern. Trener: Marko Brumen.

Trener kamniških odbojkarjev Marko Brumen je imel kar precej težav, da je sestavil ekipo za obračun z Ravenčani, ki so jih v prvem delu rednega dela prvenstva v svoji dvorani premagali s 3:1. Po sredini zmagi v Novem mestu, ki je njegove varovance popeljala na prvo mesto, se je Žiga Štern potožil na bolečine v kolenu, Boris Brus pa v hrbtenici, toda na srečo je bil Domen Kotnik, pripravljen za boj z Ravenčani, prav tako pa tudi Jernej Stavbar. Tako so Calcitovci dvoboj z ekipo Fužinarja ob njima začeli še Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Žan Novljan, Tonček Štern in na mestu prostega igralca Klemen Hribar. Manj težav s sestavo ekipe je imel ravenski trener Bojan Ivartnik, ki se je odločil za Sava Radjenoviča, Jureta Ježa, Sašo Ciganoviča, Denisa Valentana, Roka Abrahama, Taylorja Geralda Hunta in prostega igralca Sama Stravnika. V izredno izenačenem prvem nizu so si samo domači odbojkarji priigrali tri točke prednosti (13:10), vendar so Kamničani preko bloka Domna Kotnika in z asom Andreja Štembergar Zupana izid že na trinajsti točki izenačili. S še enim asom, tokrat Jerneja Stavbarja, so gostje po daljšem času spet prišli do vodstva (15:14), toda tudi na drugi tehnični odmor so po zaslugi Hunta s točko prednosti odšli Ravenčani, ki so bili v vodstvo vse do izida 20:19. Do konca niza sta obe ekipi naredili vrsto lasnih napak, več domačini, kar je Kamničanom po še enem slabem servisu, tokrat Hunta, prineslo dve zaključni žogi za vodstvo z 1:0 v nizih. Obe so Ivartnikovi varovanci rešili, tako kot tudi tretjo, ne pa tudi četrte, za katero je bil zaslužen Žan Novljan, kajti zadnji napad Jureta Ježa je končal v avtu.

Tudi večji del drugega niza sta bili ekipi izenačeni. Namesto Tončka Šterna je trener Calcita Marko Brumen na korektorskem mestu niz začel z Danijelom Pokeršnikom, drugih sprememb pa v kamniški ekipi v primerjavi z uvodnim nizom ni bilo, prav tako ne na ravenski strani. Do osemnajste točke je bil izid kar štirinajstkrat izenačen, to pa je bilo tudi zadnje izenačenje v drugem nizu, kajti po njem je bil v napadu uspešen Pokeršnik, nato je še en napad domačih končal v avtu, z dvema zaporednima točkama Novljana, drugo je dosegel z blokom pa so Kamničani Ravenčanom pobegnili za štiri točke (23:19). Tokrat se ni ponovila zgodba izpred nekaj dni, ko so proti Krki v četrtem nizu prav tako visoko vodili, nato pa so šele po deveti zaključni žogi prišli do zmage, kajti razpoloženi Žan Novljan je izkoristil že drugo zaključno žogo za vodstvo z 2:0 v nizih. To je bila njegova osma točka v drugem nizu.

Vse boljši Kamničani so se v tretjem nizu dokončno razigrali. Že do prvega tehničnega odmora so si priigrali štiri točke prednosti, ki so jo po uspešnem napadu Jerneja Stavbarja povečali na pet (10:5), vseeno pa so tudi ob drugem tehničnem odmoru gostujoči odbojkarji vodili s štirimi točkami naskoka. Do odločilne prednosti so prišli na servis Žana Novljana, ko so dosegli tri točke zapored, zadnjo Andrej Štembergar Zupan, izid na semaforju pa je bil že 20:13 za Calcit Volleyball. Do konca tekme je bilo potem vse v znamenju kamniške ekipe, ki je preko Danijela Pokeršnika, Andreja Štembergar Zupana in Domna Kotnika, ki je dosegel zadnjo točko na tekmi, prišla do že osme letošnje zmage v domačem prvenstvu.

Kamničani so bili od Ravenčanov boljši v vseh elementih odbojkarske igre. Predvsem so naredili veliko manj lastnih napak, čeprav še vedno veliko, kar 21, medtem ko so jih domačini naredili še šest več, kar štirinajst na servisu za vsega en as. Na drugi strani so Calcitovci za štiri ase naredili le sedem napak, precej boljši pa so bili tudi v bloku, saj so z njim devetkrat zaustavili nasprotnika, sami pa dobili le pet blokov. Z učinkovito igro v napadu se je izkazal Žan Novljan, ki se lahko pohvali s kar 90-odstotno učinkovitostjo.

Izjavi po tekmi

Bojan Ivartnik, trener Fužinar Metala Ravne: »Proti ekipi, ki je objektivno močnejša, moraš igrati bolj tvegano, zato tudi tako veliko število napak z naše strani. Toda prvi niz smo odigrali dobro, vendar Kamničani niso popuščali. V njihovi igri ni bilo padca, tako da se jim nismo mogli 'odlepiti', v končnici pa so prevladale njihove izkušnje, imajo pa tudi večjo izbiro igralcev. Težko je proti takšni ekipi držati korak skozi vso tekmo. Prva dva niza smo igrali dobro, in če bi na drugi strani mreže stala kakšna druga ekipa, bi bil izid morda drugačen. Poleg tega sta pri Calcitu danes oba njihova blokerja igrala odlično, kar kaže tudi statistika. Na sprejemu in na 'kolih' smo jim bili blizu, vendar je bilo to premalo, da bi prišli do ugodnejšega izida.«

Aleš Hribar, pomočnik trenerja Calcit Volleyballa: »Manjše število napak in boljši blok sta bila danes elementa, v katerih smo bili boljši in ki sta bila ključ do uspeha. Posledično so nam prvi niz s svojimi napakami omogočili zmago. V drugem nizu smo imeli ves čas nadzor nad igro, dobro je deloval blok, v obrambi smo polovili nekaj težkih žog, prav tako pa nismo dovolili, da se razigra njihov korektor Hunt. V prvem nizu nam je težave povzročal Jure Jež, ki pa mu pozneje ni šlo več tako dobro od rok, je pa res, da tudi po zaslugi našega bloka. Tretji niz ni bil več tako odbojkarsko obarvan, saj sta obe ekipi naredili veliko število lastnih napak, še zlasti domača ekipa. Vsekakor velja danes izpostaviti Žana Novljana, pohvale pa si zaslužijo tudi drugi igralci, kajti na Ravnah ni ravno enostavno igrati in priti do zmage.«

Tokrat iz Bratislave s tremi točkami

Tudi s svojega drugega gostovanja v letošnji sezoni iz glavnega slovaškega mesta se odbojkarice Calcit Volleyballa vračajo z zmago. Na prvem proti Slaviji, nocoj pa so v šestem krogu ženske srednjeevropske lige premagale še Doprastav, ki je bil do tega kroga na lestvici pred Kamničankami. Varovanke Gašperja Ribiča bodo najmanj do jutri celo na drugem mestu prvenstvene lestvice, prihodnjo soboto pa bodo doma gostile dunajski SVS Post, ki jih lahko z jutrišnjo zmago proti Vasasu prehiti za dve točki.

Doprastav Bratislava – Calcit Volleyball 0:3 (-23, -11, -22)

Bratislava – Dvorana PKO. 200 gledalcev. Sodnika: Gall in Antušak (oba Slovaška).

Doprastav Bratislava: Martinakova, Hatinova 8, Abrhamova 11, Drobnakova 4, Potocka, Kosekova, Rehakova, Meškova 9, Skalova, Stankovianska 10, Ovečkova, Nikmonova – libero. Trener: Tomaš Varga.

Calcit Volleyball: E. Mori 1, Turnšek 15, Božič, Kavčič, Borko 1, Vrhovnik 5, Valenčič 1, N. Mori, Hribar – libero2, Jerala – libero1, Charuk 6, Ščuka 8. Trener: Gašper Ribič.

Kamniške odbojkarice so še enkrat več potrdile, da bodo v njej, navkljub pomlajeni in spremenjeni zasedbi tudi v letošnji sezoni srednjeevropske lige spet igrale vidno vlogo. Čeprav za njimi še ni polovica tekem rednega dela tekmovanja, so na dobri poti, da se drugič zapored uvrstijo na zaključni turnir, kar je tudi njihov prvi cilj v tem tekmovanju. Ekipa Doprastava je bila pred tekmo velik favorit, kajti v primerjavi z lani ni prav veliko spremenila svoje zasedbe, toda že v prejšnjem krogu je bila proti Dunajčankam brez pravih možnosti za zmago, zato so v domačem taboru pričakovali, da bodo poraz proti SVS Postu skušali pozabiti z zmago proti Kamničankam. Toda že v uvodu prvega niza, Gašper Ribič je večji del tekme igral v svoji začetni postavi Mojca Božič, Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Lucy Charuk, Tamara Borko, Tjaša Turnšek in na mestu proste igrale Meta Jerala, so odbojkarice Calcita najavile, da bodo trd oreh za domačo ekipo. Niti ena od ekip si ni mogla priigrati občutnejše prednosti. Ob prvem tehničnem odmoru so s točko prednosti vodile Bratislavčanke, ob drugem so bile za točko boljše Kamničanke, ki so tudi pred vstopom v končnico vodile z 21:20. Čeprav so bile izkušnje na strani domače ekipe, so bolj zbrano in bolj mirno končnico odigrale gostujoče odbojkarice, ki so izkoristile že svojo prvo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih.

V drugem nizu je bila na igrišču le ena ekipa – kamniška. Odbojkarice Calcita so v vseh elementih igre nadigrale domačinke, ki so bile popolnoma nemočne. Ob prvem tehničnem odmoru so za gostujočo ekipo zaostajale za štiri točke, ob drugem že za deset, ko pa so Kamničanke pobegnile na 21:9, je bilo jasno, da bo tudi v tem nizu zmaga njihova. Domači trener Tomaš Varga je skušal s številnimi menjavami in polminutnimi odmori zaustaviti nalet aktualnih slovenskih pokalnih zmagovalk, vendar neuspešno.

Tudi začetek tretjega niza je bil v znamenju ekipe iz Kamnika, ki je povedla z 8:5. Po tehničnem odmoru so Slovakinje tvegale, »pritisnile« s servisom kar jim je prineslo dve točki naskoka ob drugem tehničnem odmoru. Na sedemnajsti točki sta bili ekipi že skupaj, domačinke pa so vodile še z 21:20. To je bilo njihovo zadnje vodstvo na tekmi, kajti v končnici so z dobrim servisom in pametno igro v napadu Kamničanke še drugič v letošnji sezoni slavile v Bratislavi. Tokrat celo s 3:0.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Po takšni zmagi ne morem dekletom prav ničesar očitati. Resnično si zaslužijo pohvale za prikazano igro. Izpostavil bi, da so se držale taktičnih zamisli, v napadu smo igrali pametno, nismo šli na silo, pa tudi pri podaji smo se držali določenih zadev, ki smo se jih dogovorili. Spet smo dobro igrali v bloku in kot že zadnjih nekaj tekem smo tudi tokrat bili zelo zanesljivi na sprejemu in samo želimo si lahko, da bo tako tudi v prihodnje.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice