Mali grad

Kamničani šele v četrtem nizu strli odpor ravenske ekipe, druga ženska ekipa Calcita pa 2. DOL začela s točko

14.10.2013

 

Kamničani šele v četrtem nizu strli odpor ravenske ekipe

Odbojkarji Calcit Volleyballa so na svoji prvi tekmi letošnjega državnega prvenstva v 1. DOL s 3:1 premagali borbene Ravenčane.

Vprašanje je, kako bi se tekma končala, če bi gostje v tretjem nizu izkoristili zaključno žogo za vodstvo z 2:1 v nizih. Kamničani so jo po zaslugi Danijela Pokeršnika ubranili, v nadaljevanju pa končno potrdili svojo večjo kakovost. Na drugih treh tekmah 1. DOL so z zmago v Kanalu presenetili odbojkarji Krke, v gosteh pa je slavil tudi Go Volley, ki je zmagal v Kranju. V edini tekmi, ki se je končala po treh nizih, so Sobočani opravičili vlogo favorita in premagali Šoštanjčane.

Kamničani so v pripravljalnem obdobju na letošnjo sezono dvakrat igrali z Ravenčani, ki so se po nekaj letih spet vrnili med prvoligaško druščino in tudi uvod v tekmo prvega kroga 1. DOL je obetal podoben razplet, saj so domači odbojkarji po točki Tončka Šterna – ob njem so za Calcitovce tekmo proti Fužinarju začeli še Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Domen Kotnik, Boris Brus, Jernej Stavbar in Klemen Hribar na mestu prostega igralca – povedli s 6:2, po še eni njegovi točki pa so po prvem tehničnem odmoru gostom še enkrat ušli za štiri točke (9:5). Toda s tremi zaporednimi točkami so ravenski odbojkarji, za katere še ni imel pravice nastopa kanadski korektor Taylor Hunt, domači ekipi približali le na točko zaostanka. Ob drugem tehničnem odmoru so Kamničani še vodili z dvema točkama prednosti, a so po bloku Abrahama gostje izid na sedemnajsti točki izenačili, po dveh lastnih napak domače ekipe pa celo povedli (17:19). Ko so po točki Saše Ciganoviča prišli do kar treh zaporednih žog za zmago v drugem prvem nizu. Dve so Kamničani po zaslugi Tončka Šterna ubranili, ne pa tudi tretje, saj se je žoga po napadu Ciganoviča od Štembergerjevega bloka odbila v avt.

Tudi v drugem nizu se je domači trener Marko Brumen odločil, da bo niz začel s postavo, ki je tudi začela tekmo. Ob boljšem sprejemu so domači odbojkarji naredili tudi veliko manj lastnih napak kot v uvodnem nizu, ob Tončku Šternu pa sta se razigrala tudi oba sprejemalca, Domen Kotnik in predvsem Andrej Štembergar Zupan. Svoj delež k zmagi v drugem nizu sta dodala tudi oba kamniška blokerja. Na drugi tehnični odmor so Kamničani odšli že s sedmimi točkami prednosti, po bloku Borisa Brusa pa svojo prednost povečali na deset točk. S svojo osmo točko v drugem nizu je zmago domače ekipe potrdil odlični Štembergar Zupan.

V tretjem nizu so borbeni gostje iz Raven spet vzpostavili ravnotežje na igrišču. Kamničani so ob prvem tehničnem odmoru sicer še vodili z dvema točkama prednosti, ko je napad uspešno končal Brus, toda po vrnitvi na igrišče se je v gostujoči ekipi razigral Ciganovič, ki je imel največ zaslug, da so Ravenčani povedli s 16:14. Ko so po točki Jureta Ježa in Save Radjenoviča Kamničanom pobegnili že za štiri točke (18:14), je domači ekipi že tekla voda pošteno v grlo. Brumen se je odločil za menjavo na sprejemalskem mestu, saj je Štembergar Zupana zamenjal Žiga Štern, še pred tem pa je namesto Tončka Štern na korektorskem položaju zaigral Danijel Pokeršnik. Obe menjavi sta se Kamničanom obrestovali, saj je Pokeršnik v končnici niza odigral pravo simultanko z gostujočo ekipo, saj je od izida 17:19 za goste do konca niza dosegel kar šest točk. Tudi točko za izenačenje na 24. točki in točko za drugo zaključno kamniško žogo za zmago v tretjem nizu - prvo je dosegel Kotnik.

V četrtem nizu sta se Štemberger Zupan in Tonček Štern vrnila v igro, gostje pa so po nekoliko nesrečno izgubljenem tretjem nizu v četrtem popolnoma popustili. Tudi po zaslugi razigranih domačih odbojkarjev, ki so v tem nizu prevladovali v vseh elementih odbojkarske igre. Na servis Tončka Šterna so povedli z 9:3, po bloku Jerneja Stavbarja in dveh lastnih napakah gostov pa že s 17:5 in tekma je bila s tem praktično odločena. Zadnjo točko na tekmi, za prve tri točke Calcita v novem prvenstvu, je dosegel Domen Kotnik. Na koncu so bili odbojkarji Calcita tudi po statističnih kazalnikih veliko boljša ekipa, vendar deloma tudi na račun četrtega niza, v katerem Ravenčanom ni uspevalo praktično nič.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Dva niza so Ravenčani odigrali zelo dobro, enega pa tudi z malce športne smole tudi izgubili, vendar nekaj podobnega velja tudi za nas. Je pa tako, pride v odbojki dan, ko ti gre in njim je v prvih treh nizih to uspevalo, saj smo nekajkrat imeli postavljen dvojni blok, ko bi morali doseči točko, a se jim je žoga odbila v avt za vsega nekaj centimetrov. Mi smo dokaj slabo izvajali začetne udarce, s tem smo jih omogočili dobre napade in od tu naše napade. Tudi na sprejemu nismo bili najboljši, kar bi lahko bila naša težava v tej sezoni. Ne morem reči, da moji igralci niso dali vsega od sebe in da niso bili borbeni, vendar se nam poznam, da nekateri igralci v preteklih sezonah niso bili med nosilci igre. V tretjem nizu velja v končnici pohvaliti Danijela Pokeršnika, ki je odlično opravil svojo nalogo. Morda bi danes lahko naredil tudi kakšno menjavo več, a sem jim skušal vliti samozaupanje. Zelo dobro je v obrambi odigral Klemen Hribar, pa tudi drugi si zaslužijo pohvale. Igrali smo malenkost slabše, kot znamo, predvsem je manjkala sproščenost v igri, ko pa so zavore popustile, smo prišli do svoje igre, ampak tri nize smo se pa kar mučili.«

Bojan Ivartnik, trener Fužinar Metala Ravne: »Potem, ko smo bili v tretjem nizu zelo blizu zmagi in s tem vodstvu z 2:1 v nizih, smo v četrtem popolnoma popustili, kar je za tako neizkušeno ekipo, kot je naša, tudi normalno. Toda v prvih treh nizih smo igrali dobro in bili enakovredni domači ekipi. V zadnjem nizu smo resnično imeli slabo statistiko, sicer pa, kot rečeno, smo namučili Kamničane, ki so bili pod večjih pritiskom od nas. Mi smo skušali to čim bolje izkoristi, kar nam je deloma uspelo in z igro v prvih treh nizih sem lahko zadovoljen. Žal še ni mogel igrati Kanadčan Hunt, saj s strani kanadske odbojkarske zveze še nismo dobili vseh potrebnih dokumentov. Upam, da bo do srede v pokalu že lahko igral.«

Calcit Volleyball – Fužinar Metal  (-23, 16, 25, 11)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 200 gledalcev. Sodnika: Gril (Limbuš) in Suljkanovič (Maribor).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan, T. Štern 19, Kvas, D. Pokeršnik 6, Ribič – libero 1, Štembergar Zupan 18, Brus 10, Hrast 1, Stavbar 6, Kotnik 15, Ž. Štern 2. Trener: Marko Brumen.

Fužinar Metal Ravne: Stravnik, Šavc 11, Ciganovič 8, Radjenovič 3, J. Jež 11, Sobočan, Levar 1, Valentan 6. Abraham 5, Libnik – libero. Trener: Bojan Ivartnik.

Druga ženska ekipa Calcita 2. DOL začela s točko

Na svoji prvi tekmi v drugoligaški konkurenci je druga ženska kamniška ekipa gostovala v Novem mestu. Čeprav je vodila z 2:1 v nizih, se je na koncu morala zadovoljiti s točko, saj so Novomeščanke, lani tretje uvrščena ekipa 2. DOL - zahod zmagale s 3:2 (-21, 14, -21, 22, 8). V soboto, 19. oktobra, bodo Kamničanke v drugem krogu gostile ljubljanski Vital.

Za Calcit Volleyball so na uvodni tekmi drugoligaške konkurence igrale: Ana Špoljarič, Tjaša Gadža, Sara Petek, Neli Šubelj, Tina Novak, Tjaša Gregorinčič, Hana Mavrič, Neža Repnik, Sara Bobek, Sanja Manojlovič, Klara Kregar, Tina Bunderšek in Maja Forštnarič. Prvi in tretji niz so odigrale zelo dobro, kar velja tudi za večji del četrtega niza, v katerem so imele sredi niza že lepo prednost, ki so jo žal zapravile. Novomeščanke so na dvajseti točki izid izenačile, toda z dvema zaporednima točkama so bile gostje spet bližje zmagi in imele tudi napad za vodstvo s 23:20. Z lastno napako so domačinkam dovolile zmanjšanja izida, nato pa so do konca niza naredile še dve, kar so odbojkarice Novega mesta izkoristile ter v tie-breaku prišle do dveh točk, medtem ko so se Calcitovke morale zadovoljiti z eno.

»Tekmo bi lahko opisali kot tekmo nihanj. Večji del tekme smo igrali dobro, žal pa smo z lastnimi napakami dovolili nasprotnicam, da so nas v četrtem nizu ulovile in prehitele, medtem ko so si v drugem in petem nizu že na začetku priigrale visoko prednost. Tudi tokrat se je pokazalo, da če ne vzameš zmage, ki ti je ponujena, na koncu izgubiš,« je razplet tekme v Novem mestu komentiral Franci Obolnar, trener Calcit Volleyball II.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Tine Forštnarič


<< Nazaj | Novice