Mali grad

Kamničani s tremi točkami tudi iz Maribora, Ljubljanski obračun Calcitovkam

08.11.2015

 

S tremi točkami tudi iz Maribora

Odbojkarji Calcit Volleyballa nadaljujejo z odličnimi predstavami v 1. DOL za moške. V sedmem krogu so s 3:0 (22, 16, 23) premagali še domači Maribor, ki je bil do tega kroga na tretjem mestu prvenstvene lestvice. Že v sredo, 11. novembra, bodo Kamničani igrali prvo tekmo drugega kroga pokala Challenge na Slovaškem proti Spartaku Myjavi, v soboto, 14. novembra, pa bodo v domačem prvenstvu gostili Krko.

Maribor – Calcit Volleyball 0:3 (-22, -16, -23)

Maribor – Dvorana Lukna, 110 gledalcev. Sodnika: Globačnik (Topolšica) in Miklošič (Maribor).

Maribor: T. Horvat 2, Mlakar 6, Abraham, Vrabl – libero, Zidar, Košenina 7, Kasnik 1, Šoštarič, Uremovič 8, G. Horvat, Virtič 4, Plesec 16. Trener: Gregor Horvat.

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 4,  T. Štern 14, Štalekar, Vidmar 12, Brulec 2, Lakner 1, Kotnik 7, Ž. Štern 7, Videčnik 3, Konjedic 1. Trener: Marko Brumen.

Kamničani so v minuli sezoni proti Mariborčanom v približno istem času ostali brez točk, v letošnji se iz glavnega mesta Štajerske vračajo z vsemi tremi točkami. Trener Marko Brumen ni mogel računati na Andreja Štembergar Zupana, ki ima poškodovano oko, zato je ob Domnu Kotniku na mestu sprejemalca tekmo začel Primož Vidmar, ki je svojo nalogo opravil več kot solidno. Ob njima so bili v začetni postavi še Jan Brulec, Žan Novljan, Matic Videčnik, Tonček Štern in prosti igralec Klemen Hribar. V tej zasedbi so si kamniški odbojkarji do prvega tehničnega odmora priigrali štiri točke prednosti, z uspešnim napadom Vidmarja pa so domačinom pobegnili za šest točk (17:11). Ko je isti igralec dosegel še točko s servisom za vodstvo s 23:16, je bil prvi niz praktično odločen. Mariborčani so se jim na servis Tomaža Horvata sicer še približali na dve točki zaostanka (22:24), toda po napaki Uroša Mlakarja je bilo njihovih upov po preobratu konec.

Drugi niz je minil v še večji premoči odbojkarjev iz Kamnika, ki so odlično zaustavili Tomaža Horvata, ki je svoji edini točki na tekmi dosegel ob koncu prvega niza. Za nameček je imel korektor domače ekipe še težave z ramo, zato je ob koncu drugega niza zapustil igrišče. Z blokom Tončka Šterna so povedli s 6:1, z njegovim asom pa že z 9:3. Ob drugem tehničnem odmoru so vodili s sedmimi točkami naskoka, po delnem izidu 5:0 pa že z enajstimi (23:12). Do konca niza so domači odbojkarji le nekoliko znižali visok poraz.

V tretjem nizu je Kamničanom na začetku niza nekoliko popustila zbranost, naredili so nekaj lastnih napak, v domači ekipi pa sta se razigrala Vasja Plesec in Alan Košenina. Na prvi tehnični odmor so domači odbojkarji odšli s prednostjo petih točk. Tik pred odhodom na tehnični odmor je Brumen iz igre potegnil Tončka Šterna, ki je v napadu naredil tri napake zapored, v igro pa prvič v letošnji sezoni poslal Žigo Šterna. Menjava se mu je obrestovala, tako kot tudi menjava Matica Videčnika z Juretom Laknerjem. Do drugega tehničnega odmora so se Calcitovci Mariborčanom približali na tri točke zaostanka, na 19. je po napaki Plesca sledilo izenačenje. Domači odbojkarji so po novih dveh napakah gostov prišli do vodstva s 23:21, toda Lakner je z asom izid izenačil, Žiga Štern pa je v naslednjem napadu svoji ekipi priboril prvo zaključno žogo za končno zmago. Kamničani so izkoristili prvo.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »V prvem nizu smo uspeli zaustaviti ključnega napadalca Maribora Tomaža Horvata in to nam je olajšalo delo. Tudi v drugem smo igrali dobro, v tretjem pa je našim odbojkarjem padla zbranost, odigrali so medlo in neodločno in šele v končnici spet zbrano in zanesljivo.«

Grega Horvat, trener Maribora:  »V prvih dveh nizih smo naredili preveč napak, delno tudi zaradi tega, ker fantje niso navajeni igrati v Lukni. Zaradi bolečin, ki jih v ramenu čuti Tomaž Horvat, sem v končnici drugega niza moral spremeniti igralsko zasedbo in ta je zaigrala presenetljivo dobro. Upam, da Horvat ne bo odsoten dalj časa.«

Ljubljanski obračun Calcitovkam

Odbojkarice Calcita Ljubljane so na Galjevici v sedmem krogu 1. DOL za ženske s 3:1 (16, 20, -18, 15) premagale domači UOK Vital Ljubljano. Varovanke Gašperja Ribiča bodo v sredo, 11. novembra, v Novari igrale svojo drugo tekmo v ligi prvakinj, danes teden pa bodo v dvorani Tivoli v derbiju slovenskega državnega prvenstva igrale proti Novi KBM Braniku.

UOK Vital Ljubljana - Calcit Ljubljana  1:3 (-16, -20, 18, -15)

Ljubljana - Športna dvorana Galjevica. 100 gledalcev. Sodnika: Dugar (Kanal), Potočnik (Kočevje).

UOK Vital Ljubljana: Mijoč 12, Vogrič, Handanović 14, Čotar 5, Dolenc - libero, Zaplotnik 11, Pavič 3, Crnjac, Janežič - libero, Arnež 4, Flego 4.

Calcit Ljubljana: Grudina 11, Božiič, Vrhovnik 14, Igličar, Forštnarič, Kučej 10, Kostić 17, Aragao 7, Hribar 4, Jerala - libero, Turk, Potokar 14.

Na prvem ljubljanskem derbiju po dolgih letih so pričakovano slavile aktualne državne prvakinje, ki so izgubile še svoj tretji niz v letošnji sezoni, navkljub porazu pa v domačem taboru niso bili nezadovoljni.

Calcitovke so tekmo začele s Cecilio Aragao, Petro Vrhovnik, Moniko Potokar, Tino Grudino, Eleno Kučej., Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo, ki so praktično igrale vso tekmo. Le v tretjem nizu so na igrišče stopile tudi Mojca Božič, Urška Igličar in Ana Katarina Hribar, ki je s svojimi servisi povzročala težave domači ekipi tudi v četrtem nizu.

Prvi niz je bil odločen že do drugega tehničnega odmora, ob katerem so gostje vodile z devetimi točkami razlike. S servisi so domači ekipi povzročale nemalo težav, bolj učinkovite so bile tudi v napadu in v bloku. V drugem nizu so domače odbojkarice korak s Calcitovkami držale do drugega tehničnega odmora, saj so zaostajale le za točko, toda v končnici je bila kakovost vendarle na strani varovank Gašperja Ribiča, ki jim v tretjem nizu ni prav veliko uspevalo. Spet so se pojavile težave z nekaterih njihovih prejšnjih tekem, popustile so na sprejemu, naredile nekaj nepotrebnih lastnih napak, kar so domače odbojkarice znale izkoristiti.

Po izgubljenem nizu so državne prvakinje svojo igro spet dvignile na višjo raven. Dosegle so nekaj zaporednih asov, prevladovale v bloku in po drugem tehničnem odmoru vitalovkam prepustile le še štiri točke. Calcitovke so v štirih nizih dosegle kar 19 asov, a so jih 14 dale tudi domače odbojkarice, ki so zaostajale tudi v bloku. V tem elementu igre sta se s po štirimi bloki izkazali Tina Grudina in Monika Potokar. 

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: »Prvi niz smo odigrali na visoki ravni. Vitalovke smo uspeli oddaljiti od mreže, bili smo tudi učinkoviti v napadu. Nadaljevanje ni bilo več tako uspešno, saj smo dovolili, da se je domača ekipa razigrala in nam s servisi povzročila kar nekaj težav. V nekaterih trenutkih smo bili tudi premalo zbrani, kar je prineslo nemir v naši igri, toda v četrtem smo zadeve postavili na svoje mesto.«

Gregor Rozman, trener UOK Vitala Ljubljane: »Mislim, da smo odigrali korektno tekmo. Končni izid je realen pokazatelj moči na igrišču. Calcitovke so ves čas pritiskale s servisi, nas oddaljile od mreže, zato smo bili v napadu občasno v podrejenem položaju. Na trenutke nam je popustila tudi zbranost, toda dejstvo je, da je Calcit v tem trenutku pač močnejši od nas.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Tine Forštnarič in Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice