Mali grad

Kamničani rešili zaključno žogo in zmagali, Kamničankam prva četrtfinalna pokalna tekma

14.11.2013

 

Rešili zaključno žogo in zmagali

Odbojkarji Calcit Volleyballa so bili v derbiju sedmega kroga 1. DOL moški že na robu poraza, saj je ekipa Go Volleyja ob vodstvu z 2:1 v nizih v četrtem imela zaključno žogo, ki so jo Kamničani po zaslugi Tončka Šterna, ki bo jutri slavil svojo polnoletnost, rešili, v petem nizu pa so bili ves čas v prednosti in na koncu prišli do dveh točk, ki jih še naprej držita na drugem mestu prvenstvene lestvice. V prihodnjem krogu so Kamničani prosti, namesto prvenstvene tekme pa bodo v soboto igrali prvo četrtfinalno tekmo pokala Slovenije proti Črnučam ACH-ju.

Go Volley – Calcit Volleyball 2:3 (17, -7, 18, -24, -11)

Nova Gorica – Športna dvorana Balon. 100 gledalcev. Sodnika: Markelj (Bled) in Atanasov (Bled).

Go Volley: Križanič, Maraž, Basaneže 19, Čuturič 5, Konjedic, Filiputti, Savičič 15, Bregar 9, Tomič 11, Kuburović 5, Gašparin – libero. Trener: Jasmin Čuturič.

Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan, T. Štern 15, Kvas, Pokeršnik 16, Ribič, Štembergar Zupan 7, Brus 12, Hrast 1, Stavbar 6, Kotnik, Ž. Štern 9. Trener: Marko Brumen.

Varovanci Marka Brumna so prvo od kar treh zaporednih tekem, ki jih bodo v 1. DOL moški igrali v gosteh - v prihodnjem krogu so prosti, nato pa jih čakata gostovanji na Ravnah in v Kanalu – začeli z Martinom Hrastom, Andrejem Štembergar Zupanom, Žigo Šternom, Borisom Brusom, Žanom Novljanom, Danijelom Pokeršnikom in liberom Klemnom Hribarjem, medtem ko je domači trener Jasmin Čuturič, ki je hkrati tudi igralec Go Volleyja ob sebi v začetno postavo uvrstili še Strahinjo Kuburovića, Daliborja Tomiča, Darija Savičiča, Gregorja BAsanežeja, Miho Bregarja in libera Jana Gašparina. Z odlično igro v bloku so Novogoričani na začetku uvodnega niza povedli z 9:4, vendar so se jim Kamničani nekajkrat približali le na točko zaostanka (prvič pri izidu 10:11, zadnjič pa po drugem tehničnem odmoru na 15:16), toda na servis Darija Savičiča, ki je dosegel tudi dva asa, so z delnim izidom 5:0 Novogoričani prišli do neulovljive prednosti. Že pred drugim tehničnim odmorom je namesto Novljana na kamniški strani v igro vstopil Jernej Stavbar. Zadnjo točko za vodstvo z 1:0 v nizih je za domačo ekipo dosegel Dalibor Tomič.

Novogoričani so drugi niz začeli brez sprememb v ekipi, v kamniški pa je v njej ostal Stavbar in prav na njegov servis so odbojkarji Calcit Volleyballa po vodstvu s 5:3 prišli do kar devetih točk naskoka (12:3). Ob tako visokem zaostanku se je Čuturič odločil za številne menjave, Kamničani pa so nadaljevali z odlično igro v vseh elementih odbojkarske igre. Danijel Pokeršnik je z uspešnim napadom svoji ekipi priigral prvo zaključno žogo za izenačenje v nizih, drugo pa je izkoristil Andrej Štembergar Zupan.

Tudi v tretjem nizu, v katerem je Čuturič v igro vrnil vse svoje najboljše igralce, so Kamničani do prvega tehničnega odmora vajeti igre držali v svojih rokah, saj so nanj odšli s prednostjo štirih točk. Toda z delnim izidom 5:0 so Novogoričani prvič v tretjem nizu prišli do vodstva, ki ga niso več izpustili iz rok. Že ob drugem tehničnem odmoru so si priigrali tri točke prednosti. Kamničani so imeli težave na sprejemu, pa tudi njihov napad ni bil najbolj učinkovit in domačini so v končnici niza brez večjih težav prišli do visoke prednosti. Z blokom je niz zaključil Gregor Basaneže.

V četrtem nizu je v kamniški ekipi Danijela Pokeršnika na mestu korektorja zamenjal Tonček Štern, ki bo jutri star 18 let, in tudi po njegovi zaslugi so Calcitovci povedli z 9:7. Ob izenačenju na deseti točki se je Brumen odločil še za eno menjavo, in sicer je Pokeršnik namesto Štembergar Zupana zaigral na mestu sprejemalca, kajti Domen Kotnik ima še vedno težave s kolenom, zato trener Kamničanov ni želel ničesar tvegati. Do 19. točke sta bili ekipi izenačeni, na servis organizatorja igre Kuburovića pa so domačini dosegli tri točke zapored, vodili pa so tudi še s 23:21. Z dvema uspešnima napadoma je Tonček Štern izid na 23. točki izenačil, toda po prvem tempu Gregorja Basanežeja so Novogoričani prišli do žoge za končno zmago. Slavje jim je preprečil najmlajši igralec Calcita, ki je najprej izid v četrten niz izenačil, nato pa z asom poskrbel še za izenačenje v nizih.

Zmagovalca je tako odločal peti niz. Za ekipo Calcita je bilo to prvič v letošnji sezoni, za novogoriško pa že tretjič. Proti Panviti Pomgradu in Šoštanj Topolšici so v svoji dvorani prišli le do točke, nekaj podobnega pa se jim je obetalo tudi proti Kamničanom, saj so do prvega tehničnega odmora za njimi zaostajali za pet točk. Na servis Savičiča so se Novogoričani gostom približali na dve točki zaostanka (7:9), po napaki Pokeršnika pa le še na točko (8:9). S tremi zaporednimi točkami so kamniški odbojkarji spet prišli do občutnejše prednosti, a jim tudi ta še ni zagotavljala mirne končnice, kajti po dveh zaporednih blokih Basanežeja, ki je na tekmi skupaj dosegel kar devet blokov, so Novogoričani še enkrat prišli le na točko zaostanka (11:12). A do preobrata le ni prišlo, kajti Tonček Štern in Andrej Štembergar Zupan sta svoji ekipi ob napaki mladega domačega organizatorja igre Janija Konjedica zagotovila dve točki, medtem ko je Go Volley še tretjič v tej sezoni osvojil točko.

Izjavi po tekmi

Jasmin Čuturič, igralec in trener Go Volleyja: »Če bi nam nekdo pred tekmo ponudil točko, bi jo takoj sprejeli, kajti kakovost je vendarle na strani Kamničanov. Toda glede na potek tekme, pustimo ob strani drugi niz, ko sem raje odpočil nosilce naše igre, saj nam igra ni in ni stekla, kar se je pokazalo za dobro, bi kaj lahko osvojili vse tri. Škoda za tisti padec zbranosti v končnici četrtega niza, ko smo vodili z 22:19 in imeli tudi žogo za zmago. To se zgodi. Na koncu je pomembno, da smo prišli do točke, ki nas drži v boju za modro skupino, kar je tudi naš cilj po prvem delu državnega prvenstva. Da bi prišli še kam višje, bomo morali pač delati še več in za zdaj sem tako z našo igro in prizadevnostjo igralcem zadovoljen.«

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Prvi niz smo začeli tako, kot do zdaj v tej sezoni že nekajkrat, slabo in neodločno. Vmes smo se sicer vrnili v igro, vendar takoj nato spet padli. Drugi niz je bil res poglavje zase in ga že dolgo nismo tako gladko, čeprav je res, da je Čuturič po visokem zaostanku zamenjal skorajda celotno ekipo. V tretjem nizu se je ponovila zgodba iz prvega niza, vesel pa sem, da smo izvlekli četrti niz, ko smo že bili v izgubljenem položaju, medtem ko smo peti niz relativno gladko dobili. Za uspešno vrnitev v ekipo bi pohvali Stavbarja, na začetku nas je v igro držal Pokeršnik, ki je tokrat v četrtem in petem nizu igral tudi na mestu sprejemalca, saj s Kotnikom nisem želel ničesar tvegati, zelo uspešno pa ga je v napadu nadomestil Tonček Štern, tako da se nam je tudi nocoj kar 'poklopilo' s temi menjavami. Tokrat sicer nismo imeli 'dolge' klopi, ampak so igralci uspešno menjali svoje igralne vloge. Ni bila to naša vrhunska predstava, vendar sem teh dveh točk vesel, kajti v Novi Gorici ni lahko zmagati.«

Kamničankam prva četrtfinalna pokalna tekma

Branilke slovenskega pokalnega naslova so na dobri poti, da se tudi v letošnji sezoni uvrstijo na zaključni turnir, saj so na prvi četrtfinalni tekmi v gosteh brez izgubljenega niza premagale ekipo Luke Kopra. Odbojkarice Calcit Volleyballa bodo povratno tekmo s Koprčankami igrale 4. decembra, ob 17:30 uri, o naslovu letošnjih slovenskih pokalnih zmagovalk pa se bo odločalo 26. in 27. decembra. Prireditelj še ni določen.

Luka Koper – Calcit Volleyball       0:3 (-20, -14, -9)

Koper – Dvorana OŠ Koper. 50 gledalcev. Sodnika: Dugar (Kanal) in Blaznik (Logatec).

Luka Koper: Barič 10, A. Lucas, Jančar – libero, Kušar – libero, Ferlinc 2, D. Lucas 10, Lovšin 7, Vedlin 1, Korošec 2, Pušnik, Kaker 1, Flego. Trener: Marko Kalc.

Calcit Volleyball: E. Mori, Turnšek 23, Božič 3, Kavčič 3, Borko 5, Vrhovnik, Valenčič 16, N. Mori 3, Hribar – libero, Jerala – libero, Charuk 5, Ščuka 7. Trener: Gašper Ribič.

Čeprav so v pripravljalnem obdobju Kamničanke dvakrat premagale Koprčanke, ki jim v letošnjem državnem prvenstvu ne gre vse po načrtih, in še to v nepopolni zasedbi, ni želel Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa, ničesar prepustiti naključju. S svojim pomočnikom Aljošo Jemcem sta se na tekmo pripravila kot na vsako drugo, tekmo proti mladi ekipi Luke Kopra pa so začele Mojca Božič, Sara Valenčič, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in prosta igralka Meta Jerala. Že do prvega tehničnega odmora so Kamničanke domačinkam pobegnile za pet točk, po uspešnem napadu Lucy Charuk pa že za sedem. Razigrana Sara Valenčič je bila proti svoji nekdanji ekipi s tremi zaporednimi točkami za vodstvo z 19:11, s tem pa je bil niz bolj ali manj odločen. V končnici niza so se Koprčanke gostjam približale na štiri točke zaostanka, to pa je bilo tudi vse, kar jim je v tem nizu, pa tudi na tekmi uspelo, kajti drugi niz se je začel z vodstvom 5:0 za Calcit, ki je ob drugem tehničnem odmoru vodil že za enajst točk. Takšna pa je bila razlika tudi ob koncu niza, v katerem je z osmimi točkami blestela Tjaša Turnšek. Sredi niza je Valenčičevo zamenjala Nika Mori, njena sestra Eva je na mestu organizatorke igre vstopila namesto Božičeve, priložnost pa je dobila tudi Anja Kavčič, ki je odpočila Charukovo.

V tretjem nizu sta se Valenčičeva in Charukova vrnili na igrišče, medtem ko je Eva Mori odlično organizirala igro svoje ekipe. Spet je bila v napadu nezaustavljiva Turnškova, ki je ob Valenčičevi imela največ zaslug za vodstvo s 16:7. Po drugem tehničnem odmoru je Gašper Ribič v igro spet poslal Niko Mori in Anjo Kavčič, ki sta upravičili njegovo zaupanje in prav Nika Mori je z uspešnim napadom dosegla tudi zadnjo točko na tekmi.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Že v prvem nizu smo si priigrali visoko prednost, vendar je težko ves čas držati visoko zbranost, kar nam je s svojo nekaj slabšo igro 'pomaga' tudi Koper. Tokrat so priložnost, z izjemo Petre Vrhovnik, ki bo igrala na drugi tekmi, dobile vse igralke in vse so jo izkoristile. Z zmago moramo biti zadovoljni, ker so Koprčanke v preteklosti proti nam vedno igrale dobro in moraš tekmo proti njim igrati ves čas na visoki ravni. Zadovoljen sem, da nam je to tudi uspelo. To je šele prva zmaga, ki jo moramo na povratni tekmi še potrditi, vmes pa nas čaka še kar nekaj tekem, ki ne bodo niti malo lahke.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice