Mali grad

Kamničani preko državnih prvakov v polfinale pokala Slovenije

28.04.2021

 

Odbojkarji Calcit Volleyja so v četrtfinalu zaključnega turnirja pokala Slovenije v športni dvorani Maksa Pečarja v ljubljanskih Črnučah premagali Merkur Maribor s 3:0 (18, 23, 13). V polfinalu se bodo v sredo, 28. aprila, ob 20. uri, prav tako v dvorani Maksa Pečarja v ljubljanskih Črnučah pomerili s Hišo na kolesih Triglavom. Ob 17. uri bo na sporedu prvi polfinalni par med ACH Volleyjem in Salonitom Anhovo.

Calcit Volley – Merkur Maribor   3:0 (18, 23, 13)

Ljubljana – Športna dvorana Maksa Pečarja.

Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar, Purič 5, Kosmina 7, Gasparini 13, Hebda 4, Klobučar 12, Jerončič, Brulec 2, Beravs, Štalekar 13, Plot (L). Trener: Gregor Jerončič.

Merkur Maribor: Cafuta 2, Herman (L), Šket 5, Mulec, Detela 1, Bračko, Možič11, Ikhbajri (L), Donik 2, Uremovič 6, Adžović, Planinšič 1, Kisiljuk 5, Kovačič.

Trener: Sebastijan Škorc.

V letošnji sezoni sta se kamniška in mariborska ekipa, ki je v nedeljo po 23 letih spet postala državni prvak, pomerili štirikrat. Prvi dve tekmi so s 3:2 dobili Kamničani, drugi dve, zadnjo v polfinalu srednjeevropske lige, pa Mariborčani. Medtem ko so mariborski odbojkarji svoje načrte pred začetkom sezone že presegli, so kamniški še v zaostanku, zato so vse svoje upe zdaj položili v pokalno tekmovanje. Odbojkarji Calcit Volleyja so prvo oviro, čeprav so na drugi strani mreže stali aktualni državni prvaki, uspešno prebrodili. Izenačen je bil le drugi niz, v prvem in tretjem pa so bili veliko boljši varovanci Gregorja Jerončiča, ki so prevladovali v vseh elementih igre. Najbolj očitno je bilo to v bloku, saj so v tem elementu igre dosegli kar 13 točk, Mariborčani pa le pet. Veliko bolj učinkoviti so bili tudi v napadu, 54-odstotni, Mariborčani pa le 36-odstotni.

Kamničani, ki so imeli deset dni časa, da so se v miru pripravili na zadnji letošnji vrhunec sezone, so v prvem nizu po napaki Mariborčanov že zgodaj prišli do štirih točk prednosti (7:3). Čeprav je Sebastijan Škorc hitro posegel po polminutnem odmoru, na manj kot tri točke zaostanka njegova ekipa ni prišla. Še več, na servis Saše Štalekarja in točki Jana Klobučarja so Kamničani pobegnili na šest točk prednosti (16:11), po drugem polminutnem odmoru aktualnih državnih prvakov pa je Diko Purič z dvema zaporednima blokoma kamniško prednost povišal na neulovljivih 20:11. Tudi nepopustljivi Mariborčani so se sprijaznili s porazom v uvodnem nizu Kamničani pa so preko Saše Štalekarja izkoristili svojo četrto zaključno žogo.

Drugi niz je bil bolj izenačen. S točko Mitje Gasparinija so Kamničani prvi povedli za dve točki (3:1), s točko Alena Šketa pa so do dveh točk prednosti prišli tudi Mariborčani (8:6). Vendar so kamniški odbojkarji izid že na osmi točki izenačili in nato spet prvi prišli do vodstva s 13:11. Z delnim izidom 4:0 na servis Šketa so pobudo prevzeli mariborski odbojkarji, a le do 16. točke, ko je Diko Purič z blokom izid izenačil. Pred vstopom v končnico so bili v boljšem položaju Kamničani, ki so s točko Gasparinija povedli z 21:19, a je Rok Možič z dvema zaporednima točkama mariborsko ekipo popeljal do vodstva z 22:21. Po kamniški lastni napaki je bilo že 23:21, za napeto končnico pa je z blokom poskrbel Štalekar (23:23). Do prve zaključne žoge so z asom Puriča prišli odbojkarji Calcit Volleyja, ki je imel tudi nemalo zaslug, da je Gasparini izkoristil že prvo.

Z dvema zaporednima asoma Gasparinija in blokom Štalekarja, že njegovim petim na tekmi, so Kamničani v tretjem nizu povedli z 10:2, čeprav so pred Mariborčani z napadom Jerneja Detele zaostajali le za točko (2:3). Serijo sedmih zaporednih kamniških točk je zaustavil šele Možič, že pred tem pa je Sebastijan Škorc izkoristil oba polminutna odmora. Po bloku in uspešnem napadu Klobučarja je bilo na semaforju že 14:5 za letos tretjeuvrščeno ekipo državnega prvenstva, ki je bila s tem vse bližje uvrstitvi v polfinale. To so spoznali tudi utrujeni mariborski odbojkarji, ki po velikem nedeljskem slavju niso imeli več moči za preobrat. Na drugi strani Kamničani niso popuščali, še naprej so igrali zavzeto in zasluženo prišli do prepričljive zmage.

V preostalih dveh današnjih četrtfinalnih obračunih, ACH Volley se je v polfinale uvrstil brez boja, igrati bi moral s SIP Šempetrom, je Salonit Anhovo s 3:0 (18, 19,18) premagal Panvito Pomgrad, Hiša na kolesih Triglav pa je bila prav tako s 3:0 (22, 20, 19) boljša od Krke.

Izjava po tekmi

Gregor Jerončič, trener Calcit Volleyja: »Že od februarja naprej smo večino tekem odigrali dobro. Tudi tisti polfinale srednjeevropske lige z Mariborom in večji del polfinalnih obračunov končnice državnega prvenstva z ACH Volleyjem, žal pa nam je obakrat nekaj zmanjkalo. Zato me naša današnja predstava ne preseneča, z izjemo drugega niza, ko smo nekoliko padli na servisu in bloku, je bilo vse, tako kot je treba. Ampak tokrat smo bili mi tisti, ki smo končnico drugega niza odigrali brez napake. Vendar je bila to šele prva ovira na poti do našega končnega cilja v pokalnem tekmovanju. Kranjčani bodo vse prej kot lahek nasprotnik, kar so potrdili z gladko zmago proti Krki. Že pred časom sem dejal, da je v pokalnem tekmovanju vsaka tekma odločilna, tu popravnega izpita ni in to bo veljalo tudi za polfinalno tekmo s Triglavom. Letošnja sezona je že tako čudna v vseh pogledih, zato bomo morali ponoviti nocojšnjo igro, če se bomo želeli uvrstiti v finale. Na koncu bo pomembno le prvo mesto

Izidi četrtfinalnih tekem:
torek, 27. april:

ACH Volley – SIP Šempeter             3:0 b.b.
Panvita Pomgrad : Salonit Anhovo   0:3 (-18, -19, -18)
Krka - Hiša na kolesih Triglav          0:3 (-22, -20, -19)
Merkur Maribor - Calcit Volley

sreda, 28. april:
17.00 prvi polfinale
20.00 drugi polfinale
        
petek, 30. april:
18.00 finale

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice