Mali grad

Kamničani na osrednji slovesnosti ob dnevu Rudolfa Maistra v Celju

23.11.2015

 

Osrednje prireditve ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra 21. novembra 2015, ki je bila letos v Celju, se je s posebnim avtobusom udeležilo okrog 30 članov Društva general Maister Kamnik s predsednikom Ivanom Sekavčnikom.

Maistrovo rojstno mesto in občino Kamnik sta na slovesnosti zastopala tudi župan Marjan Šarec in podžupan Igor Žavbi.

Udeležence v veliki dvorani Celjskega doma je v imenu prebivalcev knežjega mesta pozdravil Bojan Šrot, župan mestne občine Celje. Pozdravom se je pridružil tudi mag. Milan Lovrenčič, predsednik Zveze društev general Maister. O vlogi Rudolfa Maistra in njegovih borcih za našo severno mejo pa je spregovoril slavnostni govornik Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije.

Vse govorce je prevevala misel, da bi tudi v današnjih časih še kako potrebovali Maistrovo odločnost v dejanjih v dobro Slovenije.

Na slovesnosti, ki so jo pripravili Društvo generala Maistra Celje, Zveza društev general Maister in Mestna občina Celje, so lep kulturni program pripravili dijaki 1. gimnazije Celje, ki bo v ponedeljek na slovesnosti v Kamniku prejela letošnje spominsko priznanje Rudolfa Maistra, in učenci Glasbene šole Celje. Celotno prireditev pa je posnela TV Slovenija.

(Naj spomnimo, da državne proslave ob dnevu Rudolfa Maistra pa potekajo na vsakih pet let, zadnja je bila leta 2013 v Kamniku ob odprtju Maistrove spominske sobe, prihodnja državna proslava pa naj bi bila torej leta 2018!)

Čeprav je bila pot proti Celju preko Tuhinjske doline in Kozjaka že precej zametena s prvim letošnjim snegom, je obisk celjske prireditve minil brez zapletov, saj smo že ob 21.30 prispeli nazaj v Kamnik.

Besedilo in fotografije: Franc Svetelj


<< Nazaj | Novice