Mali grad

Kamničani boljši tudi od Sobočanov, zmaga odbojkaric Calcit Volleyballa v Kopru

07.02.2013

 

Tekma drugega kroga 1. DOL za moške – modra skupina

Calcit Volleyball – Panvita Pomgrad          3:0 (16, 21, 25)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 60 gledalcev. Sodnika: Markelj (Bled) in Novak (Žužemberk).

Calcit Volleyball: Lakner 2, Hribar – libero, Novljan, Brulec 2, D. Pokeršnik 7, Planinc 8, J. Pokeršnik 16, Brus 4, Hrast 1, Stavbar 9, Kotnik 5, Štern . Trener: Marko Brumen.

Panvita Pomgrad: Ajlec 8, Vogrinčič, Pavlovič 6, Mijalković 16, Čolović 2, Vrabl – libero, Flisar 7, Topovšek, Tot 7, Grabar, Drvarič, Perhavec. Trener: Dejan Fujs.

Na svoji prvi domači tekmi v letošnjem državnem prvenstvu, so odbojkarji Calcit Volleyballa v drugem krogu modre skupine gostili soboško Panvito Pomgrad, ki so v prvem krogu doma izgubili s Salonitom, medtem ko so Kamničani slavili v Šoštanju. Tokrat je domači trener Marko Brumen tekmo začel z Jernejem Stavbarjem, ki je popolnoma okreval po poškodbi prsta, v prvi postavi pa so bili še Jan Planinc, Jan Pokeršnik, Boris Brus, Martin Hrast, Danijel Pokeršnik in libero Klemen Hribar, v svoji najboljši zasedbi, se prvi z Andrejem Totom, Blažem Ajlecem, Urošem Pavlovičem, Milošem Mijalkovićem, Ivanom Čolovićem, Gorazdom Flisarjem in liberom Timom Vrablom pa so tekmo začeli tudi gostje iz Murske Sobote.

V prvem nizu so kamniški odbojkarji prevladovali v vseh elementih igre. Sobočani so korak z domačini držali le do četrte točke, nato so Kamničani dosegli tri točke zapored, na prvi tehnični odmor pa so odšli z dvema točkama prednosti. Do prve občutnejše prednosti so varovanci Marka Brumna prišli po napaki Gorazda Flisarja, ko so povedli že z 11:6, zato je gostujoči trener Dejan Fujs vzel polminutni odmor. Z asom Flisarja so se Sobočani Kamničanom še približali na dve točki zaostanka (11:13), toda to je bilo tudi vse, kar je drugouvrščeni ekipi rednega dela prvenstva uspelo proti v prvem nizu razigranim domačim odbojkarjem. Z dvema asoma je Jan Pokeršnik svoji ekipi spet priigral pet točk prednosti (17:12), ki je gostje, tudi po še drugem polminutnem odmoru niso več ujeli. Razpoloženi Jan Pokeršnik, ki je v prvem nizu dosegel kar sedem točk, je s še enim svojim uspešnim napadom poskrbel za prvo zaključno žogo, ki jo je izkoristil kapetan Jan Planinc.

Drugi niz so odbojkarji Calcita začeli malce manj zbrano, kar velja predvsem za začetni udarec, saj so do prvega tehničnega odmora naredili kar tri napake, kljub temu pa so ob njem vodili za dve točki. Zanju je bil najbolj zaslužen Martin Hrast, ki je naprej odlično podal za »penal« Borisu Brusu, nato pa je bil uspešen še v bloku. Ko so Kamničani le znižali število napak pri začetnem udarcu in je Danijel Pokeršnik dosegel asa, je Dejan Fujs pri zaostanku petih točk (15:10) vzel polminutni odmor. Ob pravem trenutku za njegovo ekipo, ki je zahvaljujoč servisom Andreja Tota prišla le na točko zaostanka, za dve pa je zaostajala ob drugem tehničnem odmoru. Že pred njim se je Marko Brumen odločil za prvo menjavo na tekmi, ko je Martina Hrasta na mestu organizatorja igre zamenjal Jan Brulec, pri izenačenju na 18. točki pa je namesto Danijela Pokeršnika v igro vstopil Domen Kotnik. Ko so gostje povedli z 20:19, je Brumen v igro vrnil Hrasta. Z dvema blokoma Jerneja Stavbarja so Kamničani povedli z 22:20. Da pa ni prišlo do napete končnice, je poskrbel mladi Jure Lakner, ki je na servisu zamenjal Jerneja Stavbarja in z dvema asoma poskrbel za vodstvo Calcita z 2:0 v nizih.

V domači ekipi se je v tretjem nizu Jan Pokeršnik, tako kot v soboto v Šoštanju, preselil na mesto korektorja, mladi Domen Kotnik pa je tekmo nadaljeval na mestu sprejemalca. Vendar so tretji niz bolje začeli soboški odbojkarji, ki so do prednosti dveh točk prišli zahvaljujoč začetnim udarcem Uroša Pavloviča (5:3), z dvema točkama prednosti pa so gostje tudi odšli na prvi tehnični odmor. Z blokoma Miloša Mijalkovića in Blaža Ajleca so Sobočani povedli z 10:6 in pri zaostanku štirih točk (8:12) je Marko Brumen zahteval polminutni odmor. A to še ni zaustavilo gostov, ki so po še eni napaki domače ekipe, izkoristil jo je organizator igre Ivan Čolović, vodili že s 15:10. Brumen se je odločil še za eno menjavo, saj je Kotnika zamenjal Žiga Štern, vseeno pa so Kamničani ob drugem tehničnem odmoru za gosti zaostajali za tri točke. Po slabem sprejemu Šterna je domači trener v igro vrnil Kotnika, nove težave za domačo ekipo pa so nastale ob poškodbi Jana Planinca, ki si je zvil gleženj. Ko so po bloku Uroša Pavloviča Sobočani domačinom ušli za pet točk (16:21), je Brumen njihov nalet skušal zaustaviti še z enim polminutnim odmorom. Tokrat uspešno, kajti po priborjenem začetnem udarcu je s svojimi začetnimi udarci nemir med nasprotne sprejemalce vnesel Jan Brulec, in ko je Jan Pokeršnik zaključil še enega svojih napadov, so Kamničani zaostajali le še za točko in polminutni odmor je tokrat vzel Dejan Fujs. Z dvema uspešnima napadoma je Miloš Mijalković najprej svoji ekipi priboril začetni udarec, nato pa še prednost treh točk (23:20), kar Sobočanom še ni zagotavljalo mirne končnice, kajti brata Pokeršnik, Danijel s servisom in Jan v napadalni akciji, sta poskrbela za izenačenje na 23. točki. Prvo zaključno žogo so si po zaslugi Blaža Ajleca priigrali soboški odbojkarji, vendar so Kamničani njihov napad ubranili, sami pa nato izkoristili svojo drugo zaključno žogo. Z uspešnim napadom jim jo je priboril Kotnik, usodo gostov pa je s predolgim napadom zapečatil Gorazd Flisar.  

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »V prvem nizu smo zelo dobro servirali, ali pa je bil Andrej Tot nerazpoložen na sprejemu in na ta račun smo lahko odigrali veliko blokov, pasivnih blokov in protinapadov. Prvi niz je bil predvsem posledica razlike na sprejemu in servisu pri nas in pri njih. Potem so se oni popravili na sprejemu, mi smo nekoliko padli in pojavile so se težave. Morda smo prehitro mislili, da smo že zmagali, priznati pa moram, da so tudi nasprotniki dvignili raven svoje igre in igrali iz niza v niz bolje. Upam le, da poškodba Jana Planinca ni hujša.«

Dejan Fujs, trener Panvite Pomgrada: »Tekmo smo izgubili na sprejemu in igri brez koncepta. Igrali smo preveč raztrgano in še ko smo imeli v tretjem nizu priložnost dobiti niz, smo po lastnih neumnostih ostali praznih rok.«

Tekma drugega kroga 1- DOL za ženske – modra skupina

Luka Koper – Calcit Volleyball       1:3 (-14, -18, 21 -22)

Koper – Športna dvorana Bonifika. 100 gledalcev. Sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Milojevič (Ljubljana).

Luka Koper: Barič 7, A. Lucas, Jančar – libero, Kušar – libero, Bratož 10, Ferlinc 8, D. Lucas 15, Lovšin, Korošec 2, Pušnik, Kaker 7, Flego. Trener: Marko Kalc.

Calcit Volleyball: Guštin 11, Turnšek 14, Podlesnik – libero, Handanovič 12, Ljubetič, Kramolc 3, Lenarčič 1, Starčević 22, N. Mori, Hribar – libero, J. Strel Kosmač 5, E. Mori 2. Trener: Oleg Gorbačov.

Kamniške odbojkarice so tudi svojo drugo zaporedno tekmo v gosteh v modri skupini končale z zmago, vendar so do nje prišle težje kot pred tremi dnevi v Šempetru. Tudi tekmo v Kopru je trener Calcitovk Oleg Gorbačov začel v najboljši zasedbi. Z učinkovito igro v napadu, ob dobrem sprejemu in bloku so popolnoma nadigrale domačo ekipo, ki je bila brez pravih možnosti za uspeh. V drugem nizu je v vrstah kamniške ekipe prišlo do menjave na mestu organizatorke igre. Izkušenejšo Teo Lenarčič je zamenjala nadarjena Eva Mori, Kamničanke pa so nadaljevale z dobro igro. Še naprej so bile boljše v vseh elementih igre, toda v tretjem nizu je v njihovi igri prišlo do nepričakovanega padca, ki si ga čez tri dni, ko bodo v domači dvorani gostile Novo KBM Branik, ne bodo smele privoščiti. V koprski ekipi se je razigrala Dajana Lucas, ki ji je sledila Maja Bratož, predvsem pa so Kamničanke naredile preveliko število lastnih napak, kar zlasti velja za začetni udarec, saj jih je veliko končalo ali v mreži ali v avtu. Slabšo igro Kamničank so Koprčanke izkoristile in zasluženo slavile v tretjem nizu. Čeprav so aktualne slovenske pokalne zmagovalke tretji niz izgubile, se Oleg Gorbačov ni odločil za nobeno menjavo v ekipi. Še naprej je ob razpoloženi Ani Starčević na mestu sprejemalke igrala Elmina Handanovič, ki je na začetku tretjega niza zamenjala Petro Kramolc. Kamničanke so v četrtem nizu povedle že z 12:7, vendar je v njihovi igri znova prišlo do nezbranosti in Koprčanke so se jim približale le na točko zaostanka (12:13). Po polminutnem odmoru so odbojkarice Calcita spet ušle domači ekipi, ki pa se še vedno ni predala. V končnici so za Kamničankami še enkrat zaostajale le za točko (22:23), toda izkušenejše in kakovostnejše gostje so z dvema točkama le prišle do pomembnih treh točk.

Zmaga odbojkaric Calcit Volleyballa v Kopru je zaslužena, saj so bile varovanke Olega Gorbačova boljše na sprejemu (51-odstotne, Koprčanke 48-odstotne), v napadu (njihova učinkovitost je bila 51-odstotna, koprska le 29-odstotna), dosegle so tri bloke več (trinajst) in štiri ase več (enajst). Le po številu lastnih napak so bile boljše domače odbojkarice, ki so naredile štiri manj (26).

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice