Mali grad

Kamničani boljši od ekipe Šoštanj Topolšica, Kamničanke poražene v Reki

03.02.2013

 

1. DOL za moške – modra skupina, prvi krog

Šoštanj Topolšica – Calcit Volleyball 1:3 (22, -14, -20, -20)

Šoštanj – Športna dvorana Šoštanj. 200 gledalcev. Sodnika: Markelj (Bled) in Pevc (Škofja Loka).

Šoštanj Topolšica: Ivartnik – libero, Žnider – libero, Lipovac, Bojinovič 2, Gomivnik 12, Nastič, Akrap 7, Pavič 4, Menih, Koželnik, Zupanc 1, Uršič 8. Trener: Zoran Kedačič.

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan 6, Brulec, D. Pokeršnik 3, Planinc 10, J. Pokeršnik 25, Brus 10, Hrast, Stavbar 2, Kotnik 13, Štern. Trener: Marko Brumen.

Pred osmimi leti so odbojkarji Šoštanja Topolšice v finalu končnice državnega prvenstva Kamničanom odvzeli naslov državnih prvakov, nato pa so se čez dve leti žal morali zaradi finančnih težav preseliti v tretjo ligo. Ker so Kamničani v prvem delu državnega prvenstva igrali v modri skupini, je bila to tako njihova prva medsebojna tekma v prvi moški ligi po šestih letih. Da tretje mesto Šoštanjčanov v rednem delu državnega prvenstva ni bilo naključno, so odbojkarji Calcita občutili v prvem nizu, ki so ga nekoliko nepričakovano začeli z Jernejem Stavbarjem na mestu blokerja, ki se je po hudi poškodbi prsta na desni roki zelo hitro vrnil na igrišča. Zato pa trener Kamničanov Marko Brumen ni mogel računati na poškodovanega Matjaž Sušca, ki ima težave s hrbtom, tekme pa ni začel niti kapetan Jan Planinc, ki je bil med tednom poškodovan. Na drugi strani mreže so bili šoštanjski odbojkarji v polni zasedbi.

Uvodni niz je bil do dvajsete točke izenačen, saj si nobena ekipa ni priigrala občutnejše prednosti. Šele v končnici niza so si domači odbojkarji, potem ko je bil izid na dvajseti točki še izenačen, v glavnem po zaslugi nezbrane igre Kamničanov, pobegnili za tri točke in prvi niz zasluženo dobili. V drugem nizu je Marko Brumen, trener Calcita, dodobra premešal svojo ekipo. Na klopi je pustil Jerneja Stavbarja, ki še ni popolnoma nared za težke dvoboje in Danijela Pokeršnika, v igro pa poslal Žana Novljana in Jana Planinca, medtem ko je Jan Pokeršnik zaigral na mestu korektorja. Z močnimi skok servisi so si aktualni slovenski podprvaki hitro priigrali neulovljivo prednost in drugi niz prepričljivo rešili v svojo korist. Tudi v tretjem nizu so bili Kamničani ves čas v prednosti. Blestel je Jan Pokeršnik, ki je bil v napadu praktično nezaustavljiv. V četrtem nizu so Šoštanjčani po zaostanku dveh točk ob prvem tehničnem odmoru povedli z 10:9, vodili pa so še z 11:10, toda z delnim izidom 6:1 so jim varovanci Marka Brumna ušli za štiri točke. Ko so povedli z 18:13, se jim je nasmihala zanesljiva zmaga, toda Šoštanjčani so, navkljub polminutnem odmoru Marka Brumna pri izidu 18:17 izenačili izid na osemnajsti točki. Toda da do popolnega preobrata le ni prišlo, je z dvema zaporednima asoma poskrbel kapetan Kamničanov Jan Planinc, tako da se je Calcit Volleyball iz Šoštanja vrnil z vsemi tremi točkami.

Zmaga kamniških odbojkarjev je bila popolnoma zaslužena, saj so bili boljši v vseh elementih odbojkarske igre. Njihov sprejem začetnih udarcev je bil 71-odstoten – pohvaliti velja Domna Kotnika, ki je bil v tem elementu igre 76-odstoten -, s 56-odstotno uspešnostjo so bili učinkovitejši v napadu, z blokom so šestkrat zaustavili domače odbojkarje, dosegli pa so tudi sedem asov. Šoštanjčani, ki so najbolje odigrali prvi niz, so bili na sprejemu 64-odstotni, v napadu je bila njihova učinkovitost 41-odstotna, pohvalijo se lahko le s tremi bloki in štirimi asi. Tudi kar se lastnih napak tiče je bila statistika na strani kamniške ekipe, ki je naredila sedemnajst lastnih napak, domača pa kar 28.

Tekma 17. kroga ženske srednjeevropske lige

Rijeka – Calcit Volleyball       3:2 (-19, 15, -22, 23, 9)

Reka – Dvorana Mladost. 100 gledalcev. Sodnika: Janosh in Isajlović (oba Avstrija).

Rijeka: Došen – libero, Pilepić 11. Zdrilić 13, Savić, Mioć, Magdić 18. Ščulac 2, Pešut 14, Car, Brčić 5, Kalebić 14, Sušić . Trener: Igor Lovrinov.

Calcit Volleyball: Guštin 7, Turnšek 14, Podlesnik – libero, Handanovič 2, Ljubetič, Kramolc 6, Lenarčič, Starčević 22, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 15, E. Mori. Trener: Oleg Gorbačov.

Odbojkarice Calcita Volleyballa že prejšnji teden so si z zmago proti Doprastavu v Bratislavi že zagotovile nastop na zaključnem turnirju ženske srednjeevropske lige. Vprašanje je le bilo, ali bodo redni del tekmovanja končale na prvem, drugem ali tretjem mestu. Po nocojšnji tekmi na Reki je bolj ali manj jasno, da bo prvo mesto težko dosegljivo, kajti v Kamnik se vračajo le z eno točko, čeprav so v četrtem nizu ob vodstvu z 2:1 v nizih na drugem tehničnem odmoru vodile s petimi točkami prednosti. Toda ob težavah z učinkovitostjo v napadu in ob prevelikem številu lastnih napak so dovolile, da so jim Rečanke v končnici niz odvzele, nato pa jih prepričljivo premagale še v petem nizu.

V prvem nizu so bile varovanke Olega Gorbačova, ki so tekmo začele z Evo Mori na mestu organizatorke igre. Petro Kramolc in AnoStarčević na sprejemu, Majo Guštin in Jeleno Strel Kosmač v bloku, Tjašo Turnšek na mestu korektorje in prosto igralko Uršo Podlesnik, ves čas v prednosti. Njihov sprejem je bil na zadovoljivi ravni, kar velja tudi za igro v napadu, boljše pa so bile tudi v bloku. Toda v drugem nizu so Kamničanke popolnoma popustile. Ob prvem tehničnem odmoru so za domačo ekipo zaostajale za tri, ob drugem pa že za sedem točk. Popustile so na sprejemu, temu primeren pa je bil tudi njihov napad. Toda v tretjem nizu so Kamničanke spet vzpostavile ravnotežje na igrišču, vendar pa njihova igra ni bila tako tekoča kot v prvem nizu. Po vodstvu s štirimi točkami ob drugem tehničnem odmoru so popustile, dovolile Rečankam, da so z delnim izidom 5:0 celo povedle za točko, v končnici pa so, tudi zahvaljujoč domačemu trenerju Igorju Lovrinovu, ki je pri izidu 23:22 za Calcit dobil rumeni karton, le prišle do zmage v tretjem nizu. Do novega padca v igri aktualnih slovenskih podprvakinj je prišlo v četrtem nizu, v katerem so vodile s 16:11. Namesto, da bi tekmo zanesljivo dobile, je še enkrat več prišlo do prevelikega števila lastnih napak v njihovi igri, kar so reške odbojkarice izkoristile in na 23. točki izid izenačile, nato pa so izkoristile že kar prvo zaključno žogo za zmago v četrtem nizu. V petem so bile ves čas boljše Rečanke, ki so povedle celo z 10:2.

Kamničanke, ki jih jutri, ob 18. uri, v Šempetru čaka prva tekma modre skupine v 1. DOL, so na Reki zatajile predvsem v napadu, saj je bila njihova učinkovitost zgolj 38-odstotna, pa tudi njihov sprejem je bil slabši kot običajno, 59-odstoten. Tudi začetni udarec ni bil tako prodoren kot v večini tekem v letošnji sezoni, medtem ko so bile v bloku uspešne štirinajstkrat, izpostaviti pa velja kar devet blokov odlične Jelene Strel Kosmač. Tudi domača ekipa ni igral na visoki ravni, saj je bila v napadu njena učinkovitost le odstotek boljša od kamniške, sprejem je bil 62-odstoten, dosegle pa so deset blokov in imele šest asov več kot Kamničanke (enajst).

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice