Mali grad

Kamničane do finala končnice loči le še zmaga, odbojkarice Calcita še četrtič zapored v finalu končnice državnega prvenstva

24.03.2013

 

Prva polfinalna tekma končnice v 1. DOL za moške

Calcit Volleyball – Astec Triglav     3:1 (23, 20, -21, 23)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 400 gledalcev. Sodnika: Skudnik (Mežica) in Miklošič (Maribor).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan, Brulec 4, D. Pokeršnik 12, Planinc 15, J. Pokeršnik 15, Brus 8, Hrast, Stavbar 8, Kotnik 3, Štern. Trener: Marko Brumen.

Astec Triglav: Klemenčič, Lužovec 1, S. Hafner, Jovanov 1, Bilandžič 14, Močnik 8, Rop 8, Bežek – libero , Štemberger Zupan 13, T. Hafner, Perhaj 5, Rezar 5. Trener: Matej Maček.

Odbojkarji Astec Triglava, ki so v četrtfinalu presenetili Salonit in se kot sedmouvrščena ekipa rednega dela prvenstva uvrstila v polfinale končnice, so v Kamnik prišli čvrsto odločeni, da pripravijo še eno presenečenje. Prav poraz Kanalcev pa je bil dovolj veliko opomin za Calcit Volleyball, da je v prvo polfinalno tekmo pred svojimi navijači krenil z vso resnostjo, zavedajoč se, da Kranjčani ne bodo nič manjši zalogaj od Kanalcev. Ne nazadnje sta se ekipi pred slabimi štirinajstimi dnevi srečali na prijateljski tekmi, ki so jo sicer dobili Kamničani, toda na njej so varovanci Marka Brumna dobro spoznali moč kranjske ekipe.

Oba trenerja, Marko Brumen na kamniški strani in Matej Maček na kranjski, sta v tekmo krenila z vsemi svojimi najboljšimi igralci. Dobro, v kamniški ekipi je manjkal Matjaž Sušec, žal pa je za korektorja Calcita že nekaj časa sezona končana. Tako so za Calcit tekmo začeli Jan Brulec, Jan Planinc, Jan Pokeršnik, Boris Brus, Jernej Stavbar, Danijel Pokeršnik in libero Klemen Hribar, za Astec Triglav pa Gregor Perhaj, Sašo Rop, Andrej Zupan Štembergar, Jure Močnik, Rok Rezar in libero Miha Bežek. Do desete točke sta bili ekipi, po sicer nekoliko nervoznem začetku na obeh straneh, izenačeni, do prve večje prednosti pa so po asu Jana Brulca in točki Danijela Pokeršnika, ki je še lani nosil dres Triglava, prišli domači odbojkarji, ki so povedli s 13:10. Matej Maček je nalet domačih zaustavil s polminutnim odmorom, toda na drugi tehnični odmor so po gostujoči napaki na servisu Kamničani vseeno odšli s tremi točkami prednosti. To prednost so domači odbojkarji zadržali vse do izida 20:17, nato pa je napad gostov z blokom zaustavil Danijel Pokeršnik in Kranjčani so še četrtič v prvem nizu stali okoli svojega trenerja. Ko so gostje blokirali napad Jana Planinca in se domačinom približali na dve točki zaostanka (20:22) je polminutni odmor zahteval Marko Brumen, toda po uspešnem napadu Andreja Zupana Štembergerja so Kranjčani dosegli še eno točko, z asom Žige Lužovca, ki je na servisu zamenjal Simona Bilandžiča pa sta bili ekipi na 22. točki spet skupaj, kamniški trener pa je vzel še en polminutni odmor. Z njim je bilo serije točk za gostujočo ekipo konec, prvo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih pa je domači ekipi priigral Boris Brus. Prvo zaključno žogo so gostje preko Štemberger Zupana uspeli ubraniti, ne pa tudi drugi, ko je bil v bloku uspešen Danijel Pokeršnik.  

V drugi niz sta obe ekipi krenili brez sprememb, veliko bolje pa so ga začeli kamniški odbojkarji, ki so kar tri gostujoče napade zaustavili z blokom, tako da je Matej Maček pri zaostanku treh točk (1:4) že vzel svoj prvi polminutni odmor. Tudi po njem so Kamničani nadaljevali z dobro igro, saj so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo kar petih točk. Po še enem bloku Borisa Brusa pa so domači odbojkarji gostujoči ekipi, ki se seveda še ni predala, ušli že za šest točk (11:5). Tudi na račun napak v domači ekipi, so jim kmalu približali (10:12), zato je Brumen namesto Jana Planinca v igro poslal Domna Kotnika. Po seriji zgrešenih servisov na obeh straneh, predvsem to velja za domačo ekipo, so gostje izid na petnajsti točki izenačili, na drugi tehnični odmor pa so s točko prednosti vendarle odšli Kamničani, ki so po vrnitvi na igrišče z blokom Jerneja Stavbarja in predolgem napadu Roka Rezarja gostom ušli za tri točke, tako da je Matej Maček vzel še svoj drugi polminutni odmor v drugem nizu. Z njim je za trenutek zaustavil domačo ekipo, saj so se ji gostje še enkrat približali na točko zaostanka (17:18), toda blok Domna Kotnika in as Danijela Pokeršnika sta Calcit Volleyballu prinesla pet točk prednosti (23:18), kar je zadostovalo za zmago Kamničanov tudi v drugem nizu. Potrdila sta jo brata Pokeršik, Danijel z uspešnim napadom za 24. točko in Jan za 25.

V tretjem nizu se je Jan Planinc vrnil v igro, še naprej pa so v isti zasedbi igrali tudi gostujoči odbojkarji, ki so po bloku Jureta Močnika povedli s 4:2, tako da je Marko Brumen, nezadovoljen s sprejemom svoje ekipe, že vzel polminutni odmor. Ko so Kranjčani povedli s 6:3 pa se je domači trener odločil še za menjavo na mestu organizatorja igre in je v igro namesto mladega Jana Brulca poslal Martina Hrasta. Kamničanom se je ta menjava obrestovala, kajti tudi po zaslugi Hrastovih float servisov so na šesti točki izid izenačili, po bloku Danijela Pokeršnika pa so na še peti tehnični odmor na tekmi odšli s prednostjo. Resda le z eno, toda po zaostanku treh točk (3:6) je bil to zanje spodbuden preobrat, ki so ga Kranjčani s kar štirimi zaporednimi točkami, na servisu je bil njihov kapetan Sašo Rop, prekinili, zato je Brumen vzel še svoj drugi polminutni odmor v tretjem nizu. Vseeno so na drugi tehnični odmor, prvič na tekmi, s prednostjo dveh točk, odšli gostujoči odbojkarji. Toda na sedemnajsti točki sta bili ekipi spet skupaj, za izenačenje pa je z blokom poskrbel Jernej Stavbar. Vendar so gostje po dveh neuspešnih napadih bratov Pokeršnik povedli z 21:18. Brumen je v igro vrnil Brulca (pri izidu 23:20 za goste), ki so z blokom zaustavili Jana Planinca in nato z asom Jureta Močnika prišli do zmage v tretjem nizu.

Medtem ko so Kranjčani četrti niz začeli v nespremenjeni zasedbi, se je Marko Brumen odločil za menjavo na korektorskem mestu. Namesto Danijela Pokeršnika je vlogo korektorja prevzel njegov brat Jan, na mesto sprejemalca pa je v igro vstopil Domen Kotnik. Vendar pa tudi začetek četrtega niza za domačo ekipo ni bil obetaven, saj nikakor niso našli rešitve za razigranega Simona Bilandžiča, po napaki Jana Brulca na mreži pa so Kranjčani prvič v četrtem nizu povedli s tremi točkami prednosti (3:6), ko pa je napad zaključil še Sašo Rop, so na prvi tehnični odmor gostje odšli že z vodstvom štirih točk. Domači odbojkarji so imeli še naprej težave z začetnim udarcem, ki jim nikakor ni stekel. Šele kot je na servis prišel Boris Brus, so Kamničani le prišli do preobrata, saj so po blokih Jerneja Stavbarja, Jana Brulca in Jana Planinca zaostanek štirih točk (6:10) spremenili v vodstvo dveh (12:10). Ko je z blokom napad gostov zaustavil še Domen Kotnik,  je bilo na semaforju že 15:12 za domačo ekipo, po napaki Andreja Štemberger Zupana pa so na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo štirih točk. A tudi to odbojkarjem Calcita še ni zagotavljalo mirnega nadaljevanja, kajti po uspešnem napadu Štemberger Zupana na servis Saša Ropa so se jim Kranjčani približali zgolj na točko zaostanka (17:18), zato je polminutni odmor vzel Marko Brumen. Toda z blokom Jureta Močnika so gostje izid na devetnajsti točki izenačili, tako da je Brumen vzel še svoj drugi polminutni odmor. Vendar se je po vrnitvi na igrišče organizator igre gostov Gregor Perhaj dobro znašel na mreži in Kranjčani so po daljšem času povedli (20:19). V končnici niza, pri vodstvu Triglava s 23:21, je Brumen Brulca zamenjal s Hrastom, Jan Pokeršnik je z blokom poskrbel za izenačenje (23:23), Jan Planinc pa z asom za novo vodstvo Calcita in prvo zaključno žogo za zmago na prvi polfinalni tekmi končnice državnega prvenstva. Klemen Hribar je s pravo parado rešil že izgubljeno žogo, njegova požrtvovalnost pa se je Kamničanom še kako obrestovala, saj je v naslednjem napadu Simon Bilandžič žogo poslal izven igrišča.

Druga polfinalna tekma med kamniško in kranjsko ekipo bo v sredo, ob 19. uri, v športni dvorani Planina v Kranju.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Najbolj sem se bal njihovega pritiska s servisom. Na začetku tekme so servirali slabo, z veliko napakami in zato smo lahko držali izid pod kontrolo. Pozneje so se razigrali, medtem ko smo mi na servisu popolnoma padli, brez njega je pa težko igrati. No, na koncu smo se le vrnili v igro in v tej situaciji moram pohvaliti Jana Pokeršnika, ker je svoje kot korektor naredil, tako da smo lahko držali širino mreže. Pohvaliti moram tudi Triglav, ki so v visokem ritmu igrali tekmo, na koncu pa je tudi nervoza naredila svoje.«

Matej Maček, trener Astec Triglava: »Ko je adrenalin na visoki ravni, ko odločajo malenkosti, in ko po zaostanku prideš do vodstva, je težko krotiti čustva in biti popolnoma miren. Tako se pojavljajo tudi napake in po eni takšnih smo izgubili četrti niz in s tem tudi tekmo. Vendar se mi nikakor ne predajamo, v sredo bo nova tekma in nova priložnost za nas. Vsekakor smo čvrsto odločeni, da se še enkrat vrnemo v Kamnik.«

Druga polfinalna tekma končnice v 1. DOL za ženske

Calcit Volleyball – Luka Koper       3:0 (12, 14, 18)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik, 200 gledalcev. Sodnika: Miklošič (Maribor) in Skudnik (Mežica).

Calcit Volleyball: Guštin 9, Turnšek 8, Podlesnik – libero 1, Handanovič 3, Ljubetič, Kramolc 6, Lenarčič 7, Starčević 17, N. Mori, Hribar – libero, J. Strel Kosmač 8, E. Mori. Trener: Oleg Gorbačov

Luka Koper: Barič  4, A. Lucas, Jančar – libero, Kušar – libero, Bratož 3, Ferlinc 4, D. Lucas 4, Lovšin 3, Korošec 8, Pušnik, Kaker 4, Flego. Trener: Marko Kalc.

Na sredini prvi polfinalni tekmi končnice odbojkarice Calcit Volleyballa niti v enem trenutku niso podcenjevale koprske ekipe in temu primeren je bil tudi izid. Nekaj podobnega so v domači ekipi načrtovali tudi na nocojšnji povratni tekmi, ki jo je Oleg Gorbačov začel v najmočnejši zasedbi, s Teo Lenarčič na mestu organizatorke igre, Ano Starčević in Petro Kramolc kot sprejemalkama, Majo Guštin in Jeleno Strel Kosmač kot blokerkama, Tjašo Turnšek na mestu korektorice in prosto igralko Tjašo Turnšek. Brez sprememb v primerjavi s sredino tekmo so tekmo v Kamniku začele tudi gostujoče odbojkarice. Tako je na mestu organizatorke igre igrala Tina Korošec, na sprejemu sta bili Marina Barič in Maja Bratož, na mestu blokerk Nina Kaker in Nuša Ferlinc, na korektorskem Dajana Lucas, na mestu proste igralke pasta se menjavali Tjaša Jančar in Sara Kušar.

V svoji nameri so Kamničanke v prvem nizu popolnoma uspele, kajti s servisi so oddaljile nasprotnice od mreže, v napadu so bile učinkovite, izid tega pa je bilo vodstvo petih točk ob prvem tehničnem odmoru. Z dvema zaporednima asoma Tee Lenarčič so Calcitovke gostjam ušle za sedem točk (13:6), po še dveh asih, tokrat Ane Starčević pa je bilo že 16:7. Tudi po visokem vodstvu so domače odbojkarice nadaljevale z dobro igro, tako da so Koprčanke le s težavo prihajale do točk. Njihov trener Marko Kalc je ritem domače ekipe skušal zaustaviti s polminutnima odmoroma in menjavami, vendar niti to ni spremenilo poteka uvodnega niza, ki ga je v svojem drugem poskusu zaključila Tjaša Turnšek.

Pred začetkom drugega niza je Marko Kalc svojim varovankam, ki so po letih najmlajša ekipa v prvoligaški konkurenci, namenil nekaj kritičnih besed. Ne zato, ker so izgubile uvodni niz, pač pa zaradi načina, kako so ga izgubile, saj so preveč spoštovale domačo ekipo. Na drugi strani je bilo na kamniški klopi popolnoma mirno, kajti prvi niz so varovanke Olega Gorbačova resnično odigrale na vrhunski ravni. Podobno so začele tudi drugega, ki so ga po še enem uspešnem napadu Tjaše Turnšek dobile s šestimi točkami prednosti. S še tremi več pa so Kamničanke odšle na drugi tehnični odmor, ki tudi po njem niso popuščale. Še naprej so »pritiskale« s servisom, temu primeren pa je bil tudi sprejem koprskih odbojkaric, ki so šele proti koncu niza, kolikor toliko vzpostavile ravnotežje na igrišču. Toda prednost Kamničank je bila takrat že neulovljiva. Zadnjo točko v drugem nizu je za kamniško ekipo dosegla Ana Starčević.

Tretji niz je Oleg Gorbačov začel v nekolik spremenjeni postavi, saj je odpočil kapetanko Petro Kramolc, v igro pa poslal Elmino Handanovič, ki je pred prihodom v Kamnik igrala za koprsko ekipo. Na njen servis so Kamničanke povedle s 4:0, toda po srečno priborjeni točki Dajana Lucas so gostje dosegle še dve točki zapored in prvič na tekmi zapretile domači ekipi. Še več, s kar tremi zaporednimi asi Tine Korošec so prvič na tekmi odšle na tehnični odmor s prednostjo (8:7). Tudi po njem je organizatorka igre koprske ekipe nadaljevala z odličnimi servisi in tudi po njeni zaslugi je bil Oleg Gorbačov prisiljen vzeti sploh svoj prvi polminutni odmor na tekmi, kajti gostujoča ekipa je domačinkam ušla že za tri točke. Po njem so aktualne pokalne zmagovalke spet zaigrale bolje. Servis domači ekipi je priborila Maja Guštin, izenačenje na deseti točki je sledilo po napaki Dajane Lucas, novo vodstvo (z 12:11) pa po asu Ane Starčević. Nato je polminutni odmor vzel Marko Kalc, s katerim je zaustavil nalet domače ekipe, ki je na drugi tehnični odmor vendarle odšla s prednostjo dveh točk. Ko sta Tea Lenarčič in Maja Guštin s skupnimi močmi zaustavili napad Koprčank za vodstvo z 19:15, na servisu je bila Jelena Strel Kosmač, je bilo odpora gostij konec. Razigrala se je še odlična Ana Starčević in odbojkarice Calcit Volleyballa so se še četrtič zapored uvrstile v finale končnice državnega prvenstva.

V težko pričakovanem finalu, prva tekma bo zaradi nastopa slovenske kadetske reprezentance na EP, ki bo v Srbiji in Črni gori, šele 13. aprila, bodo odbojkarice Calcit Volleyballa gostile Novo KBM Branik. Mariborčanke so namreč v Šempetru s 3:1 (-24, 21, 16, 20) še drugič premagale Alianso.

Izjavi po tekmi

Oleg Gorbačov, trener Calcit Volleyballa: »Tudi tokrat sem zadovoljen s pristopom svojih varovank, ki so praktično vso tekmo igrale resno in na vso moč Zmago smo seveda pričakovali, toda ne glede na to, je velik uspeh, da smo se še enkrat več uvrstili v finale. Zdaj je pred nami tri tedenski odmor in upam, da ga bomo čim bolje izkoristili in v najboljši formi pričakali tekme z Novo KBM Branikom.«

Marko Kalc, trener Luke Kopra: »Čeprav je kakovostna razlika med našo in kamniško ekipo velika, nisem zadovoljen s pristopom svojih deklet. Z izjemo tretjega niza, ko smo le prikazali nekaj igre, smo v Kamnik prišli le na izlet.«

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar<< Nazaj | Novice