Mali grad

Kamničana Iztok Arbajter in Mojca Flerin najboljša športnika Slovenske vojske v letu 2015

10.12.2015

 

V torek, 8. decembra, je bila v Športni dvorani Vojašnice Edvarda Peperka slovesnost ob razglasitvi najboljšega športnika Slovenske vojske v letu 2015. Slovesnosti sta se udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman. Priznanja za najboljšo enoto na področju športa, najboljšo športnico in najboljšega športnika Slovenske vojske za leto 2015 so prejeli 132. gorski polk, Kamničanka, nadporočnica Mojca Flerin iz 132. gorskega polka in Kamničan, praporščak Iztok Arbajter iz Športne enote Slovenske vojske.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila ministrica Andreja Katič, ki je povedala, da je dobra psihofizična pripravljenost bistvena za usposobljenost pripadnic in pripadnikov kot posameznikov, pa tudi za usposobljenost Slovenske vojske kot celote ter dodala: »Tudi sama sem se nekoč aktivno ukvarjala s športom. Zato se morda še toliko bolj zavedam, da je izredno težko dosegati tako vrhunske rezultate, da si med najboljšimi. Vi ste bili v tem preboju več kot uspešni. Uvrstili ste se med najboljše športnice in športnike Slovenske vojske. To je zahtevna konkurenca. Da ste prišli na sam vrh, ste se morali izkazati na številnih tekmovalnih preizkušnjah skozi vse leto. Vaši dosežki so neizpodbitni. Ni jim mogoče oporekati, saj so izmerjeni z objektivnimi – tako rekoč absolutnimi – merili in z veliko natančnostjo.« Ob tem je ministrica povedala tudi, da pri pridobivanju novih pripadnikov Slovenske vojske žal opažajo, da je precejšen odstotek kandidatov v slabi telesni pripravljenosti, kar po ministričinih besedah ni dober obet za našo družbo, ter sklenila: »Tudi zato vidim kot naš skupni izziv, da mladim šport bolj približamo. Športnice in športniki v Slovenski vojski ste na tem področju že veliko naredili. Ste vzorniki mlajšim generacijam. Zato si želimo, da bi na vas v tem pogledu lahko računali tudi v prihodnje.«

Danes Športna enota zaposluje 65 pripadnikov, ki ob rednih treningih aktivno promovirajo Slovensko vojsko na tekmovanjih doma in v tujini ter s tem spodbujajo šport v vojski. Športnice in športniki v Slovenski vojski so organizirani v športnih reprezentancah, v katerih so tako pripadniki Športne enote kot najboljši športniki iz stalne sestave. Člani reprezentanc se udeležujejo mednarodnih tekmovanj v okviru Mednarodnega sveta za vojaški šport, ki je krovna svetovna organizacija na področju vojaškega športa. 

Generalmajor dr. Andrej Osterman je v nagovoru čestital prejemnikom priznanj ter dejal, da sta vrhunski in tekmovalni šport kot vrh športne piramide pomemben sestavni del vojaške organizacije, saj želijo naši pripadnice in pripadniki spodbuditi k doseganju odličnosti na različnih, tudi športnih področjih, ter dodal: »Kljub pomanjkanju virov podpori vrhunskih športnikov namenjamo dobrih 1,2 milijona evrov letno. Vsi vi, ki predstavljate presežnike v vrhunskem in tekmovalnem športu, ste vsem nam vzor, ki mu želimo slediti, in spodbuda, da ne odnehamo, ko je težko ali se nam zdi, da ne zmoremo več.«

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske se skozi vse leto udeležujejo različnih športnih tekmovanj v Slovenski vojski in v okviru Mednarodnega sveta za vojaški šport, ob koncu leta pa najboljši med njimi prejmejo priznanja za športne dosežke. Na slovesnosti so bila podeljena tudi priznanja strelske in orientacijske lige, priznanja za mednarodne vojaške športne dosežke na svetovnih tekmovanjih Mednarodnega sveta za vojaški šport in priznanja prvenstva Slovenske vojske v vojaškem peteroboju.

ISKRENE ČESTITKE!

Vir: Slovenska vojska


<< Nazaj | Novice