Mali grad

Kamničana Gašper Štrajhar (lokostrelstvo) in Gregor Klobčar (košarka) ter predstavnik moštva Calcit Bike Team Peter Zupančič (kolesarstvo) so se uvrstili na mladinske olimpijske igre na Kitajsko

11.08.2014

 

Kamničana Gašper Štrajhar (lokostrelstvo) in Gregor Klobčar (košarka) sta se uvrstila na mladinske olimpijske igre na Kitajsko

Jutri, 12. 8. 2014, se bo v mestu Nanjing na Kitajskem začel največji letošnji spektakel za mlade športnike v starosti od 15-18 let, in sicer Mladinske Olimpijske igre, ki bodo v zgodovini druge po vrsti. Prve igre so leta 2010 organizirali v mesti državi Singapur. To so igre, ki združujejo najboljše mlade športnike s celega sveta, kateri so se na to veliko tekmovanje uvrstili skozi gosta sita kvalifikacij.

Državo Slovenijo bo na teh OI zastopalo 32 fantov in 16 deklet, ki bodo tekmovali v 14. športnih panogah, in sicer:

Kamničani pa smo lahko izredno ponosni, da imamo v olimpijski vrsti dva kamniška mlada športnika, ki sta izredno talentirana v svoji športni panogi, in sicer Gašperja Štrajharja (lokostrelstvo) in Gregorja Klobčarja (košarka).

Gašper Štrajhar

Gašper, ki bo jeseni nadaljeval šolanje na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani kot dijak 3.letnika, se je Lokostrelskemu klubu Kamnik priključil pred sedmimi leti. Svojo prvo športno pot je začel pri Košarkarskemu klubu Mavrica, nadaljeval pri Triatlonskemu klubu Trisport Kamnik, kasneje pa se je pridružil svojemu bratu Klemenu na treningih lokostrelstva. Čeprav je v svoji duši še vedno tudi košarkaš, je na treningih lokostrelstva kmalu pokazal svoj talent in njegova lokostrelska športna pot se je začela iz leta in v leto vzpenjati. Številni nazivi državnega prvaka in osvojeni državni rekordi so bili podlaga za uvrstitev v državno mladinsko selekcijo, kasneje pa tudi v mladinsko reprezentanco. Njegov vzornik je bil starejši brat Klemen, za katerega je stiskal pesti na Olimpijskih igrah v Londonu. Že takrat si je Gašper zastavil cilj, da bo naredil vse, da se uvrsti na Mladinske Olimpijske igre. Ta cilj je bil dosežen  leta 2013, ko je na Svetovnem mladinskem prvenstvu v mestu Wuxi na Kitajskem, kjer je z  uvrstitevijo med  šestnajst najboljših pristreljal  slovensko kvoto za nastop na MOI v moški konkurenci. Gašper je z dobrimi rezultati, ki so sledili, svoj nastop na MOI še potrdil in bil letos izbran na slovenskega moškega predstavnika v lokostrelstvu. Na naše veliko veselje pa se mu bo v slovenskih lokostrelskih vrstah pridružila tudi Ivana Laharnar iz Črnomlja, ki je na Mladinskem evropskem prvenstvu maja 2014 dosegla slovensko žensko kvoto za nastop na MOI. Tako Gašper kot Ivana se bosta v Nanjingu pomerila z 32 lokostrelci oziroma z 32 lokostrelkami. Uvrstitev v tako ozek izbor je za slovensko lokostrelstvo velik uspeh. Gašperja in Ivano bo v Nanjing spremljal trener Matej Zupanc.

Gregor Klobčar

Gregor, dijak 4.letnika GSŠRM Kamnik, se je za košarko začel zanimati že v rosni mladosti. V svojih starejših bratih, ki sta trenirala  košarko v Komendi je imel velika vzornika. Vedno ju je spremljal na tekmah in ko je enkrat med polčasom na igrišču metal na koš, ga je videl takratni trener Brane Kuzma in rekel: »Tega fantička hočem imeti na svojih treningih!« Tako je začel kot drugošolec redno trenirati z mnogo starejšimi v KK Komenda. Ker je bil perspektiven košarkar, so ga povabili v pionirsko, kasneje v kadetsko in letos v mladinsko reprezentanco.  V zadnji sezoni je Gregor nadaljeval svojo košarkarsko pot  v domžalskem Heliosu pri trenerju Dejanu Čikiću. Tu je odigral vidno vlogo na mladinskih prvoligaških tekmah. Fantje so se v letošnji sezoni uvrstili na zaključni turnir in na koncu dosegli odlično četrto mesto v državi. Konec decembra 2013 je igral za v selekcijo U 18 na All Stars 2013, ki je bil letos v Grosuplju. Kar se tiče igranja ulične košarke oziroma košarke 3 na 3 je junija 2012 postal državni prvak skupaj z A. Zormanom, A. Balažičem in Ž. Lahom. V januarju 2013 je bil z ekipo štirih fantov izbran, da zastopa našo državo na pomembnem mednarodnem  turnirju v Istanbulu v Turčiji, kjer so premagali vse nasprotnike in osvojili pokal, Gregor pa je bil izbran za najboljšega posameznika (MVP) turnirja. V Nanjingu bo skupaj s Šlutej Aljažem, Lah Žigom in Kovačevič Milanom zastopal slovenske barve v košarkarski ekipi 3x3, z njimi pa odpotuje tudi ženska košarkarska ekipa, ki se je prav tako uvrstila na olimpijski turnir. Obe ekipi bo v Nanjing spremljal trener  Matic Vidic.

Vsem našim mladim olimpijcem želimo veliko uspeha na MOI in da bi jim ta dragocena življenska izkušnja v olimpijskem duhu dala čim več poleta naprej v doseganje še več kot si sploh lahko želijo.

Fantje in dekleta, srečno!

Besedilo in fotografije: Blanka Štrajhar

Peter pred Kitajskim izzivom: ves trening sem posvetil igram

Tako kot pred štirimi leti na prvih mladinskih olimpijskih igrah v Singapurju, ko sta barve Calcit Bike Teama branila Urban Ferenčak in Rok Korošec, bo tudi na drugih igrah, ki jih bo od 16. do 28. avgusta gostil kitajski Nanjing, predstavnik kamniškega moštva. Med štirimi kolesarji v slovenski reprezentanci bo Peter Zupančič. In nastopil bo na sploh med prvimi.

Cestna dirka je na mladinskih olimpijskih igrah obvezni del, zato brez nje ne bo prišel skozi niti Peter. Ga pa prvi preizkus čaka že prvi tekmovalni dan, v nedeljo ob 9. uri po slovenskem času, ko bo nastopil v eliminatorju. Tri dni kasneje ga čaka glavna disciplina – kros, cestna dirka pa je na sporedu 22. avgusta.

»Od državnega prvenstva sem imel malo počitka, potem sem pa ves trening posvetil olimpijskim igram. To je bil res en velik cilj. Potem letim iz Kitajske še na svetovno prvenstvo. Če bom šel dobro tu, potem lahko tudi na Norveškem peljem dobro,« je pogovor začel Peter.

Katera disciplina mu najbolj odgovarja ni nobena skrivnost: »Največ ciljam v krosu. Bomo videli, kako bo z eliminatorjem. Letos nisem vozil nobenega, ni bilo niti možnosti. Pustimo se presenetiti. Enako velja za cesto, nisem še vozil, ne vem, kaj naj pričakujem. Bo pa težko.«

Po tem ko je Mednarodna kolesarska zveza v letošnji sezoni mladinske dirke ločila v posebni seštevek, je na nekaterih dirkah nastopilo ogromno tekmovalcev. Tudi od tega bo odvisno, kako se bo tekma na Kitajskem odvijala. Kakšno konkurenco pričakuje Peter?

»Nič ne vem, nikjer še ni nič objavljeno. Predvidevam, da najboljši ne bodo prišli, ker je potem svetovno prvenstvo. Nazadnje v Singapurju so igre najboljši izpustili, ker jim toliko to ni pomenilo, jim je več pomenilo SP. Pustimo se presenetiti, bom videl, kaj bo, ko bom tam,« razmišlja Peter, ki je ob tem ocenil še priprave na Nanjing: »Mislim, da sem se dobro pripravil. Mogoče je malo časa zmanjkalo, kakšen teden. In kakšna tekma, to mi manjka. Ampak nisem nič našel. Sem pa naredil bolj intenzivne treninge, tako kot na tekmah.«

Edini gorski kolesar med kolesarji v slovenski reprezentanci v Nanjingu pa se izziva že veseli: »Dvakrat smo bili v Mariboru na BMX progi. Dvakrat po tri dni. Tam smo se malo spoznali, predvsem pa smo se spoznali na izobraževanjih. Mi se ujamemo, jaz se razumem z vsemi. Fajn bo.«

Poleg Petra bodo pedala v slovenski reprezentanci v Nanjingu vrteli še Jon Božič, Katja Jeretina in Anita Žnidaršič, spremljal pa jih bo Josip Radaković.

Besedilo: PR Calcit Bike Team


<< Nazaj | Novice