Mali grad

Kamničan Luka Mezgec osvojil prvo slovensko etapno zmago na Giru

02.06.2014

 

Luka Mezgec je v šprintu dobil zadnjo etapo 97. Dirke po Italiji v Trstu. To je prva slovenska etapna zmaga na Giru. Skupne zmage se veseli Nairo Quintana. 25-letni Mezgec je v zadnjih metrih švignil po desni strani, drugi je bil Giaccomo Nizolo, tretji pa Tyler Farrar. Slovenski uspeh je dopolnil Borut Božič (Astana), ki je zasedel deveto mesto.

Ni hotel razočarati slovenskih navijačev
"Na zadnji etapi sem bil pod velikim pritiskom. V Trst je prispelo veliko slovenskih ljubiteljev kolesarstva, jaz pa jih nisem hotel razočarati. Razpletlo se je sanjsko. Za zmago sem se moral pošteno potruditi. Ciljni šprint je bil dolg in naporen, v tvegani vožnji mi je grozil tudi padec, k sreči pa je bila cesta dovolj široka, da sem se izognil najhujšemu. V teh treh tednih sem užival, zares sem ponosen, da sem bil del te izjemne kolesarske preizkušnje," je bil zadovoljen Mezgec.

Dočakal je "luknjo" na desni strani
"Prekrasen dan je za nami, tudi prekrasni trije tedni za našo ekipo. Dolgo sem imel v mislih ta dan, da bom naredil ta rezultat ... S to zmago se mi je odvalil kamen od srca, saj sem bil tudi malo pod pritiskom, ker sem pričakoval toliko Slovencev. Danes je res noro stati na zmagovalnih stopničkah. V glavi se imel "zabetonirano", da danes ni popuščanja, zadnjih 300 metrov je bilo tudi nekaj komolcev, enkrat sem skorajda izgubil tudi tla pod nogami, vendar sem obstal na kolesu. Lahko rečem, da sem pred zadnjim krogom povedal sotekmovalcem, da jih ne bom potreboval in da naj ostanejo za mano za vsak slučaj. Vedel sem, da je zadnji klanec tri kilometre pred ciljem odločilen, da moram ostati spredaj, na koncu pa me je tudi nekaj sreče rešilo, da sem dobil tisto "luknjo" na desni," je v pogovoru za Val 202 še dodal kolesar Giant-Shimana.

V treh tednih mu ni šlo vse po načrtih: "Težave sem imel z mišico, ki so se sprevrgle v težave s kolenom, to sem uspešno saniral z dobro masažo. V bistvu sem srečen, ker zdaj vem, kaj je sploh vzrok te poškodbe, ki se mi je ponovila že drugič. Vse je te tri tedne šlo dobro."

Quintana v zadnjem tednu razred zase
24-letni Quintana je postal prvi Kolumbijec s skupno zmago na italijanskem krogu. Južnoameriški specialist za gorske preizkušnje je prestižno rožnato majico oblekel na 16. etapi, ki še vedno buri kolesarske duhove.

"Sporna" kraljevska preizkušnja od Ponte di Legna do Val Martella v dolžini v 139 km je minila v ekstremnih vremenskih razmerah, Quintana in še pet drugih ubežnikov pa pri spustu s slovitega Stelvia ni upoštevalo rdeče zastavice, po kateri bi morali upočasniti ritem in voziti za spremljevalnimi vozili. Nekatere ekipe na Giru in Združenje poklicnih kolesarjev so zaradi tega zahtevali, da Kolumbijcu in še petim kolesarjem iz te skupine črtajo prednost, ki so jo pridobili na tem odseku etape, nekatere ekipe pa se s tem niso strinjale. V spor se je vmešala tudi Mednarodna kolesarska zveza, ki je zahtevo po črtanju izidov zavrnila in dejala, da je za celotno zmešnjavo kriva slaba komunikacija po radiu med prireditelji dirke in spremljevalnimi ekipami.

Aru novi italijanski junak
Quintana je prednost le še povečal na petkovem gorskem kronometru, na strmem vzponu na Monte Zoncolan pa je tekmece ves čas nadziral in zadržal nekaj manj kot tri minute prednosti v skupni razvrstitvi. Drugo mesto je zasedel njegov rojak Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick-Step), tretje pa Italijan Fabio Aru (Astana), ki je z napadalno vožnjo navdušil številne italijanske navijače ob cesti.

Polanc končal na 42. mestu
Na Giru so nastopili štirje Slovenci. Jani Brajkovič (Astana) je zaradi poškodbe komolca odstopil v šesti etapi, med preostalimi tremi pa se je najbolj izkazal Jan Polanc (Lampre), ki je osvojil končno 42. mesto (+1:45:31). Božič (Astana) je bil 124. (+4:03:51), Mezgec pa 136. (+4:27:29).

Iskrene čestitke!

Vir: MMC RTV Slovenija


<< Nazaj | Novice